Slovenija

Če zebe vas, zebe tudi njih: zagotovite jim zavetje, kalorično hrano in pazite na znake podhladitve

Ljubljana, 25. 02. 2018 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
86

Zelo nizke temperature ogrožajo tudi živali – krajšo dlako kot ima žival, bolj je namreč izpostavljena ekstremnim temperaturam. Živalim je zato treba pozimi zagotoviti toplo in varno zavetje. Bodite pozorni tudi znake podhladitve – otopelost, otrplost, nezainteresiranost za hrano, tresenje in modro obarvano sluznico.

Tudi živali zebe pozimi.
Tudi živali zebe pozimi. FOTO: Thinkstock

Temperature so v zadnjih dneh znova padle pod ledišče, prihaja pa celo pravi polarni mraz, ko se bo živo srebro marsikje spustilo tudi na -20 stopinj Celzija. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da lahko mraz škodljivo vpliva na zdravje ljudi, pred mrazom pa se dobro zaščitite. Zelo nizke temperature pa nenazadnje ogrožajo tudi živali.

"Mraz je še posebej nevaren za manjše pse in tiste s krajšo dlako," opozorila ameriške veterinarke Ashley Levinson povzema USA Today. Podobnega mnenja je tudi veterinar Primož Šušterič iz veterinarske ambulante Primavet: "Krajšo in redkejšo dlako kot ima pes, bolj je namreč izpostavljen ekstremnim temperaturam."

Mačka lahko v dolgotrajnem iskanju toplega zavetja odtava daleč od doma, ali se izgubi. Vkolikor živali dalj časa ne najdete, obstaja možnost, da se je kam prezebla zatekla in ji že grozi podhladitev.

Zagotovite jim toplo in varno zavetje

Veterinarji zato opozarjajo, da je živali pozimi treba zagotoviti toplo in varno zavetje. Če se le da, jim omogočite vstop v notranje prostore, temperature, kjer imajo prostor za počitek, pa naj bodo na ravni sobnih. Po nasvetih Levinsonove se glede primernih temperatur ravnamo po lastnih občutkih: "Če zebe vas, je najverjetneje prehladno tudi zanje,“ ponazarja veterinarka.

Če žival biva zunaj, pa je zelo pomembno da ima na voljo prostor, kjer so temperature vsaj nekoliko višje. "Pesjak naj bo dovolj velik, po možnosti dvignjen od golih tal in toplotno izoliran," svetuje Šušterič. Vhod naj bo zaščiten pred vetrom, v notranjosti pa naj ima toplo in mehko ležišče. Po besedah Šušteriča lahko psu za ležišče pripravite seno, ki je toplo in se hitro suši.

Zavetje je izredno pomembno tudi za mačke. Če se le da, ob izjemno nizkih temperaturah, mačko zadržite v notranjih prostorih. "V kolikor pa kljub temu na vsak način želijo ven, tudi njim zunaj pripravite zavetje, kamor se bodo lahko umaknile,“ poudarja Levinsonova.

Živali – podobno kot poleti – nikar ne puščajte dalj časa zaprtih v vozilih. Avtomobil ob izjemno nizkih temperaturah namreč deluje kot hladilnik, žival, ki je dalj časa ujeta, pa se lahko nevarno podhladi in pogine.

Bodite pozorni na znake podhladitve: tresenje, otopelost, modra sluznica

Pomembno je tudi, da opazujete njihovo vedenje – "če je žival zunaj in nakazuje, da želi vstopiti nazaj v hišo in se pogreti, ji to dovolite,“ izpostavljajo veterinarji. Če je žival dalj časa izpostavljena mrazu, pa se lahko pojavi tako imenovana hipotermija oziroma podhladitev, ko organizem oddaja več toplote, kot jo proizvede, telesna temperatura pa pade pod normalno raven. "Simptomi podhladitve se pri psih in mačkah kažejo kot otopelost, nedejavnost oziroma otrplost in nezainteresiranost za hrano. Zvijejo se v klobčič, pri psih se kot regulatorni mehanizem lahko pojavi tudi tresenje. V končnih fazah se sluznica obarva modro,“ nakazuje Šušterič.

