Slovenija

Če jih država ne bo poslušala, bodo zaprli cesto

Ptuj, 22. 09. 2014 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Spodnjem Podravju zahtevajo, da gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje postane prioriteta. Tamkajšnji župani so na pristojne naslovili svoje zahteve. Dokončanje avtocestnega odseka zahtevajo tudi civilne iniciative, ki grozijo z blokado glavne ceste.

V Spodnjem Podravju še vedno odmevajo besede novega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je podvomil, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje prioriteta.

Kot je na novinarski konferenci v Podlehniku povedal tamkajšnji župan Marko Maučič, se negotove razmere v zvezi z začetkom gradnje 13-kilometrskega odseka avtoceste do hrvaške meje ne odražajo katastrofalno le na področju infrastrukture in s tem v poletnih zastojih, pač pa tudi na področju prometne varnosti za lokalno prebivalstvo ter gospodarstva v regiji.

Ob tem je spomnil, da so zemljišča in objekti na trasi avtoceste že skoraj v celoti odkupljeni, ljudje pa se izseljujejo iz svojih hiš, saj kupoprodajne pogodbe pri nekaterih določajo rok za izselitev že za letošnji 1. december. V primeru ustavitve projekta bi ostala neobdelana tudi številna zemljišča, ki jih je odkupila država.

Novi minister za infrastrukturo Gašperšič je razburil že kot kandidat za ministra, ko je podvomil, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje prioriteta.
Novi minister za infrastrukturo Gašperšič je razburil že kot kandidat za ministra, ko je podvomil, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje prioriteta. FOTO: Miro Majcen

Skupaj z župani sosednjih občin – Friderikom Bračičem iz občine Videm, Antonom Butolenom iz Žetal, Stanislavom Glažarjem iz Hajdine in Štefanom Čelanom s Ptuja – je zato danes na državo naslovil zahtevo, naj se takoj nadaljuje z aktivnostmi za začetek gradnje omenjenega odseka. Ministra Gašperšiča pa so pozvali, naj se takoj sestane s predstavniki lokalnih skupnosti in civilne iniciative.

Ob tem župani omenjenih občin do 1. oktobra pričakujejo podpis sklepa o potrditvi investicijskega programa, ki je podlaga za začetek izbire izvajalca. Objavo razpisa za izbiro izvajalca del na odseku, za katerega je bilo že izdano gradbeno dovoljenje, zahtevajo do 15. oktobra, v nasprotnem primeru bodo že naslednji dan predsednika vlade Mira Cerarja pozvali k obisku območja trase avtoceste.

Na državo bodo pritiskale tudi civilne iniciative

Za dodaten pritisk na državo bodo poskrbele tudi civilne iniciative, ki so se zdaj združile v enotno iniciativo ter dale jasno vedeti, da zahtevajo dokončanje avtocestnega odseka, ki predstavlja edinih nedokončanih 13 kilometrov na 2300 kilometrov dolgem odseku med Hamburgom in Solunom.

Kot je povedala predstavnica civilne iniciative Danica Kurež, bodo v primeru neposlušnosti pristojnih začeli z akcijami državljanske nepokorščine. Tako bodo v primeru neuresničitve zahtev že pred prazniki 30. in 31. oktobra pripravili prve občasne zapore glavne ceste, ki jih bodo v tedenskih intervalih stopnjevali ob koncih tedna do popolne državljanske nepokorščine. Ob tem bodo svoje težave predstavili tudi mednarodni javnosti.

