Slovenija

Lukšič: Desnica baranta s strahom, levica stavi na upanje

Ljubljana, 08. 09. 2012 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če reforme izpeljemo ter pokažemo odločnost in prepričljivost, vemo, da bo Slovenija zvozila, meni minister za finance Šušteršič. Predsednik SD Lukšič pa meni, da še imamo znanje in vire, da sami rešimo krizo, a nimamo vlade, ki bi znala to odločno uporabiti.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič FOTO: Damjan Žibert

V pogovoru za Dnevnikov Objektiv je minister za finance Janez Šušteršič razlike med njegovimi izjavami ter opozorili premierja Janeza Janše, da bi utegnila biti Slovenija v primeru neizvedbe reform že oktobra nelikvidna, komentiral z besedami, da se s predsednikom vlade veliko pogovarjata, izjav pa ne usklajujeta.

Minister meni, da je šlo zgolj za poskus opozarjanja na težavnost razmer in da je bilo opozorilo verjetno namenjeno tudi temu, da znova poudari nujnost uresničitve vladnih ciljev.

Finančni trgi oziroma vlagatelji podatkov o položaju Slovenije po ministrovih besedah ne dobivajo iz izjav predsednika vlade. "Obstaja vrsta podatkov o dejanskem stanju, ki jih vsi poznajo, in zelo preprosto je oblikovati oceno o stanju gospodarstva in javnih financ v Sloveniji," je pojasnil.

Vlagatelji in druge inštitucije po njegovem prepričanju vedo, da mora Slovenija reforme, ki si jih je zadala, izpeljati in pri tem pokazati odločnost ter prepričljivost. "Če to naredimo, vemo, da bo Slovenija zvozila, tako kot vemo, da bomo, če tega ne naredimo, v zelo težkem položaju," je opozoril.

"Zelo jasno bi rad povedal, da zaenkrat ni nobenih uradnih ocen, da bi Slovenija potrebovala zunanjo pomoč, prav tako ne pritiskajo na nas, da bi morali zaprositi za pomoč," je dodal minister.

Če ne bo reform, bomo v težavah, meni minister.
Če ne bo reform, bomo v težavah, meni minister. FOTO: Thinkstock

Glede varčevalnih ukrepov je Šušteršič priznal, da uravnoteženje javnih financ brez okrevanja gospodarstva ne more uspeti. A od tega cilja je Slovenija po njegovih besedah še daleč.

Vseeno je prepričan, da je Slovenija letos storila ogromno in če ji ob koncu leta uspe doseči zastavljeni cilj javnofinančnega primanjkljaja v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda, tako velikega koraka v smeri varčevanja v naslednjih letih ne bo treba storiti.

Za zdaj po njegovih besedah ni razloga za zvišanje ciljnega primanjkljaja. "Če se bodo gospodarske razmere še zaostrovale, pa bomo seveda morali narediti nove ocene. Zaenkrat imam občutek, da bomo speljali leto do konca," je povedal.

V luči zavrnitve prvotnih proračunskih izhodišč ministrstva je priznal, da je priprava proračuna zelo težka in da je vlada po razpravi odločila, da težko še enkrat poseže v zadeve, v katere je že posegla z zakonom o uravnoteženju javnih financ.

Po njegovem mnenju je jasno, da brez krčenja števila zaposlenih v javnem sektorju v prihodnjem letu ne bo šlo. Dogovorov o tem, kako bi lahko zvišali prihodke, pa še ni. Predvidena razlika v višini 500 milijonov evrov med prihodki letos in prihodnje leto pa so predvsem višji prihodki iz proračuna EU ob zaključku večletnega proračuna Unije.

Minister je povedal, da bi že letos lahko začeli prodajati premoženje, za katero obstaja zanimanje.
Minister je povedal, da bi že letos lahko začeli prodajati premoženje, za katero obstaja zanimanje. FOTO: Thinkstock

"Banka Slovenije poskuša zamujeno nadoknaditi"

Spregovoril je tudi o načrtovanem prenosu slabih terjatev na posebno agencijo ali sklad in javnofinančnih stroških tega projekta. Pojasnil je, da se lahko ob prenosu terjatev in njihovih zavarovanj izkaže, da kakšna banka ni oblikovala dovolj slabitev in bo na koncu treba zagotoviti dodatni kapital.

