Slovenija

Vložili obtožnico zoper Bukovčevo

Ljubljana, 24. 02. 2011 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V aferi bulmastifi so vložili obtožni predlog zoper nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec. Obtožena je zlorabe položaja, za kar je zagrožena do enoletna zaporna kazen.

Sonja Bukovec je vse očitke zanikala.
Sonja Bukovec je vse očitke zanikala. FOTO: POP TV
Po napadu bulmastifov
Po napadu bulmastifov FOTO: POP TV

Tožilci so 14. februarja v aferi bulmastifi na Okrajno sodišče v Ljubljani vložili obtožni predlog zoper fizično osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, so potrdili na tožilstvu. Na sodišču so potrdili prejem obtožnega predloga zoper nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec. Ker je zadeva v fazi preizkusa obtožnega predloga, dodatnih informacij ne dajejo.

Trije psi so že leta 2006 pred Baričevičevo hišo napadli in hudo poškodovali Stanislava Megliča. Zaradi napada so bili lastniku odvzeti in poslani v zavetišče, kjer bi morali biti usmrčeni, a je slednje preprečil niz nenavadnih odločitev državnih organov.

Ljubljanski okrožni tožilci naj bi na kazenski oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča vložili obtožni predlog zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku vračanja napadalnih psov Saši Baričeviču po napadu na Tržičana Stanislava Megliča marca 2006, piše Delo. Bukovčeva je bila prva na kraju tragedije, ko so Baričeviča do smrti ogrizli njegovi psi. Svojo prisotnost je utemeljila s prijateljstvom z Baričevičevo sestro. Po dogodku je sicer javno zanikala kakršno koli vpletenost v postopek vračanja psov in očitke o pritiskih.

Še vedno pa po navedbah Dela na okrajnem sodišču potekajo posamezna preiskovalna dejanja proti kinologu Rajku Rotnerju in Alenki Černe, vodji strokovne komisije, ki jo je imenovalo ministrstvo za kmetijstvo in ki je ocenila, da se nevarna Baričevičeva psa pod določenimi pogoji lahko vrneta lastniku, ter proti odvetniku Miru Senici, ki ga tožilstvo bremeni krive ovadbe.

Vlada opozarja na delitev oblasti

Vlada medtem v odgovoru poslancu SDS Vinku Gorenaku, ki se je v zadevi Baričevič zavzel za bolj učinkovit nadzor nad delom sodnikov, navaja, da je ugotavljanje morebitnih znakov kaznivega dejanja pri odločanju članov sodnega senata v predmetni zadevi v pristojnosti pristojnega državnega tožilstva in ne vlade. Pregon storilcev kaznivih dejanj pa izvajajo državni tožilci, ki odločajo le na podlagi ustave in zakonov, zato morajo svojo funkcijo pregona izvajati neodvisno.

Poslanec SDS Gorenak v pisni poslanski pobudi postavlja vprašanje, zakaj nadzora nad delom sodnikov, ki so v konkretni zadevi napačno uporabili zakon, vlada ne sproži sama. Vladi predlaga, da preuči potrebo po zakonskih ali ustavnih spremembah, ki bi ministru za pravosodje omogočile učinkovit poseg v nadzor dela sodnikov, kadar ti očitno kršijo zakon, kot se je to zgodilo v obravnavanem primeru, in preuči ravnanje sodnikov Boštjana Zalarja, Alenke Belič in Darinke Dekleva Marguč v konkretnem primeru.

