Slovenija

Vladni pogajalci in Fides dosegli sporazum, stavka bo verjetno zamrznjena

Ljubljana, 21. 11. 2016 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pogajalci vlade in zdravniškega sindikata Fides so dosegli sporazum, sta po pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Glavni odbor Fidesa se je sestal in bo odločal o tem, ali so pogoji zanje sprejemljivi. Kuštrin je za 24UR ZVEČER potrdil, da so stekla pogajanja o najpomembnejši točki - spremembi kolektivne pogodbe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj bi pomenila zaostritev stavke?
    02:35
    Iz SVETA: Kaj bi pomenila zaostritev stavke?
  • Iz 24UR: Zaostritev stavke
    02:47
    Iz 24UR: Zaostritev stavke

Pogajalci vlade in zdravniškega sindikata Fides so dosegli sporazum, sta po pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Zdravniška stavka bo tako verjetno zamrznjena. O predlogih, ki jih je ministrica po posvetovanju s predsednikom vlade dala na mizo Fidesu, še odloča njihov glavni odbor. Kuštrin se glede na pozno uro in nenaden sklic seje glavnega stavkovnega odbora boji, da danes ne bodo sklepčni. V tem primeru bodo ponovno zasedali v torek ob 14. uri.

Po besedah Kuštrina so z vlado dosegli dogovor, da bodo priznani standardi in normativi, ki so jih zahtevali zdravniki. Prav tako bodo za svoje delo ustrezno nagrajeni. Vlada je, tako Kuštrin, spoznala, da je zakon slab in da potrebuje izboljšave. Najpomembnejše pa je, da so stekla pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe, ki bodo prinesle predvsem pozitivne spremembe za mlade zdravnike. 

Ker pa je že napovedana zaostritev stavke, bi v primeru nesklepčnosti v torek ob 7. uri kljub doseženem sporazumu z vladno stranjo zdravniki zaostreno stavkali. V času zamrznitve bo vlada morala opraviti zaveze iz sporazuma, ki jih mora potrditi DZ. Vmes bodo tudi tekla pogajanja o spremembi kolektivne pogodbe, je še dejal prvi mož Fidesa.

Zahteve Fidesa

Fides od vlade zahteva, naj da zavezo, da bo v DZ poslala predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. S spremembo zakona bi lahko tudi drugi javni uslužbenci in ne le funkcionarji presegli 57. plačni razred. Zahtevajo tudi dodatek za delo na terciarni zdravstveni ravni in vertikalna napredovanja.

Zdravniki stavkajo - 17
Zdravniki stavkajo - 17 FOTO: Miro Majcen

Poleg tega zahtevajo dogovor, kako nagraditi zdravnike, ki za 30 ali več odstotkov presežejo standarde in normative iz modre knjižice. Po Kuštrinovih besedah so danes tudi točno določili roke, kdaj bi morale biti njihove zahteve udejanjene.

"Na tej ravni smo tako glede vsebine in rokov soglasni. In če bo ministrica dobila zeleno luč na koaliciji, pričakujemo, da bo stavka zamrznjena," je dejal. Dodal je, da bo Kolar Celarčevo zeleno luč koalicije tudi dobila, "ker v igri so preresne stvari".

Ob zaostritvi stavke ne bodo opravljali niti administrativnih opravil

Zdravniki od 8. novembra stavkajo tako, da so omejili svoje delo na 40 ur na teden. To je že po nekaj dneh povzročilo težave zlasti v tistih zdravstvenih ustanovah, kjer morajo zdravniki zaradi pomanjkanja kadra delati nadure, da da lahko delo poteka običajno. Tako so že v prvih dneh stavke začeli odpovedovati nekatere nenujne posege in preglede, v drugem tednu stavke pa se je obseg izpada programa le še povečal.

V primeru zaostritve stavke ne bodo opravljali administrativnih storitev, kot je denimo izdaja potrdil za bolniško odsotnost.

Če se torej vladna in sindikalna stran ne bosta dokončno uskladili, lahko pričakujemo, da bo Fides uresničil napoved o zaostritvi stavke, pri čemer bi zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65 let ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. Ob tem je Kuštrin opozoril, da bo na primarni zdravstveni ravni šele zaostritev stavke pokazala, da družinski zdravniki dejansko stavkajo. Sedaj je namreč večina zdravstvenih domov shajala s 40 urami. Ob zaostritvi stavke pa denimo ne bi opravljali administrativnih storitev, kot je denimo izdaja potrdil za bolniško odsotnost.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Damjan Žibert

Koalicija pričakuje rešitve pri pogajanjih

Koalicijski partnerji menijo, da je treba zdravnikom prisluhniti zlasti pri opozorilih, da so preobremenjeni ter je tako treba zagotoviti zaposlitve novih mladih zdravnikov in denar za skrajševanje čakalnih vrst. Vendar zlasti pri zahtevah zdravnikov glede plač opozarjajo na zmožnosti in razumna pričakovanja. Zanj bi bilo najboljše, če bi od vlade prejel zagotovilo, da so razrešili tako pogajanja z javnim sektorjem kot z zdravniki, a "glede na informacije tega ni pričakovati".

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pričakuje dober potek pogajanj z javnim sektorjem in zdravniki ter da obe pogajalski strani vlagata vse napore v najboljše možne rešitve, predvsem za državljane. Tako je treba po njenih besedah stavko zdravnikov nemudoma končati.

Prvak SD Dejan Židan izpostavil, da je prioriteta, kako čim prej zmanjšati čakalne vrste, pri čemer si želi poseben projekt. Prav je tudi, da zaposlijo nove mlade zdravnike, izjemna previdnost pa je po Židanovem mnenju potrebna pri normativih in standardih, ki da si jih ne more ceh sam predpisati. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (991)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doberbozicek
27. 11. 2016 10.18
Ob vsej evforiji okrog stavke zdravniških delavcev je moj komentar in razmišljanje sledeče. Zakaj se v skupnih službah v zdravstvu najprej ne razreši z zaposlenimi, ki koristijo bolniško vikend paket, so na leto vsaj nekajkrat 3 tedne na bolniški - en teden pa "delajo" v enem mesecu. Zdravniške komisije naj prenehajo podeljevati potrdila in izvedeniška mnenja za dosego invalidskih penzij in to zdravim simulantom, še ne starim 50 let. Slovenija in njeno nerazvito gospodarstvo preprosto ne zmore več bremena bolnišnic za vsakim vogalom. Povsem nevzdržno - dopoldan je zdravnik zaposlen v javni upravi (plača iz proračuna), popoldan pa zasebni delavec s koncesijo - ponovno plačan iz proračun (kdaj pa spi in si odpočije?). Denarja za slovensko zdravstvo preprosto ni, ker ni tiskarne denarja in ameriških dolarjev, kot smo to imeli v SFRJ. Zdravnik naj gre na prosti trg in zapusti javni sektor. S svojo pridnostjo in strokovnostjo bo preživel. Le na takšen način bomo ugotovili, ali slovensko tržišče zmore plačati žilno opornico v višini 1.500 EUR, ali je realno, da se jih kupuje po ceni cca. 200,00 EUR. Ko bodo slovenski zdravniki strokovnjaki, specialisti, vrhunski kirurgi, ki jih išče svetovno tržišče dojeli, da so razno razni Zemljariči, Dimniki itd. velikanska družbeni paraziti, ki neprestano protipravno sesajo davkoplačevalski denar iz zdravstvene blagajne, potem bo tudi denar za pridne in strokovne zdravnike.
resslovenka
22. 11. 2016 10.46
+1
Me zanima če bodo dobili plačilo za dejansko opravljene ure v času stavke , ali ne in bodo za preostanek plačani kot za "pripravljenost". No sicer imamo počasi tudi državljani že tega večnega cirkusa dovolj. Počakajmo, da se odkruši vrh ledene dobe v zdravstvu. Sledil bo domino efekt. Toliko denarja gre v zdravstvu v "nepovrat" ! Le nihče si do sedaj ni upal dregniti v ledeno goro. Spremljajmo, potrdilo se bo.
markaurel
22. 11. 2016 08.58
+3
brezsramno obnašanje, da se ti obrača želodec !!!!!!!!!!
draghci
21. 11. 2016 22.56
+30
Zakaj, zdravnikom vedno uspe? Zato, ker ne popustijo, stavkajo tako, da se res občuti! Pomočnice vzgojiteljic bi družno morale sesti za dva dni dol in se tudi pod razno ne dotaknit otrok, pa bi se hitro nekaj zgodilo, medicinske sestre ravno tako, bi videli kdo koga potrebuje. Če politiki in ministrstva za en mesec zaprejo vrata, pa razni zavodi in agencije, bo edini problem, da nobenega problema ne bo. Kar naenkrat bi se počutili svobodne in nenadzorovane od te oblastniške presije.
113113
21. 11. 2016 22.50
+9
Sami smo si krivi, da prihaja do tega, onega itd...
Bofur
21. 11. 2016 22.47
+27
no pa je vlada popustila bogovom v belem, čeprav do višjih plač niso upravičeni. kako drugače je vlada ravnala, ko so stavkale pomočnice v vrtcih, ki imajo plačo petnajstkrat manjšo od najbolje plačanega zdravnika.
wert1
21. 11. 2016 22.48
-30
Kdo si ti, da lahko sodiš, ali so upravičeni ali ne?
draghci
21. 11. 2016 22.50
+8
Ženska, ki previje večkrat na dan po 20 otrok je vsekakor dosti manj vredna.
draghci
21. 11. 2016 22.34
+39
Resnica je ta, da je ta vlada omogočila velike zaslužke borzno posredniškim hišam in bankam, ker v zakonu o prenosu delnic z depoja pri KDD na trgovalne račune, ni vpisala kazni za nevpoštevanje zakona, ki narekuje, da vrednost trgovalnega računa ne sme presegati 0,5% na vrednost posamezne delnice. Seveda so številni zakon brali njim v prid in izkoriščali, dejstvo, da ni sankcij. kaj se je pri tem zgodilo, številni delničarji, ki so imeli skupno nizko vrednost delnic so jih bodisi na hitro prodali ali jih bodo pustili (zapustili) državi. Sekretarka na ministrstvu je dejala, naj gredo v tožbo, če jim kaj ni všeč (to je odgovor vlade, oblasti, ki bi mogla ščitit državljane. Ono s peteršiljem so pa oglobili za 3000 evrov, ker ni izdala računa za 0,50 evra peteršilja (razpon kazni je od 3000 - 50000 evrov). Gospode, ki za preterane vsote naročajo zdravila in medicinske pripomočke pri velikokrat očitno povezanih firmah tudi ne doletijo nobene sankcije. Se jim ne da dokazat, rečejo... Kam pluje naša dežela??? Orban je znižal DDV na 9%, pri nas je 22% ampak to še ni vse, nismo obdavčeni samo enkrat, če se le da domišljija pravnikov, ekonomistov, ki delajo v prid kapitalu s pooblastilom politike nima meja. To imejmo v mislih, ko se kregamo med sabo, kdo je upravičen do višje plače. Vsi smo, ki pošteno delamo, na vseh nivojih od čistilke, do največjega strokovnjaka v bolnišnici ali fakulteti. Tako pa se mi med seboj prepiramo, karavana gre pa dalje in je vedno bogatejša.
BildiTheEmperor
21. 11. 2016 22.34
+29
V tej državi še nikoli ni bilo manj pravne države in etike, kot pod Cerarjem.
danijel73
21. 11. 2016 22.35
+25
še večja katastrofa je da taki licemerci in zgube predavajo in učijo bodoči rod
danijel73
21. 11. 2016 22.32
+20
kaj si predstavljam osebno pod pojem urgentni center? da pacient bilo kdaj pride bo deležen pomoči. vendar ne daj bože da je treba ponoči iti proti bolnišnici, ker prideš tam, vrata zaklenjena luči ugasnjene, nato pridejo zalimani od spanja ti dajo zeleni kartonček kar pomeni, da tudi če ni drugih pacientov čakaš lahko enostavno do 3, 3 pa pol ure da te porihtajo. taki si zaslužijo višjo plačo, ker to je dežurstvo? na primer, da ostalih sposobnosti ne omenjam
Simoni?
21. 11. 2016 22.32
+32
Spoštovani administratorji in ostali brezhrbteničarski asi portala 24ur.com. Severnokorejski način svobode govora in brisanje vsakega komentarja, ki vsaj malo diši po resnici še naprej veselo implementirajte v vaš portal "demokratičnega" izražanja mnenj. Vaš portal je potreben konkretnega bojkota, ki se začne zdaj in bo trajal do tenutka ko boste potegnili glave iz analnih odprtin svojih lizunskih šefov. Nasvidenje v naslednji vojni!.
pizzamargerita
21. 11. 2016 22.54
+6
RESNICA56
21. 11. 2016 22.30
+16
Slovenija, moja prelepa dežela..... POLITIKA TE JE ŽE IN TE BO popolnoma uničila!!!!!!!!!!!! Kam plovemo...OMG ???
...U.D.B.A...
21. 11. 2016 22.27
+37
Lažejo nam...mi zbiramo zamaške, kradejo nam...mi organiziramo dobrodelne koncerte, razprodajajo državno lastnino...mi v vrsti čakamo na socialno pomoč, pišejo si zakone za svojo rit...mi se kregamo za pakete prve pomoči... Matr smo fleksibilni
butalistan
21. 11. 2016 22.32
+4
Bèeeèeeeeeeeee Bumbumbum samo se to ostane
BildiTheEmperor
21. 11. 2016 22.27
+14
Ker jim bo sedaj zmanjkalo marmelade, pričakujte nov prikriti davek za luxuz javnih parazitov.
butalistan
21. 11. 2016 22.33
+4
kanonfuter
21. 11. 2016 22.26
+15
Edina skoda je, da pacienti zal ne moremo stavkati.........
BildiTheEmperor
21. 11. 2016 22.29
+6
danijel73
21. 11. 2016 22.24
+6
pa da sem dohtarski mazač v tej sloveniji me je v rit sram, ker njihove sposobnosti in znanje glih niso neka vrlina, glede na denar ki ga morejo zaslužiti
polikarbonatka
21. 11. 2016 22.22
+9
Milojka je pravkar povedala,da bodo sedaj zdravniki imeli več časa za bolnike,hihihi
mertseger
21. 11. 2016 22.22
+13
Ne bodo opravljali nenujnih pregledov...kako bodo pa vedeli da je nenujni, tako kot pri tistem moškem ko je prišel z bolečinami v prsih, ni bilo nujno pa je uro zatem umrl. Ne bodo opravljali administativnih del, saj jih že zdaj bolj slabo skoraj 2 meseca sem čakal na izvid za katerega imajo po zakonu 3 dni časa da ga napišejo. In to ne prvič.
JanZiska
21. 11. 2016 22.21
+0
Zdravniki so elita, ljudstvo glave dol, na kolena in izkažite spoštovanje. Jutri boste moledovali in prosjačili za punktiranje kolena, magnetno resonanco hrbtenice in rentgenski pregled jeter.
JanZiska
21. 11. 2016 22.22
+1
Ulatrazvočni pregled jeter se pardoniram...
...U.D.B.A...
21. 11. 2016 22.24
+2
JanZiska
21. 11. 2016 22.26
+2
V komunizmu dobi vsak glede na svoje sposobnosti in zdravniki so nepojmljivo sposobni!
JanZiska
21. 11. 2016 22.31
+2
V vseh normalnih državah je zdravnik poklic kot vsak drug, samo v komunizmu so bogovi. Zato ker so se edino zdravnikom partijci plazili po vseh štirih...
BildiTheEmperor
21. 11. 2016 22.21
+13
Vedno ko Cerar odločno pove, da nečesa ne bo dovolil - počepne. Upajmo da z migranti ne bo isto.
...U.D.B.A...
21. 11. 2016 22.20
+6
Tle gor komentirat je itak brezveze ADMIN briše resnico..
BildiTheEmperor
21. 11. 2016 22.22
+3