Slovenija

Če bi vlada pri ravnanju z nepremičninami upoštevala normative, bi privarčevala 7,6 milijona evrov

Ljubljana, 28. 02. 2017 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada ni bila učinkovita pri zagotavljanju nepremičnin za svoje delovanje, so ugotovili na računskem sodišču, ki je pod drobnogled vzelo leto 2014 in prvih devet mesecev v letu 2015. Če bi vlada in ministrstva v celoti upoštevali normative, bi lahko vsako leto prihranili najmanj 7,6 milijona evrov. Ministrstvo se z večino ugotovitev strinja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Računsko sodišče izdalo poročilo o delu ministrstev
    01:39
    Iz SVETA: Računsko sodišče izdalo poročilo o delu ministrstev
  • Iz 24UR: Milijoni za prazne pisarne
    02:46
    Iz 24UR: Milijoni za prazne pisarne

Vlada RS ni bila učinkovita pri zagotavljanju nepremičnin za svoje delovanje, so ugotovili na računskem sodišču. To je analiziralo leto 2014,  ko je vlado sprva vodila Alenka Bratušek, in pa prvih devet mesecev leta 2015, ko ježe bila na oblasti aktualna vlada Mira Cerarja. Če bi vlada in ministrstva v celoti upoštevali normative, bi lahko vsako leto prihranili najmanj 7,6 milijonov evrov proračunskih sredstev.

"Menimo, da vlada RS in ministrstva niso bili učinkoviti pri zagotavljanju nepremičnin za svoje delovanje, saj smo ugotovili, da načrtovanje ravnanja s poslovnimi nepremičninami ni bilo učinkovito; da predpisi na področju ravnanja s poslovnimi nepremičninami med seboj niso bili usklajeni, kar ni omogočilo učinkovitega ravnanja s poslovnimi nepremičninami; pri centralizaciji ravnanja s poslovnimi nepremičninami vlada in ministrstvo za javno upravo nista ustrezno obvladala nekaj pomembnih tveganj – predvsem v delu, ki se nanaša na zagotavljanje zadostnega števila in usposobljenosti kadrov ter zanesljivih in popolnih evidenc," je zapisala Helena Lovše z računskega sodišča.

Nepopolne, neustrezne in nezanesljive evidence 

Poleg tega, še navaja Lovšetova v sporočilu za javnost, evidence niso ustrezne, saj ne vsebujejo vseh potrebnih informacij, so nepopolne, saj ne vsebujejo vseh nepremičnin, in niso zanesljive, saj podatki niso ažurirani oziroma niso pravilni, poleg tega pa predpisani normativi glede potrebnih provršin prostorov praviloma niso bili upoštevani.

Če bi vlada in ministrstva v celoti upoštevali normative, bi lahko vsako leto prihranili najmanj 7,6 milijonov evrov proračunskih sredstev. Od tega se 5,7 milijona evrov nanaša na stroške površin, ki presegajo predpisane normative, 1,9 milijona evrov pa na stroške nezasedenih prostorov.

Ministrstva imajo za vsako načrtovano delovno mesto povprečno v uporabi 29 kvadratnih metrov, za zasedeno delovno mesto, skupaj s projektnimi zaposlitvami pa 27 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. To je sedem kvadratnih metrov (32 odstotkov) oziroma pet kvadratnih metrov (23 odstotkov) več od površine, ki je za delovno mesto predvidena v normativih.

Če bi vlada upoštevala normative, bi lahko vsako leto prihranili najmanj 7,6 milijona evrov proračunskih sredstev.
Če bi vlada upoštevala normative, bi lahko vsako leto prihranili najmanj 7,6 milijona evrov proračunskih sredstev. FOTO: Špela Vozel

63 tisoč kvadratnih metrov prostorov ne uporablja nihče  

Vsa ministrstva skupaj imajo glede na normative za najmanj 79.917 kvadratnih metrov preveliko površino poslovnih prostorov. Za 79.917 kvadratnih metrov presežnih poslovnih prostorov znašajo povprečni letni stroški 8.183.501 evrov. Računsko sodišče je ocenilo, da bi bilo lahko v državnem proračunu vsako leto prihranjeno vsaj 70 odstotkov tega zneska oziroma 5.728.451 evrov, če bi ministrstva pri zagotavljanju poslovne površine upoštevala normative.

V lasti RS je tudi najmanj 63.094 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, ki jih ne uporablja nihče. Zaradi teh nepremičnin nastajajo stroški vzdrževanja, hkrati pa jim tudi pada vrednost. Samo zaradi zmanjševanja vrednosti je vsako leto 1.892.820 evrov stroškov. Skupaj ima torej država vsako leto za najmanj 7.621.271 evrov stroškov zaradi presežnih poslovnih prostorov, kar pomeni, da bi državni proračun vsako leto lahko realiziral prihranke v tej vrednosti, so zapisali v revizijskem poročilu.

Za učinkovitejše ravnanje s kadrovskimi stanovanji, počitniškimi kapacitetami in parkirišči bi morali vlada in ministrstva opredeliti namen in cilje ravnanja s stanovanji, analizirati potrebnost počitniških kapacitet in določiti kriterije dodeljevanja parkirišč.

Od ministrstva za javno upravo so zato zahtevali predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati popravljalne ukrepe za odpravo nesmotrnosti. Računsko sodišče je vladi ter ministrstvom za javno upravo, za obrambo in za finance podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

Računsko sodišče je izvedlo revizijo v letu 2014 in delu leta 2015.
Računsko sodišče je izvedlo revizijo v letu 2014 in delu leta 2015. FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo se z večino ugotovitev strinja, nekaj ukrepov za izboljšanje je že v teku 

Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da se lahko strinjajo z večino ugotovitev računskega sodišča, po presoji katerega vlada in ministrstva niso bili učinkoviti pri zagotavljanju nepremičnin za svoje delovanje. Prav s ciljem večje urejenosti tega področja so ocenili, da je smiselno izpeljati proces centralizacije, veliko ukrepov pa že peljejo.

Na ministrstvu so spomnili, da so pripravili zagonski elaborat projekta centralizacije ravnanja z nepremičnim premoženjem. Izpeljavo procesa centralizacije pa so predvideli v letih 2016 in 2017. Podatki o nepremičninah, ki so predmet centralizacije, so v delu projekta, ki je že realiziran, v večjem delu urejeni. Pri nepremičninah, kjer podatki niso dokončno urejeni, pa so v teku sodni ali upravni postopki, v katerih ministrstvo aktivno sodeluje.

Kot pojasnjujejo, so bili tudi visoki stroški, na katere v poročilu opozarja računsko sodišče, eden od razlogov za projekt centralizacije. V okviru centralizacije poslovnih prostorov je oziroma bo ministrstvo za javno upravo vstopilo v vse pogodbe, ki so jih imeli posamezni organi sklenjene z zunanjimi izvajalci in dobavitelji. Na podlagi pregleda teh pogodb pa bodo postavili enotne standarde za vzdrževanje, varovanje in čiščenje.

V pripravi je tudi nova aplikacija centralne evidence nepremičnin. Ta bo nadomestila dosedanje, ki so neustrezne, v okviru informacijske rešitve pa bo omogočala obdelavo podatkov o nepremičninah v lasti države, pripravo statistik, povezanih z lastništvom, uporabo in upravljanjem nepremičnin ter merjenje in spremljanje učinkov programov in investicij, povezanih z nepremičninami v lasti države, in nadzor tako obratovalnih kot tekočih stroškov, so navedli na ministrstvu.

Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da se lahko strinjajo z večino ugotovitev računskega sodišča, po presoji katerega vlada in ministrstva niso bili učinkoviti pri zagotavljanju nepremičnin za svoje delovanje. Prav s ciljem večje urejenosti tega področja so ocenili, da je smiselno izpeljati proces centralizacije, veliko ukrepov pa že peljejo.

Kot so dodali, bo ažurno vodenje podatkov omogočalo t. i. interni trg, s katerim se bo za prazne prostore pripravilo selitvene načrte z namenom umestitve organov, ki prostore najemajo. Predvideni rok za izdelavo in polno operativnost aplikacije je pomlad 2018.

Glede prostorskih normativov na ministrstvu pojasnjujejo, da so bili sprejeti v letu 2013, se pravi v obdobju gospodarske krize, ko ni bilo sredstev za sanacijo in predelavo poslovnih prostorov. Večino prostorov je država pridobila oz. zgradila pred tem letom, stroški predelav vseh prostorov na normative pa so bi bili preveliki.

Odstopanje med 18 in 25 odstotkov, kot ga navaja računsko sodišče v svojem poročilu, je posledica uporabe starejših prostorov, ki so v državni lasti. Mnogo državnih organov namreč deluje v starih prostorih, nekatere stavbe so stare tudi več kot sto let in so bile zgrajene za povsem drug namen, tako so pisarne v takšnih objektih povečini temne, s premajhnimi okni, sama konstrukcija nepremičnin, kulturno varstveni predpisi in pomanjkanje sredstev pa onemogočajo ureditev poslovnih prostorov v skladu z normativi.

Glede nezasedenih prostorov pa so, kot so zapisali, računskemu sodišču že pojasnili, da gre za prostore, ki so neuporabni in so namenjeni rušenju, kar je vezano na investicijska sredstva in soglasja, ali pa prodaji. Situacija je nekoliko specifična, saj se večina praznih prostorov nahaja na območju mejnih prehodov, zaradi česar je omejena tudi možnost razpolaganja s temi nepremičninami, so še dodali.

Na ministrstvu so še zapisali, da so že začeli tudi z ustreznimi postopki spreminjanja zakonodaje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
28. 02. 2017 20.45
+4
Slovenski delavec na minimalcu to placuje z uzitkom
Janezek1a
28. 02. 2017 20.19
+4
27 kvadratnih metrov na uradnika, to je cela garsonjera! In veliko družin je, ki bi bile vesele takega prostora!
LLLEPI
28. 02. 2017 19.43
+2
Racunsko sodisce je samo objavilo podatke katere so jim dale razna ministerstva
Našvasan_zob
28. 02. 2017 19.06
+3
Kolk me bo pa zdej še CIMOS koštal, ko ste se odločil držat mojo davkoplačevalsko berglo?
LLLEPI
28. 02. 2017 19.57
+1
Našvasan_zob
28. 02. 2017 19.03
+4
Moralno- etično... nimaš kej...
wolfterier
01. 03. 2017 16.14
+1
Največji uspeh te vlade je poroka Urše in Sandre,v supergah in kavbojkah.Še za čevlje nimata...in za kiklo !
Našvasan_zob
28. 02. 2017 19.02
+5
Torej , če prav razumem gre za oškodovanje proračuna?... Kdo bo šel posledično sedet??
LLLEPI
28. 02. 2017 19.59
+2
taksni ki ze 25 let hodijo na volitve in volijo lopove
SEJBOBOL
28. 02. 2017 18.41
+3
Pa kva je teh 7mio to ni nič ..... Janez iz sosednje vaši ni plač prispevke od s.p. prejšn mesec .... Pohiti k drugače bo rubež konec marca .....
SEJBOBOL
28. 02. 2017 19.01
+2
Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali.
SEJBOBOL
28. 02. 2017 19.05
-1
SEJBOBOL
28. 02. 2017 19.13
-1
A vam prpopam , obvestilo o davčni izvržbi , da ne bo pomote za zamujanje 30 dni plačila 32 eur??? Pol pa brišete napisano resnico .......
SEJBOBOL
28. 02. 2017 19.17
-1
Da bote lažje razumeli vam napišem na dolgo (24h) ... Ni državi mar za 7.6 mio , mar jim je za mojih 32 eur ker niso dobili plačano na rok ampak z zamudo 30 dni .....
SEJBOBOL
28. 02. 2017 19.20
-2
Hvala 24h za brisanje resnice , cenzura pa taka .....
SEJBOBOL
28. 02. 2017 19.26
-1
Ne vere ampak novinarji so največje zlo na tej obli .....
LLLEPI
28. 02. 2017 20.04
+3
Drzava oziroma politiki lahko pocnejo z vami kar se jim zljubi saj nimate nic proti.Pojem drzava pa pomeni vse prebivalce nekega ozemlja.Kajti drzava ozemlje brez prebivlcev je puscava. Vi pa ste prostovolno podarili sebe in ozemlje politikom ko se izklicujete da vam je drzava kriva za vse;A vi niste drzava delate in zivite kje???
komarec
28. 02. 2017 18.37
Kdo piše te članke: ČE BI....................................................BI.....................
mackon08
28. 02. 2017 18.27
+5
Ta vlado, ki ni upoštrevala normative je vlada v kateri so ljudje z imeni, naj odgovarjajo, za nevestno ravnanje z državnimi sredstvi. Banda zapravljiva.
Našvasan_zob
28. 02. 2017 19.04
+2
Z drugimi besedami : Gre za oškodovanje davkoplačevalcev... Ovadba?
Mladen sir
28. 02. 2017 18.24
+1
Sprašujem Vlado kdaj dobim moje nepremičnine,ki bi jih moral dobiti oz.moji starši že leta 1989 leta.Pošiljate odvetnike že 3 leta so res vsi umrli ali sami odvetniki polnijo žepe sebi.LP
skorumpiranpolitik
28. 02. 2017 17.56
+3
Kar pejte pogledat kateri ministri so podpisovali pogodbe o najemu!noben nebo odgovarjal v tej zafuk...ni držžavi!
skorumpiranpolitik
28. 02. 2017 17.39
+5
He, he Slovenski tajkuni pa se mastijo ob teh najemninah, ki jih plačuje država -beri državljani! Ali bo zaradi tega kakšen minister odstopil?ne. ker še kradejo naprej!
Transformerji
28. 02. 2017 14.04
+3
Ko pogledaš tepce, ki nam vladajo, lahko rečeš - odstraniš ČE, pa ni čebula, je pa bula, v resnici je pa oboje: jokaš in te ena bula stiska.
macek_garfield
28. 02. 2017 11.40
+7
baje je danes uni junfer iz bruslja v ljubljani pa baje ga je sivilja pricakala v leopardovih spodnjicah pa to
Realist_
28. 02. 2017 11.00
+11
Zakaj delati dramo..itak mi častimo...kje je zdaj problem?! A nismo še vedno...sicer pa..prej ko zmanjka in ko ljudje ne bodo imeli kaj zgubiti, prej bo pokalo...samo pokalo z velikim P ;)
Realist_
28. 02. 2017 11.13
+10
sicer pa ne vem zakaj bi kaj upoštevali in pazili, če v vsakem primeru zaposleni in odgovorni nikoli ne bodo nosili posledic?! Ne rabiš več, kot imeti končanega vrtca, da to veš
komarec
28. 02. 2017 10.00
+3
Na naslednjih volitvah bom volil tistega, ki bo imel v programu prepričljiv načrt kako ločiti cerkev od države, jo obdavčiti in razčistiti s premoženjem, ki nikdar ni bilo cerkveno.
wolfterier
01. 03. 2017 16.17
+1