Slovenija

Protestnike ustavili že daleč pred Brdom

Ljubljana, 10. 06. 2008 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.K./STA/N.S.
Komentarji
24

SMS je želela izročiti 'zeleno' priznanje Bushu, a so jim policisti preprečili dostop do ambasade. Daleč niso prišli niti protestniki iz Kopra.

Članov stranke SMS niso spustili do ameriške ambasade.
Članov stranke SMS niso spustili do ameriške ambasade. FOTO: SMS

Stranka mladih Slovenije (SMS) je pripravila svojevrsten protest ob obisku ameriškega predsednika Georgea Busha v Sloveniji. Zanj so pripravili 'zeleno' priznanje v – kot so zapisali – zahvalo za njegovo promocijo 'zelene politike v svetu, kajti s svojimi besedami in dejanji je uspel krepko poenotiti ideje, gibanja in posameznike, ki se zavzemajo za odgovornejši odnos do okolja, pravičnejšo družbo, dejansko spoštovanje človekovih pravic in pravic družbenih manjšin ter promocijo demokracije'. Bush naj bi dobil tudi značko za mir in nenasilje, 'saj je pokazal, da vojna v sedanjosti ne more biti več sredstvo za doseganje ciljev, ker je enostavno neučinkovita'.

Ameriškemu predsedniku smo se želeli zahvaliti, ker je mnogim odprl oči in s svojimi dejanji pokazal na največje nevarnosti, s katerimi se danes svet sooča. Stranka mladih Slovenije

Vendar pa se je vse končalo le pri namenu, saj je skupino nekaj sto metrov pred ameriškim veleposlaništvom, kjer naj bi priznanje in značko pustili za Busha, ustavili slovenski policisti. V SMS so ogorčeni, še posebej, ker Busha sploh ni bilo na veleposlaništvu in ker je šlo za vnaprej pripravljen miroljuben shod. Predsednik SMS Darko Krajnc je skušal policistom pojasniti, da so predajo na policiji prijavili že mesec dni nazaj, da imajo uradno dovoljenje in da so dogovorjeni tudi z veleposlaništvom, a policisti jim niso dovolili naprej. "Izgleda, da smo trčili ob živi zid," je predsednik stranke pojasnil za novinarje.

Za danes je sicer proti obisku ameriškega predsednika prijavljen še en protest, in sicer se bo v Kranju od 18. ure odvijal miren protestni shod 'proti globalni fašistični politiki ZDA in EU do sveta in družbe'. Protestni shod je usmerjen tudi zoper slovenske politike, predvsem predsednika države in vlade, ki so 'kljub nestrinjanju slovenske javnosti z razprtimi rokami in nasmeškom na obrazu' v goste sprejeli ameriškega predsednika Busha.

Ustavljeni že pred Ljubljano

Civilna iniciativa Alternativa obstaja iz Kopra pa se je poskušala prebiti čim bližje močno zastraženemu Brdu, kjer bi izrazili svoje nasprotovanje Bushevemu obisku, a so jih policisti ustavili že pred Ljubljano. V civilni iniciativi so se dopoldne odpravili iz Kopra, da bi čim bližje Brdu mirno protestirali. Na poti proti Ljubljani so jih policisti trikrat legitimirali, saj so bili s svojim kombijem dobro opazni. Na levi stranici so namreč napisali Bushit na desni EUshit, zadaj pa SLOshit, poleg tega so ga opremili tudi s karikaturami ameriškega predsednika Georgea Busha kot kavboja, ki jaha kokoš kot prispodobo Slovenije.

Protest proti Bushu v Ljubljani
Protest proti Bushu v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert

Pred Ljubljano, za cestninsko postajo Log pred Brezovico, so policisti vozilo dokončno zaustavili, saj so zahtevali izredni tehnični pregled, čeprav naj bi vozilo imelo tehnično dovoljenje. "Na tehnično brezhibnem kombiju so nato na pregledu v Ljubljani našli napako, zato smo morali odstraniti registrske tablice in se peš odpravili na Kongresni trg," je povedal eden od organizatorjev akcije Mile Zukić, ki je bil nad ravnanjem policije zgrožen. Meni, da priča o tem, da v Sloveniji ljudje nimajo pravice na miren način izražati svojega mnenja.

Na dogodek se je odzvala tudi policija, ki je sporočila, da so vozilo zaustavili pri nadzoru prometa na Cestninski postaji Log, kjer so ugotovili, da vozilo ne izpolnjuje osnovnih tehničnih pogojev za vožnjo v cestnem prometu, zato so odredili izredni tehnični pregled. Ker so ugotovili več tehničnih pomanjkljivosti in napak, so vozniku izrekli globo in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Pri policiji še poudarjajo, da zavračajo vse očitke, da so preprečile prihod osebam na javni shod.

