Slovenija

Če hočeš pohajkovati po gorah, moraš igrati po njihovih pravilih

Ljubljana, 12. 12. 2016 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Za nami je črni konec tedna, ko so v slovenskih gorah umrli trije planinci. Čeprav že nekaj časa poslušamo o vremenskem temperaturnem obratu, ki povzroči, da je v višjih legah temperatura višja kot v nižinah, pa so v naših gorah že snežne razmere. Zato brez čelade, derez in cepina nikar na pot, opozarjajo pristojni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Gore so pozimi zelo nevarne
    02:04
    Iz SVETA: Gore so pozimi zelo nevarne
  • Iz 24UR: Previdno v gorah
    02:24
    Iz 24UR: Previdno v gorah
Zimske razmere zahtevajo tudi zimsko opremo.
Zimske razmere zahtevajo tudi zimsko opremo. FOTO: Lado Mrakič, GRS Bovec

Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Nič drugače ni bilo ta konec tedna, ko so v gorah umrle tri osebe. Človek mora biti za pot v gore dobro psihofizično pripravljen, absolutno pa nikamor brez derez, opozarja Brane Povše, predsednik Gorske reševalne službe Celje.

Včeraj so na celjskem območju že dopoldan začeli iskati planinko, ki je zaradi zdrsa omahnila v globino. Kot nam je pojasnil Povše, je to že tretja smrtna žrtev letos na celjskem območju. "So bila leta, ko ni bilo nobene žrtve," dodaja Povše.

Popoldan so posredovali gorski reševalci iz Kranjske Gore in Mojstrane, ko se je v severni steni Škrlatice ponesrečil planinec. V obeh primerih je morala na pot tudi posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je poškodovana prepeljal v dolino. Vzpon pod Srednjo Ponco nad dolino Tamarja je bil očitno prezahteven tudi za planinca iz Ljubljane, ki se je v soboto naverjetneje vzpenjal po poledeneli poti, pa mu je medtem zdrsnilo. Blizu Korošaških slapov pa je enemu od pohodnikov na glavo padla skala in ga hudo poškodovala.

Zimske razmere nosijo zimske pasti

Policisti zaradi velike nevarnosti zdrsov na zasneženih predelih, kjer je sneg lahko tudi pomrznjen, opozarjajo na dodatno previdnost. V gorah veljajo drugačni zakoni kot v dolini in kdor hoče pohajkovati po njih, mora te zakone poznati in se jim prilagajati, pa opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS). Zimske razmere namreč nosijo drugačne nevarnosti. Obisk gora pozimi namreč zaznamujejo nižje temperature, dan je krajši, planinske koče pa zaprte. In čeprav je v naših gorah trenutno še malo snega, planinske poti pa večinom kopne, ne smemo pozabiti na čelado, dereze in cepin, ki so lahko ključnega pomena za varnejše prečenje posameznih odsekov, opozarjajo na PZS.

Preden se odpravite na pot, nujno preverite stanje vaše opreme, odprtost koč, spremljajte vremenske in snežne razmere. "Pozimi v nahrbtnik poleg tehnične opreme, ki jo moramo znati uporabljati, sodi tudi lavinski trojček; lavinska žolna, ki mora biti nameščena na telesu pod zgornjim slojem oblačil ali v hlačnem žepu z zaprto zadrgo in s trakom, pripetim na pas, lavinska sonda in aluminijasta lavinska lopata," svetujejo na PZS.

Vojaški helikopter je moral posredovati tudi ta konec tedna.
Vojaški helikopter je moral posredovati tudi ta konec tedna. FOTO: Franc Miš

Analiza reševalnega dela v letu 2016 kaže, da število reševanj narašča. Gorska reševalna služba Slovenije (GRZS) je do prejšnjega tedna izpeljala 461 reševalnih akcij, od tega 39 s smrtnim izidom. Največ reševanj je bilo od julija do septembra, najpogosteje na območju triglavskega pogorja in Kamniško-Savinjskih Alp, gorski reševalci so najpogosteje reševali domače obiskovalce gora.