"Za tega se bo morebiti treba zadolžiti, je pa ta znesek veliko manjši kot celoten obseg slabih terjatev, o katerem se govori v javnosti," je zatrdil.

Glede stroškov sanacije bank je prepričan, da bo del poplačan z unovčevanjem zavarovanj, med katerimi so tudi deleži v dobrih podjetjih in nepremičnine. Tretji vir financiranja pa je po njegovih besedah kupnina, ki bi jo lahko dobili za državne deleže v bankah. O višini stroškov pa še ne želi govoriti.

Del jih bodo po njegovih zagotovilih nosili tudi zasebni lastniki bank. Morebitni novi lastnik, ki bo odkupil državni delež v banki, od katere bo država prevzela breme za nekatere obveznosti, pa bo moral za tak delež plačati višjo ceno.

V zvezi s problematiko slabih terjatev je komentiral tudi delo Banke Slovenije. Ta je pri nadzoru po njegovi oceni marsikatero stvar spregledala in se prepozno odzvala. "V zadnjem času poskuša zamujeno nadoknaditi, a tudi bančni regulatorji po vsem svetu so spregledali kaj, česar ne bi smeli," je dodal.

Minister je povedal še, da ministrstvo pripravlja strategijo upravljanja z državnimi naložbami in da bi že letos lahko začeli prodajati premoženje, za katero obstaja zanimanje. To so zavarovalnice in večja podjetja, kot sta Telekom Slovenije in Petrol, pa tudi banke so lahko ob primerni ceni za kupca zanimive, je še dejal.

"Imamo vire, da sami rešimo krizo, nimamo pa vlade, ki bi jih znala odločno uporabiti"

Predsednik SD Igor Lukšič je v intervjuju za Večerovo prilogo v Soboto spomnil, da bo letos jeseni vsak žel, kar je sejal. Slovenska vlada pa je po njegovih besedah delala slabo, "ker je nesposobna", zato bo tudi pridelek slab. Pojasnil je, da smo leta 2011 šli na volitve, ker je bil en del političnega telesa prepričan, da zna bolje upravljati državo.

Vendar se je po dveh mesecih pokazalo, da je vlada povsem nesposobna, da se ne namerava ukvarjati s krizo, ampak gre le za to, da se v državo vsadijo ideološki nastavki neoliberalizma, je ocenil Lukšič. Ob tem je poudaril, da so na isti seji, kot so ratificirali fiskalni pakt, tudi zmanjšali davek na dobiček. "V istem trenutku, ko smo potrdili zavezo o uravnoteženju proračuna, so oni povečali proračunsko luknjo za 250 milijonov evrov na letni ravni," je nadaljeval.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: N.D.

Tukaj je Lukšič izpostavil, da je "Janševo mahanje s fiskalnim pravilom kot ključnem protikriznem ukrepu" eden od manevrov iz njegovega širokega nabora "metanja dimnih bomb in slepilne radikalizacije razmer". Po Lukšičevih besedah namreč desnica baranta s strahom, levica stavi na upanje. "Če ste opazili, je Janša za oktober že napovedal novo krizo. Tako pač desnica drži svoje ljudi na kupu," je dejal Lukšič, ki je bil v intervjuju kritičen tudi do prvega Janševega mandata.

Po njegovih besedah je namreč v tistem času razbremenjevalo gospodarstvo, prodalo veliko državnega premoženja ter nakopičilo veliko dolga v zasebnem sektorju. Sedaj smo se tako znašli v fiskalni krizi in "investicijskem štrajku". Ob tem priznava, da tudi Pahorjeva vlada pri spremembi in popravljanju nekaterih stvari ni bila dovolj uspešna in odločna. "Brezkompromisno bi morali ukiniti predvolilne Janševe posladke in minimalno zategniti pas. In se državi ne bi bilo treba toliko zadolževati," je dejal.

Lukšič tako meni, da bi morali sprejeti začasni protikrizni zakon, s katerim bi spodbudili plasiranje prihrankov v delnice slovenskih sistemskih bank, zavarovalnice in obveznice Republike Slovenije. Pri nas se letno ustvari okoli dve milijardi neto prihrankov, od leta 2004 pa jih je v tujino odteklo približno šest milijard, od tega veliko v davčne oaze, je ocenil Lukšič. Ravno ti visoki prihranki pa Slovenijo po njegovem mnenju tudi razlikujejo od Grčije, Španije in Portugalske.