Policija je popisala protestnike.
Policija je popisala protestnike. FOTO: Maruša Bertoncelj

Ker se študentom humanističnih ved v Kopru, ki so ustanovili omenjeno novo civilno iniciativo, ni uspelo prebiti v bližino Brda pri Kranju, so s svojo akcijo Rinemo v smrdljivce, ki so jo organizirali skupaj z Društvom prijateljev zmernega napredka, nadaljevali v Ljubljani. V središču mesta naj bi z mirnim mimohodom najbolj obljudenih delov prestolnice opozorili prebivalce "na srečanje konservativnih sil in na teptanje človeških vrednot tako s strani ameriške politike kot s strani evropske politike in slovenskega podrepništva". Kot je za 24ur.com povedal Luka Hrovat, se je okoli 100 ljudi zbralo na Kongresnem trgu, nato pa je manjša skupina odšla proti Tivoliju. Pri Moderni galeriji so se zaustavili, nato pa je prišla večja skupina policistov, tudi na konjih, in jih popisala. Kot je še povedal Hrovat, niso pri sebi imeli nobenih transparentov, ali kako drugače zbujali pozornost. ''Bili smo kot japonski turisti,'' je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
11. 06. 2008 21.21
Ja baje tovornjak, ki je šel odstranit jorasove lončke tudi ni bil tehnično brezhiben. Zloraba položaja je to dragi moji..
crush
11. 06. 2008 12.05
Če pa bi avto slučajno bil popolnoma brezhiben (verjamem, da so iskali do zadnje dlake in možnosti), bi pa n.pr. ugotovili, da ima protestnik sliko brez brade v vozniškem, pa bi ga spet lahko izločili. kašen prozoren izgovor - kot da smo vsi po župi priplavali. A Strojanom in druščini tudi odrejajo izredne tehnične?
nosferatu
11. 06. 2008 12.03
Ja saj, kako malo jih je, to me tudi skrbi :( Kar se moje (ne)udeležbe tiče: če že nisem bil osebno tam, jih rajši moralno podpiram (saj gre za dober namen - pokazat Bushu kaj je naredil svetu s svojo politiko) kakor pa da se iz naslanjača usajam nad miroljubnimi manifestacijami. Konec koncev se ti ljudje trudijo (vsaj simbolično) da bi naredili svet lepši in boljši za vse nas in pri tem jih rajši podpiram, kot pa da bi jih kurcal na podlagi mladosti, dolžine šolanja ter kako so zgledali v neki pevski oddaji. Hja, moj nick res ni med najbolj običajnimi, sam sem pa ziher, da je še več dosti bolj čudnih v bližnji okolici ;) Lp
exim@t-2.net
11. 06. 2008 11.09
nosferatu77:kako malo pogumnih oseb imamo v Sloveniji. Tebe so gotovo pogrešali, ti osebek s čudnim nicom.
terminator75@email.si
11. 06. 2008 10.50
JA, ZDEJ PA JIM NISO PUSTIL (KAO) MIRNO DEMONSTRIRAT... SAJ SE VE, CE MORA BITI AVTO TEHNICNO BREZHIBEN MORA BITI TEHNICNO BREZHIBEN... SAJ PA OBSTAJAJO TUDI OBLIKE JAVNEGA PREVOZA... MAMICU JIM...
nosferatu
11. 06. 2008 09.29
Exim ter ostali, ki klamftrate nekaj proti protestnikom: kaj vam gre tak v nos par pogumnih oseb, ki imajo pogum in voljo, da se postavijo proti globalnemu enoumju? A se mogoče oglaša še poleg vaša faušija, ker sami nimate jajc, da bi se postavli na stran pravic in dejanske svobode človeštva? Pa še frustracija, ker so le-ti najverjetneje mlajši od vas ter se imajo možnost šolat? Da ne omenjam, da nekateri vse te protestnike ocenjujete po nastopu v "Zvezde pojejo"?!?!!? Naj vam bo jasno: vedno bodo obstajali ljudje, ki jih ni strah jasno izrazit svojega mnenja pred celim sveto in prav je tako, ker če bi čakali na mevže in zavistneže s plašnicami kot ste vi, bi bli še vedno v srednjem veku. Lp.
exim@t-2.net
11. 06. 2008 09.04
pkorosec: nisi vreden komentarja. Si tako butast kot tvoji tovariši -isti. Nagec! Kako vse skupaj jezi, ker ni bilo odzivov, demontracij, žolčnega prerivanja. Kaj vse bi dali, da bi bilo po vaše. Pa ni in nikoli več ne bo!! Smo postali zrelejši in pametnejši. Veš, ti mali nagec!
pkorosec
10. 06. 2008 22.27
mac4_m, prav imas. Porazno v vseh pogledih. Bi pa sam še to dodal da je v tej krasni demokraticni dezeli prislo do groteskne situacije, ko vecina ne prenese Busha iz utemeljenih razlogov, vendar ne gredo na ceste. Ne protestirajo. Tudi sam nisem. Ne verjamem v proteste, ker kakor hitro ščiješ proti vetru (s argumenti), te takoj dajo na zacetek vrste, ki gre skozi vec faz: 1. faza diskreditacije: ah glej brezdelneže, samo pozornost iscejo 2. faza diskreditacije: ah glej, gre za neke jugovice 3. faza diskreditacije: ah glej jih plačane agente foruma 21, kak cvilijo, ker bi radi bili pri koritu 4. faza prezrtja: moje mnenje je da še danes nisem imel zajtrka, zato se že veselim kosila. Koncno pa saj folka sploh ne zanima ne eno ne drugo. Ne kar reče Bush, ne kar recejo njegovi nasprotniki.
hinko.murovec@siol.net
10. 06. 2008 20.58
NinjaRus, veš , policaji niso bili nikogar hlapci, žal morajo ubogat in to dobesedno brez izjeme. Veš nisem ravno zaljubljen v ta bitja, ki so danes menda policaji. Veliko jih je bolj za v kak cirkus. Vendar pa je precej tudi resnih in poštenih , je pa dragi moj policaj samo izvrševalec zakonov in komande nadrejenih. Kar vprašaj koga , če se dobro poznata boš izvedel, da veliko krat ni nič navdušen nad komando amora ubogat ali pa domov lupit krompir. LP
mac4_m
10. 06. 2008 20.49
sramota. Zdej če so naši politki zvesti hlapci potem mora zgledat, da je tudi vse ljudstvo tako. Bush bi gotovo rad videl kake transparente proti njemu saj bi tako dobil potrditev, da je tudi slovenija demokratična dežela, kjer vsakdo lahko prosto izraža svoje mnenje.. Vse spominja na obisk nekoga z brki v mariboru pred davnimi leti in spet se naši politiki vedejo enako. Sposoben kot je se ni prišel pogovarjat temveč sporočit svoje zahteve. Sm pa gledu, tisoč policajev, po vseh grmovjih, okoliških hribih, na avtocesti na odseku od kranja zahod do brnika pa na vsake 100 m en policist z obeh strani ceste gleda u grmovje.. Kera šara za varovanje nekoga, ki bi moral bit sojen ne pa varovan. Ko pa je treba zagotovit varnost dolenjcem pred cig....., pa prebivalcem slovenskih mest pred čef...., pa obiskovalcev lokalov pred agresivneži jih ni pa nikjer, ne moreš nabrat ene patrulje. Varnostnike naj bi najemali ljudje kar sami. Naj buša prav tako varujejo varnostniki in naj to mastno plača. Tako pa iz naših žepov za varovanje tistih, ki sejejo zlo, za našo varnost pa ni policistov in naj bi najemali varnostnike - kriminalce.. Ker idiotizem...
mkmkmk
10. 06. 2008 18.43
Daj, daj, spokajte sa raje delat dodli, ne pa da kvasite nemnosti in nosite okoli neke papirje in iščete medijsko pozornost!!!!
DarthRevan
10. 06. 2008 17.07
Eh, počasi začenjam spoznavat povprečni psihološki profil uporabnikov foruma 24ur.com. To je tudi razlog, da sem zahajam vedno redkeje. Z zapitimi zafrustriranci in nseposobneži pač ne maram imeti opravka. Se vidimo, fantje, grem raje ustvarjat dodano vrednost.
YAMPOI
10. 06. 2008 17.05
SMS pa ka vas ni sram! Darko pa un bedak z špegli iščeta pozornost medijev. Če je kdo gledu zvezde pojejo(kdor ni naj pogleda) kaki bedaki so teli sms! Zdej bojo šli pa z Šrotom na volitve(se pravi mladi tajkuni) Pa da ne bomo pozabili 7 let nazaj ko je celo SMS bil v parlamentu so se z drnovškom vred slinl Bushu! SAMO V VEDNOST KAKI BEDAKI SO SMS .
mega357949
10. 06. 2008 16.57
Spet ena skupina delomrznežev, ki bi na tak brezproduktiven način radi prišli v parlament! Upam, da brez uspeha!! Me prav zanima, koliko časa so že študenti?
jo1956
10. 06. 2008 16.51
pojdite raje delaš in študirat in ne protestirat..Lepo vam je ko vas država hrani,študirate pa tak do 50 leta..
Tonček Balonček
10. 06. 2008 16.42
Tudi če bi priznanje dobil, bi ga verjetno vrnil, kot nekoč Bavčar, Janša in drugi zaslužni osamosvojitelji, ki so tiste kose kovinske ploščice vračali v PVC vrečkah!
alc19@email.si
10. 06. 2008 16.22
Bravo lepi nameni sam kaj koje treba bit v istem klubu da se zdraven pride
tovarišinajuriš
10. 06. 2008 15.54
policaji so bli amerkanski(hlapci?) Sicer pa bi bušon to priznanje vzel zares,saj zase misli,da je novi prerok.Upam,da ga križ že čaka.
theta
10. 06. 2008 15.51
Kakšni komedijanti lačni medijske pozornosti hahahahahahah...
reklamacija
10. 06. 2008 15.46
e sam zarad tega jih bom volil!!prepricali ste me!!!