Največ nesrečam je botroval zdrs, drugi vzrok po številu nesreč je nepoznavanje terena, sledijo duševna in telesna nepripravljenost, slaba priprava na turo in neprimerna osebna oprema. Na slabo psihofizično pripravljenost obiskovalcev gora opozarja tudi Povše, in "čeprav so gore ta čas videti na pol poletne, pa ni tako. Mimogrede se pojavi kakšna senčna stran, kjer je vse zaledenelo", dodaja.

Za lastno varnost morate poskrbeti sami.
Za lastno varnost morate poskrbeti sami. FOTO: Bralec Robert

V gore pojdite dobro pripravljeni

Policisti že vrsto let opozarjajo na pasti, ki  v različnih letnih časih prežijo na obiskovalce gora.  

- Planinski vzpon ali pohod začnite dovolj zgodaj, da se izognete zgodnjemu mraku pozimi ali prehitremu in zato neprevidnemu vračanju v dolino.

- Pozanimajte se o vremenu in kategorizaciji planinske poti, kar vam bo olajšalo načrtovanje vzpona in s tem omogočilo boljšo pripravo nanj.

- Cilj vašega vzpona ali pohoda je varna vrnitev domov in ne samo osvojitev vrha. Ko ste na vrhu, je pred vami še najmanj polovica poti. Če le morete, izberite za vzpon težjo pot, za sestop pa lažjo, predvsem pa ne hitite.

- Vzpon naj bo prilagojen vašemu zdravstvenemu stanju. Soparno vreme in visoke temperature so lahko usodni za posameznike. Pohodov v gore ne svetujemo osebam, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave. Pred naprezanji se posvetujte z lečečim zdravnikom.

- Od zahtevnosti poti je odvisna tudi oprema planinca. Sestavni del osebne opreme so planinski čevlji, saj je mehka obutev nevarna. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov tudi rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna oblačila, kompas, ustrezen planinski zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, piščalka, bivak - spalna vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka, mobilni telefon. Seveda je treba temu glede na izbrano pot pristaviti tudi dodatne, specializirane pripomočke (plezalna vrv, cepin, včasih tudi dereze in čelada).

- Za planinski vzpon ali pohod si izberite primernega spremljevalca, saj je samohodstvo po gorah tvegano in že ob manjši poškodbi lahko usodno. Priporočljivo je, da se nanjo odpravite z vodnikom Planinske zveze Slovenije, gorskim vodnikom Združenja gorskih vodnikov Slovenije ali z nekom, ki pot dobro pozna.

- O nameravani poti in času trajanja obvestite domače, saj lahko le tako pravilno ukrepajo, če vas ob dogovorjeni uri ni domov, ker se vam je zgodila nesreča.

Hoja naj bo varna

- Začnite počasi, da se telo ogreje. Hodite z enakomernim tempom, ki ga poskušate odkriti in vzdrževati tudi znotraj večje skupine.

- Hoja naj bo varna, udobna in ekonomična. Za varno hojo je treba imeti čas in budno je treba opazovati okolico ter poslušati - padanje kamenja se večkrat napove z bobnenjem.

- Osnovni tempo in tudi počitke in trajanje hoje naj določa najšibkejši član skupine. Na vsako uro hoje si privoščite pet-minutni počitek.

- Po poteh hodite z odprtimi očmi. Gore ne dopuščajo raztresenosti ali površnosti. Dobro označena planinska pot je le pogoj in možnost, da dosežete želeni cilj, saj morate kot obiskovalec gora dobro poznati osnove orientiranja.

- Med turo stalno spremljajte vreme in mu prilagodite njen potek. Če se razvijejo nevihtni oblaki, se morate nemudoma umakniti z grebenov in drugih izpostavljenih mest, saj vanje pogosto udarijo strele.

