Slovenija

'Če reforma pade, bodo varčevalni ukrepi surovi do amena'

Ljubljana, 18. 04. 2011 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po Pahorjevem mnenju bi bil za reševanje naraščajočega javnega dolga najkonkretnejši kratkoročni ukrep sprejem pokojninske reforme. Vizjak se z njim ne strinja.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Poslanec Andrej Vizjak (SDS) je premierja Boruta Pahorja opozoril na trend naraščanja dolga širšega sektorja države, ki naj bi letos presegal 43 odstotkov, prihodnje leto pa dosegel 45 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), in ga vprašal, kakšne konkretne kratkoročne ukrepe za zajezitev rasti javnega dolga načrtuje vlada.

"Kratkoročno je ta hip pomembno, da dobimo pokojninsko reformo," je odgovoril Pahor in opozicijo pozval, naj kljub temu, da reforme niso podprli socialni partnerji in da se opozicija ne strinja z vsemi rešitvami v reformi, podpre reformo na morebitnem referendumu.

Ob nesprejetju reforme namreč se lahko bonitetna ocena države zniža, kar bi pomenilo dražje zadolževanje in servisiranje dolga. Potrebni bi bili ostri varčevalni ukrepi, je ocenil predsednik vlade.

Javni dolg bi lahko zniževali s prodajo premoženja, s katerim "država ali ne zna ravnati ali ni v našem dolgoročnem interesu". Strategijo upravljanja kapitalskih naložb države bo na podlagi sektorskih politik pripravila agencija za upravljanje teh naložb in bo kmalu v DZ, pravi Pahor.

Premier meni, da bi morali biti "fleksibilni" pri dokapitalizaciji bank, in ni naklonjen temu, da davkoplačevalci dokapitalizirajo največji banki, vsaj ne obeh.

Vizjak Pahorju predlagal naj pride v DZ po zaupnico

Vizjak je predsednika vlade pozval, naj pride v DZ po zaupnico in predlaga ukrepe, ki bodo reševali Slovenijo iz krize, ne pa podobe vlade.

Poslanec meni, da pokojninska reforma ne bo kratkoročno reševala problema primanjkljaja, ker ne bo ustvarila nobenega delovnega mesta. Prepričan je, da bo državo iz krize potegnilo le vitalno gospodarstvo, zato so po njegovem mnenju nujni ukrepi za spodbujanje gospodarske aktivnosti.

Vizjak je predlagal, naj DZ o odgovoru premierja na njegovo vprašanje opravi razpravo. O predlogu bo DZ odločal v sredo.

Lahko preprečimo referendum?

Na vprašanje Franca Jurija (Zares) o možnosti, da bi še preprečili referendum o pokojninski reformi, pa Pahor odgovarja, da se je vlada ogromno usklajevala s sindikati – imeli so skoraj sto sestankov –, a stališč v tem času niso zbližali. Ker bo referendum o pokojninski reformi očitno razpisan, premier državljane poziva, da ne bodo odločali le o enem izmed zakonov, temveč o prihodnjem položaju države.

Predsednik vlade je znova dejal, da je pokojninska reforma zapisana v paktu za evro ter se vprašal, kaj je alternativa. V primeru njenega padca na referendumu pa bodo varčevalni ukrepi "surovi do amena", je še posvaril premier.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drekec_pekec
20. 04. 2011 20.42
Seveda, kr grozit ja. Državljančki, če ne boste pridni in pokorni, boste že videli hudiča...
Joze Koli
20. 04. 2011 18.33
pahor bi varčeval samo pri delavcih gospodje pa bi srali naprej. treba je narediti red zaprt vse ki so krali in kradejo. kje smo zdaj koliko dolga imamo,bo to pokojninska reforma rešila?ne ga srat treba je okrepiti gospodarstvo in zaposliti delavce mlade zagnane,ne pa da sloni ta družba na vas,ki nočete odstopiti. naredite samo eno dobro stvar-odstopite.
tezkakovina
20. 04. 2011 17.44
Surovi do amena za državno upravo , za delavce so že kar nekaj časa .Državni uslužbenci požrejo precej več denarja kot zdravstvena in pokojninska blagajn skupaj . In TO je rana , ki jo ne more zacelit nihče . Če jim to ni jasno , potem nam ni pomoči .
alanford457
20. 04. 2011 17.31
varčevalni ukrpi bodo naslednji za dve tretjini se bo zmanjšal državni aparat za eno polovico državni zbor polovico občin se bo zaprlo na fakultete bodo hodili le tisti ki bodo imeli zagarantirano službo po končanem šolanju odpadle bodo brezvezne vojaške misije policaji ne bodo ponoči spali po grmovju po gradbiščih bodo delali le slovenci itd LEPO NE
rageinblack
20. 04. 2011 01.37
ops popravek treševanje - reševanje (iz NAMIŠLJENE KRIZE)
rageinblack
20. 04. 2011 01.35
Kot sem slišal je Herman Van Rompuy povedal da je sedanja EU odličena testna podlaga (testbed) za NWO. Če je to res, potem se nimamo kaj dosti čuditi, zakaj je tako... Očitno hočejo uvesti reforme po celi EU, in za to naredit morajo najprej spravit narode na kant, da bodo potem privolili v jemanje pravic za treševanje iz NAMIŠLJENE NAMIŠLJENE NAMIŠLJENE NAMIŠLJENE krize... A sem slučajno že omenil da je kriza NAMIŠLJENA?
rageinblack
20. 04. 2011 01.27
To so pa kar lepi denarci, unh 350 mio evrov ki je šlo grčiji za pomoč je le drobiž proti temu znesku.
rageinblack
20. 04. 2011 01.27
Mene tudi med drugim zanima, zakaj imamo uradno 25.000.000.000 € bruto zunanjega dolga, neuradno pa kar 50.000.0000.000? In kaj imam jaz od tega? In zakaj bi moral jaz zaradi tega bit oškodovan?
Buena Vita
19. 04. 2011 18.42
KDORKOLI PRIDE NAJ ZAGARANTIRA V PRVEM LETU VLADAVINE 20 000 DELOVNIH MEST SLOVENIJI NI POTREBNO RENOVIRATI POKOJNINSKE MILOŠČINE SAMO BALAST JE TREBA OČISTITI OD POKOJNIN,BALASTA JE 70 % PREVEČ,
yarrick
19. 04. 2011 18.26
@sherum 19.04.2011, 07:46 Za vse tole nismo krivi ljudje(delavci/volilci) ampak sistem, kje v vseh 20ih letih tranzicije kradel an veliko.Da bodo pokojnine nižje smo krivi mi? seveda! zato ker se ne strinjamo s tem, d bi delali dve ali tri leta dlje za piškavih 6€ več. Naj raje povedo, kam je šel denar od zlatnine in srebrnine, kam zginevadenar iz proračuna, ZAKAJ se je treba TOLIKO ZADOLŽEVATI, Zakaj tako VISOKI DAVKI na tako nizek DOHODEK, ZAKAJ ZAKAJ ZAKAJ..?!Ko mi bodo odgovorili na TA TEMELJNA VPRAŠANJA , se bom pa pripravljen pogovarjati več(pa predvidevam da večina poštenih slovencev in slovenk misli isto). @Schtrom 19.04.2011, 08:05 Samo res ne razumete, KAJNE? ni važno kdo spšrejme to reformo; pahor ali janša.V vsakem primeru bo slovenija po letu 2025(ali pa še prej) nesposobna pokrivati odhodke za pokojnine.