Slovenija

Kolar Celarčeva: Delo bomo nadaljevali tudi čez konec tedna, da bi čim prej prišlo do prekinitve stavke

Ljubljana, 11. 11. 2016 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sindikatu Fides poslala vabilo na pogajanja, ki se bodo začela v ponedeljek. Če ne bodo našli skupne besede, bodo zdravniki v torek zaostrili stavko. Ministrica je ponovila, da je stavka legitimna, a nepotrebna. Ker pa stavka je, je po njenem njena naloga, da se pogaja, da bi jo čim prej prekinili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Grabar o stavki
    01:47
    Iz SVETA: Grabar o stavki
  • Iz SVETA: Stavka se zaostruje vsak dan
    02:22
    Iz SVETA: Stavka se zaostruje vsak dan
  • Iz SVETA: Zdravniki bodo stavkali do uresničitve zahtev
    01:52
    Iz SVETA: Zdravniki bodo stavkali do uresničitve zahtev

Stavka zdravnikov se nadaljuje. Zaenkrat stavkajo v mehkejši obliki, je pa predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin dejal, da bodo v torek stavko zaostrili, če z vladno stranjo ne bodo do ponedeljka sprejeli dogovora.

Fides opozarja, da stavke do torka še ne bodo zaostrili, se pa stavka že sedaj sama zaostruje.
Fides opozarja, da stavke do torka še ne bodo zaostrili, se pa stavka že sedaj sama zaostruje. FOTO: Damjan Žibert

Fides je vladi poslal predlog sporazuma, na podlagi katerega bi lahko stavko zdravnikov prekinili. "Če do ponedeljka ne bomo dosegli ustreznih rezultatov in premikov, na osnovi katerih bi lahko stavko zamrznili za mesec dni, se bo s torkom stavka zaostrila," je povedal Kuštrin.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je nato napovedala, da bo vladna stran v najkrajšem času preučila predlog sporazuma, ki jim ga je popoldne poslal sindikat Fides.

Popoldne pa jim je poslala vabilo na pogajanja, ki se bodo začela v ponedeljek ob 9. uri, so sporočili iz Fidesa. V sporočilu so zapisali še, da so v sindikatu medtem že oblikovali pogajalsko ekipo, ki je bila v pripravljenosti za morebitna pogajanja tekom konca tedna.

Kolar Celarčeva je sicer v današnji izjavi za javnost napovedala, da bo vladna stran v najkrajšem času preučila predlog sporazuma, ki jim ga je popoldne poslal sindikat Fides. Delo bodo nadaljevali tudi konec tedna in čim prej, ko bo mogoče, sklicali nadaljevanje pogajanj, je dejala.

Verjame namreč, da je v interesu vseh, da čim prej pride do prekinitve stavke.

Ministrica je ponovila, da je stavka legitimna, a nepotrebna. Ker pa stavka je, je po njenem njena naloga, da se pogaja, da bi jo čim prej prekinili. Zaveda se namreč, da gre stavka v največje breme pacientov, pa tudi zdravstvenega osebja.

Zato, kot so zapisali na ministrstvu, ponovno apelira tudi na Fides, da ne postavlja ultimativnih zahtev, ampak približuje zahteve in stališča, ki jih je v kadrovskih in finančnih okoliščinah mogoče realizirati.

'Da ugotovimo, da manjka zdravnikov, ne potrebujemo stavke'

Da ugotovimo, da v Sloveniji manjka zdravnikov, po besedah ministrice ne potrebujemo stavke, na to ministrstvo po njenih besedah ves čas opozarja in to ve tudi Fides. Obžaluje pa, "da pacienta v dvajsetih letih niso pozdravili tisti, ki pri kreiranju zdravstvenega sistema delujejo že 20 let".

Kolar Celarčeva pravi, da je prva ministrica, ki je vzela v roke modro knjižico standardov in normativov in izvedbo s Fidesom skoraj že dogovorila. Danes pa so Fidesu poslali tudi usklajen predlog ministrstev za finance, javno upravo in zdravstva o odpravi omejitve 57. plačnega razreda.