Hkrati Lukšič tudi predlaga poseben protikrizni davek na premoženje slovenskih rezidentov v davčnih oazah, saj da ni več možnosti, da bi posebej izbirali in so to zadnje bilke. Nato je Lukšič naštel še dvig davka na premoženje in davka na dobiček ter izboljšati davčno disciplino. Le s tem bi lahko v državni proračun pripeljati 900 milijonov evrov, kar bi bil signal tujini, da smo sposobni preživeti z lastnim denarjem, je poudaril.

Predsednik SD je obenem tudi prepričan, da je slaba banka ni rešitev, reforme pa bodo podprli, "če ne bodo vsebovale ideološkega revanšizma" ter bodo vsebinsko vzdržne za njihove poglede.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 09. 2012 23.23
+0
buksič,nihče ne verjame rdečim,nikoli več
jagermeister1
09. 09. 2012 11.04
-1
razložite mi nekaj.............država je bila leta 2008 zadolžena 25% BDP , od leta 2008 do leta 2011 (Pahorjeva vlada in minister Križanič ) pa je ta dolg zrastel na 50% BDP..................to so podatki ki so znani in ki jih ima tudi Bruselj ter finančniki po svetu................kdo je potem kriv? .........................kar se tiče reform ................Pahorjeve niti približno niso bile take kot so te , ki jih pripravljajo sedaj in so bile veliko slabše................. Svetlikova pokojninska reforma je bistveno posegala v povečanja delovne dobe in starosti , kar ta ,ki jo pripravljajo sedaj ne............res je da izenačuje ženske in moške glede delovne dobe , same upokojitve , pa ne bodo prizadete in nobenemu nebo treba delati dlje...........primer : zaposlitev po srednji šoli , starost približno 19 do 20 let in če delaš vseh 40 let se starost in delovna doba ujameta..............Svetlikova je imela daljšo delovno dobo od 40 let in starost 65 let...................Lukšič je sedaj pameten , ja zakaj pa potem niso ukrepal ,ko so bili na vladi.......................sedaj pametujejo kako in kaj bi morala ta vlada narediti..................pred enim letom so bili na vladi , ja zakaj pa takrat niso tega naredil , če poznajo rešitve sedaj , so jih poznali tudi takrat , pa niso ukrepal........................pravite da je SDS rušil reforme na referendumu , pa ne vem če je čisto tako..............na referendumu je bil procent proti reformam precej velik , ker pa SDS tako velikega volilnega telesa nima , jaz trdim da ste bili proti tudi tisti ki se imate za levičarje in podpornike SD-ja...........................VRTEC in PESKOVNIK ( BANKE ) v katerem se je večino časa igrala levica se je začel rušit , ker bo potrebna " adaptacija " , zato nastaja sedaj panika.................obstaja bojazen da bo vse prišlo na plano in , da bodo nekateri odgovarjali za nastalo stanje..................
MERDE-AVE-MERDE
09. 09. 2012 11.18
+1
Zapuščina prvega mandata Ivana Janeza Majerja Kim Il Jan Še Bruto zunanji dolg Republike Slovenije, vir Banka Slovenije, UMAR, RTVSLO 1995 4 mlrd ** 2001 10 mlrd ***** 2002 11 mlrd ***** 2003 13 mlrd ****** 2004 15 mlrd ******* 2005 20 mlrd ********** 2006 24 mlrd ************ 2007 34 mlrd ***************** 2008 39 mlrd ******************* 2009 40 mlrd ******************** 2010 40 mlrd ******************** 2011 41 mlrd ******************** 2012 42 mlrd *********************
MERDE-AVE-MERDE
09. 09. 2012 11.19
+3
mato234, KDO nas je nabolj zadolžil?, kdaj je nastaqlo največ dolga ?
VOŠINEK R.
09. 09. 2012 12.05