Spomnimo

Gašperšič je še kot kandidat za ministra v predstavitvi svojih načrtov na matičnem odboru DZ presenetil z razmišljanji o tem, da Slovenija drugega tira železniške proge Divača–Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bo potrebovala še najmanj naslednjih 30 ali 40 let. Prav tako je podvomil, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka Draženci–Gruškovje prioriteta. S tem namreč po njegovem mnenju rešujemo turiste na poti na Hrvaško, koristi za državo pa to ne prinaša.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murglpal?ek
23. 09. 2014 12.07
+2
Cesto bi bilo potrebno zapreti tam sredi julija.....v eni uri bi bila kolona do Avstrije.
Jožajoža
22. 09. 2014 21.10
-1
da je pa ni, so pa krivi prejšnji župani občine Hajdina,in Podlehnik. ti prejšnji župani in podžupani so preveč resno vzeli hajdinskega patrona SV. MARTINA, častilca vina, in so ga preveč konzumirali, ko so drugi župani okli nas s treznimi glavami, občine delali prijazne za občane. imata pa ti dve občine srečo z zdajšnjimi župani, posebej Hajdina, katere je župan naredil več v tem mandatu, kot sta prejšnja prijatlja žlahtne kapljice v 12 letih.
murglpal?ek
23. 09. 2014 11.56
+2
joža, ne kvasi neumnosti in pojdi raje v klet.
Jožajoža
22. 09. 2014 20.11
-3
ljudje , pa še ne veste, da z avtocesto naredite državo neprepoznavno. noben turist, ki se pelje na morje v najlepši biser na svetu ,hrvatsko, ne ve, če se pelje po avtocesti, da se je peljal skozi slovenijo. a še vi veste, ko greste na morje, da se peljete skozi krapino ,karlovec,........ne.
1xy
22. 09. 2014 19.49
+8
edino pravilno......kje je dnar od taks, ki jih plačujemo dnevno......baje fulate železnice, SŽ pa si dvigujejo plače......halo????.....kdo se s koga norčuje????
jaka
22. 09. 2014 19.15
-2
To cesto bi morali plačati hrvati, saj je v njihovem interesu, da se njihovi gosti hitro pripeljejo v "lepo našo".
F50.
22. 09. 2014 19.14
+3
Okej, js verjamem, da bi blo super imeti avtocesto... vendar pa ljudje - na ta način, kot omenjeno v članku, bi lahko zaprli 75% cest, ker bi si vsi želeli avtoceste in ker vemo, da je ogromno infrasrukture, ki rabi obnovo. Morda bi bilo to razumno, če bi vedeli, da je Slovenija v vrhunski kondiciji, a ni. Podobno bi lahko zaprli kar komplet železniško infrastrukturo. Razumeti je treba, da bi si vsak želel, da se naredi nekaj, kar je v njegovi (neposredni) bližini. Vendar ni realno! Tale minister je res rekel veliko neumnost na tistem zaslišanju, vendar pa če se kdo lahko postavi v njegovo kožo, je na zaslišanju, ki traja več ur, možno, da rečeš nekaj, kar v tvoji glavi zveni OK, na TV pa izpade tako obupno. Sploh če si novinec v politiki. Sicer pa vseeno upam, da se bo v par letih res našel denar za tale projekt! lp
Klampfman
25. 09. 2014 09.29
Ti ne razumeš. V tem primeru je za avtocesto in gradnjo le-te že vse pripravljeno, vsa (draga) birokracija in vsi načrti. Če se gradnja zavleče bo ta denar vržen stran.
JožaZportoroža
22. 09. 2014 18.43
-3
slovenija bo cez kakih 20-30let uspešna država ob boku najbolših do takrat pa bomo pač morali biti potrpežljivi in pač počakat da se ta jugo generacija dokončno poslovi ter z njo balkanska mentaliteta in vse kaj je ostalo balakana pri nas in potem bodo prišli na oblast novi ljudje ki imajo evropske prioritete. Ko se bo to zgodilo ko bodo prišli na oblast tisti rojeni leta 1985 in pozneje potem imamo priložnost da postanemo zelo uspešna država v kar tudi ne dvomim. Do takrat pa bomo pač morali počakat in upat da ne pademo prenisko :D
Jožajoža
22. 09. 2014 19.10
-2
obratno, evropa nazaj združuje jugo kajti Haložan ostane Haložan, četudi 30 let živi v ljubljan, in balkan ostaje balkan.upam, da se čimprej zdužimo v konfederacijo Jugoslavijo in takrat bomo tako močni kot sta nemčija in francija.
kokicas
22. 09. 2014 18.30
+3
Ah saj to bi lahko pol Slovenije delalo, pač nezanajo delati z denarjem zato ga pa nimajo, res da je to ena izmed prioritet, so pa tudi obvoznice, ki bi bile res potrebne dokončanja, ampak pri nas je bolj važna birokracija, npr. obvoznica Škofija Loka, Koper-Izola, dokončanje obvoznice v Mengšu,.......
xyxyxyxyxyxyxy
22. 09. 2014 16.38
-17
Ali so si ti pametnjakoviči zgradili hiše brez denarja? Če denarja ni za bolj važne stvari ga tudi za to avtocesto ne bo
brunette18
22. 09. 2014 18.41
+8
pridi in poskusi živet tule julija in avgusta. Ne samo da je katastrofalen promet praktično od Maribora in dol do meje ampak tudi vsepovsod okrog, ker zaradi neznosne gneče turisti zapuščajo avtocesto in gnjavijo še vsepovsod drugje... pol pa maš čehe in poljake, ki kar ustavljajo sredi ceste brez da bi kaj nakazali in ovirajo promet na vse možne načine. A pol pa se še čudijo če kje kdo koga naloži. Saj za to avtocesto ni denarja a za dokapitalizacijo bank pa je skoz neka rezerva.
joskoK71
22. 09. 2014 18.48
+3
Dobro napisano Brunette, ti podpoštenjak pa si še tako verjetno nisi hiše zgradil, verjetno si zaposlen v javni upravi ali kakšni državni banki in se ˇpajtlašˇda se ti ne zmanjša plača za nedelo in izguba raznoraznih bonitet.T.ele mamino!!
brzakovi?
22. 09. 2014 19.10
-5
joskoK71, ti pa ne nakladaj. Najrž si brezposlen, pa si fauš drugim. Pojma nimaš kakšen promet je tam; še več, kako je živeti ob tisti cesti