Predlagali so, da bi zakon pripravili najpozneje do 1. decembra, nato bi ga posredovali sindikatom v usklajevanje, nato pa takoj na vlado in v DZ, je pojasnila ministrica. V Fidesu sicer želijo, da je zakon v DZ sprejet v enem mesecu.

Zbližali stališča le glede variabilnega dela plače

Kuštrin je ob robu seje glavnega stavkovnega odbora sindikata povedal, da so prejeli ponudbo vlade, ki se jim je približala le glede zahtev okoli variabilnega dela plače. "Glede drugih najpomembnejših stavkovnih zahtev smo še daleč vsak k sebi," je dejal in pri tem navedel vprašanje standardov in normativov ter sprememb plačnega sistema.

Fides je tako vladi poslal predlog sporazuma in predlagal, da bi se pogajali čez konec tedna. Če ne bodo do ponedeljka dosegli dogovora, bodo v torek zaostrili stavko. To pomeni, da bodo zdravniki opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Tako bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Kuštrin: Stavka je pokazala, kako šibek je naš zdravstveni sistem

Ker naš cilj absolutno ni škodovati bolnikom, ampak spremeniti zdravstveni sistem v bolj dostopnega in prijaznega, se mi zdi, da je zadnji čas, da vlada stopi korak proti nam. Predsednik Fidesa, Konrad Kuštrin

Kuštrin je dejal, da so mu iz različnih zavodov sporočili, da se stavka v številnih bolnišnicah že sedaj dobesedno zaostruje, saj so zdravniki že presegli 40-urni delovnik. Kuštrin je še dejal, da je stavka razkrila, da so zdravniki v bistvu zelo preobremenjeni. "Prišli smo do bridkega spoznanja s to stavko, da je naš zdravstveni sistem zelo šibek," je dejal Kuštrin in opozoril, da se je to pokazalo že v dveh oziroma treh dneh stavke.

Kuštrin še pojasnjuje, da stavka velika večina zdravnikov, zato bi ponekod lahko določene oddelke že danes zaprli. Ta stavka je tako po njegovem mnenju pokazala ravno to, da zdravniki v bolnišnicah delajo veliko preveč, na kar so že večkrat opozarjali. Hkrati opozarjajo, da sistem, kot ga imamo zdaj, ne omogoča, da bi zdravnik v 40 urah na teden oskrbel vse paciente. In stavka je ta problem jasno osvetlila.

Kaj predlagajo vladi v predlogu sporazuma, ni želel razkriti, saj da je prav, da najprej izve vlada. Je pa pojasnil, da so v sporazumu zaveze takšne, da jih bo vlada morala v rokih izpolniti.

Predsednik Fidesa ni razkril, koliko zdravnikov stavka, saj da jih ne preštevajo. Je pa dejstvo, da je v javnem sektorju zaposlenih okoli 6000 zdravnikov, stavka jih pa po njegovih navedbah večina.

Na vprašanje, ali niso dosegli dogovora glede standardov in normativov že v ponedeljek, je Kuštrin potrdil, da je ministrstvo za zdravje takrat potrdilo, da standarde priznavajo. Sedaj pa po njegovih navedbah na vsak način poskušajo narediti to, da bi jih spremenili v nasprotju z modro knjigo. "Ne strinjamo se z dejstvom, da bi jih recimo potrjeval zdravstveni svet, ker je to politično telo," je dejal.

Predlog vlade okoli variabilnega dela plače je po Kuštrinovih besedah "kar ugoden". Vlada tako predlaga, da bi se delo zdravnikov točkovalo, v primeru preseganja standardov in normativov pa bi lahko prejeli zdravniki tudi za 30 odstotkov višjo plačo.

Vlada je v četrtek predlagala, da bi predlog zakona o sistemu plač v javnem sektorju poslala v usklajevanja sindikatom do konca decembra. Ker je bil za Fides ta predlog popolnoma nesprejemljiv, je vlada danes predlagala drugi rok. To je 31. november, a tudi s tem v Fidesu niso zadovoljni, saj želijo, da so omenjene plačne spremembe v DZ sprejete v enem mesecu.