+3
logično kakšen je bil BDP 2008 in kakšen je bil BDP 2011 in kdo je kriv za padec BDP-ja?
VOŠINEK R.
09. 09. 2012 12.18
+3
kam je šlo 24 miljard 2004-2008? vprašajte se desni!
Tadej Skof
09. 09. 2012 10.06
-2
ZAPRAVIL SLO V10LETIH JANŠA JANKOVIĆ
Tadej Skof
09. 09. 2012 10.02
-1
TUNIVEĆ ZAŽIVET
Kotnik Stanko
09. 09. 2012 09.59
+0
Lukšič je očitno pozabil, da še ni dolgo, ko je sam bil v vladi, ki pa dejansko ni NIČ naredila. Ukvarjali so se sami s seboj, kar naprej so imeli novo afero, na katero ni bilo ustreznega odziva in sankcij. Ostaja dejstvo, da so nas izropali levičarji, saj večina dobitnikov nezavarovanih kreditov prihaja iz Kučanovega foruma 21. Če bi Jankloviču uspelo sestaviti vlado (na srečo niso znali šteti do 46), nikoli ne bi izvedeli za stanje v bankah! Pa še dodatno bi nas izčrpali, saj se on zna samo zadolževati....Levičarji vsaj nekaj mandatov ne bi smeli biti na oblasti, nekaj bi jih bilo treba sodno procesirati, pa bi Slovenija drugače zaživela.....Kdo pa je razen Janše vedodostojen sogovornik v EU? Pa tako pljuvate po njem....Očitno vam levičarji še niso dovolj spraznili denarnic.....
prašek
09. 09. 2012 10.32
+1
»..Kdo pa je razen Janše vedodostojen sogovornik v EU?« Na tale vic se bom smejal do večera !!!!
butro
09. 09. 2012 11.09
+0
Verodostojen sogovornik je Komunajzerček -balkanček janković. Ampak problem je v tem, da govori samo en jezik dobro-Srbski in enega popačenega -Slovenski. Pa naj razume kdor mora. A ne. Ha ha ha. Podn od podna.
volek
09. 09. 2012 09.19
+0
Na financah prberite komentarje na Lukšičenkovo čvekanje. Zanimivo.
WikiX
09. 09. 2012 14.02
Normalno, da ga SLS ne mara, kdaj so pa v svojih Financah že pohvalili kakšnega njihovega?
bukefal
09. 09. 2012 07.30
+3
Kadarkoli se Lukušenko oglasi, je naše upanje večje. Da bo ... ... komunajzarje spravil iz parlamenta!!!
prašek
09. 09. 2012 08.26
+1
Misliš na Gorenaka, Černača , Janšo , .......
etul
09. 09. 2012 09.01
praško nobenega od naštetih ni v parlamentu so v vladi mar ne
prašek
09. 09. 2012 10.30
-1
etul
09. 09. 2012 11.08
+1
mislim da ne v parlamentu jih sedi 90 in med njimi ni naštetih imen
bukefal
09. 09. 2012 07.23
+2
... levica stavi na upanje. Naše edino upanje je, da se rdeča kalvarija nikoli več ne ponovi. Preveč gorja so naredili Slovencem, preveč nakradli, zapravljali slovensko zemljo in do konca uničili domovino. Vsega je bilo preveč!!!
Kotnik Stanko
09. 09. 2012 10.03
+0
Škoda, ki so jo nam naredili levičarji v zgodovini, je resnično ogromna, težko jo je ovrenodtiti....že če imamo v vidu samo izgubljeno ozemlje.....Pa da ne govorim o opranih možganih ljudi.....Še danes mnogi nasedajo Kučanovim intrigam, samo sreča je bila, da mu zadnja intriga z Jankovičem ni uspela....Zato so se zadeve končno začele kristalizirati......
Buena Vita
09. 09. 2012 02.24
+0
HJA,LUKŠIČU UPANJE DA BO NJEGOVA FIRMA KRADLA UMIRA,NIČ VEĆ SE V ŠOLSTVU NEBO KRADLO,
WikiX
08. 09. 2012 20.24
+9