Mrazu so najbolj izpostavljeni uhlji, rep in tačke. Na ozebline nakazuje bleda in siva koža, v zadnjih fazah  pa se žival opoteka, izgubi zavest in sunkovito diha, še navaja strokovnjak.

Več obrokov in kalorično bogatejša hrana

Dodatno zaščito hišnim ljubljenčkom pozimi pa omogoča tudi prehrana, pa poudarja Steve Shatkin, predsednik upravnega odbora Društva za zaščito živali (NJ Society for the Prevention of Cruelty to Animals).

Tekočine proti zmrzovanju – denimo antifriz – so za pse in mačke izjemno strupene. Pogosto so sladkega okusa in jih živali brez premišljanja zaužijejo. V kolikor obstaja možnost, da je žival prišla v stik z nevarno snovjo, nemudoma poiščite pomoč pri veterinarju.

"Živali ob izredno nizkih temperaturah namreč potrebujejo kalorično bogatejšo hrano," pravi Shatkin. Z njim se strinja tudi Šušterič, ki predlaga, da jim pozimi postrežemo hrano z več vitamini in minerali, obrokov pa je lahko več kot sicer.

Dodatne obroke zagotovite tudi mačkam. "Čeprav so morda navajene, da si hrano ulovijo same, pa jim vseeno postrezite že pripravljeno hrane iz konzerv oziroma brikete. Zna se namreč zgoditi, da je lahko njihov ulov pozimi slabši, mačka pa bi tako lahko po več dni ostala lačna," svari Levinsonova.

Sol lahko poškoduje blazinice, zato jih po vsakem sprehodu očistite in preglejte.
Sol lahko poškoduje blazinice, zato jih po vsakem sprehodu očistite in preglejte. FOTO: Thinkstock

Plašči in zaščita za tačke, frizer odpade

Manjše pse in takšne z zelo kratko dlako lahko pozimi pred mrazom zaščitimo tudi s plašči, svetujejo strokovnjaki. Pozimi se poskušajte izogibati striženju dlake, na kar je morda smiselno pomisliti že jeseni in  pustiti, da dlaka živali do zime zraste. Daljša namreč deluje kot dodatni izolator. Lastniki naj v zimskem času žival prav tako manj pogosto kopajo. S tem s kože odstranijo  olja, ki žival sicer ščitijo pred mrazom.

Dodatno neprijetnost živalim predstavljata tudi sol za posipanje. "Ko se vrnete s sprehoda, živali dobro obrišite šape. Posebej pomembno je, da odstranite vso sol, saj je ta – v kolikor jo poližejo – zanje strupena," pripoveduje Šušterič. Blazinice jim prav tako temeljito preglejte, možno je namreč, da si jih na ostrem ledu tudi porežejo. Dodatno jim jih lahko oskrbite z vazelinom. Na tržišču najdemo tudi posebne 'čevlje', ki nudijo dodatno zaščito.