Bulmastifi do smrti pogrizli gospodarja

Trije bulmastifi so 2. februarja 2010 na Oražnovi ulici v Ljubljani do smrti raztrgali svojega lastnika Sašo Baričeviča. Ljubljansko okrožno tožilstvo je novembra lani zavrglo kazenske ovadbe proti nekdanjemu ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku, njegovi takratni državni sekretarki Bukovčevi, direktorici Veterinarske uprave Vidi Čadonič Špelič in nekaterim drugim. Ovadbe sta zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma nevestnega dela v službi vložili policija in Komisija za preprečevanje korupcije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
25. 02. 2011 19.49
Ne mi delat take obtožnice. Če bo to šlo tako naprej tudi na druge politike ali uslužbence v državni upravi, nam bo zmanjkalo ljudi, ki bi vodili našo državo. No, sicer nas rešuje naše sodstvo, ki je tako počasno, da bodo vse te obtožbe zastarale. Tako nam ne bo zmanjkalo sposobnih politikov in državnih uslužbencev.
DAEMONIUM
24. 02. 2011 22.48
Pa kterga zanimajo perverzije politikov? To je vs skupaj samo igranje, to niso nobeni tozilci in se manj sodniki, bse skupaj js ena sama slamastika. Kaj je s pravim kriminalom zaradi.katerega je ta banana republika v krizi? Tajkuni so tako pokradli drzavo da zaradi tega vsa druzba stoji sodisca pa preganjajo pasjejebce in njihove pomagace. Z njimi se naj ukvarja drustvo za zascito zivali, pred sodisva pa pripeljite taprave kriminalce kot so Tolsakova, Zidar, Srot, Bavcar...in se in se. To hovemo ljudje, ne pa ti klovni ki se ubadajo z obrobnimi zadevami ki nimajo na tisoce nezaposlenih in oropanih delavcev nobenega vpliva! Mar je ta pasja afera bolj pomembna kot sesutje Vegrada, kot izkoriscenih 1000 vegradovih delavcev? Pa kaj je to za ena drzava??
bukefal
24. 02. 2011 21.35
Je že prav, da so tožilci vložili obtožni predlog zoper nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec. Toda prej bi morali vložiti obtožni predlog zoper KRESALOVKO IN NJENEGA ŠENIČNIKA!!!
Tonček Balonček
24. 02. 2011 20.46
A bo kdo izterjal neplačane preispevke gradbincev? Kje so vplačani prispevki izbrisanih, nekateri so delali že po 30 let? Ampak to nikogar ne briga, mis e ukvarjamo s 30 let starimi dopisi in bulmastiffi!
hrcekmuri
24. 02. 2011 20.01
VSE PRIČE SO ŽE POKOPANE
enaneza
24. 02. 2011 19.08
Saj ne da ga imam za takoooooo sposobnega - ampak ima DENAR. To pa pri nas pomeni največ.
enaneza
24. 02. 2011 19.06
Nč bat - jo bo gotovo Senica branil?!!!
Mihec.pihec
24. 02. 2011 18.19
Glede na to, da sta morala Slak in Traven narediti oddajo na temo bulmasifov in to po enem letu, tožilstvo pa je vse ovadbe v tem času ovrglo, bi lahko zaključili, da tako nesposobnega tožilstva enostavno ne potrebujemo. Bolje, da je oddaja "Pogledi Slovenije" vsak dan....Po drugi strani pa se tožilstvo neplodno ukvarja in zapravlja denar in čas za Erjavca in Patrie....Saj človek ne more verjeti, da je to res....
Krimsky
24. 02. 2011 18.16
Na sliki se vidi, da je bilo lani ob tem času veliko snega. Ostalo ga je toliko, da ga kidamo še letos.
aford
24. 02. 2011 17.42
Ne bo ji nič slabega,če ji bodo sodili slovenski sodniki.
jagijagi
24. 02. 2011 17.39
Spet mala ribica? Kje je Krap in Anakonda?
alterego
24. 02. 2011 17.32
"30 delavcev, ki jim podjetje Gratim po navedbah Nevidnih delavcev sveta krši delavske in socialne pravice, je že moralo zapustiti Slovenijo" mi se pa še kar ukvarjamo z bulmastifi!?
feliks-07
24. 02. 2011 17.09
Novi DNK dokazi v oddaji pogledi Slovenije z dne 16.12.2010. od 13 do 14 minute.
vetrolov
24. 02. 2011 16.55
a naslednji pa dobi obtožnico zalarjev brat ? pa potem senica ? pa kresalka ? po goršek ?..............
vetrolov
24. 02. 2011 16.53
pa glih so ji najdli dobro plačano službo v bosni !!
masej
24. 02. 2011 15.59
Upam da ti majstri vsaj kakšno svečko prižgejo temu doktorju da se vsaj malo opravičijo za svoja dejanja.
antonov255
24. 02. 2011 13.51
Ni tako majhna riba. Ampak tako je bila prepričana vase in v svoja "dobra prijatelska dela" da je pozabila da ne sme prva na kraj dogodka. Če nebi bila med prvimi (bi komaj vedeli zanjo). Sama rine v ospredje je oblastniško navajena. Na sodišče bo pa šla za odvetnikom S..... bo druga v vrsti.
-gorenjka-
24. 02. 2011 13.31
....am,bam,pet podgan......vija,vaja....bukovčeva ?!?
CSI-Morost
24. 02. 2011 13.20
Glih sem prišel iz štale, sem skidal gnoj in nafotral prašiče. Imam pa neprestano pri sebi SJNGRP (sistem za javljanje novih gluposti na radiu pjongjang), ki me je obvestil o tej novički. Ja, sem kmet, ampak vem, da je bilo s primerom "kuza pazi" vse v redu. Ja kdo bo pa sedaj odgovarjal, a Brezigarjeva, ki je gonila svojo, da je trba intenzivirati preiskavo? Aja saj res, UDBA je lansirala Janševe podkupnine. Slepilni manever za tupe-glupe, ostali iščemo Omanove vile.
snifff
24. 02. 2011 13.14
Če bodo šli od Bukovčeve naprej potem je ok. Če bodo pa samo Bukovčevi stopili na prste, potem je pa to bedarija in pesek v oči. Upam da bodo padli tudi sodni epilogi po KZ in ne le priviligirani ukrepi.