Slovenija

'Če ne boš moja, ne boš od nikogar'

Ljubljana, 27. 02. 2024 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Želela ga je zapustiti, ker jo je varal, ker jo je ves čas nadziral, venomer klical, ker partnerstvo ni bilo več takšno, da bi bilo smiselno in vredno v njem vztrajati. To je želela izpeljati mirno in želela je zaščititi svoja dva otroka, od katerih je bila mlajša, 3-letna hči, njegova, zato je svojo mamo prosila, naj ju odpelje na igrišče.

Zgodbo krute smrti komaj 27-letne Romane Muhič smo predstavili že minuli teden, danes pa boste v Kriminalni zgodbi v oddaji Svet na Kanalu A videli, kaj so tisti znaki, ki govorijo o tem, da lahko pride do hudih posledic, tudi tragičnih, kot je bilo v tej zgodbi. 

grob Romane Muhič
grob Romane Muhič FOTO: Sara Volčič

"To so bile kontrole na vsakem koraku, kje je, s kom je. V bistvu tudi, ko smo šli v službo, že zjutraj, po petih, desetih minutah  so že bili klici v službo, popoldne, če smo bili doma, to je bilo stalno nadziranje. Nadziranje in potem varanje. Potem že ustrahovanje, kaj bo naredil, če ne bo z njim ... Rečeno je bilo: če ne bo njegova, da ne bo od nikogar," mi z vidnim obžalovanjem pripoveduje njena mama Liljana Muhič, saj si ni predstavljala, da utegne imeti ta stavek tako pogubne posledice. "Tega nisem jaz slišala, slišala pa je njena prijateljica, s katero je bila skupaj v avtu, ne vem, ali jo je ona peljala iz službe morda, ker Romana ni imela vozniškega izpita. In med vožnjo jo je klical in Romana je dala telefon na glas, da je prijateljica slišala, da ji je izrekel te besede," je še dodala. 

Zdaj to govori na glas pred kamero, ker želi opozoriti druge potencialne žrtve, mlade mame ali tudi druge, da ko slišijo s partnerjevih ust ta stavek, ni več časa za razmišljanje, takrat morajo oditi. "Po Romanini smrti se je name obrnilo ogromno žensk, ki so v podobni situaciji, kot je bila naša Romana, želim jim pomagati, Romani ne morem več," je s solzami, ki so neutolažljivo polzele po njenih licih, povedala Liljana. 

grob Romane Muhič
grob Romane Muhič FOTO: Sara Volčič

Liljana Muhič preteklosti na žalost ne more spremeniti, a če bi lahko kaj spremenila, bi tiste  usodne nedelje ne poslušala svoje hčerke, ki jo je prosila, da odpelje otroka iz hiše na kakšno igrišče, ko bo ona partnerju povedala, naj se izseli iz skupnega doma, da je njunega odnosa  konec.  "Nikoli več ne bi hčerke pustila same z njim, pa naj mi očitajo, da se vtikam v zakon, naj mi očitajo kar koli. V takšnih primerih, ko zapuščaš takšno osebo, je treba imeti nekoga ob sebi," opozarja vse, ki imajo podobne težave.   

pokojna Romana Muhič
pokojna Romana Muhič FOTO: Sara Volčič

V slovenskih zaporih je na današnji dan zaprtih 1808 oseb, od tega jih je veliko zaradi kaznivih dejanj, ki imajo elemente nasilja. Med njimi jih 67 prestaja zaporno kazen zaradi umora, 46 pa zaradi uboja. Za obsojence v vseh zaporih imajo obravnave za povzročitelje nasilja, v katerih želijo obsojencem prikazati, da je nasilje vselej in v vsakem primeru njihova odločitev in tudi odgovornost. "Pogosto, sploh kadar gre za nasilje nad ženskami, obsojenci na teh skupinskih obravnavah pripovedujejo, da je žrtev rekla to ali ono, da je govorila nekaj, kar jih je razdražilo, mi pa jih usmerjamo k spoznanju, da ugotovijo, da so za svoje vedenje odgovorni oni sami in nihče drug," je povedala Aleksandra Tratar iz Sektorja za tretma Generalnega urada URSIKS, ki je 17 let kot pedagoginja delala v zaporu na Dobu, kjer je bila tudi terapevtka za obravnavo odvisnosti, izvajala pa je še obravnave za povzročitelje nasilja. "Nasilje je večinoma ponavljajoče se dejanje, je zavestno dejanje, nasilno dejanje je vedno izbira. Želimo jim prikazati, da se nasilje ne začne s prvim udarcem, ampak že veliko prej, z osamitvijo žrtve, s psihičnim nasiljem. Pri nasilju gre vedno za zlorabo moči, pa najsi bo to fizična, psihična, ekonomska ali spolna," je opisala Tratarjeva. 

Storilec je za uboj Romane Muhič dobil kazen 13 let zapora, kar je za mamo Liljano povsem nerazumljivo, saj je njeno hčerko zabodel in porezal več kot 40-krat, in pri tem, težko verjeti, uporabil kar tri nože, ki jih je vzel v kuhinji. Več pa v današnji oddaji Svet. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja