Slovenija

Iskali bodo bombe

Ljubljana, 07. 06. 2008 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Sloveniji je vse nared za obisk ameriškega predsednika, ki si bo pri nas ogledal tudi nastop lipicancev. Varnostni ukrepi so strogi, obetajo se prometni zastoji.

Bush je letos že bil v naši bližini. Obiskal je Zagreb.
Bush je letos že bil v naši bližini. Obiskal je Zagreb. FOTO: Reuters
V Sloveniji je že vse nared za drugi obisk ameriškega predsednika Georgea Busha pri nas. V našo državo je že pripotoval del ameriške delegacije, med drugim tudi agenti tajne službe, ki skrbijo za Bushevo varnost in nadzirajo delo slovenskih policistov.

Najstrožji varnostni ukrepi veljajo na območju brniškega letališča ter na Brdu pri Kranju, kjer bo potekal vrh EU-ZDA. Bush bo tam tudi prespal. Da njegovo življenje ne bo niti za trenutek ogroženo bo skrbelo prek 3000 slovenskih in ameriških varnostnikov.

Pripravite se na zastoje!
Nekatere ceste bodo zaprte.
Nekatere ceste bodo zaprte. FOTO: POP TV
Vozniki morajo ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone, ki so označena z rdečimi in modrimi lučmi, ustaviti, se po možnosti umakniti z vozišča in varovani koloni omogočiti neoviran in prost prehod. Z vožnjo lahko nadaljujejo takoj, ko mimo njih zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z zeleno in modro lučjo.

Podrobnosti o varnostnih ukrepih so bile skrbno čuvana skrivnost, vseskozi pa je že nekaj časa znano, da se bo treba pripraviti na zastoje in omejitve prometa. Najbolj na Gorenjskem, kjer se bo odvijal vrh EU-ZDA. Tako bo od ponedeljka ob 9. uri do torka ob 17. uri za ves promet zaprta lokalna cesta Kokrica – Brdo – Britof.

Nekoliko krajše zapore, in sicer v ponedeljek med 18. in 22. uro ter v torek med 13. in 17. uro, bodo tudi na odseku gorenjske avtoceste od Podtabora do vodic ter na cestah Kranj – Spodnji Brnik, Kranj – Kokrica in Polica – Kokrica.

Že od nedelje opolnoči pa bo na omenjenih cestah ter 200 metrov levo in desno od njih veljala popolna prepoved parkiranja in ustavljanja. Odpravili jo bodo v torek ob 17. uri, se pravi potem, ko bo Bush s spremstvom zapustil Slovenijo. Tu velja še opozorilo: policisti bodo vsa vozila, ki bodo prepoved kršila, odstranili.

Na cestah od karavanškega predora pa vse do Ljubljane bo promet prepovedan za vozila, težja od 3.500 kilogramov, in tista, ki prevažajo nevarne snovi.

Kaj pa v Ljubljani?

Čeprav si je ameriški predsednik zaželel jutranjega trimčkanja po prestolnici, mu tega na srečo prebivalcev niso izpolnili. Kljub temu Ljubljani ne bodo ušle kratkotrajne zapore prometa predvsem v ožjem središču mesta. Poleg tega bo od ponedeljka opolnoči do torka ob 16. uri prepovedano parkiranje na širšem območju centra.

15 minut pred Bushevim prihodom bo letališče prazno

15 minut pred pristankom ameriškega predsedniškega letala bo moralo biti letališče povsem prazno.
15 minut pred pristankom ameriškega predsedniškega letala bo moralo biti letališče povsem prazno. FOTO: Reuters
Območje kompleksa Brdo je skrbno varovano, odtočne jaške bodo zapečatili, ceste bodo zaprte. Tudi novinarji bodo tja lahko prišlli le s posebnimi avtobusi.

Znameniti Air Force One bo na letališču Jožeta Pučnika pristal v ponedeljek ob devetih zvečer. Strožji režim pa tam vlada že zdaj, parkiranje je omejeno, letališče pa je dobro zastraženo.

Jutri zvečer bodo postavili štiri dodatne varnostno-kontrolne točke, na katerih bodo varnostno protibombno pregledali sva vozila. Prav tako bodo strokovnjaki za odkrivanje eksloziva pregledali vse predale in omare pisarn, ki gledajo na letališko ploščad . Pravo obsedno stanje pa bo zavladalo pred prihodom ameriškega predsednika. 15 minut pred pristankom njegovega letala bo na celotnem območju letališča prepovedano vsakršno gibanje oseb in vozil, ogled Bushevega prihoda tako ne bo mogoč. Lokali ne bodo delovali, zaradi predsednikove varnosti bodo morala biti vsa okna zaprta, žaluzije dvignjene, zavese pa odgrnjene. Zračni prostor bo zaprt.

Na letališču sicer obljubljajo, da bo večina letal vzletela in pristajala po voznem redu, zamude pričakujejo le pri letih v času prihoda in odhoda ameriške delegacije. Zaradi cestnih zapor in poostrenih varnostnih ukrepov se na letališče odpravite dovolj zgodaj!

Kaj bo jedel?

Bush bo spal v predsedniškem apartmaju v elitnem hotelu Kokra na Brdu. Njegove brbončice bo tam razvajalo kar 35 kuharjev. Vodja kuhinje Robert Mrzel je zanj pripravil jedilnik s slovenskim pridihom. "Za obisk predsednika smo pripravili rezine istrskega pršuta z zelenimi beluši in paradižnikovo terino kot hladno predjed. Za glavno jed bo goveji file v ohrovtovem listu z mladim krompirjem in zelenjavo. Sladica pa bo prekmurska gibanica z vinskim šotojem in jagodo,“ je razkril.

Navodila Bushevega spremstva so bila preprosta – da ni izbirčen in da je vse. Kljub temu pa strogi varnostni ukrepi segajo tudi v kuhinjo, kjer bodo delo nadzirali njegovi osebni kuharji.

Drugič v Sloveniji, nikoli v Ljubljani

Prve proteste pred Bushevim obiskom so v Ljubljani pripravili že v petek.
Prve proteste pred Bushevim obiskom so v Ljubljani pripravili že v petek. FOTO: Dare Čekeliš
V nedeljskem TV klubu si boste lahko ogledali intervju z ameriškim predsednikom, ki ga je pripravila naša ameriška dopisnica Nataša Briški.

George Bush je Slovenijo prvič obiskal leta 2001, ko se je na Brdu pri Kranju srečal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Tudi takrat si prestolnice ni ogledal. Bo pa ta čast doletela njegovo soprogo Lauro Bush, ki bo imela kar dve gostiteljici. Premierjev in predsednikov urad sta namreč uspela zgladiti spor glede tega, tako da bo ameriški prvi dami družbo delala tako premierjeva zaročenka Urška Bačovnik kot predsednikova soproga Barbara Miklič Türk.

Že pred sedmimi leti so Busha pričakali nasprotniki, tako bo tudi tokrat. Nasprotno pa je bilo ob prvem obisku kakega ameriškega predsednika v samostojni Sloveniji, ko je 21. in 22. junija 1999 Ljubljano obiskal tedanji predsednik Bill Clinton, na Kongresnem trgu v Ljubljani ga je navdušeno pozdravilo več tisoč ljudi.

Program obiska

Bush si bo ogledal tudi predstavo lipicancev.
Bush si bo ogledal tudi predstavo lipicancev. FOTO: Reuters
Slovenski protokol je že izbral darilo za ameriškega predsednika. Kaj to je, bodo razkrili šele potem, ko bodo Busha že obdarovali.

Bush naj bi se z letališča podal naravnost na prizorišče vrha na Brdo pri Kranju, kjer naj bi tudi prenočil. V torek zjutraj se bo v gradu Brdo najprej srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, nato pa še z gostiteljem, premierjem Janezom Janšo. Sledilo bo vrhunsko srečanje EU in ZDA, in sicer najprej na ravni voditeljev, ko se bo na evropski strani predsedniku Evropskega sveta, premierju Janši, pridružil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nato pa še plenarno zasedanje vrha EU-ZDA, kjer je na programu vrsta tem, od obravnave aktualnih vprašanj v svetu do gospodarskega, varnostnega in drugega sodelovanja med EU in ZDA.