Kakšna je sploh razlika med Pahorjem in janšo? Oba sta prišla na oblast zaradi kritik eden drugega, najprej sta predstavila par popularnih ukrepov, zvalila krivdo iz svojih nacional boljševikov in fašistov na razmere v svetu, se zgovarjala na strice iz ozadja, vzela sta nekaj socialnih pravic zaradi domnevnega varčevanja, okrepila javne službe, policijo in sodišča, potem pa se je pri obeh začel teror, diktatura sistema nad civilnim prebivalstvom in veleizdaja Slovenskega naroda, ki jo počasi razprodajajo tujcem. Narod ni tako butast, ampak nihče se noče zameriti teororistom, vsi želijo ohraniti svoje skromne privilegije, večina pa se boji izpostavljati, da ne bi bilo zanje še slabše. A zato smo se borili, za Fašistično republiko Slovenijo, da nas bo uničeval in zatiral lasten narod? Poglejmo le razdejanje in bedo, ki jo je povzročil nov prometni zakon, kljub najhujšim kaznim na svetu in novim avtocestam število žrtev ne pada, niti niso odstranili domnevnih krivcev izprometa, le neubogljive in neprilagojene občane, ki največkrat sploh niso naredili niti prekrška, ni je inštitucije v tej deželi, ki bi pomagala nedolžnim ljudem, kaznovala teroriste ter povrnila dostojanstvo in škodo njihovim žrtvam, pa bi radi sprejemali še ostrejše zakone in kazenske sankcije, da bi lahko dobro organizirane kriminalne združbe na oblasti uničile še več ljudi. Kljub radikalno zmanjšanemu prometu, statistika nesreč počasi, a vztrajno spet raste na običajno raven, ker je prometna infrastruktura in logistika zanič, ker nas ubijaj revščina in strah pod stalnim pritiskom modrosrajčnikov. Karkoli se dotaknejo, se spremeni v drek. Nismo le razslojeni, skregani smo tudi zaradi nekaznovanih krivic in osebnega oškodovanja, ki jih je izbrancem pomagala povzročiti totalitarna oblast, pod zaščito in s pomočjo skorumpiranih represivno pravosodnih organov ter družbene samozaščite in lokalnih oblasti. Za tak narod ni prihodnosti, kar so storili le v nekaj letih, se ne da popraviti še desetletja, če ne stoletja, pri nas ne bo nikdar več bolje. Mi nismo le razslojeni, mi se sovražimo na smrt, antirevolucionarne reforme za večne hlapce in vedno nove omejitve so zadnja stvar, ki jo potrebujemo. Kaj je bilo sploh narobe z našim sistemom, a če bi sprejeli vse reforme in zaprli pol naroda v koncentracijska delavska taborišča, bi mogoče prodali kaj več pralnih strojev in zdravil, bi Šrot in Bavčar kaj manj pokradla?Zakajnihče nima predlogov in reform, proti nedotakljivi fašistični oligarhiji, na dosmrtni oblasti, nam je fašizem tako všeč?
liskub
08. 09. 2012 20.08
-9
Lukšič zavozili ste vi nesposobneži sedaj pa govoriš in pametuješ je ja bolje da ste vsi lepo tiho.Ta vlada dela ne pa tako kod Pahorjeva ko je po dveh letih vladanja itzavil gospod Kumar SEDAJ BOMO PA ZAČELI DELAT.Pa ste hitzro najeli še nekaj milijonov kreditov da ste ja naredili še več škode.
srebrnibreg
08. 09. 2012 20.11
+12
Najet kredit je šel za vračilo najetega Janševega kredita po nepotrebnem in, če nekdo nebi bil lačen vladanja bi že lani bile sprejete reforme, katere se sprejemajo sedaj v hujši obliki.
nogomet12
08. 09. 2012 20.20
+8
liskub, zakaj pa lani nismo sprejeli reform??????????????
WikiX
08. 09. 2012 20.27
+12
Na srečo nismo in ne bomo nikoli prostovoljno sprejeli kontrarevolucionarnih sprememb, ki so nam jih pripravili fašisti in nacional boljševiki, ker s starim sistemom ni bilo nič narobe, nihče ne more ustvariti toliko, kot mu lahko državni teroristi v trenutku vzamejo, rabimo edino reforme proti njim!
lnterReflections
08. 09. 2012 19.38
+2
Edina rešitev za Slovenijo je gospodarstvo, ki temelji na virih, ki ga je izumil Jacque Fresco, ustanovitelj Venus Projekta! Zanj pravijo, da je moderni Karel Marx!
Robin Gunner
08. 09. 2012 18.25
+3
Lukšič: Desnica baranta s strahom, levica stavi na upanje. Upanje da ponovno dobite denar iz tujine in ga zapravite kot ste ga prej ko ste sedeli v vladi. Kje je 8 miljard evrov Luksic? Kje?! in zakaj ste jih porabili? Ker danes od drzavljanov noben od tega nima cisto nic, razen tega da bomo to odplacevali 50 let ali vec! To pa je upanje na boljso prihodnost ja muahahaa! Bankrot se bliza, pol pa izstavimo racun vsem ki so nas zapufal ali bili zato da se se naprej zadolzujemo po 7% obrestni meri (opozicijska pasja slina in sd) Sej bi moral imet gospodarsko rast kot Kitajska da bi sploh za obresti imel!
srebrnibreg
08. 09. 2012 20.12
+5
Za obresti nepotrebnega kredita najetega v času debelih krav med leti 04-08.
Balki30
08. 09. 2012 18.14
-10
ni Čevapo reku da bo konstruktivna opozicija pa to?Pa sam naklada.
Balki30
08. 09. 2012 18.16
-14
Desnica baranta s strahom?Morte bit pa res plašni vi levaki no.Človek pove svoje mnenje kaj se bo zgodilo če ne bo neka raforma šla skozi in vas je že strah.Strah je votel okrog ga pa nč ni.Nč bubat....
lnterReflections
08. 09. 2012 19.38
+6
Lukšič bo podprl pokojninsko reformo je rekel!
gregor1222
08. 09. 2012 17.27
+1
Dejstvo pa je da desna sprejema racionalne rešitve, levi pa komunistične. V vsakem podjetju se odpušča, niža plače, če ni delovnih nalog, razen v našem JS. In seveda viša tam kjer je delo. Levi, oziroma Jankovič je pa izjavil, da bi spremenil kredite v lastniške deleže bank. Super še več podjetij pod državo, kjer nam jemljejo iz naših žepov. Kot da niso že banke in državna podjetja dokazale, da je država najslabši gospodar. To je dokazal tudi prejšnji družbeni sistem. Nevem zakaj bi se morala država špilati največjega kapitalista, saj vsi vemo da je največ korupcije v državnih podjetjih. Tam se izgubi največ davkoplačevalskega denarja in skupne blaginje, ki bi se lahko porabila za socialne pravice.
jernej67
08. 09. 2012 16.39
+4
Bla bla bla...
Danijel Fric
08. 09. 2012 16.30
+12
Mlatenje prazne slame, kako so sposobni na noge postaviti Slovenijo. Govoričenje o strjevanju vrst in poenotenju v politiki je pa samo zato, ker se bojijo evropske revizije za svoja nečedna početja. Sem takoj za tehnično vlado, mislim da slabše biti ne more, kaj si pa predstavljajo ti naši politični barabuni, Izkoriščajo nas že preko 20 let, na račun tega pa država vsak dan v slabšem položaju. Če pa to ni dovolj, sem pa tudi za splošno ljudsko vstajo in da vidimo gospodi barabuni koliko jih boste imeli ob sebi, ko se bo šlo zares............................................
Male?ka
08. 09. 2012 15.30
+22
Še vedno ne vem, zakaj moramo državljani z dokapitalizacijami sodelovati pri reševanju bank. Same so dajale kredite, same se naj rešujejo. Na koncu pa jih tak mislijo prodati tujcem. Vsem, ki ste še komitenti NLB ali NKBM svetujem, da jih čimprej zapustite.
lnterReflections
08. 09. 2012 15.43
+4
To svetuje tudi ameriško gibanje Zeitgheist, katerega vidiš moj avatar!
tomii-partija
08. 09. 2012 15.20
+22
Mene pa zanima zakaj si SDS tako vztrajno želi da bi Albanija prišla v EU.
lnterReflections
08. 09. 2012 15.47
+18
Balki30
08. 09. 2012 18.17
-11
Bo prej srbija v eu.Bo zoki mel žlahto not.
srebrnibreg
08. 09. 2012 20.13
+5
Zato, da ne bomo mi več najslabši v uniji.
korintos1
08. 09. 2012 14.58
+12
Tista anketa na desni strani je samo za spomin ali OPOMIN?