Slovenija

ČASOVNICA: Kako se je Joško Joras kotalil v Dragonjo, se ruval za les, stradal zaradi cvetličnih korit ...

Ljubljana, 28. 06. 2017 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Joško Joras velja za sinonim spora v povezavi z določanjem meje med Slovenijo in Hrvaško, saj se je prav z njegovim izpostavljanjem v medijih začelo javnosti predstavljati, kaj se dogaja na območju spornih zaselkov na levem bregu Dragonje, eni izmed ključnih spornih mejnih točk med Slovenijo in Hrvaško.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Joras v pričakovanju razsodbe
    03:04
    Iz 24UR: Joras v pričakovanju razsodbe
  • Iz SVETA: Joras o prihajajoči odločitvi arbitražnega sodišče: Vse bom naredil za to, da ostanem v Sloveniji
    02:28
    Iz SVETA: Joras o prihajajoči odločitvi arbitražnega sodišče: Vse bom naredil za to, da ostanem v Sloveniji
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Joško Joras. Za nekatere narodni heroj, za druge klovn, ki so si ga zaradi političnih interesov izposojali takšni in drugačni oblastniki. A dejstvo je, da se je prav z njegovo medijsko prepoznavnostjo začelo javnosti predstavljati, kaj se dogaja na območju spornih zaselkov na levem bregu Dragonje.

Joras bil slovenski zdomec, ki je živel v Nemčiji, in že ko je leta 1983 začel graditi hišo v Mlinih, je lahko dobil le hrvaško hišno številko, čeprav je bil prepričan, da Mlini spadajo pod katastrsko občino Sečovlje. A v času skupne države se to ni zdelo posebej problematično. Z osamosvojitvijo držav pa so mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško postajala vse bolj izrazita.

Kakšen bo po vašem mnenju izid arbitražnega postopka? Svoj glas lahko oddate na glasuj.24ur.com.

Joško Joras je javnosti postal poznan, ko je leta 1998 kot član Slovenske ljudske stranke (SLS) objavil kandidaturo za občinskega svetnika v občini Piran. Takrat je prvič jasno in glasno opozoril na nevšečnosti, s katerimi se spopadajo prebivalci spornih zaselkov ob Dragonji. Odslej je imel težave pri prehajanju meje vsakokrat, ko je domov hotel prepeljati kaj, za kar bi moral plačati carino.

Z napisom 'Tudi tukaj je Slovenija' je jezil Hrvate.
Z napisom 'Tudi tukaj je Slovenija' je jezil Hrvate. FOTO: POP TV

Incidenti zaradi izobešene zastave in napisa 'Tudi tukaj je Slovenija', pristal je celo v zaporu

Julija 1999 je želel prepeljati domov pohištvo, a mu hrvaški cariniki tega niso dovolili. Mesec dni kasneje so mu zasegli enajst litrov mleka in ga prijavili sodniku za prekrške, ker je bilo čez mejo dovoljeno peljati le en liter mleka. Jeseni leta 2000 je želel domov prepeljati pomivalni stroj, a so ga na nadzorni točki znova zavrnili. Ker ni popustil, si je spet nakopal težave in sodnika za prekrške. Hrvate sta motili tudi zastavi, ki ju je obesil na svoji hiši, in napis na pročelju hiše "Tudi tukaj je Slovenija". Sredi avgusta 2002 je v njegovo hišo vdrla skupina Hrvatov in s hiše snela zastavi. Konec istega meseca pa so ga zaprli v puljski zapor, ker ni upošteval izrečenih kazni. Po 17 dneh so ga izpustili iz zdravstvenih razlogov.

Pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo prvega maja 2004 si je uredil t. i. evropsko pot do svojega doma mimo nadzorne točke. Ko je avgusta 2004 hotel prepeljati domov les, so mu hrvaški policisti to preprečili. Joras in prijatelji so ga začeli ročno nositi na Jorasovo parcelo, a so les medtem odpeljali delavci v spremstvu hrvaških policistov. Joras je v znak protesta 22. avgusta za 80 minut ustavil promet na mostičku in naletel na neodobravanje javnosti.

Takole so člani SLS s Podobnikom na čelu sadili lipo na njegovi parceli.
Takole so člani SLS s Podobnikom na čelu sadili lipo na njegovi parceli. FOTO:

Padec v Dragonjo in cvetlična korita

Mesec dni kasneje je Janez Podobnik s člani SLS na Jorasovi parceli posadil lipo kot simbol slovenstva. Prišlo je do prerivanja s hrvaškimi policisti in člane SLS so pridržali na bujski policijski postaji. Spustili so jih po posredovanju Republike Slovenije. Znova se je zapletlo 19. aprila 2006, ko bi moral na ogled parcel zaradi medsosedskega spora med Joškom Jorasom in Urbanom Cerarjem priti sodni izvedenec, čemur se je Cerar uprl. Hrvaški policisti so Jorasa vklenili, Joras pa je med prerivanjem padel v Dragonjo.

Dva dni kasneje so na Jorasovo evropsko pot postavili cvetlična korita in mu tako onemogočili dovoz do hiše. Joras je zahteval, obrnil se je celo na piransko sodišče, da mora Hrvaška korita odstraniti.

Ker Hrvaška po dveh letih še vedno ni ukrepala, je 26. aprila 2008 prišlo do shoda v podporo Jošku Jorasu. Ker niso nič dosegli, je Joras začel gladovno stavkati. Med stavko so mu člani kulturnega društva iz Šentjerneja podarili lipicanko Dano. Gladovno stavko je Joras prekinil po 24 dneh, ko sta se notranja ministra Slovenije in Hrvaške dogovorila, da bo cvetlična korita nadomestila zapornica, za katero bo imel ključ tudi Joško Joras in tako prost dostop do doma.

Jorasov padec v Dragonjo je v medijih precej odmeval.
Jorasov padec v Dragonjo je v medijih precej odmeval. FOTO: POP TV

Pri cestnih robnikih in zapornici mu z gladovno stavko ni uspelo

Potem ko hrvaški policisti Jorasu niso dovolili odstraniti cestnih robnikov in zapornice na dovozni poti do njegove domačije v bližini mejnega prehoda Sečovlje, se je Joras 14. julija 2010 ponovno odločil, da začne gladovno stavkati. Hrvaška stran je na priključek k dovozni poti sicer namestila asfaltno klančino, ki naj bi vozilom olajšala dostop.

Za gladovno stavko se je odločil, ker ni mogel izvršiti sklepa piranskega okrajnega sodišča o odstranitvi vseh ovir na kolovozni poti do svoje posesti, je pojasnil Joras. "Imamo nedvoumno jasno sporočilo sodišča, ki ga morajo vsi spoštovati, da se do naslova Sečovlje 1 ne sme nikogar ovirati. In rampa je ovira," je zatrdil Joras.

Gladovno stavko je prekinil po treh tednih, po srečanju premierov Slovenije in Hrvaške Boruta Pahorja in Jadranke Kosor v Bohinju. Premiera sta na srečanju potrdila odločitev vlad, da v času do odločitve arbitražnega sodišča o meji omogočijo ljudem, ki jih kakorkoli zadeva nerešeno vprašanje meje, da živijo enako kakovostno življenje kot tisti, ki tega problema nimajo. Pahor je ob tem dodal, da to velja tudi za Jorasa. 20. avgusta pa je, ker zapornic niso odstranili, ponovno začel z gladovno stavko.

Svoj prav je hotel doseči z gladovno stavko.
Svoj prav je hotel doseči z gladovno stavko. FOTO: Dare Čekeliš

Čeprav zapornic niso odstranili, je Joras v začetku septembra gladovno stavko prekinil. V izjavi za javnost je navedel tri vzroke za prekinitev stavke: prošnja za pomoč, ki jo je poslal Evropskemu parlamentu, spoznanje, da od slovenskih politikov ne more pričakovati pomoči, in dejstvo, da je njegovo telo začelo sporočati, da nekaj ni v redu.

Google mu je že leta 2014 priznal slovenski naslov

Maja 2014 so hrvaški časniki poročali, da je Jošku Jorasu uspel veliki met – dobil je slovenski naslov. Čeprav je bila meja Slovenije in Hrvaške takrat še naprej predmet arbitražnega sporazuma, je Joras dobil slovenski naslov, Sečovlje 1, ki ga je postavil na svojo hišo v Mlinih na južni, hrvaški strani Dragonje. "Celo Google maps je uvrstil Jorasovo hišo na svoje zemljevide na slovenskem naslovu, znotraj 'alternativne' slovenske meje, ki po načelu katastrske občine Piran zajema tudi spornih 113 hektarjev, kjer ležijo naselja Bužin, Mlini, Škrile in Škudelin, ki so levo od Dragonje," je zapisal Jutarnji list. Joras sicer nikoli ni priznal hišnega naslova, ki ga je dobil od hrvaške administracije iz Buj, Škrile 73 a.

Hrvaški predsednik mu je plačal odškodnino zaradi razžalitve

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je moral Jošku Jorasu plačati odškodnino z obrestmi zaradi razžalitve. Sodba je postala pravnomočna že leta 2012, julija 2014 pa je bil izveden rubež na Mesićevo pokojnino.

Joras je poleg 2000 evrov odškodnine, ki jo je določilo slovensko sodišče, prejel še 2080 evrov obresti. Mesić je avgusta 2004 izjavil, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Če želi Joras "živeti v drugi državi", pa ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

Joras je novembra 2004 na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v višini dobrih 20.000 evrov. Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino v višini 2000 evrov.

Ker ne zaupajo slovenski državi, je skupina prebivalcev levega brega Dragonje, na čelu z Joškom Jorasom, julija 2015 na arbitražno sodišče v Haag poslala pismo, s katerem so arbitražno sodišče opozorili, da se bodo uprli razsodbi, če bi sodišče sporno območje dodelilo Hrvaški.

Zadnje mesece razburja Hrvate s kopanjem svojega vodovoda.
Zadnje mesece razburja Hrvate s kopanjem svojega vodovoda. FOTO: POP TV

Jorasov boj se nadaljuje

Maja letos se Joras ni želel priključiti na hrvaški vodovod, da pa bi dobil vodo iz Slovenije, je začel kopati svoj kanal. Po mnenju Hrvatov je to storil brez ustreznih dovoljenj, zato ga je mesto Buje ovadilo in mu zaradi prenavljanja vodovoda izreklo kazen. Ker da Joras dela na javni površini v lasti hrvaške občine, čeprav ima za to tako dovoljenje piranske občine kot tudi rižanskega vodovoda, ki na njegovi zemlji že dolgo stoji. A to zanje ni dovolj, hrvaško kazen so Jorasu poskusili vročiti kar osebno, Joras pa je ni želel prevzeti.

Pred približno dvema tednoma je Mestna uprava Buje približno 40 metrov dolg jarek zasula. "Jarek na javni površni je bil odprt več kot mesec dni in pokazali smo veliko potrpljenja glede tega," se jezijo Hrvati. Joras na drugi strani zagotavlja, da ima za priklop vsa dovoljenja. Na Mestni upravi Buje so potožili tudi, da imajo težave tudi pri dostavi uradne pošte Jorasu, ki ne priznava svojega hrvaškega naslova Škrile 73 a, temveč vztraja, da živi na slovenskem naslovu Sečovlje 1.

Jorasov boj na spornem mejnem območju se tako nadaljuje ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (827)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc79
29. 06. 2017 20.58
+2
kje je tisti posnetek, kjer se je joras trkljal tam po tleh? dajte to spet gor, se bomo vsaj mal nasmejal :)
ARMEL
29. 06. 2017 20.20
-1
Žal mi je Joška Jorasa kaj je že pretrpel a naša politika je to dramo zgolj spremljala od daleč a jaz imam neke uradne zemljevide o tem okolišo, namreč tukaj in precej sedaj ni bila Hrvaška obala in slovensko je bilo tudi nekaj otokov in celotna Hrvaška Istra a ne bili Hrvati da se ga moraš paziti ................. ........ ... .. a Srba . . .. .... .. . .. . . . a Črnogorc se začudi ko prispe v Slovenijo in kaže kako to da je ona došla prije mene in se čudi a Jorasu bom poslal vse kaj zmorem da bi renico dokazoval prav vsem in tale Hrvaški carinarnica bi se že zdavnaj morala omakniti tja nazaj in sami Hrvati so povedali da to lahko naredijo od treh dneh a so še zmeraj tam to je nekaj hudo narobe in pika, Joško Joras drži se po videno zemljevida ti si Slovenec kod celotna Hrvaška istra ...
opazovalec_
29. 06. 2017 11.43
+4
Zakaj pa nič ne piše, kako so Hrvati vsako leto prestavili svoj carinski kontejner po hribu navzdol malo po malo od kamnoloma do naše carine....
CIGU MIGU
29. 06. 2017 12.29
+1
knivar
29. 06. 2017 11.40
+0
sej smo itak okupirana država,prodali predali so vse nacionalne interese,gospodarske,naravna bogastva,kaj jim je mar za enega jorasa,za njih pljunek v morje
eFranjo
29. 06. 2017 12.41
-1
kar ne bodo hrvati pokradli, bodo pa naši vrli politiki Vatikanu podarili
CIGU MIGU
29. 06. 2017 10.54
-1
joras je koristoljubnež,samo ljudje ne vemo vsega,,od kje mu gradbeno dovoljenje in razna soglasja..slišati je bilo da se je obračal kakor so kje bili dokumenti cenejši in prej dostopni
thompson555 1
29. 06. 2017 00.30
-5
Sram vas naj bo da njega častite poglejte kako živimo vse dražje plače pa manjše to je to zbudimo se to ni ta Slovenija ki jo hočemo!!
soncek1098
28. 06. 2017 22.56
+17
Gospod Josko Joras bi si za svoj boj, ki je simbolno v bistvu boj Slovenije za slovensko ozemlje in mejo, zasluzil najmanj priznanje castni red za zasluge s strani predsednika republike. Ce kdaj, je sedaj cas, da mu ga predsednik podeli in tudi tako pokaze, tj. Slovenija pokaze, da je cenila in da ceni Jorasov boj, da to ni bil samo sam sebi namenjen "Donkihotovski boj z mlini na veter".
eFranjo
29. 06. 2017 12.42
kaslc 1
28. 06. 2017 21.44
-5
jorasa za tumpeca pr nam namesto borata
Aijn Prenn
28. 06. 2017 21.42
+16
Če bo od jutri dalje Piranski zaliv savudrijska vala, je prav, da našga boruta en ornk potunka tam na točki T5.
Frane Šajn
28. 06. 2017 21.33
+18
Ja vse to je počel ta mali pokončni možakar takrat ko je vsa politična in odgovorna srenja povila repe med noge in ga prepustila na milost in nemilost Hrvato, sram naj vas bo vse ki ste takrat polnili hlače na meji ali v Ljubljani. Strahopetci in za povrh so sebe pimenovali za civiliziran narod, vsem v posmeh samo žal brez pridevnika "podelan civiliziran!"
LuckyBastardo
28. 06. 2017 21.24
-22
Joras je en plačenec ampak zelo neuspešen. Obični fejker
vsismosužnji
28. 06. 2017 21.01
+8
zanimivo da hrvaški internetni bojevniki mislijo isto o slovencih kot slovenski bojevniki o njih!!!torej oboji smo nič kaj prida!!
sodelujem
28. 06. 2017 20.58
+19
Slovenska politika se je pa podelala......
vsismosužnji
28. 06. 2017 21.03
-1
Frane Šajn
28. 06. 2017 21.36
+12
STRAHOPETCI!!!! Ne premore Slovenska politika niti enega KEKCA, vsi sami ROŽLETI!"
DonDonDan
28. 06. 2017 20.52
+24
Edino Joško se je na tej strani meje pripravljen in sposoben boriti za mejo! Vsi drugi so eni pezdeti !!!!
LuckyBastardo
28. 06. 2017 21.21
-7
Frane Šajn
28. 06. 2017 21.39
+10
Saj veš kdo se sam sebi smeje, večinoma so vareno zaklenjeni!, na Idrškem gradu ali v Polju!
Gmilicnik
28. 06. 2017 20.52
+7
Sama farsa, tako enih kot ta drugih
FesterAdams
28. 06. 2017 20.47
+10
Joškotu je treba priznati, da je takrat pikiral v Dragonjo prav po filmsko. Nisem vedel, da ima tako izražene gimnastične lastnosti...
fljfo
28. 06. 2017 20.44
+20
Joras, verjamem, da boš od jutri naprej nesporno na slovenski zemlji!!!
FesterAdams
28. 06. 2017 20.53
+6
Jurij Kozjak
28. 06. 2017 20.30
+15
To še manjka, zelo pomenljiv podatek: Ko so hrvaški policisti obračunavali z Janezom Podobnikom, so slovenski policisti gledali vstran oz. "niso nič videli". .. Malo bolj ostro bi Slovenska oblast nastopila in Hrvati bi se usrali u gače, tako kot so so v Mirišču, ...se bojijo za svoje vikende...kahl&ostali
korintos23
28. 06. 2017 20.35
-2
DonDonDan
28. 06. 2017 20.46
+0
Tako je bilo tut na fuzbalski tekmi v Zagrebu med srbskim in hrvaškim klubom, ko je prišlo na tribuni in igrišču do pretepa. "Hrvaški policaji", v bistvu sami Srbi so začeli tepst hrvaške navijače. Takrat je "legendarni Boban" dal en šus enmu policaju !!!!
Gmilicnik
28. 06. 2017 20.54
+3
curabuc tako je. Je pa res da so imeli v casu Juge vse najboljse pozicije srbi prav tako najboljsa delovna mesta
TistoPravo
28. 06. 2017 20.00
+9
Zmagali bomo. Kot smo že neštetokrat do sedaj!
srebrnibreg
28. 06. 2017 20.11
-1
TistoPravo
28. 06. 2017 20.23
+4
V tretji osebi ednine, kot kaže z vami gospod po nareku
srebrnibreg
28. 06. 2017 20.27
-4
Tiskarski škrat se mi je zgodil pa več nisem mogel popraviti, ko sem opazil. Sicer je pa to najmanjši problem razen, če s tem rešuješ svojo packarijo.
HrvatHR
28. 06. 2017 19.56
-19
Sjećam se kad je Mesič rekel da bu poslal vatrogasce na Sloveniju da ih malo poprska hahahahahaha
srebrnibreg
28. 06. 2017 20.07
+22
Si spet pozabil, da si na Slovenskem portalu? Slovenija ti daje kruh zato jo spoštuj.
krtofl
28. 06. 2017 20.50
-3