Slovenija

FOTO in VIDEO: Gasilci so zaščitili plaz, ki na Tolstem vrhu pri Šentjerneju ogroža hišo

Ljubljana, 23. 05. 2015 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Močno deževje je predvsem na vzhodu in severu države povzročilo precej težav. Narasli hudourniki in reke so poplavljale, gasilci so imeli največ dela s črpanjem vode iz stanovanjskih objektov in odstranjevanjem podrtih dreves. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov.

Več videovsebin
  • ANIMACIJA: Potek vremena od sobote do torka
    00:57
    ANIMACIJA: Potek vremena od sobote do torka
  • Iz 24UR: Zaradi močnega dežja težave na vzhodu in severu države
    03:01
    Iz 24UR: Zaradi močnega dežja težave na vzhodu in severu države

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in močne padavine so ponoči zajele predvsem severovzhod in jugovzhod države. Zaradi številnih nevšečnosti, povezanih z vremenom, imajo gasilci polne roke dela.

Ponoči so posredovali predvsem zaradi zalitih kleti in poplav meteorne vode. Težave so imeli na Dolenjskem, v Posavju, na Štajerskem in tudi ponekod v Pomurju. Preglavice so jim povzročali tudi zemeljski plazovi, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Sprožili so se zemeljski plazovi

V jutranjih urah se je na Tolstem vrhu pri Šentjerneju sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo oz. zidanico. Posredovali so delavci komunalnega podjetja Šentjernej in šentjernejski gasilci, ki so del plazu očistili in pokrili s folijo. Plaz si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku!

Dva zemeljska plazova sta se sprožila tudi v naseljih Pohorje in Pristava v občini Cirkulane. Gasilci PGD Cirkulane so plaz na Pohorju, velik okoli 80 kvadratnih metrov, in v Pristavi, velik 120 kvadratnih metrov, prekrili s folijo in uredili odvodnjavanje.

Po poročanju Prometnoinformacijskega centra so zaradi poplavljenih cestišč popolne zapore:- cesta Zameško - Kostanjevica, med Koprivnikom in Malencami;- cesta Podturn - Dolenjske Toplice v Podturnu;- cesta Majšperk - Jurovci pri Stanečki vasi in lokalna cesta Strug - Varoš (občina Majšperk).

Gasilci PGD Šentilj in Ceršak so posredovali v Selnici ob Muri v občini Šentilj, kjer se je nedaleč od stanovanjskega objekta sprožil zemeljski plaz. Plaz so prekrili s PVC folijo in uredili odvodnjavanje meteorne vode. 

V Policah v občini Gornja Radgona se je sprožil plaz velikosti 5 x 3 metre. S folijo so ga prekrili pripadniki civilne zaščite Gornja Radgona.

Pristojne službe so bile obveščene o zemeljskem plazu, ki so ga opazili v naselju Bodislavci v občini Ljutomer nad starejšo zapuščeno hišo.

Gasilci PGD Šentvid so v Šentvidu pri Grobelnem v občini Šmarje pri Jelšah s folijo prekrili približno 200 kvadratnih metrov velik plaz na travniku.

Že ponoči pa se je zemeljski plaz sprožil med stanovanjsko hišo in gospodarskim poslopjem v naselju Zgornje Gruškovje v občini Podlehnik. Posredovali so gasilci PGD Podlehnik.

Gasilci s protiploplavnimi vrečami zavarovali številne objekte

V petek nekaj pred 21. uro so gasilci PGD Podbočje zaradi naraščajočega potoka Sušica v naselju Podbočje v občini Krško s protipoplavnimi vrečami zavarovali sedem stanovanjskih objektov. Potok je ogrožal stanovanjsko hišo v naselju Veliko Mraševo. Posredovali so gasilci PGD Malo Mraševo. Gasilci PGD Veliki Kamen pa so posredovali, ker je stanovanjski objekt ogrožal potok Čreta. S postavitvijo protipoplavnih vreč so preprečili vdor vode, piše Uprava RS za zaščito in reševanje.

V Ulici Maksa Henigmana v Dolenjskih Toplicah je voda zalila garažo, v kateri je bilo parkirano osebno vozilo. Gasilci PGD Soteska in Dobindol so jo izčrpali in postavili protipoplavne vreče. V Podčetrtku pa je osebno vozilo obtičalo v vodi. Gasilci PGD Podčetrtek so ga izvlekli iz vode.

V večernih urah je potok začel ogrožati nekatere objekte v naselju Gorenja Pirošica v občini Brežice. Aktivirani so bili gasilci PGD Pirošica, protipoplavne vreče pa so jim pomagali polniti še gasilci PGD Skopice, Krška vas in Cerklje. Z njimi so zavarovali več objektov. Potok Bregana je ogrožal nekatere objekte v Slovenski vasi, posredovali so gasilci PGD Obrežje, ki so jih zavarovali.

Danes je voda zalila več prostorov v zdravilišču na Zdraviliškem trgu v Dolenjskih Toplicah. Gasilci PGD Dolenjske Toplice, Dobindol in Soteska so jo izčrpali. Visoka voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo in gostinski objekt. Gasilci PGD Dolenjske Toplice in Podturn so namestili protipoplavne vreče.

Fotogalerija narasle reke Krke:

Na Cesti OF v Trbovljah je meteorna voda zalila kurilnico in kurilni sistem v stanovanjski hiši. Gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje so jo izčrpali. Zaradi zamašene greznice voda iz meteornega jaška ne more odtekati. Serviser kurilnih naprav je namestil potopno črpalko, ki jo črpa, delavci JKP Trbovlje pa bodo v naslednjih dneh očistili odtoke.

V Dolanah v občini Cirkulane je narasla meteorna voda iz obcestnega jarka ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Cirkulane so s pomočjo črpalke in odtočnih cevi preusmerili njen tok.

Meteorna voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo v Spodnjem Dupleku, gasilci PGD Dvorjane so postavili potopno črpalko in preprečili zalitje hiše. V naselju Vurberk, prav tako v občini Duplek, se je utrgal zemeljski plaz in podrl tri drevesa.

Gasilci PGD Zgornja Kungota so iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Kozjaku nad Pesnico v občini Kungota izčrpali okoli sedem kubičnih metrov meteorne vode.

V Selnici ob Muri v občini Šentilj je voda iz naraslega potoka zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ceršak so postavili nasip s peskom napolnjenih vreč in iz kletnih prostorov izčrpali vodo.

Razmere se postopno umirjajo

Sicer pa se hidrološke razmere na jugovzhodu in severovzhodu države postopno umirjajo. Opozorilni pretoki Pesnice, Ščavnice in Dravinje so pričeli postopno upadati. Reka Sotla v spodnjem toku še narašča. Njen pretok lahko v naslednjih urah za krajši čas preseže opozorilno vrednost. Umirja se tudi preseženi opozorilni pretok Rinže, so zapisali na Arsu.

Mura ima pretok 630 m3/s in je pričela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov. Mura bo v noči na nedeljo in v nedeljo še nekoliko narasla in predvidoma v nedeljo zvečer v Gornji Radgoni dosegla največji pretok okoli 700 m3/s.

Reka Krka se s posameznimi pritoki razliva na območjih pogostih poplav in še vedno narašča v srednjem in spodnjem toku. Največji predviden pretok okoli 330 m3/s bo Krka v spodnjem toku dosegla v nedeljo zjutraj.

Hidrološko opozorilo za nedeljo, 24.05.
Hidrološko opozorilo za nedeljo, 24.05. FOTO: ARSO

Kako kaže z vremenom?

Danes bo oblačno. Občasno bo še deževalo, pogosteje v severovzhodni in deloma severni Sloveniiji. Severni veter bo slabel, burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Popoldne bo padavin vse manj, v noči na nedeljo pa bodo ponehale, piše Arso.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, manj oblačnosti bo na Primorskem. Popoldne bodo nastale kratkotrajne krajevne plohe.

V ponedeljek bo sprva delno jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastale krajevne plohe. Še topleje bo. Tudi v torek bo zjutraj delno jasno, nato spremenljivo, popoldne tudi pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne plohe, pogostejše bodo sredi dneva in popoldne.

Preverite vremensko napoved v vašem kraju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larbitron
24. 05. 2015 01.14
-1
Lepo se vidi, da so bila na območju tega plazu posekana vsa drevesa. Zelo bistroumno.
tatanka44
23. 05. 2015 22.28
+2
Gasilci zaščitili plaz ki ogroža hišo????? To je Samo v sloveniji možno.........24 ur.Plaz so zaščitili??? Pa hiša je ogrožena???
ferencz 1
23. 05. 2015 22.23
+2
prvo škarpa, polpa štalca!
staridida
23. 05. 2015 21.34
Vinogradnik67
23. 05. 2015 18.32
+6
V glavnem letos bo grozna suša !!!
extradeluxe
23. 05. 2015 17.55
+1
a vojska tud pomaga?
dr.dare
23. 05. 2015 18.04
+3
ne se hecat saj veš da je sobota v ponedeljek jih bo pa tak 87% n abolniški!
Dohtar-SLO
23. 05. 2015 20.21
+2
Ponovno sami poznavalci! Vojska lahko pomaga samo, če župan zahteva. Me pa zanima kaj vidva modreca sedaj počneta? Je udobno na kavču??
extradeluxe
23. 05. 2015 21.16
+1
dr.dare
24. 05. 2015 06.38
jaz sem pekel odojka, danes bomo pa janca!
nevica
23. 05. 2015 17.23
+7
Saj na koncu bodo gasilci z golimi rokami rinili hiše nazaj v breg, ker se sanacije drsečih področij ne naredijo do konca ali pa se tako slabo, da je še slabše kot prej - kar smo nedavno videli na TV....
dr.dare
23. 05. 2015 15.19
-2
To je vse od boga dano... vprašajte jutri župnika pri maši zakaj vam bog škodo dela!!
butalistan
23. 05. 2015 15.50
-2
Soulless
23. 05. 2015 18.15
+9
Človek ruši ravnovesje. To je najenostavnejša razlaga. Vse je s svojim namenom na Zemlji in če nekaj odstraniš, moraš urediti protiutež.......
dr.dare
23. 05. 2015 18.39
+0
BULDOH
23. 05. 2015 15.04
+6
So včasih hodili poleti na Sveto goro pri Gorici Vipavci prosit za dež. Tolminci pa za vreme-alora ,je reku župnik, moramo narediti dve maši....
BULDOH
23. 05. 2015 14.51
+4
Da bi ga Bog dal še malo-to je še premalo.....
Diškor
23. 05. 2015 14.43
-2
KAR SO RDEČI NA OBLASTI, SAMI ALARMI IN POPLAVE.
BULDOH
23. 05. 2015 14.52
+2
MaršAudiac
23. 05. 2015 14.40
+8
Spet ena od bistroumnih gradenj slovenskih korenin. Kaj takega bi vam še uspelo na kickstarterju kot recimo leteča hiša na popolnoma zemeljski pogon. Mislim jest ne vem zakaj te slikce kaže tukaj na 24ur. Naj jih pošlje projektantu svoje hiše. Naj jih pošlje tistemu, ki se je podpisal pod projekt in dal zeleno luč za gradnjo. Naj ga toži...naj zahteva odškodnino za nastalo škodo. Pa naj potem pove kdo je bil ta projektant....to je najbolj zanimiv podatek za nas bralce.
Diškor
23. 05. 2015 14.44
+6
E10
23. 05. 2015 13.50
+9
Glede na vso zlehtnobo, obrekovanje in kritizeranje ki je v vecini slovencev, ni nic cudno, da se take stvari dogajajo. Po vecini na terenu srecujem zelo slabe ljudi, ki so samim sebi seveda edino pametno na planetu.
4dm1n
23. 05. 2015 13.56
-9
hahahahah stari pejt pa se vrži v enega od naraslih potokov ;)
PIKAPOLONICA1994
23. 05. 2015 12.24
-3
Kje je JJ in njegova svita, da zasukajo rokave in nekaj naredijo ....ne samo sučejo jezik nekam v tri dni. Borči jim lahko prinese primerne obleke itak je že vajen iskanja raznih izzivov.....
dr.dare
23. 05. 2015 12.30
+5
bobrock46
23. 05. 2015 12.57
+8
Kje so levaki, ki še nikoli niso nikjer pomagali
dr.dare
23. 05. 2015 12.59
+33
aghr
23. 05. 2015 13.26
+20
Celotna politika ni pomagala, v vseh vladah so bile naravne nesreče, vedno enako storijo, nekaj sfantazirajo, potem pa nič od tega.
maneno48
23. 05. 2015 14.18
+2
upornik22
23. 05. 2015 11.45
+37
le kje je borut pahor..........ko ga rabš ga ni nikjer
Porocilo
23. 05. 2015 11.51
+19
Priso bo, z deznikonosaci in telesnimi strazarji malo kasneje. Sedaj je prevec vode.
Dakota 100
23. 05. 2015 11.51
+34
Borči se pripravlja na gledanje Evrovizije.
upornik22
23. 05. 2015 12.02
-7
dr.dare
23. 05. 2015 12.07
+8
potem JJ trenutno na terenu pomaga ljudem? hahahahah
upornik22
23. 05. 2015 12.14
-13
ko je bil janša na oblasti ni bilo toliko poplav kot so danes...še nebo joka danes ko vidi kdo vodi to državo
dr.dare
23. 05. 2015 12.17
+3
telstar
23. 05. 2015 12.21
+21
aghr
23. 05. 2015 13.23
+7
Pahor pride na teren samo, če ima s seboj kamermane in fotografe, za državo pa mu je čisto vseeno.
dr.dare
23. 05. 2015 13.39
+8
soba666
23. 05. 2015 14.13
+6
nam, enim, ki moramo v tej državi otroke do kruha spravit, ampak tudi že obupavamo
ri?et
23. 05. 2015 16.05
+2
Ofca1A
23. 05. 2015 11.36
+6
Spet bo šentjernej fasal al ka zdej?
dr.dare
23. 05. 2015 11.40
-1
Glede na to da je na območju letnih poplav bi bilo čudno če ne bi!
dr.dare
23. 05. 2015 13.00
+1
zdaj mi pa ni jasno zakaj minusi... kaj sem se zlagal slučajno?
CandySkull
23. 05. 2015 11.24
+8
Pr men je pa zima, ejga celih 2 stopinji mam.
Padra
23. 05. 2015 11.37
+5
kr lopato v roke pa kidat..................
4dm1n
23. 05. 2015 11.23
+60
In ponovno so gasilci tisti ki so prvi na kraju dogodka in pomagajo ljudem ter rešujejo kar se še rešiti da...in kaj dobijo za to?! MOGOČE od lastnika besedico HVALA in to je tudi vse... Tisti posranci v parlamentu pa lepo ležijo doma na toplem in drk*** kur**...
alenka.NN
23. 05. 2015 11.34
+19
res je, dobijo samo besedico hvala in verjamem da je iz srca.....tud slučajno ne bi marala, da se mi na dvorišču pojavijo s črpalko parlamentarci janša, cerar, han ljudmilca....naj kar vsaj čez vikend dajo mir in ležijo doma na kavču
Padra
23. 05. 2015 11.37
+8
kaj pa delajo ''poslanke''........................
Padra
23. 05. 2015 11.39
+14
alenka, NE se bat, saj ne bodo prišli, jim je pod čast to delat............................
dr.dare
23. 05. 2015 11.40
+6
no saj črpalko si lahko tudi sama kupiš in pustiš gasilcem da pomagajo pri resnih nesrečah!
dr.dare
23. 05. 2015 11.47
+2
Zanimivo a ne? Ko bi bilo pa treba kaj v lastni režiji ukrepat pa minusi? Ja je lažje gasilce klicat a ne?
piko112
23. 05. 2015 13.39
+2
Če potrebuješ črpalko enkrat se ti je ne splača kupovati drugače pa so hiše kjer se ve da če je večdnevno deževje bodo klicali in se že kar vse ve kam se kaj postavi in si v 10 min že konec in domačini sami vklaplajo in izklaplajo črpalko
dr.dare
23. 05. 2015 13.48
+2
no si ravnokar potrdil moje pisanje... se pravi ne rabijo klicat... že vedo kam kaj gre samo črpalke morajo kupiti... gasilci pa lahko pomagajo pri pravi nesreči...
Burt
23. 05. 2015 11.22
+34
Prostovoljno! :) Kdaj so politiki kaj opravili prostovoljno? Oziroma za vsak sestanek so plačani po 100 evrov ::: Hlapci slovenski
dr.dare
23. 05. 2015 11.14
+44
Ne razumem... te zalije.. pokličeš gasilce da izpumpajo vodo.... te zalije... pokličeš gasilce da ti izpumpajo vodo... itd itd 10x itd... kolikokrat te mora zalit da si sam kupiš pumpo ali dve in pustiš gasilcem da rešujejo prave nesreče?
bohlojz
23. 05. 2015 14.42
+3
ne lažeš,pa imaš vseeno 20%minusov,ni mi jasno,zakaj
dr.dare
23. 05. 2015 15.20
+5
slovenci ne marajo da jim ogledalo postaviš!