Po zaključku vrha si bo Bush ogledal predstavo lipicancev ter se odpravil na Brnik. Tam se bo pred odhodom iz Slovenije s srečal še s slovenskimi vojaki, ki so sodelovali v mirovnih misijah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
09. 06. 2008 08.56
istrski pršut, avstrijski lipicanci, še kranjsko klobaso mu naj postrežejo, pa se bo počutil kot da bi bil v SLO. sicer ga pa sploh ni treba BUŠMANA. ppa zastoji , pa ... ko ga j...
Shekelstein
09. 06. 2008 01.56
BUSH JANŠA = TROJNI PAKT ??!ZAROTA !!?? PUTIN =(
Sadjar
08. 06. 2008 19.06
Bush bo zavarovan ja, kdo je pa bil zavarovan ko je Busheva administracija laži streljala na nedolžne ljudi v Iraku. Kako nefer, prvemu ki privoščim strel v glavo je prav on.
Ramzess
08. 06. 2008 13.08
"Vozniki morajo ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone, ki so označena z rdečimi in modrimi lučmi, ustaviti, se po možnosti umakniti z vozišča in varovani koloni omogočiti neoviran in prost prehod. Z vožnjo lahko nadaljujejo takoj, ko mimo njih zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z zeleno in modro lučjo." Umik z vozišča je možen le, če vozišče to dovoljuje, če ni ograje, sicer ne. Slikanje in snemanje pa je očitno dovoljeno. "Že od nedelje opolnoči pa bo na omenjenih cestah ter 200 metrov levo in desno od njih veljala popolna prepoved parkiranja in ustavljanja. Odpravili jo bodo v torek ob 17. uri, se pravi potem, ko bo Bush s spremstvom zapustil Slovenijo. Tu velja še opozorilo: policisti bodo vsa vozila, ki bodo prepoved kršila, odstranili." Ob vsem tem pametovanju, so pozabili na možnost okvarjenih vozil in nesreč, kakšni so scenariji v tem primeru. Moraš, če se ti avto pokvari, res tega zapeljati v jarek, reko ali v hosto, malo pretiravam, Vozila bodo odstranili, kako in kam pa. Zdi se da nenadejane okvare in nenadejane nesreče nimajo prednosti v tem primeru, bog pomagaja tistim, ki se znajdejo v teh nepredvidljivih okoliščinah. Prepoved ustavljanja ne nelogična zadeva, če ob srečanju konvoja, ki se itak za nič ne ustavlja, vseeno moraš ustaviti. Ustavljanje je prepovedano tudi v času, ko konvoja še ni ali ni več na vidiku. Vprašanje je kaj bo takem primeru v primeru okvare na vozilu, ali nesreče, če so zapovedi tako blazno stroge in nelogične. "Jutri zvečer bodo postavili štiri dodatne varnostno-kontrolne točke, na katerih bodo varnostno protibombno pregledali sva vozila." Noro. "Prav tako bodo strokovnjaki za odkrivanje eksloziva pregledali vse predale in omare pisarn, ki gledajo na letališko ploščad." Še bolj noro, dobesedno stikali bojo, sicer pa so zaposleni že pospravili predale, logična poteza. "Pravo obsedno stanje pa bo zavladalo pred prihodom ameriškega predsednika. 15 minut pred pristankom njegovega letala bo na celotnem območju letališča prepovedano vsakršno gibanje oseb in vozil." Velja tudi za intervencijska vozila, v kolikor niso namenjena Bushu. "Lokali ne bodo delovali, zaradi predsednikove varnosti bodo morala biti vsa okna zaprta, žaluzije dvignjene, zavese pa odgrnjene. Zračni prostor bo zaprt." Blazno noro. "Na letališču sicer obljubljajo, da bo večina letal vzletela in pristajala po voznem redu, zamude pričakujejo le pri letih v času prihoda in odhoda ameriške delegacije." Nobenega jamstva ni. Strelc12="Krško je bil par dni nazaj super reklama za Slovenijo. ZDJ PA USI VEJO KJE BO BUSH 3 DNI. A kdo pobira stave če bo razneslo elektrarno al ne?" Elektrarne ne bo razneslo, je pa ta primer z JEK, tipičen primer odvračanja pozornosti evropske in svetovne javnosti od ..., nečesa, kar še nam ni znano, je pa gotovo povezano z Bushevim obiskom pri nas. Naključje je preveliko, da bi ne bilo res, pomp okoli JEK je bil enostavno prevelik, in brezdvoma voden. Ne more biti zgolj naključje, pa prav tu in zdaj.
theykilledKenny
08. 06. 2008 09.08
K sreči se mu mandat izteka.
istra1
