Slovenija

Če koalicija ne bo prisluhnila, bodo predlagali referendum

Ljubljana, 11. 12. 2009 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SLS in SDS odločno nasprotujeta predlaganemu družinskemu zakoniku. Če ga bodo v DZ sprejeli, bodo prispevali podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Predlagani družinski zakonik razburja SLS in SDS.
Predlagani družinski zakonik razburja SLS in SDS. FOTO: Reuters

V poslanskih skupinah SLS in SDS so proti predlaganemu družinskemu zakoniku. Če bo v državnem zboru takšno besedilo sprejeto, bodo prispevali podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Kot je dejal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik, je predlog v velikem delu dober. Nasprotujejo pa izenačevanju zakonske zveze in družine v "klasičnem smislu" z istospolnimi partnerskimi skupnostmi, še zlasti ker omogoča posvojitev otrok v istospolnih partnerskih skupnostih.

Po oceni SLS razlogi za takšno ureditev niso pravno utemeljeni in posledice, ki jih bo imela na otroka, niso ustrezno raziskane.

V predlogu družinskega zakonika gre za "tako temeljit poseg v intimno življenje ljudi, da ga ni mogoče sprejemati brez širokega družbenega konsenza". France Cukjati

O morebitni podpori naknadnemu zakonodajnemu referendumu je prezgodaj govoriti, saj je besedilo možno ustrezno popraviti, je dejal Presečnik. Če pa jim koalicija ne bo prisluhnila, bosta poslanski skupini SLS in SDS po njegovih besedah "prispevali poslanske podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma".

Na predsednika vlade Boruta Pahorja so že naslovili poziv, naj takšen predlog ne gre v nadaljnji postopek ali pa naj se iz njega izvzamejo določbe, ki se nanašajo na izenačevanje istospolnih partnerskih skupnosti z družino.

Poslanec SDS in podpredsednik DZ France Cukjati je opozoril, da predlagatelj vztraja pri izenačevanju istospolne partnerske skupnosti z družino, kot je opredeljena tudi v ustavi. "Ta definicija ni bila nikoli pod vprašajem," je dejal. Po njegovih besedah je družina "skupnost moža in žene, torej očeta in matere, ki uživa posebno družbeno varstvo zaradi otrok".

"Če bo takšen zakonik sprejet v državnem zboru, mora iti na preverbo na referendum," je dejal Cukjati in sklenil: "Kakor se bodo ljudje na referendumu odločili, tako naj bo."

Osnovni cilj zakonika je, da imajo otroci ne glede na to, v kakšnem tipu družine živijo, enake pravice. Anja Kopač Mrak, državna sekretarka

Referendum ena od možnosti

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je v odzivu na novinarsko konferenco obeh poslanskih skupin novinarjem dejala, da je naknadni zakonodajni referendum "ena od možnosti v sistemu". Vendar je opozorila, da se ob tem vprašanju pogovarjamo o temeljnih človekovih pravicah in pravicah manjšin, "torej o temeljnih vrednotah, ki so zapisane v ustavi".

Povedala je, da pobude, ki opozarjajo na negativne vplive predlagane ureditve na otroke, z vidika ministrstva niso strokovno utemeljene. Po njenih besedah namreč ne pojasnjujejo, "na kakšen poseg v otrokove koristi, zakaj bi se takšnim otrokom res slabo godilo".

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so konec novembra napovedali, da bodo vladi v obravnavo poslali predlog družinskega zakonika, ki so ga dopolnili s predlogi iz javne razprave. Ministrstvo pa ni umaknilo predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 12. 2009 04.41
ŠE PAR NOGAVIC SO LEVA IN DESNA
Buena Vita
12. 12. 2009 04.33
dejte se spomnit.... vedno bolj zgovorno nas spominja na gorje otrok s petrička,takrat se je kalila morala--socializem in partija so moralo totalno uničili--vse vrednote ki so ostaje zaradi komunizma so laži,intrige ,zavajanje cel svet pozna odgovornost-komunizem jo je izničil-v sodobnem svetu je zakonito država poskrbela za otroke,pri ločitvah je bila odgovornost in skrb na prvem mestu,,v komunističkih deželah so te vrednote izginule,ker očetom ni bilo potrebno prevzeti odgovornosti za preživetje družine danes imamo to škropucalnico-saj so še vedno akterji deca komi-socializma
hendikep
11. 12. 2009 23.59
nimam nič proti istospolnim parom niti proti temu da im se dovoli posvojitev po določenim pogoji sem pa apsolutno proti referenndumu če niso sposobni niti enega zakona izdelati in ga sprovesti kroz parlamentrnu proceduro in uzakoniti brez da bi dodatno obremenjevali nas davkoplačevalce potem naj vsi skupaj zapustijo parlament to delo naj prepustijo sposobnejšim in bolj tolerantnim, ljudjem saj živimo v21 stoletju a ne v16 st. sam sem oženjen mam otroke in unuke ampak svet se spreminja tega se ne da ustaviti ali se spreminja na bolje ali na slabše to bomo še videli pustimo se presenetiti.
nash.fido
11. 12. 2009 19.09
TA vlada nas pelje v propad, pa ne samo ekonomsko, temveč tudi moralno.
Braveheart
11. 12. 2009 18.51
arkyliss Govoriš tako, kot da bi bile vse gejevse družine lepo urejene in da bi vsi lepo skrbeli za otroke. Tako razmišljanje je zmotno, težave v razmerjih so lahko pri vsaki obliki odnosa. Naravni (hetero) ali homoseksualno usmerjeni imajo lahko enake težave. Vendar mislim, da so osebe, ki delujejo v nasprotju z naravo na nek način bolane in kot take neprimerne za vzgojo otroka, ki naj bi živel in se razmnoževal na naraven način.
antilevak
11. 12. 2009 18.12
Jst bi rad da ma moj sin 10 mam! Verjamem da ne bo diskriminiran!
foreverblue
11. 12. 2009 18.11
@Allbr: Tak idiotizem bo sprejet in bo tudi obveljal. Predlagam, da se kar začneš navajati, da ne bo potem prehudo, ko bo že voda tekla v grlo. ;)
Allbr
11. 12. 2009 18.08
Kaj pa dve mame pa en ata ali dva ata pa ena mama? Bo zakon to dovolil:) Otrok je vedno manj starsev vse vec, spet bodo nekateri iskali luknje v zakonu:):) Odločno podpiram SDS, da razpiše referendum v kolikor se sprejme tak idiotizem.
nash.fido
11. 12. 2009 18.00
arkyliss Vi levi se sploh ne pogovarjate o pravici otrok in kako bo to vplivalo na njih, temveč si rihtate volilno bazo.
arkyliss
11. 12. 2009 17.55
antilevak: tud to je možno sm moraš bit v pravi veri pa met dost za vseh 5 žena
Jani.
11. 12. 2009 17.54
Jst sem tudi proti tovrstnemu zakonu oz. za referendum, pa ne zaradi istospolnih staršev, pač pa zaradi interesov otroka. Sicer se strinjam, da takšna starša sta lahko tudi boljša starša, a ne znam si predstavljat otroka, kako se bo on počutil v družbi, v šoli, izven prvotnega bivanjskega okolja. Že sami otroci so lahko izjemno nesramni, starejši celo nasilni. Enostavno naša družba ni (še) tako daleč. Ne moreš tako zaščitit otroka, da ga okolje ne bi etiketiralo. Tak par, ki se zares ljubi in ki si želi otroka, ne bi smel zaradi (lastne egoistične) želje za vsako ceno posvojit otroka in ga porinat na ta svet. Naj pomislu na otroka in ne zgolj nase! Rešitev pa vidim, da bi se takšni pari selili v kakšne druge države, ki so manj obremenjene, kjer je delež tovrstnih starševstev višji, bolj običajen in predvsem tolerantnejši. Načeloma je pa zame še vseeno edina prava družina heterosexualna.
arkyliss
11. 12. 2009 17.54
če komu paše ovca pa naj jo ima....zakaj bi ga pa kaznoval..... če teb paše konj .... ja zakaj bi te pa zmerjal.... jst bi bil vesel zate, če si ti srečen z njim/njo..... saj več žensk ostane zame......hehe
janezgorenc@email.si
11. 12. 2009 17.51
Zaljubljen sem v svoj avto. Najprej sem hotel zahtevati, da mu spremenijo spol, ampak zdaj nisem več prepričan - je namreč moškega spola. Zahteval bom, da se lahko poročiva in zahteval bom, da nama priznajo pravico do posvojitve potomstva. In ker hočeva veliko družino, bova zahtevala pet skuterčkov. Na državne stroške seveda. (zgodba je seveda izmišljena)
arkyliss
11. 12. 2009 17.51
e mami55, mami55 : vidiš kak zmotno živiš in presojaš ljudi prehitro..... zato pa je tak svet. kjer veliko razmišlja na tvoj način. Tko res ne bomo nikamor pršli. Pa še to ... Moj je vedno TRD ...kaj pa tvoj???
antilevak
11. 12. 2009 17.47
jst bi bil rad poročen z 5 ženami!
mamica55***
11. 12. 2009 17.37
Se vid, da majo tamehki svojo temo !
arkyliss
11. 12. 2009 17.30
Braveheart: Ne vem .... sm sreči imel ZELO LEPO OTROŠTVO.... dva zelo predana človeka "MAMA IN ATI" sta me vzgajala.... pa sm še zmeraj pozitivnega mnenja da lahko tudi dve ženski oz. dva moška vzgajata oroka bolje kot marsikdo drug v "normalnem" razmerju......Če živiš kot konj s plašnicami na glavi..... si ne dovoliš razvoj možganov.... pa ne mislim nobenega žalit ..... ampak kdor gleda ozko usmerjeno vidi samo pred sabo za sabo pa ne.... upam da me razumeš, saj bi lahko filozofiral o tej zadevi celo noč... in verjemi na koncu bi ti dopovedal kaj sem mislil
demon26
11. 12. 2009 17.27
uuuu referendum bo predlagan, se že tresejo hahaha, samo govorjenje in nič ne storijo ...
demon26
11. 12. 2009 17.24
uuuu referendum bo predlagan, se že tresejo hahaha, samo govorjenje in nič ne storijo kot ponavadi ...
foreverblue
11. 12. 2009 17.23
@NOshit: Saj tudi človek, ki ni sposoben izraziti svoje volje, ne more skleniti zakonske zveze. To avtomatsko izključuje živali.