Slovenija

Čas je, da pometemo z nesnago

Ljubljana, 14. 03. 2013 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihaja čas pomladanskih čistilnih akcij. Na svetovni dan voda 22. marca se bo v Sloveniji uradno začel mesec čistilnih akcij, ki bodo večinoma potekale do svetovnega dneva zemlje 22. aprila. Seznam čistilnih akcij se pridno daljša, od vas pa je odvisno, ali se boste kateri od akcij tudi pridružili.

Prijavljene čistilne akcije so objavljene na spletni strani Ekologov brez meja, okoljevarstvene organizacije pa posameznike vabijo, da še naprej prijavljajo divja odlagališča v register. Ekologi brez meja izpostavljajo, da je register odlično orodje, da se v Sloveniji nekoč dokončno počistijo divja odlagališča.

Primerno oblečeni in obuti se na določen dan s polno dobre volje in nasmehom na obrazu odpravite na zbirno mesto in pomagajte očistiti Slovenijo.
Primerno oblečeni in obuti se na določen dan s polno dobre volje in nasmehom na obrazu odpravite na zbirno mesto in pomagajte očistiti Slovenijo. FOTO: Miro Majcen
Ekologi brez meja, Turistična zveza Slovenije in organizatorji čistilnih akcij vabijo vse prebivalce, da se tudi letos pridružijo pri čiščenju in urejanju okolja.

Ekologi brez meja svoje delo zdaj usmerjajo v zakonodajne spremembe na področju nezakonitega odlaganja ter v pomoč vsakoletnim lokalnim čistilnim akcijam. Tovrstne akcije se organizirajo že desetletja in v društvu želijo podpreti prizadevanja vseh, ki se na ta način trudijo za čistejše okolje. "Računamo na lepo pomladansko vreme, ozračje nabito s pozitivno energijo, in predvsem računamo na vas, vse prostovoljce, da skupaj Očistimo Slovenijo … dokler ne bo čista," so zapisali Ekologi brez meja.

Vse prijavljene akcije bodo prikazane na skupnem seznamu čistilnih akcij in objavljene v medijih.
Vse prijavljene akcije bodo prikazane na skupnem seznamu čistilnih akcij in objavljene v medijih. FOTO: Miro Majcen
V lanskoletni akciji Očistimo Slovenijo je sodelovalo čez 270.000 prostovoljcev, več kot 200 organizacij ter več kot 600 šol in vrtcev.

Skupaj s Turistično zvezo Slovenije so zato za podporo prostovoljcem pripravili obrazec za prijavo lokalnih čistilnih akcij, na katerem lahko vsi organizatorji še do petka, 15. marca, prijavijo akcijo, ki se organizira v njihovem kraju. Vse prijavljene akcije bodo prikazane na skupnem seznamu čistilnih akcij in objavljene v medijih.

Čistilne akcije bodo potekale vse do svetovnega dneva zemlje, 22. aprila 2013.
Čistilne akcije bodo potekale vse do svetovnega dneva zemlje, 22. aprila 2013. FOTO: Miro Majcen

Prav posebej na čistilno akcijo lepo vabijo vse prebivalce lani poplavljenih območij. V pozivu so zapisali: "Pomagajte očistiti nabrežja rek in potokov, ki so jih lani močno prizadele poplave in za seboj poleg razdejanja pustile kup smeti."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

windmaster
14. 03. 2013 14.57
+2
Ravno danes sem videl voznika, ki je ustavil na počivališču ob cesti in brezbrižno v dolino zakotalil dve rabljene pnevmatike. Bolano! Če bi jih peljal še par km naprej, bi jih lahko brezplačno oddal v zbirni center. Kaj narediti? Če pokličem policaje me bodo potem gnjavili kot da sem jaz kriminalec, če nemernežu kaj rečeš ali ga slikaš jo lahko skupiš, inšpektorat je itak namem samemu sebi....
piko112
14. 03. 2013 13.54
+4
To se je že prevečkrat ponovilo in je čas da se preventivno začne ukrepati