Slovenija

FOTO in VIDEO: Znani uradni rezultati volitev

Ljubljana, 03. 10. 2008 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uradna zmagovalka parlamentranih volitev je Pahorjeva SD. Predsednik Türk se je dosedanjim ministrom in poslancem zahvalil za opravljeno delo in za 15. oktober sklical ustanovno sejo DZ.

Predsednik Türk je v predsedniški palači sprejel ministre in poslance iztekajočega se mandata.
Predsednik Türk je v predsedniški palači sprejel ministre in poslance iztekajočega se mandata. FOTO: Tomaž Ungar

Državna volilna komisija (DVK) je sprejela poročilo o izidu volitev 90 poslancev državnega zbora, ki so potekale 21. septembra, s čimer so rezultati volitev postali uradni. Poročilo je predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar izročil predsedniku republike Danilu Türku, ki je ustanovno sejo državnega zbora sklical za 15. oktober ob 10. uri. Ob tej priložnosti je predsednik Türk v predsedniški palači sprejel poslance ter ministre iztekajočega se mandata in se jim zahvalil za opravljeno delo.

Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da bodo dolgoletnega poslanca SD Mirana Potrča predlagali kot njihovega kandidata za podpredsednika državnega zbora.

Türk je v svojem nagovoru spomnil, da se mandatna doba prejšnje sestave državnega zbora konča s prvo sejo novega sklica parlamenta, preneha pa tudi funkcija predsednika vlade in ministrov, ki nato do imenovanja nove vlade opravljajo le tekoče posle. Ker bo torej 15. oktobra prenehal mandat sedanjim poslancem in vladi, se je predsednik republike vsem zahvalil za opravljeno delo.

"V tem času so bile opravljene pomembne naloge," je ocenil Türk in dodal, da se bo Slovenija tudi na tej podlagi v prihodnje še bolj utrdila kot sodobna država, kot odgovorna članica mednarodne skupnosti in Evropske unije. "Hkrati pa dosežena stopnja razvoja in mednarodni položaj naše države narekujeta prizadevanje za spoštovanje človekovih pravic in za krepitev pravne države v korist vseh državljank in državljanov," je v nagovoru še poudaril predsednik države.

Sprejema pri predsedniku republike se je udeležila približno polovica poslank in poslancev iztekajočega se mandata ter tretjina ministrov: Lovro Šturm, Marjeta Cotman, Andrej Vizjak, Iztok Jarc, Ivan Žagar in Janez Podobnik. Povabilu so se odzvali tudi predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik, predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik.

Sicer pa so imeli ministri za svojo odsotnost različne razloge, od službenih obveznosti do bolezni in dopustov. Janez Janša se je opravičil, ker je na dopustu.

Sedeži v državnem zboru po razglasitvi uradnih rezultatov.
Sedeži v državnem zboru po razglasitvi uradnih rezultatov. FOTO: POP TV

Uradni rezultati

Zmagovalka septembrskih volitev je SD, za katero je glasovalo 320.248 volivk in volivcev oziroma 30,45 odstotka, v parlamentu pa jo bo zastopalo 29 poslancev. Na drugem mestu je SDS, za katero je glasovalo 307.735 volivcev oziroma 29,26 odstotka, v DZ pa bo imela 28 poslancev.

Sledijo Zares z devetimi mandati (98.526 glasov oz. 9,37 odstotka), DeSUS s sedmimi mandati (78.353 oz. 7,45 odstotka) ter SNS (56.832 oz. 5,40 odstotka), SLS in SMS (54.809 oz. 5,21 odstotka) in LDS (54.771 oz. 5,21 odstotka) s po petimi mandati.

Nadaljnji postopek

Na ustanovni seji bodo novoizvoljeni poslanke in poslanci najprej oblikovali mandatno-volilno komisijo, ki se bo nato sestala na svoji prvi seji ter na podlagi poročila DVK in potrdil o izvolitvi poslancev predlagala državnemu zboru potrditev poslanskih mandatov. Državni zbor se konstituira na prvi seji, ko je potrjenih več kot polovica poslanskih mandatov (najmanj 46).

Državni zbor skupaj odloči o potrditvi mandatov, ki niso sporni, o vsakem spornem mandatu pa odloča posebej. Poslanec, katerega mandat je sporen, ne sme glasovati o potrditvi svojega mandata. Šteje se, da je državni zbor z odločitvijo o spornem mandatu odločil tudi o pritožbi kandidata ali predstavnika liste kandidatov, vloženi pri državnem zboru.

Poslanke in poslanci po potrditvi mandatov izvolijo novega predsednika državnega zbora na tajnem glasovanju z večino glasov vseh poslank in poslancev (torej najmanj 46 glasov).

Poslanske skupine morajo novoizvoljeni poslanci ustanoviti v sedmih dneh po konstituiranju DZ. Poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, in poslanci, ki so člani iste parlamentarne stranke, smejo ustanoviti le eno poslansko skupino.

Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je 
predsedniku Danilu Türku predal poročilo državne volilne komisije o izidu volitev.
Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je predsedniku Danilu Türku predal poročilo državne volilne komisije o izidu volitev. FOTO: Tomaž Ungar

Pot do stolčka predsednika vlade

Predsednik države Danilo Türk mora po posvetovanju z vodji novih poslanskih skupin v 30 dneh po konstituiranju DZ predložiti državnemu zboru kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Predsednika vlade voli državni zbor z večino glasov vseh poslancev, glasovanje pa je tajno.

Če kandidat za mandatarja ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v štirinajstih dneh predloži drugega ali ponovno istega kandidata, prav tako pa lahko predlagajo kandidate tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Novoizvoljeni predsednik vlade pa mora nato v petnajstih dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne štejejo ministri brez resorja. Predsednik vlade mora v desetih dneh po nastopu funkcije vlade predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece, prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru.

Če državni zbor tudi v treh mesecih po nastopu funkcije vlade ne imenuje še neimenovanih ministrov, državni zbor ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

Do sedaj le neformalni pogovori

Glede pogovorov o bodoči koaliciji je predsednik SD Pahor pojasnil, da bodo v SD verjetno v začetku prihodnjega tedna dokončali osnutek koalicijske pogodbe, ki ga bodo nato dali v presojo ostalim.

Sedaj potekajo pogovori na ravni predsednikov strank; v četrtek se je pogovarjal s predsednico LDS Katarino Kresal, v soboto se bo s predsednikom Zares Gregorjem Golobičem in predvidoma v ponedeljek predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem. Kot poudarja Pahor, gre za neformalna srečanja, ki jih namenjajo koalicijski pogodbi. Če bo dobil mandat, pa bo začel tudi formalne pogovore o vsebini koalicijske pogodbe in sestavi vlade.

Pahor je verjetno že v nizkem štartu.
Pahor je verjetno že v nizkem štartu. FOTO: Dare Čekeliš

Odločitev o sodelovanju SLS v bodoči koaliciji je po Pahorjevih besedah na njihovi strani; če se bodo v prihodnjem tednu odločili, da so pripravljeni - najprej neformalno, nato pa še formalno - sesti za pogajalsko mizo o koalicijski pogodbi in o sestavi vlade, "bodo vrata odprta".

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc
04. 10. 2008 18.49
kaj premlevate preteklost ,ni je več.Glejte v prihodnost ,boste videli koliko muk bo pretrpel Pahor da bo ostal v vladi.BORUT boj se KATARINE VELIKE IN GREGORJA,slabo se ti piše v takšni navezi.Naj ti bog pomaga ,mi ti ne moremo.
SPICELJ
04. 10. 2008 16.42
sebox...seveda da so volili ljudje,ki so bili pri koritu,ki so preko grasupeljske naveze dobivali bajne posle,pod JANCO so tudi nekateri Urškini žlahtniki postali gradbeni baroni,nekaj praznoglavcev je tudi prepričal,da je on bog. in dodajmo še tradicionalne izdajalce iz vrst NSI in SLS tako dobimo število volilcev za SDS.
bozjibic
04. 10. 2008 16.22
sebox Janci prav nič ne pomaga 0,5%, ker gre v opozicijo in vprašanje je, kdaj se bo te vloge rešil. Čez štiri leta?
sebo-x
04. 10. 2008 16.10
> pozabil pa je eno stvar,da ljudje praznih želodcev ne verjamejo mitom in lažem.. Pa je vseeno zanj volilo 0.5 % več ljudi kot l.2004
SPICELJ
04. 10. 2008 15.49
JANCA je igral na karto človeka,ki se mu godi krivica.. tudi iz dokazanih debaklov je naredil sebi v prid in to vse tolmačil kot umazano igro boljševikov..... pozabil pa je eno stvar,da ljudje praznih želodcev ne verjamejo mitom in lažem...
bozjibic
04. 10. 2008 15.39
SPICELJ Janca bi moral samega sebe zapret, da bi desnica lahko šla na volitve enakopravno proti levim. Problem je v tem, da nočejo desni razumet, da preprosti ljudje, kateri niso ne levi in ne desni, vidijo v Janci Stalina.
SPICELJ
04. 10. 2008 15.28
JANCA je izgubil volitve,ker je aretiral napačne ljudi.... moral bi aretirati palčka milana in modrookega srbina.. ne pa starčka in tisto jokico Penkota.....
bozjibic
04. 10. 2008 15.23
Vzrok za kaj je Janca na voltivah doživel poraz: Dejansko je prav ta vlada sicer podedovano leninistično načelo \'oblasti kot plena\' poskušala izkoristiti za svoje ideale, predvsem za obračun s staro, dotedanjo oblastjo. Takšen je bil tudi način vodenja države. Zato so ljudje zastrigli z ušesi, češ, kaj se pa zdaj dogaja, ali gremo spet nazaj, ali je to le stara garda v novi garderobi,\" meni Bučar in dodaja, da je cela vrsta stvari kazala na avtoritarne metode vladanja.
bozjibic
04. 10. 2008 15.20
Še ena misel Bučarja: \"Leninistični koncept je bil: treba je osvojiti oblast, prek oblasti pa bomo že spremenili družbo. Ko je prišla na oblast Janševa vlada, je ta koncept ostal popolnoma isti.\"
bozjibic
04. 10. 2008 15.16
Zaželjeno bi bilo, da si naš Janca prebere ta članek . To je prav paradoks: Z najbolj negativnim predznakom govorijo o kontinuiteti, ampak nihče ni bil večja kontinuiteta kot prav ta zadnja oblast,\" je za Delo dejal France Bučar
SPICELJ
04. 10. 2008 15.12
Janša je častni mož,ki se mu stalno godi krivica... če se mu slučajno ponesreči igralska kariera,bo sigurno uspel kot pisatelj otroških knjig...... njegova prva knjiga LETEČI SLONČKI je pošla v dveh urah.
Tonček Balonček
04. 10. 2008 15.09
On je preveč pošten...
bozjibic
04. 10. 2008 15.04
prašek meni pa ni jasno kako Janca ni uspel prepričati te lahkoverne ljudi, da je on ednini, ki se bori za boljši jutri, če pa je vsem jasno, da so ta rdeči najbolj zlobni in pokvarjeni ljudje.
bučar
04. 10. 2008 15.03
rdečkarji... ko stojite na kupu dreka in premlevate partijski molitvenik ste kar zadovoljni s sabo...le tako naprej
SPICELJ
04. 10. 2008 14.55
seveda ta rdeče,če ne bi rabil plavati čez lužo... lahko bi hodil v vojaško komunistično šolo,kot Janša...
SPICELJ
04. 10. 2008 14.47
So pa pri finski TV prehiteli Đurota pri snemanju bedakov in konjev......
SPICELJ
04. 10. 2008 14.45
prašek...revček andrej,če bi vedel,da je njegov ata izdal več ljudi,kot avsenik plošč...
bozjibic
04. 10. 2008 14.43
leto 1945 >>mamica, zakaj pa sploh božimo v argentino?<< >>tiho andrejček, nikoli se ne ve, če so tudi morski psi ta rdeči<<
bozjibic
04. 10. 2008 14.32
evropa je zamudila vlak, pred kratkim je finančnik z nagrado, kot ta boljši, odletel z nepovratno karto v Argentno.
bozjibic
04. 10. 2008 14.28
Me pa zelo veseli, da se je Plemeniti uspel prebit v parlament, bomo imeli vsaj nekoga, ki nam bo bral pravljice za lahko noč.