Domača scena
Oglas

Butična piva iz dežele vin

Ljubljana, 22. 07. 2013 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Iz Bele krajine ne prihajajo le vrhunska vina, pač pa tudi mojstrska piva mladih pivovarjev, ki se predstavljajo z izbranimi okusi pivovarne Vizir.

V pestrosti okusov Vizirjevih piv bo vsak našel tistega, ki mu je pisan na kožo.
V pestrosti okusov Vizirjevih piv bo vsak našel tistega, ki mu je pisan na kožo. FOTO:

Ko je pred petimi leti prodaja vina v Sloveniji opazno upadla, so to občutili tudi v vinski kleti Vizir. Takrat se je njen vodja Denis Imširović odločil, da bo družinsko tradicijo vinarstva treba dopolniti z novimi izdelki – ker radi ustvarjajo in se igrajo z okusi, so se odločili za proizvodnjo t. i. „butičnega“ piva (ang. 'craft beer').

V pivovarni in vinski kleti Vizir so se že na začetku svoje pivovarske poti odločili, da bodo uporabljali le naravne sestavine, zato so odpisali umetna barvila in arome in se raje poslužili tistega, kar jim lahko da narava.
Kljub temu da sta z ženo Majo oba živilska tehnologa in sta se s tehnologijo varjenja piva srečala že med študijem, sta se morala o pivovarstvu še veliko naučiti. Začetne težave pa niso bile povezane le s pomanjkanjem izkušenj – še večji izziv je bilo dobiti glavno sestavino piva, ječmenov slad. ''Do slada je bilo težko priti, ker mikropivovarstvo še ni bilo tako zelo razširjeno. Takrat smo stopili v stik z enim od mikropivovarjev in od njega kupili prve zaloge. Ko nas je vprašal, kdo nam bo dal recepturo in smo mu odgovorili, da jo bomo razvili sami, se nam je smejal v obraz,“ se spominja Denis, ki je prav kmalu dokazal, da lahko odlična piva razvijejo tudi po svojih zamislih, kar jim daje še večjo svobodo pri izbiri okusov.

Piva mikropivovarne Vizir lahko poskusite na pivskih sejmih, v izbranih lokalih in na degustacijah v pivovarni.
Piva mikropivovarne Vizir lahko poskusite na pivskih sejmih, v izbranih lokalih in na degustacijah v pivovarni. FOTO:

Srečanje visoke tehnologije s tradicijo

Oblikovanje butičnega piva zahteva veliko stopnjo mojstrstva in poznavanja procesov pivovarstva, saj lahko le tako dosežejo, da so okusi skladni, se dopolnjujejo in da nobeden od njih ne izstopa preveč. Pri tem si sodobni pivovarji sicer lahko pomagajo z računalniškimi programi, ki na podlagi izbranih sestavin izračunajo potencialno vsebnost alkohola, barvo in grenkobo; še vedno pa se za dober rezultat ne morejo zanesti le na tehnologijo.

''Vsega se ne da izračunati, še vedno moraš za določene stvari imeti občutek in izkušnje, da si predstavljaš, kakšen bo rezultat recepture,“ pravi pivovar, ki je oblikoval prav vsakega od njihovih devetih vrst piva. ''Najprej se odločim za to, kakšen tip piva bi rad naredil, kar je zahtevna naloga, saj je raznolikost okusov zelo velika. Lahko izbiramo med močnejšimi ali bolj blagimi okusi, bolj sadnimi ali kavnimi, črnimi, rjavimi, rdečimi pivi, kombinacijo različnih načinov kuhanja, vrst kvasovk, hmeljev, okus oplemenitiš še z dodatki, kot je med ali smrekovi vršički.

Butično pivo Meggy je prava gurmanska poslastica, ki preseneti z bogatim medenim okusom.
Butično pivo Meggy je prava gurmanska poslastica, ki preseneti z bogatim medenim okusom. FOTO:
Ker Slovenci večinoma nismo vajeni izrazitih okusov piva – velike komercialne pivovarne namreč v želji ugoditi čim širšemu krogu potrošnikov prisegajo na nevtralen okus – so v Vizirju za začetek svoje poti izbrali okuse, ki so si med seboj zelo različni. ''S tako pestrim izborom okusov piv lahko vsak najde kakšnega, ki mu je všeč, saj cenimo okuse posameznikov. Hkrati nam širok spekter okusov omogoča, da bomo lahko iz odziva kupcev videli, kateri okusi jim odgovarjajo in jih razvijali še naprej.

Izkazalo se je, da je njihovim kupcem še najbolj všeč pivo Mirko, pale ale angleškega tipa z zaokroženim in polnim okusom, lepo sadno noto in dolgim pookusom. Izvedenci ga opisujejo kot ''popolno kombinacijo angleške in slovenske tradicije“, saj dajejo vrhunski slovenski hmelji piko na i značilnemu angleškemu karakterju zaokroženega okusa in dobrega ravnotežja med hmeljem in sladom.

Maja in Denis Imširović prisegata na drugačnost, inovativnost in polnost naravnih okusov.
Maja in Denis Imširović prisegata na drugačnost, inovativnost in polnost naravnih okusov. FOTO:

Narava na prvem mestu

V pivovarni in vinski kleti Vizir so se že na začetku svoje pivovarske poti odločili, da bodo uporabljali le naravne sestavine, zato so odpisali umetna barvila in arome in se raje poslužili tistega, kar jim lahko da narava. ''Poleg tega naša piva niso pasterizirana, saj se s tem uničijo nekateri vitamini, vendar je pivo kljub temu precej obstojno. Pri točenem pivu to dosegamo s filtracijo – tako je pivo, ko ga natočimo v sode, popolnoma sterilno. Pri ustekleničenem pivu je postopek drugačen; v steklenice ga natočimo, ko še ne vsebuje ogljikovega dioksida, ki nastane šele s sekundarno fermentacijo v steklenicah. V usedlinah tako ostane nekaj kvasovk; te se razgrajujejo in pri tem proizvajajo vitamine B-kompleksa, ki so dobri za nego kože, nohtov in las. V šali tako pravimo, da je pivo na vrhu steklenice za moške, na dnu pa za ženske.“

Za nežnejši spol pa so poskrbeli tudi s prav posebnim pivom – Lucky Luke je namreč oblikovan posebej za ženski okus: ''Želeli smo narediti pivo, ki bi bilo rahlo sladko, nežno in pitno, skratka damsko. Ker uporabljamo naravne surovine brez konzervansov, smo mogli najti odgovor na vprašanje, kako po naravni poti priti do sladkega okusa. Ampak če z naravo sodeluješ in jo razumeš, je zadeva preprosta – za Luka smo tako uporabili veliko količino ječmenovega slada, ki pa je le malo pražen. Tako nastane rdečkasto pivo s karamelnim okusom, ki ima zaradi postopka, ki ohranja sladkost, tudi manj alkohola, kot bi ga lahko imelo. Na koncu smo mu dodali še malo hmelja. Ta prispeva nežno grenčico, ki zaokroži okus.

Med potepom po Beli krajini se ustavite v Lokvah pri Črnomlju, kjer se boste lahko osvežili z najboljšimi butičnimi pivi.
Med potepom po Beli krajini se ustavite v Lokvah pri Črnomlju, kjer se boste lahko osvežili z najboljšimi butičnimi pivi. FOTO:

Okusi, ki izobražujejo

Poigravanje z okusi se v Vizirju ne konča le pri kombinaciji sladov in hmeljev, saj so inovativni pivovarji v svoj spekter pivskih poslastic vključili tudi kostanjevo in medeno pivo. ''Ti pivi sta nastali v želji poučevati ljudi o tem, kaj pivo sploh je in iz česa nastane. Ko jim povem, da je pivo iz kostanja iz bližnjega gozda, so presenečeni in jih zanima postopek izdelave. Takrat izvejo, da glavna sestavina piva ni hmelj, ampak škrob, v tem primeru kostanj z dodatkom ječmenovega slada; pri medenem pivu, katerega glavni sestavini sta ječmenov slad in med, pa izvejo, da lahko pivo naredimo tudi popolnoma brez hmelja.“

Pred kratkim se je družini Vizirjevih piv pridružil še Gringo, njihov prvi ameriški india pale ale, že kmalu pa bodo ljubitelji butičnega piva lahko poskusili tudi pivo z dodatkom smrekovih vršičkov.

Trenutno je v njihovi spletni trgovini na voljo sedem vrst piva. Nekatere od njih lahko poskusite tudi v izbranih lokalih v Beli krajini in Ljubljani; če želite poskusiti prav vse, pa se lahko udeležite degustacije, na kateri se boste lahko spoznali v Vizirjevimi vrhunskimi vini in butičnimi pivi ter izvedeli vse o vinarskih značilnosti Bele krajine in postopkih izdelave piva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni