Če vas ne obvestijo v 30 dneh, prekršek zastara

Če vas je ujel stacionarni radar in o prekršku niste bili obveščeni v 30 dneh, potem je prekršek že zastaral. Poslanci so namreč spremenili zakon o prekrških, med novostmi je tudi skrajšanje časa, po katerem se kršiteljem brišejo kazenske točke, s treh na dve leti.

Novi radar

Če vas je ujel radar, vas mora policija o prekršku obvestiti v mesecu dni. (Foto: POP TV)

Poslanke in poslanci so v torek z 78 glasovi za in enim proti potrdili novelo zakona o prekrških, ki med drugim uvaja možnost plačila globe za prometne prekrške na obroke ter skrajšuje čas, po katerem se kršiteljem brišejo kazenske točke, s treh na dve leti. Prav tako administrativno razbremenjuje policiste, saj poenostavlja postopke.

Novela poleg tega uvaja večjo možnost izrekanja opozoril pri prekrških neznatnega pomena. Določa tudi, da če je od ugotovljenega prekrška s tehničnimi sredstvi, s katerim posameznik ni bil seznanjen, minilo več kot 30 dni, postopka ni več mogoče začeti. Novela obenem olajšuje čezmejno izmenjavo podatkov o prekrških s preostalimi državami EU.

radar

Novela poleg tega uvaja večjo možnost izrekanja opozoril pri prekrških neznatnega pomena.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so novelo podprli v večini poslanskih skupin. Poslanci so izpostavljali zlasti rešitve, ki zmanjšujejo represivnost ukrepov pri prekrških, ki niso bistveni za zagotavljanje prometne varnosti. Spet drugi so svarili pred prepogostim spreminjanem zakona o prekrških, saj to otežuje delo tistih, ki morajo delati na podlagi tega zakona.

Kaj bo s prekrškarji v Mariboru?

Radar

V Mariboru je postavljenih 30 stacionarnih radarjev. (Foto: Mia Media)

Zloglasni mariborski radarji so samo v prvih dveh mesecih meritev evidentirali 68.757 prekoračitev hitrosti. Skoraj polovica vseh prekoračitev se je zgodila na Meljski cesti. A kazni še niso izdali, saj so napovedali, da jih bodo na mariborskem medobčinskem inšpektoratu in redarstvu začeli izdajati šele po tem, ko se bodo o spornih radarjih izrekle pristojne državne institucije. To pa pomeni, da bodo kazni vseh tistih, ki o prekršku niso bili pravočasno obveščeni, zastarale.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 139
Deny-S-mb. 07.03.2013 07:03:21
TAKO JE PRAV-LOPOOVI REDARJI V MB BI KAR SLUŽILI IN SI VEČALI PLAĆE. RADARJE PA BODO ODSTRANILI V KRATKEM ČASU HVALABOGU , KAJ SE PA GREDO HEEEE, POLOŽNICE NA 10TIOČE PA SI JIH NAJ POLEPIJO V PISARNI MB REDARSTVA, HAHAHAH.....RADARJE STEBRE PA POSTAVIJO PRED PISARNO VSEH 30...IN NAJ PEŠCE NOČNE ŽIVALI. PODGANE SNEMAJO HEEE HAAA HEEE...
Več komentarjev