S plačnimi spremembami bi med drugim lahko zdravniki presegli 57. plačni razred. Koliko bi bilo takih zdravnikov, Kuštrin natančno ne ve. Ocenjuje pa, da manj kot desetina.

Kaj pomeni zaostritev stavke?

V primeru zaostritve stavke bodo od torka opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom. To pa pomeni, da bodo v primeru zaostritve stavke obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

V primeru zaostritve stavke bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom.
V primeru zaostritve stavke bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. FOTO: Damjan Žibert

Zaradi stavke že sedaj ponekod prihaja do težav in odpadajo operacije.

UKC Ljubljana svari pred zaostritvijo stavke

Zaradi stavke se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana z zdravniškim sindikatom Fides UKC Ljubljana dogovarjajo, da bi delo za anesteziologe lahko organizirali tako, da bi ga razporedili preko rednega delovnega časa, torej več kot 40 ur na teden, je v izjavi za medije dejal generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač. Po Kopačevih besedah posebnih težav sicer ni. "V tem tednu smo zagotavljali normalno obravnavo našim pacientom, je pa nekaj posegov odpadlo zaradi samega omejevanja dela zdravnikov," je dejal.

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je dodal, da na področju kirurgije tudi sicer stanje obvladujejo. Težave se po njegovih besedah najbolj kažejo na področju anesteziologije. Sicer pa se je kirurški program po njegovih besedah zmanjšal za približno trideset odstotkov.

"Na področjih, kjer kadra primanjkuje, se je hitro pokazalo, da 40 ur dela na teden ni dovolj," je še opozoril. Na teh področjih tako s kadrom v okviru 40 delovnih ur na teden po Veselkovih navedbah ne morejo zagotavljati neprekinjenega zdravstvenega varstva in številnih drugih dejavnosti.

Veselko je dejal, da so vsi pacienti, ki nujno potrebujejo operacijo, tudi operirani. Prav tako je zagotovil, da bodo po koncu stavke prenaročene paciente obravnavali po istem vrstnem redu kot do zdaj. Paciente, ki v času stavke ne morejo biti operirani, poskušajo pravočasno obvestiti. "Za koliko se bodo podaljšale čakalne dobe, pa je odvisno od dolžine stavke," je dejal Veselko.

V UKC Ljubljana svarijo pred zaostritvijo stavke.
V UKC Ljubljana svarijo pred zaostritvijo stavke. FOTO: Damjan Žibert

Na novinarsko vprašanje, koliko časa še lahko v UKC Ljubljana zdržijo v takih razmerah, je Veselko odgovoril, da do konca tedna naj ne bi prihajalo do nekih večjih problemov, nato pa se bodo manjki ur začeli počasi pojavljati.

Delo bo čez konec tedna potekalo normalno, saj takrat deluje samo urgentna dežurna služba, kjer po besedah Veselka zaenkrat delujejo z običajnim številom ljudi.

Kako je s tistimi, ki bodo sedaj ostali brez pregleda ali posega, Veselko pojasnjuje, da jih bodo obravnavali takoj po koncu stavke v običajnem vrstnem redu.

Težave napovedujejo tudi v soboški bolnišnici

V soboški bolnišnici opozarjajo, da primanjkuje tretjina zdravnikov, prav tako napovedujejo, da bodo prihodnji teden velike težave. Kot pravijo, v Splošni bolnišnici Murska Sobota dela 77 zdravnikov specialistov, za optimalno delo bi jih potrebovali še 34, zato bodo prihodnji teden odpovedali vse nenujne posege, te bolnike pa bodo uvrstili na posebno listo čakajočih.

Predstavniki Fidesa so ob današnji predstavitvi razmer v bolnišnici opozorili, da so v preteklih letih zaradi racionalizacije združevali dežurstva, tako da so zdaj namesto na 10 le še na petih oddelkih. Povsod primanjkuje zdravnikov, najslabše pa je pri anesteziologih, saj dela le šest specialistov, za optimalno delo pa bi jih potrebovali 16.

"Trenutno v bolnišnici primanjkuje 34 specialistov, da bi delo potekalo varno in dostojno za zdravnika in bolnika. Prekipelo nam je, želimo standarde, normative, ki veljajo za zahodno Evropo, od ministrstva pa, da to potrdi. Vemo, da se to ne bo zgodilo na hitro, a pričakujemo strategijo in politiko zaposlovanja in reševanja težav," je povedal predsednik Fidesa za Pomurje Borislav Vrbanec.

V prvem tednu stavke zdravnikov je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec odpadlo od 30 do 70 odstotkov operacij, je povedala v. d. direktorice bolnišnice Jasna Uranjek. Če se bo stavka nadaljevala, prihodnji teden pričakuje stopnjevanje težav na nekaterih manjših oddelkih, ob tem pa pogreša usmeritve ministrstva za zdravje.

Ta teden so na kirurškem oddelku preložili 10 nenujnih operacij. Bolnike, ki niso prišli na vrsto dopoldne, so pregledali popoldne, prihodnji teden pričakujejo več težav, zato bodo v dogovoru z upravo odpovedali vse nenujne posege, kar pomeni okoli 35 posegov. Zdravniki pa vodstvu tudi očitajo, da je v novem urgentnem centru zaposlilo 49 ljudi, a nobenega zdravnika.