- Daljše počitke izbirajte na krajih, ki so varni in udobni. Redne malice in pogosto pitje preprečuje izčrpanost in dehidracijo.
- Poskrbite, da vse, kar prinesete s seboj v gore, tudi odnesete v dolino.

- Ko začutite znake utrujenosti ali izčrpanosti, se ustavite za daljši počitek. Ob najmanjši slabosti in bolečinah v prsih takoj prenehajte z vzponi ali sestopi. Takoj se povežite z dežurnimi na telefonski številki 112, ti pa vam bodo omogočili takojšen stik z zdravniki gorskimi reševalci, ki vam bodo lahko svetovali po telefonu, dokler ne bodo prišli reševalci.

- Če vam grozi nesreča, hranite moči in si poiščite zavetje, ko je za to še čas.

- Dolžnost vsakega obiskovalca gora je, da ob nesreči pomaga v okviru svojega znanja, izkušenj in možnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

docholidejka
12. 12. 2016 18.54
+3
Tudi planinka, zdravnica, je bila zelo izkušena v gorah, tako da ne komentirajte v prazno.
srecnii
12. 12. 2016 17.43
+4
Nikol in nikdar noben ne izpostav, da dobijo gorski reševalci le okol 10 evrov dnevnice.
korintos23
12. 12. 2016 17.45
+3
Gasilci tudi, to delo jim je v veselje, radi pomagajo!
johanca123
12. 12. 2016 18.09
+3
srecnii
12. 12. 2016 17.38
+9
Tist k tko veselo pišete, zakaj rinemo v gore v takih razmerah. Vas tud ne razumem zakaj sred poletja rinete na morje pa 10km+ zastoji, .....pa v BTC za vikende k je dren pa.....
puspan
12. 12. 2016 17.57
+3
Zelo poučen komentar za tiste, ki tega kljub temu nikoli ne bodo razumeli.
korintos23
12. 12. 2016 17.28
+3
Čujte pubeci, z motorjem sem prevozil preko 100.000 km. pa še nisem pravi motorist! Tudi gore zahtevajo "kilometre", včasih pa na to pozabimo!
1airbus
12. 12. 2016 16.27
-15
prevoz in zdravljenje na svoje stroške,enako za cigaretarje in bo manj nesreč in bolezni.
Hajni
12. 12. 2016 17.09
+15
A ti si tudi eden izmed tistih ki mislijo da bodo s sedenjem na kavču dočakali 100 let?
korintos23
12. 12. 2016 17.26
+6
Ko se z avtomobilom zabiješ v drevo ali zid, bog ne daj v drug avtomobil, plačaš rešilca?
BožidarMacur
13. 12. 2016 18.47
Ti je to znano korintos? Ti kot motorist podivjani
JosipBrozDrugi
12. 12. 2016 16.23
+19
mediji pišejo, kako je pomembna oprema. drži, ampak, moraš imeti znanje in izkušnje. slednje pridobivaš s hojo v hribe in ne v fitnesih in umetnih plezališčih.
Madeni
12. 12. 2016 17.04
+3
Drgač pa na polno izzivajo usodo, gredo preko mej razuma. počno bedarije in oslarije, izzivajo smrt...Vi novinarji pa Oh in Spljoh..
srecnii
12. 12. 2016 17.42
+7
vidiš vse živo, folk daje za dereze 200 evrov, za dva plezalna cepina 350 evrov pa pojma nima kako se v gorah uporablja...hodjo se fotkat na vrh Triglava brez izkušenj.
notrajnc05
12. 12. 2016 16.20
+15
Gore jemljejo samo dve sorti ljudi... tiste, ki ne vedo popolnoma nič o gorah in tiste, ki vedo vse o gorah, ter posledično ignorirajo osnovna pravila igre... Ko pozabiš na strahospoštovanje si blizu.... Zelo blizu konca...
draghci
12. 12. 2016 16.14
-8
Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor!
puspan
12. 12. 2016 18.00
+0
Ti pa v gostilno na okrepitev jetrnih mišic, kajne be-dak.
Uporabnik113089
12. 12. 2016 18.29
+2
Kdo pa si ti revše, da sogovornike zmerjaš z bedaki?
srecnii
12. 12. 2016 19.47
+1
staridida
12. 12. 2016 16.00
+15
Jes mam rad gore, ker nad 1000 metrov lahko že ob 7. zjutraj spiješ en birinjavček-brez kazni...
regrat29
12. 12. 2016 16.22
+5
flojdi
12. 12. 2016 17.42
+4
.sj, mene je ati na prvi poti na Triglav filal s čokolado (tam okol leta 70..), pol mi je pa poleg špage po riti pripadel tudi šlukec nečesa takega...( lepo je v gorah.
regrat29
12. 12. 2016 17.56
+5
hehe flojdi, ko sm začela brat tvoj komentar sm misla, da boš napisal, da te je ati naredu na poti na Triglav ;)
staridida
12. 12. 2016 19.10
+3
Prej bi reku, da ga je naredu, ko je šel dol....
iga_biba
12. 12. 2016 15.49
+5
če bi čez vikend umrli trije motoristi, bi bila to prva novica, pa takojšnje poostrene kontrole policije, pa klici k omejitvam hitrosti, če že ne kar prepovedi vožnje z motorji, V resnici pa v gorah umre več planincev, kot pa motoristov. Skupaj pa so po številu mrtvih daaaaaaaleč za samomorilci, pa se vprašajte v kaki družbi živimo!
JosipBrozDrugi
12. 12. 2016 16.17
+1
1airbus
12. 12. 2016 16.23
+0
brozek,Naš Janez ti prihaja naslednje leto 1000%
spletni Kritik
12. 12. 2016 15.13
-8
Pa kaj folk sploh rine gor v gore ???? Vsaj en habitat na zemlji bi lahko pustili naravi... Poglejte Himalajo, smetišče in grobišče, za koga, za ene par adrenalincev...
puspan
12. 12. 2016 18.03
SPohan ni samo Himalaja smetišče za nekaj adrenalincev, tudi med nami imamo smeti, čeprav jim niti do tja treba ni.
staridida
12. 12. 2016 15.01
+3
Gora ni nora-nor je tisti, ki gre gor....
staridida
12. 12. 2016 15.04
+12
piko112
12. 12. 2016 16.29
+5
vstajnik1941
12. 12. 2016 14.56
+3
Za race ni bicikel!
staridida
12. 12. 2016 15.35
+0
vladaricaumov
12. 12. 2016 14.46
+13
Gore pa morje, kraja, kjer se ti hitro obrne podcenjevanje narave.
ggargamell
12. 12. 2016 14.21
+44
problem je samo en da je hoja v gore postala modni trend in v gore ne hodijo več alpinisti ampak turisti ki precenjujejo svoje sposobnosti in nimajo izkušen ...
regrat29
12. 12. 2016 14.36
+30
Se strinjam. No poleti še ni tok tvegano, če maš neko osnovno opremo primerno za gore (tisti butli v natikačih so zgodba zase), pozimi je pa druga zgodba in take razmere eni čist podcenjujejo.
ata janez
12. 12. 2016 14.59
+9
Gore so za gorjance,ne pa za turiste lub.....ce.
slayer2
12. 12. 2016 15.37
+2
Ta,ki se je ponesrečil na Škrlatici,je bil izkušen alpinist,samo v vednost!!!
ggargamell
12. 12. 2016 15.56
+5
nono pri 18 letih ravno zelo izkušen ne moreš biti.... lahko pa se tudi najbolj izkušenim na najmanj zahtevnem delu primeri nesreča žal
pingvinislo5
12. 12. 2016 16.35
+1
v škrlatici se ni ponesrečil 18 letnik....18 letniku je žal spodrsnilo na poncah nadnad tamarjem...
ggargamell
12. 12. 2016 16.52
+1
napačne informacije iz googla se opravičujem :)