Ravno tako kot ljudem, živalim na ledu drsi. Če se le da, na sprehodih ne stopajte po zamrznjenih površinah; v kolikor žival pade, pa bodite pozorni na njeno gibanje. Če se poškoduje, ali morda opazite šepanje, nemudoma obiščite veterinarja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
26. 02. 2018 08.21
-3
To pa ni res,če nas zebe,da tudi njih,prave živali ki živijo na podeželju in niso scrkljane kot tiste ki živijo po blokih komaj čakajo da se povaljajo po snegu,oblačenje živali je preprosto mučenje.
laycan
25. 02. 2018 19.40
-13
moje mnenje je ,da živali razen,akvarijske ribe,rakci,nimajo v hiši kaj iskat.
mejacrnikal
25. 02. 2018 20.17
+11
mmickica
25. 02. 2018 22.59
+2
mufic
25. 02. 2018 19.38
-1
Največji problem so uni ki imajo pse v blokih. Tistih je ponavadi polna usta kako se odgovorni do zivali. Bi pa raje jaz njih zaprl cel dan v vlok in ga peljal enkrat na dan za 10 min ven, da vidijo kako to izgleda. Folk bolan.
laycan
25. 02. 2018 19.42
-2
vem kako to zgleda,ko pride vem se takoj poserje,in poščije,po prvem drevesu,vesten lastnik pa stran poglede,kod da se nič ni zgodilo.
laycan
25. 02. 2018 19.31
-2
imam psa kateri živi zunaj,2 mački kateri živita tudi zunaj pa jim nič ne manjka.prejšnji moj pes dočakal zavidljivih 14 let,živel zunaj,v svoji hiški.
laycan
25. 02. 2018 19.34
+0
je pa res da ne dobi neke poceni lidlove hrane vreča za 5 eur.in to veliko pripomore,da je zdrav in vitalen ter bolje pripravljen na nizke temperature,
mejacrnikal
25. 02. 2018 20.18
+1
mufic
25. 02. 2018 19.28
-1
Pri psih je vecji problem vročina
Alteist
25. 02. 2018 19.18
+7
Pregovor pravi "100 ljudi, 100 čudi.". Zakaj bi bilo s psi drugače? Kot npr. rodezijski grebenar ni ustvarjen za zimo, tako npr. polarni vlečni psi niso za poletje. Zaradi tega jim je potrebno pomagati v njim nasprotujočem letnem času. Kdor tega ne razume, mu pač manjka pameti.
RdecaZvezda
26. 02. 2018 08.23
-1
RdecaZvezda
25. 02. 2018 18.23
+3
Ni vsaka zima enaka,letšnja bo malo dražja,na zimo porabim od 50-80 ojrov za fojter grlic in vseh ptic,da bi pa dobil malo ceneje pri trgovcih to pa ne.
IVO1965
25. 02. 2018 18.11
-4
z mojo psičko greva vsak dan na cca 3 km sprehod, ima vsakj dan hrano in vodo in je v turbo formi. Svoje ležišče pa ima na hodniku v hiši, Dans zjutraj ko je bilo kar precej hladno pa je še sama dobro urco sama divjala po snegu. Je pa mešančka in ne laboratorijski križanec ki ga je treba ovijat v plašče in ga obuvat v copate.
duleslav1993
25. 02. 2018 19.28
+3
Saj ni govora o kratkotrajnih sprehodih,to ni problem.O živalih na prostem 24ur,ko ljudje ne poskrbijo dovolj za svoje "ljubljenčke",sami pa so radi na toplem
bodi
25. 02. 2018 18.07
+6
hehe eni imajo pse za čuvaje eni za hišne ljubimce eni pa za ljubimce in vsak posvoje skrbi za te zveste prijatelje a ne ? Samo pospravljati za njimi se jim pa povečini ne da
RedRooster
25. 02. 2018 16.40
+29
Večina sploh ne razume sporočila! Pes spada (poleg živali za hrano) med najbolj mučene živali na planetu! Če ga imaš je potrebno za njega poskrbeti v vseh letnih časih; govorit kaj pes zdrži in kako deluje narava je brezpredmetno, ker ni govor o divjih živalih; gre za odnos do živali na sploh; tudi ljudje zdržijo zunaj v kartonskih škatlah (brezdomci npr.) lahko celo zimo, kar ne pomeni, da je to pravilo, bolj sramota za družbo kot tako! Če v družini ni uro, dve časa na dan za psa in sprehode, denarja za hrano in toplo ležišče potem ne imejte psa! Tudi moj pes ima dlako in genetiko, da je lahko zunaj pa je v stanovanju na kavču, ker ga nimam za okras in vem, da je vsak pes raje z ljudmi, kot da 23 ur laja zunaj, ostalo pa se ga kdo usmili in kam pelje! Tak odnos, ki ga ima nekdo do živali ga ima tudi do ljudi, so izjeme kar pa ni pravilo!
DeBill
25. 02. 2018 17.31
-13
Ti pa res nimaš pojma o psih! Malo se pozanimaj, kaj je za psa ustrezen tretma in potem govori.
mojcd
25. 02. 2018 16.27
-7
Mops v copatkih.......slika pove vse...idiotizem
pop greznica
25. 02. 2018 18.55
+1
detect
25. 02. 2018 16.25
+4
sosedov pes ima čist trde zobe.najraj bi lastnika prijavil.
mufic
25. 02. 2018 16.09
-28
pse ne zebe, ker imajo dost debelejso kozo in dlako. Spet zavajate.
Janša je naš
25. 02. 2018 16.25
+18
Odvisno od pasme, tako , da ne zavajaj, če se ne spoznaš na reč
mufic
25. 02. 2018 16.43
-8
Janša je naš
25. 02. 2018 17.36
+2
bodi
25. 02. 2018 18.05
+1
pes ne švica skozi kožo ampak skozi usta in delno med prsti na tacah zato ga pa ne zebe tako izrazito če se le malo giblje
Janša je naš
25. 02. 2018 19.37
+3
vidva mi bostasedaj rekla da je ahko nemška doga, cane corso... pri -18 zunaj? sedaj že klamfe sereta
DeBill
25. 02. 2018 16.04
+14
Haskijem se trga od sreče. Končn normaln vreme, ne pa una savna.
mufic
25. 02. 2018 16.09
+2
keved
25. 02. 2018 16.04
-4
Macka ne zebe na tem minusu, samo clovek ima skisane mozgane, ker se je prevec odmaknil od narave. Seveda, razen ce imate kaksno fancy laboratorijsko pasmo za 900eur, taki res niso sposobni nic razen lezat.
DeBill
25. 02. 2018 16.08
+9
Če gledam domačga mačora je k ena bombca na štirih nogicah. Dlako ma pa svileno in toooplo, rep ko metlo. So pa že priprave v teku. Čez en mesec bo pa pršu k iz vojne, vs poškodvan pa strgan. Mijaoouuu.
mojcd
25. 02. 2018 16.01
+5
Pes vzdrzi do -35 samo da ma vodo. Normalno da ce zivi v stanovanju se s plaščkom trese pri 0 C
DeBill
25. 02. 2018 16.04
+3
Brez problema. Pa da ma hrano pa kučo pa sprehode (divjanje po snegu).
DeBill
25. 02. 2018 15.46
+10
Skrb za žival ni to, da se pes cel dan valja po kavčih, skrb je, da ga razgibaš. 2h na dan močnega gibanja je za psa kot termofor v postelji.
DeBill
25. 02. 2018 15.43
+8
Moj pes ne hodi v mojo hišo, ima svojo z vedno dovolj dobrim obrokom hrane in dodatki in sveže vode. Danes ga je na sprehodu trgalo od energije kljub -8 in vetru. Mislim, da je to to, kar rabi in nič drugega. Gibanje je za živali ključnega pomena, saj se z gibanjem pripravijo na del dneva, ko se ne, pa jim je kljub temu toplo, ker so take vrste biološki stroj.
Skunk Works
25. 02. 2018 15.44
+11
++++ ja, če so dobro hranjeni in sprehajani, te potomce volkov ta mraz ne moti kaj dosti, pravzaprav izredno uživajo v igranju v snegu......
Skunk Works
25. 02. 2018 15.46
+4
Za vse to je mati narava že milijone let nazaj odlično poskrbela,.ko še ljudi sploh ni bilo,......problem je samo, če živali nimajo dovolj hrane, ali se ne morejo gibati in če so razvajene na hišne temperature.....
DeBill
25. 02. 2018 15.52
+3
po sprehodu, k jst švicnem ko konj pa po futru gre pes mal na sneg ležat, da se shladi, tko za ene pol urce, pol pa u kučo na popoldanski počitek. jst tud, edin da da mizo jem pa da ne grem na sneg ležat, k tolk k psu mi pa spet ni vroče. aja, poje pa 2x tolk k polet pa bolj energijske hrane, zima pač, morš poskrbet za to kaj je.
DeBill
25. 02. 2018 15.56
+1
uživajo? nori se jim. sva srečala enga druzga (on psa, jst moža) in sva z unim fantom diskutirala, če se še midva mal ruvava pa u sneg vrževa, k naju je že mal zebl, k to je pr psih deloval. pa un ps je bil kratkodlak pa je tud zuni. ker greje pa ščiti poddlaka, una zgori je bolj okrasna.
peet001
25. 02. 2018 15.20
-1
živali ki imajo kratko in redko dlako jih zebe to pa zato ker so druge vrste začeli vozit sem drugače živali ne zebe če so ma suhem in da imajo zaveterje ter dovolšne količine hrane un kekec k je pa ta naslov napisal je pa škoda besed za tazga d
dzons
25. 02. 2018 14.50
+1
Sveda...do 10 let nazaj jih ni zeblo, in so lahko vse zime preživeli zunaj, daj pa jih zebe in treba kupovat topla oblačila in čeveljčke tudi za njih....