Direktor bolnišnice Bojan Korošec se strinja, da bi za optimalno delo potrebovali okoli 120 zdravnikov, stavkajočim pa odgovarja, da so že pred leti za nove kadre poskrbeli s štipendijsko politiko, zdaj imajo na medicinski fakulteti okoli 20 štipendistov. "Vsako leto prosimo za nove specializante. Če bo zbornica potrdila zadnjo prošnjo, bi jih imeli prek 100, kar bi bilo dovolj. Problem je zdržati do takrat, vendar je težava, ker v Sloveniji specialistov praktično ni mogoče dobiti, od drugod dobimo kvečjemu enega ali dva letno," pravi Korošec in dodaja, da to pač nadomeščajo s povečanim številom ur.
"Danes iz ur plačujemo približno 20 specialistov več, kot jih imamo, tako da glede na število ur delamo z okoli 95 specializanti," je povedal Korošec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TNT4U
12. 11. 2016 12.03
-1
Normativi pa so že 20 let farsa za narod, saj se z razvojem in uvajanjem novih metod način zdravljenja stalno spreminja. Normativ "7,5 minut na pacienta" pa je izračunano na glavarino - torej, če si je določenega splošnega zdravnika izbralo 900 ljudi in to številko pomnožimo s 7,5 min dobimo cca 115 delovnih ur - to naj bi bila običajna mesečna delovna obveznost zdravnika. Ker pa jih je vedno več je potrebno nemudoma popravit normativ (teh 7,5 minut) , da jih bo do nadaljnjega spet premalo.
Ajmomali
12. 11. 2016 12.16
-3
Vse, kar si napisal je tvoja fantazija. Če nimaš pravilnih podatkov o normativih in standardih iz modre knjižice, se raje ne spuščaj v to, ker ni to tako enostavno, kot si ti "predstavljaš". Niti ne gre tule le za osebne zdravnike, (če si mislil v tvojem navajanju le te time) ampak za vse dejavnosti, ki jih zdravniki specialisti sploh opravljajo - tega pa je zelo veliko. Še sanja se ti ne. Pusti raje, naj o tem debatira stroka in ne laiki, ki običajno ne znajo zdravniku niti pravilno povedati kje in kako ga nekaj boli.
iga_biba
12. 11. 2016 13.33
+2
pravilno moram povedat kaj me boli, da bo ugotovil kaj je z mano narobe? Haloo! Potem so živinozdravniki 100x boljši, ker moja živina NE ZNA govorit.
TNT4U
12. 11. 2016 15.18
demokratični mediji mi brišejo komentarje ...
mallonge
12. 11. 2016 15.34
proofreader
12. 11. 2016 11.44
+3
Najprej naj davkoplačevalcem povrnejo stroške svojega šolanja.
Ajmomali
12. 11. 2016 11.55
-2
Si jih ti že povrnil ? Pa delat se loti tako, kot to počno zdravniki, ki so v službi petek in svetek - ponoči in podnevi, medtem ko ti sladko spiš, se rekreiraš, ali zdihuješ od prenajedanja. Delal ne bi tako, kot oni, njihov denar pa ti ne smrdi.
TNT4U
12. 11. 2016 12.05
+1
takoj grem spat v dežurstvo tako kot večina zdravnikov, takoj sprejmem, da hodim delat za to, da mi administratorke v javnem zavodu naročajo paciente v mojo privat ambulanto, takoj sprejmem, da bom imel 50 dni dopustov in vseh možnih dodatkov ter napredovanj IN NIKDAR ZA NIČ ODGOVARJAL
Ajmomali
12. 11. 2016 12.42
-3
Upam, da imaš vse potrebne kvalifikacije za opravljanje zdravniških poslov zato le urno ...... skalpel v roke in začni delat. Ampak kirurgi in internisti sploh, vsi delajo tudi ponoči, preko vikenda in ob praznikih. Ne računaj, da boš v dežurstvu samo spal, bo treba tudi poskočit in poprijeti za vse, četudi se ti bo gabilo. Konec meseca pa boš moral tudi predložiti, kaj si med mesecem napravil, sicer adijo tvoja sanjska služba. Dva meseca dopusta pa pozabi, ker ti ga v državi Sloveniji nihče ne bo dal... Če boš šel med privatnike pa se boš moral krepko potruditi, da si pridobiš paciente in renome. Lenuhi in brezbrižneži v privatnih vodah ne preživijo.
TNT4U
12. 11. 2016 15.19
-1
ne pametuj preveč, nisi edini, ki pozna zdravstvo
Ajmomali
12. 11. 2016 16.58
+1
TNT4U
12. 11. 2016 17.25
bi bilo bolj pošteno, če bi napisal, da je važno enoumje
TNT4U
12. 11. 2016 11.30
+4
red 6 meseci so zdravniki javno objavili, da je njihov predlog 50% povišanje plač. Takrat je bila to samo napoved, danes ko zaradi tega stavkajo - danes naši demokratični mediji niti ne omenijo več o kakšnem povišanju se pogovarjajo - čeprav bo to šlo iz sredstev vseh davkoplačevalcev.
kolerbnica
12. 11. 2016 11.04
+0
Dragi zdravniki da vas ni sram stavkate zato da grejete svoje riti v fotelju spotoma pa zašuštrate še kakega pacienta za zgled si vzemite GASILCEki delajo za minimalca rešujejo življenja in izpostavljajo svoja življenja. SRAM NAJ VAS BO ZDRAVNIKE. NAROD SE VAM BI MORAL ZGODIT ORGANIZERAT SHOD PROTI ZDRAVNIKOM PRED UKC-JEM
LLLEPI
12. 11. 2016 11.06
+0
To ne bo nic pomagalo.Bol ucinkovito bi bilo prenehat placevat vse prispevke za zdravstvo
kolerbnica
12. 11. 2016 11.13
+1
sj zato pa je tko v nasi Sloveniji k se že naprej vrže puška v koruz
Ajmomali
12. 11. 2016 12.03
-1
kolerbnica pa tebe ni nič sram, da tule zmerjaš ljudi, ki ti v stiski rešujejo življenje - tebi in tvojim ? Začni čimprej delat, kot zdravnik pa si boš lahko tudi ti, kot praviš zanje ".. stavkate zato da grejete svoje riti v fotelju ..". Dokler se ne lotiš tega poklica, ker ga niti ne poznaš pa utihni. Izkoriščala bi njihovo znanje, ne bi pa za to nič plačala. Tako dela kukavica, ki znese jajce v tuje gnezdo, da ji potem drugi ptiči zarod preživijo, sama pa se gunca okoli.
malimax
12. 11. 2016 10.54
+2
Pa če bi jim plačali po 10000€ na mesec nebi dolgo trajalo ker bi čez čas hoteli imeti še vec (balkansko--komunisticna inteligenca).
LLLEPI
12. 11. 2016 10.57
+3
LLLEPI
12. 11. 2016 10.48
+3
Kakor koli se bo zadeva obrnila bo revez placal.Placal bo pa zato ker se nima namena
LLLEPI
12. 11. 2016 10.49
+1
malimax
12. 11. 2016 10.47
+2
Če jim ne paše pa naj gredo v tujino ker tam jim bo hitro minila želja po stavki tam bodo morali delat in ne kot pri nas ko se v večini pretegujejo po oddelkih....
LLLEPI
12. 11. 2016 10.50
+2
Zakaj pa bi sli v tujino??? Tu zasluzijo veliko vec za svoje NE delo
malimax
12. 11. 2016 10.56
+0
DonDonDan
12. 11. 2016 10.38
+8
Zakaj kriminalisti ne "užgejo" čez podkupljive in požrešne zdravnike, ki so preko Uroša Smiljića pobirali denar za "preurejanje" čakalnih vrst ????? Zato, ker je ena sama lopovščina povsod v tej državi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LLLEPI
12. 11. 2016 10.51
+3
Zato ker imajo tudi kriminalisti od tega profit
LLLEPI
12. 11. 2016 10.52
+4
pac nekateri so nedotaklivi to pa omogocajo mnozice
ROMELS
12. 11. 2016 10.36
+3
Ne na eni kot na drugi strani trdijo, da ni nobenih rezultatov. Zakaj imajo potem plače?
LLLEPI
12. 11. 2016 11.07
+1
DonDonDan
12. 11. 2016 10.36
+0
Denar bo še samo za plače zdravnikov, za medicinske dejavnosti pa ga bo bolj malo. Evo vam demokracije iz javnega zdravstva po komunistično-balkanistični metodi !!!!!
3011
12. 11. 2016 09.59
+4
Vse štrajkajoče na borzo naj tam štrajkajo, ali pa naj odprejo svojo firmo in delajo tako da si sami zaslužijo za svojo plačo. Namesto štrajkajočih pa zaposliti mlade zdravnike, ne pa da odhajajo v tujino.
Aureus
12. 11. 2016 10.14
-2
A misliš, da lahko mladi zdravnik kar pride v službo in prevzame specialistično ambulanto?
Simoni?
12. 11. 2016 09.41
+9
Maske so padle! Kuštrinova falanga in preostanek zdravnikov ki se nahaja v Milojkini ekipi se "pogajajo" o izboljšanju pogojev in spremembi normativov za delo, največji poudarek v pogajanjih jpa je na omogočanju preseganja 57. plačilnega razreda. Toliko o "pomanjkanju" zdravnikov in "skrbi" da nam mladi zdravniki ne pobegnejo v tujino. Ta famozni 57. plačilni razred se prav gotovo "nanaša" na mlade zdravnike in specializante. Hipokratova prisega slovenskih zdravnikov je vse bolj podobna Hipokritovi "prisegi" Ko gre za evrske bankovce, nobena prisega nikogar več ne obvezuje.....Nič ni govora o hkratni zaposlitvi zgaranih in pregorelih zdravnikov v javnih zavodih in privatnih klinikah. Več kot tretjina zaposlenih zdravnikov v ljubljanskem UKC je hkrati samostojnih podjetnikov. V gospodarstvu pa vsak strojni mehanik in poklicni elektrikar mora ob zaposlitvi podpisati t.i. konkurenčno klavzulo. Za čas zaposlitve pri sedanjem delodajalcu se ne sme ukvarjati z aktivnostmi pri drugih delodajlcih, ki bi škodovale poslovanju podjetja. No, ja popoldanski zdravniki pa naj bi pomagali ob zmanjševanju čakalnih vrst. Pa res pomagajo? Za zmanjšanje čakalnih vrst v ljubljanskem UKC je še najbolj prispeval oskrbovalec kofe avtomatov, ki je še vedno v hišnem priporu. Zdravniki ki so prejemali podkupnine pa so še vedno v Kuštrinovi pogajalski skupini.....
LLLEPI
12. 11. 2016 10.54
+3
je ze dolgo casa kar so padle maske le da se vsi sprenevedajo
proofreader
12. 11. 2016 09.37
+4
Doslej je Milojka prejela že za več kot 100.000 evrov plač. Res je čas, da končno kaj koristnega naredi.
LLLEPI
12. 11. 2016 10.55
+2
VSEZNALECno1
12. 11. 2016 09.25
+8
dejmo vsem doktorjem 3000 eur plače pa 3 % od nabave materiala, pa vladi še 8 milijard, da bo lahko nasitila svoj javnoupravni volilnolevičarski požrešni aparat....pa dodatek na nesposobnost....... pa čakanje.......
mijavci
12. 11. 2016 09.06
+4
Nekaj je pa treba priznati da je Kuštrin pogajalec ki se ne zmede pripravljen odgovoriti na vsako vprašanje če ga ob treh zjutraj iz postle vprašate bo odgovoril jasno in jedernato, na žalost ga v vladi takega kalibra ni, vse eno samo prazno nakladanje brez resnih načrtov rešitve.
TNT4U
12. 11. 2016 11.24
+1
eh eh eh - v 20 letih ponavljanja enega in istega ni problem bit pameten, če pa pade vprašanje mimo običajnega, odgovori kar nekaj tretjega ali pa se zgubi..
prašek
12. 11. 2016 08.57
-3
Na mestu ministrice bi vse napore usmeril v konec plačevanja dodatnega zavarovanja !!!!! Zavarovalnice na naše stroške kujejo milijonske dobičke , mi imamo pa čakalne vrste !
prašek
12. 11. 2016 08.58
-5
Če zavarovalnice ne bi več blokirale zdravnikov in določale koliko bolnikov sme obravnavati , čakalnih vrst NE bi bilo !
Julijann
12. 11. 2016 09.19
+9
Je obljubil tvoj Cerar, da se bo ukinilo plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja, katerega sedaj pobirajo različne zavarovalnice ! Če sta tako dobra prijatelja, ali, če si tako dober prijatelj s Kučanom, pokliči in ustreženo ti bo ! hahahha :)))
Julijann
12. 11. 2016 09.20
+10
Vidiš, takšno je izpolnjevanje obljub tvoje vlade ! s figo v žepu !
prašek
12. 11. 2016 09.25
-5
Ne samo enkrat, dvakrat poglej pod posteljo, da se slučajno pod njo ne skriva Kučan !
Julijann
12. 11. 2016 09.33
+6
Pri meni se mogoče samo prah, ali še ta ne, ker je postelja zaprta ! ti zagovarjaš nenehno vlado in poudarjaš, da je to tvoja vlada, torej zakaj ne naredi, kar je obljubila?, povsem preprosto vprašanje, odgovor od tebe pa je nesmiselno pričakovati, razen takšnih enozložnih abot !
Simoni?
12. 11. 2016 09.48
+8
Komandant obrambe Trzina se še vedno postavlja v bran Milojki in Miroslavu. Konec je paštetarji! Zdravniki ne bodo stavkali pol leta, tako kot policisti. Bele halje bodo pripravile Miroslava da odpne hlače in se postavi v položaj ki jim ustreza precej hitreje kot policisti.... Kaj ni slab mesec nazaj ob milojkini interpelaciji zagotavljal da ministrica dela dobro in da ji podpora v koaliciji iz dneva v dan raste? Pa ne jo spet podurhati "na kofe z najdražejšo"....
DonDonDan
12. 11. 2016 09.54
-4
Medo ima kar prav. Zavarovalnicam ni do tega, da bi bili zdravniki zelo produktivni !!!! Ker morajo zavarovalnice to plačevati !!!!!!!!!
Skunk Works
12. 11. 2016 08.41
+3
"delo bomo nadaljevali tudi čez konec tedna, (ker je nujno)......." ma nemoj, a tako se bodo žrtvovali......Ja s katerga socializma ste pa te potegnili, s katerga naftalina....Jao, jao, volilci nič se ne naučite desetletja......Ja uživajte pol v socialističnem zdravstvu......sam ne mi zbolet, ne se hecat s tem , ker ni zdravo biti bolan pri našem zdravstvu....hehehe.......to mi ga pokate volilci, kot da ne bi bili s tega sveta...z 21. stoletja....
nitiniti
12. 11. 2016 09.04
+2
tudi to je še iz socializma, da je izobraževanje iz javnega denarja
TNT4U
12. 11. 2016 11.32
+2
v socializmu zdravnik ni mogel delati v javnem zavodu zato, da si je od tam naročal bolnike v svojo ambulanto
sinhron
12. 11. 2016 08.40
-2
Ta vlada rešuje gnoj vseh prejšnjih vlad , ki se niso upale dregnit v osja gnezda lobijev , kriminalcev in bali so se , da bi izgubili glasove volivcev , zato so samo obljubljali naredili pa nič !
Julijann
12. 11. 2016 09.21
+2
Niso preveč prepričljivi ! torej, samo nadaljujejo delo dosedanjih vlad !
JAMAN
12. 11. 2016 08.34
+6
Če g. Kuštrina prav razumem, jim morajo dvignit plače za 30% in kar na enkrat bo vse rešeno in čakalnih vrst ne bo - zamene je to samo izsiljevanje. Mislim da bolj kot dvig plač rabijo organizacijo ter transparentnost, za organizacijo pa se zaposli človeka ki ima to znanje in sposobnosti, doktorju pa naj delajo svoje delo (ni vsak za vse). Nenazadnje pa kot državljan, ki redno vplačuje zdravsteno zavarovanje upam in res samo upam, da dpovedane NENUJNE OPERACIJE, ne bodo pustile posledic na zdravju pacientov, in se bo čez 14 dni ugotovilo, da je bila prestavljena NENUJNA operacija sicer NUJNA, in bo kdo zaradi tega izgubil življenje ali imel zaradi odpovedi NENUJNE operacije v nadaljevanju bistveno slabše življenje. Če se to zgodi pa, upam res upam da se ne bo, mislim da je vsak zdravnik ki je takšno operaciji odpovedal, osebno odgovoren za posledice.
Darko32
12. 11. 2016 08.29
+2
Za anarhijo in bankrot blagajen je kriva politika v spregi zdravnikov, kateri sedijo na dveh stolčkih in prikrivajo malomarno delo. Posledično delajo škodo poštenjakom v zdravstvu. Namreč jaz rpavim, da je potrebno ukiniti koncesije vsem zdravnikom, kateri imajo zaposlitev v javnem zdravstvu in delajo še v zasebnih ambulantah in so razni predavatelji in nevem kaj še vse. Sočasno pa priznavajo, da delo trpi v javnem zdravstvu in so velike čakalne vrste. Slednje govorijo resnično. A žal ne moremo pričakovati drugega, če pa določena skupina na veliko goljufa in dela škodo. ZAto trdim, da je potrebno ločiti zasebno in javno zdravstvu. Dati jim 30 dni časa, da se odločijo kje bodo delali. KDor je poštenjak in bo imel zaupanje pacientov in posledično bo imel denarja kolikor ga bo hotel. Drugi, pa ki je baraba in se amo hvali kako je dober pa bo pogorel in ga bodo izločili. Zato stavke ne podpriram, ker je prodajanje megle LJUDSTVU, da imajo male plače. Ko pa sem gledal statistike pa so posamezniki pokasirali tudi do 15000€ na mesec. Drugi, k iso delali prav tako in so spoštovali svoje poslanstvo pa dobijo max 2500€.