če sprejmemo tole sedaj, bodo pač ti, ki so sedaj v pokoju na boljpem do takrat, po tem letu bo pa tako in tkao vse razpadlo(ali pa še prej).Ne gre se tu za REŠEVANJE problema, tu se gre zgolj za "skrivanje" primankljaja v pokjninski blagajni, primankljaja ki ga uje ustvarila politika.le zakaj bi sedaj vplačeval denar za pokojnine, ko pa ga bodo tako in tako elitneži pobrali še preden bo šel za pokojnino? Ma ne n, daj ne se.ri ga ! vsak naj se znajde kot se ve in zna.vem da ni pošteno do tistih, ki so že v pokoju, ampak zanašati se na to, DA BO NEKD DRUG PLAČEVAL POKOJNINO ZATE je neumno !!!Sploh pa ne v takih časih kot so danes; ko vse razpada s skoraj svetlobno hitrostjo. bluzer-znova 19.04.2011, 09:21 Ampak, to bi bila pa sigurno ena izmed RES DOBIRH POTEZ.Nismo nam ob vstopu v Eu povedali, da bodo tako "agresivni" in "fašistični" do vse držav, ki so MANJ PMEMBNE KOt so ONE SAME.Hvala lepa pa še za tako unijo.Upam samo,da bodo hrvati dovolj pametni da rečejo NE ko dobijo možnost izbire.Ne maram jih, ampak NIKOMUR ne privoščim tega kar dela evropa z "plebejskimi članicami". @Elias Ehnaton 19.04.2011, 10:43 Pa to jim jaz že SKOZ dopovedujem,d ni važno kdo je gor, ni važno KDO sprejme reformo, DRŽAVE rešila NE BO !!! @Elias Ehnaton 19.04.2011, 15:25 ja pa vsi vemo, kako se bo končalo z ameriko in temi bailouti, kajne' res krasen način da spraviš državo na kolena in potem končno v grob.Recimo temu NE !!! pa naj sami plačujejo zuanje dolgoveče jim kaj ne paše.Slovenic bi se morali združiti in vsak poseg tujine v našo domovino ubraniti(tudi z sabotažami če je potrebno9.zakaj bomo sedaj mi plačevali daveke, ki so jih zakrivili politiki? zakaj bomo mi sedaj ob najboljše kar slovenija premore, ko pa NISMO NIČ KRIVI(razen tega da smo jih volili gor, a kaj ko ni ENEGA pametnega kandidata)?
bnam 2707
19. 04. 2011 17.54
Kajetan 19.04.2011, 13:07 Sliši se dobro in moralo bi iti to pot,samo ni prave volje v politiki. Se pa podpišem pod tvoj post.
srebrnibreg
19. 04. 2011 16.03
bluzer-znova 19.04.2011, 13:41 zidar, duhovikova (z ozadjem), tovšakova, vodstvo NLB............še kar nekaj jih je... Zidar je prisoten že od *vekomaj*, Duhovnikova nima niti t od tajkuna, Tovšakova pa verjetno veš pod čigavim dežnikom je bila in ni se *rodila* v času te vlade temveč je bila zdaj razkrinkana.
Elias Ehnaton
19. 04. 2011 15.25
@Kajetan Super napisano! Vendar pa Pahorj pri svojemu "surovo do amena" predvsem misli na davki davki davki davki davki itd. itd., potem bo pa imel za izgovor "drugače pa bo država čisto propadla; rešujmo državo, da rešimo gospodarstvo". S to finto oz. grožnjo so operirali že "dumbya" Bush in Obmana pred leti v ZDA pri svojih bailoutih.
Frane Šajn
19. 04. 2011 14.43
REFORMA BO NEMINOVNO PADLA !!!! ""ČE""NE BO DOVOLJ SUROVA DO AKTERJE , KI SO NAS V TO V PRIPELALI JE POPOLNOMA BREZ VEZE!
Frane Šajn
19. 04. 2011 14.36
EJ KDOR VAS NE POZNA DRAGO BI VAS PLAČAL! DRAGO STE BILI PLAČANI VSI OD 1991 NAPREJ KAR POMENI, DA VAS LJUDJE NE POZNAJO ALI NOČEJO POZNATI, DRUGAČE NEBI ŠLO PO ŽE ZNANI FORMULI LEVI SE SLEČE DESNI OBLEČE. UPAM DA DOBIMO TEHNIČNO NESTRANKARSKO VLADO V TEMU JE UP!
sosa2
19. 04. 2011 14.25
Kajetan: odlično napisano, ko bi se res našel kdo ki isto razmišlja in se držal tega kar si napisal. Samo zato more nekdo jajca met. Bi pa bilo že skoraj idilično živeti v takem sistemu.
bnam 2707
19. 04. 2011 14.12
Totalno zavožena država.Zavozili so jo tisti,ki so jo vodili brez izjeme od leta 91 do danes.Problem te države ni v reformah ampak v temu,da so jo pokradli do fundamenta. Sedaj bomo pa vsi plačevali ta manjko medtem,ko se bodo odgovorni zibali na svojih jahtah in uživali z denarjem,ki nikoli ni bil njihov. Za rajo je pa takle rek: če ne boste pridni jih boste dobili pa po riti. V bistvi bi morali vse nagnat,ki so sedeli v državnem sedlu od leta 91 dalje in to brez izjem.
lovec lovsk
19. 04. 2011 13.50
Kako hitro je novica pristala v arhivu ob plazu negativnih kritik na račun vlade. zanimivo....
lovec lovsk
19. 04. 2011 13.49
Kako hitro je novica pristala v arhivu ob plazu negativnih kritik na račun vlade. zanimivo....
Frane Šajn
19. 04. 2011 13.45
BOLJ IN HUJE KOT SEDAJ PA RES NE MORE BIT!