08. 06. 2008 08.47
Za Slovenijo tudi nekateri naši bližnji sosedje ne vedo in nas mešajo z Slovaško. Najboljša promocija in večja razpoznavnost za nas je, da se Bush stegne v Sloveniji. Tako bodo vsi vedeli kje je Slovenija. Arabske države bi bile nadvse hvaležne, imeli bi najcenejšo nafto na svetu. (Gavrilo Princip zbudi se).
HERMIOD
08. 06. 2008 08.36
BUSH JE LUTKA TREBA SE JE ZNEBIT FAMILIJ KOT SO RCOCKEFELLER, JP MORGAN, SG WARBURG,ROTHSCHILD. BARABE BI RADE DOMINIRALE CELI SVET IN NAS USE ZASUZNJILE
User300173
08. 06. 2008 08.27
Vsled vseh teh varnostnih ukrepov ob prihodu g. Busha dobi človek občutek, da je on najbolj iskana oseba ne pa Osama bin Laden. Kaj pa ostalii Evropski politiki? Kot kaže, bodo še v ozadju. Ta "rompompom" se izvaja, da se prida večjo veljavnost in pomembnost ameriškemu predsedniku in vsled temu Ameriki sami. Poraja se občutek, da ga želimo povzdigniti nad papeža samega. Darilo za papeža ni bila skrivnost pred obdaritvijo, za g. Busha pa je. Lakrdija pa taka. Pa tudi prva dama Amerike bo imela dve uradni gostiteljici. Po mojem je to ena sama blamaža in poudarjanje naših notranjih zdrah in komolčarjenja.
Marjan.bez: Tako je na slikah pa še pozdravlja tako kot HITLER.Kar počil bi verjetno od smeha če bi ga kateri z Janšo vred poknil tukaj v Sloveniji.
marjan.bez@gmail.com
08. 06. 2008 01.53
To da se dovoli takemu nemoralnemu izmečku človeštva vstop v našo državo in da se ga pogosti kot dostojnega človek je totaln kriminal. Mogl bi ga pričakati z lisicami in pendreki ter ga strpat v čuzo in mu soditi za zločine zoper človeštvo.
fukoglavic
08. 06. 2008 00.54
SLOVENIJA IN SLOVENCI MALI STE NAROD IMATE PA SEDAJ PRAVE SANSE DA POKAZETE SVETU KAKO SE LAHKO SESUJE POKVARJENA IN KRIMINALSKO OPREDELJENA SLOVENSKA VLADA . PRED BUSEVSKIM PRIHODOM , PA SE UPAM DA BO BUSHA DOBRO NATEGNIL KAKI LIPICANEC DA MU MALO ODPRE OCI IN NAJ VIDI DA JE TAKOJ ZA HITLERJEM DRUGI NAJVECI MORILEC PA . IN UPAM DA BO SE JANSO NATEGNIL TAKO KOT ON NATEGUJE VSE SLOVENCE .
dodoman.20@gmail.com
08. 06. 2008 00.36
strelc12..če jo bo razneslo, potem itaq brezveze staviti, da jo bo:D...razen če se hitro odpravimo staviti par km izven slovenije:P killi123...kje vidiš kakršnakoli nasprotujoče si mnenje? jaz vidim samo žaljenje z strani prvoborca...in mislim, da bo to podprl vsak, ki ni ravno tito-dvisnik....
strelc12
08. 06. 2008 00.28
Krško je bil par dni nazaj super reklama za Slovenijo. ZDJ PA USI VEJO KJE BO BUSH 3 DNI. A kdo pobira stave če bo razneslo elektrarno al ne?
strelc12
08. 06. 2008 00.20
Klošar se po državicah pa išče podporo pa vojake za fake vojno proti kvazi terorizmu..... nafta pa dnar ti znata to nardit. Itak ga noben ne mara. Ko bo šel lahko še Janšo sabo uzame.
paparoach@volja.net
08. 06. 2008 00.20
Tvoje letalo naj do Slovenije raznese ... izmeček ameriški. In sramota, da Bačovnikovo pišete pred predsednikovo ženo ... c c c.
strelc12
08. 06. 2008 00.19
Ko bi mu vsaj golob enega na ramo spustu če druzga ne. Bi blo mal bl zanimivo :D.
prisoten@email.si
07. 06. 2008 23.30
iskali bodo bombe. mislim, da bodo nam kako nastavli, da bodo se pri nas naredili strah pred terorizmu, ker ga pri nas ne cutimo.
FUKONJA
07. 06. 2008 23.14
BUSH. Nočna mora vseh diktatorskih režimov vključno z našim, muslimanskih teroristov, antikristov in ostale golazni, ki ni vredna, da se je zakojila na temu svetu. DOBRO DOŠEL V NAŠI LEPI DEŽELI PRJATELJ BUSH.
killi-123@hotmail.com
07. 06. 2008 22.57
PrvoBorec lep pozdrav, kako to da se ne klanjaš vehementnemu gospodu dodomanu. Še en tak,ki ne prenese nasprotujočega se mnenja.
dodoman.20@gmail.com
07. 06. 2008 22.25
prvo borec.....nekako se mi zdi, da si fan boy od titota?:) smešno, da se najdete taki patetiki, ki rabite gospodarje, da preživite...:) sicer pa....ne bit tko pogumen preko interneta...ker nikoli nveš skom govoriš...:)