Pozeba najbolj skrbi čebelarje in vinogradnike, nekateri nasadi so v celoti uničeni

Po opozorilih Agencije RS za okolje so se temperature v večjem delu države ponoči in zjutraj spustile pod ledišče, kar je prineslo spomladansko pozebo. Ta najbolj skrbi čebelarje in vinogradnike. "Najhuje prizadeta vinska sorta je rumeni muškat, nekateri nasadi so v celoti uničeni," so sporočili iz Ormoža. Po poročanju KGZS prve grobe ocene kažejo, da bo škoda zaradi pozebe vsaj tako velika kot lani.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

pozeba

Pomladno razpoloženje je zasenčila nenadna zmrzal. (Foto: bralka Anja)

Po podatkih Arsa so zjutraj marsikje namerili temperature pod lediščem. V Ljubljani je bilo ob 7. uri stopinjo pod ničlo, v Novem mestu so namerili -2 stopinji Celzija, v Celju -3 stopinje Celzija, v Ratečah pa kar -7 stopinj Celzija. Topleje je bilo le na Primorskem; tako so na Letališču Portorož namerili 4 stopinje nad ničlo.

Najhladneje je bilo na Notranjskem, kjer so se temperature spustile od -4 do -8 stopinj Celzija – toliko so namerili na Blokah. Na območju Pomurja, Štajerske in Koroške so temperature padle do -5 stopinj Celzija. V Ljubljanski kotlini so se temperature gibale od -1 do -4 stopinje Celzija, nam je pojasnil dežurni meteorolog Agencije za okolje (Arso) Luka Ravnik.

Kakšno škodo je povzročila pozeba, še ni znano

Napoved pozebe je najbolj zaskrbela čebelarje. Kot je danes ocenil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je določena prizadetost akacije tam, kjer se je temperatura spustila pod ledišče, gotovo bila, vendar ocene o njenem obsegu trenutno ni mogoče podati. Temperature so se od kraja do kraja razlikovale, poleg tega bodo posledice vidne šele v nekaj dneh.

Tudi kmetijski delavci na Dolenjskem so potrdili, da je pozeba ponekod zagotovo bila, za prve ocene prizadetosti oz. morebitne škode pa bo potrebno počakati do začetka prihodnjega tedna.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je v Gornji Radgoni dejal, da so glede pozebe ves čas v stiku s strokovnimi službami, ki so tokrat "zelo dobro, pravočasno, vnaprej predlagale tehnološke ukrepe vsem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo".

"Marsikdo je ukrepom tudi sledil, glede na lansko leto pa je verjetno več zavarovanih površin, ker smo dvignili stopnjo sofinanciranja zavarovalnih premij," je med obiskom sejma Lov v Gornji Radgoni še povedal minister.

Tudi on je pojasnil, da bo celotna slika škode zaradi pozebe znana prihodnji teden. "Kakšne so poškodbe, bo znano v nekaj prihodnjih dneh, saj je to odvisno od več dejavnikov, tudi od vetra, od tega, v kateri fazi zrelosti oziroma germinativne sposobnosti so bile posamezne vrste rastlin, tako da moramo počakati na te ocene," je dejal.

Čebele

Najbolj so na udaru čebelarji. (Foto: Thinkstock)

Zaskrbljeni tudi sadjarji in zelenjadarji

Direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole o posledicah napovedane pozebe za sadjarje ni želel vnaprej ugibati, je pa omenil, da pozeba po njihovih ocenah ne bi smela biti tako huda kot lanska.

Primorski zelenjadarji večjih nevšečnosti ne pričakujejo. Paradižnik, ki je med najbolj občutljivimi na temperaturna nihanja, se namreč na južnem Primorskem sadi konec aprila in v začetku maja, ko naj bi se temperature že normalizirale, je povedala Jana Bolčič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Na Goriškem pa so zdaj na prostem kvečjemu kapusnice, pri katerih pa ne bi smelo biti večjih težav.

Med vinskimi sortami najhuje prizadeta rumeni muškat in šipon

"Po lanski aprilski pozebi se je zgodba v vinogradih v Ljutomersko-Ormoških goricah letos ponovila, žal v še hujši obliki," so sporočili iz kleti P&F Jeruzalem. Napovedano ledeno hladno jutro 21. aprila je po pričakovanjih kljub preventivnim ukrepom povzročilo pozebo številnih leg vinogradov.

Kot poročajo iz kleti, so se temperature 21. aprila zjutraj spustile vse do -5 stopinj Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal, predvsem na mladih vinogradih. Nasadi letnika 2016 so pomrznili v celoti, nasadi letnika 2015 pa do 40 odstotkov. Med sortami so daleč največjo škodo utrpeli vinogradi rumenega muškata, ki so uničeni v celoti in vinogradi šipona, ki so utrpeli 60-odstotno škodo. "Ob tem je treba žal poudariti, da gre za sorto, ki velja za ponos regije," so povedali v P&F Jeruzalem.

Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti, po prvih nepopolnih podatkih ocenjuje, da je nastala škoda v vinogradih okrog 35 odstotkov, za primerjavo je lanska zmrzal povzročila 15-odstotno škodo. To za klet pomeni izgubo okrog 1.500 ton grozdja. Podrobnejša ocena stanja bo znana v začetku prihodnjega tedna.

pozeba v vinogradu

Zmrzal je povzročila škodo predvsem na mladih vinogradih. (Foto: P&F Jeruzalem Ormož)

KGZS: Mraz je prizadel celotno območje Slovenije

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so izrazili zaskrbljenost zaradi nizkih temperatur v minulih nočeh. Po prvih grobih ocenah je obseg morebitne škode namreč vsaj tako velik, kot je bil lani ob tem času, saj so bile temperature nižje. Po drugi strani pa so bili kmetje na pozebo tudi bolje pripravljeni, so navedli v zbornici.

Tako so kmetje skušali po svojih močeh preprečiti večjo škodo, zato na KGZS upajo, da bo ta vseeno manjša kot lani.

Po grobih ocenah zbornice je mraz prizadel celotno območje Slovenije. Najbolj so prizadeti sadovnjaki, vinogradi in povrtnine, pa tudi oljna ogrščica, ozimna žita, zgodnji krompir in solata. Nekoliko bolje bo morda v višjih legah, predvsem na Gorenjskem in Koroškem, kjer je bila vegetacija še manj razvita in tako manj občutljiva za mraz.

Vsem, ki jim je pozeba prizadela pridelke, na KGZS svetujejo, naj ne hitijo in naj počakajo še kakšen dan, ko se bo videlo, kako je rastlinje reagiralo na pozebo. Takrat bo tudi znano, kateri ukrepi so najustreznejši za omilitev škode.

Težave zaradi vetra

Pomurski policisti poročajo, da so imeli v četrtek veliko dela s poškodbami vozil in cestne signalizacije zaradi močnega vetra.

Veter se je nato čez noč umiril. "Veter se je umaknil, ko se je ciklonsko območje umaknilo naprej proti vzhodu in nismo več v tem območju med anticiklonom in ciklonom, ki nam je prinašal ta hladen zrak s severa in močan veter," pravi Ravnik. Še vedno sicer lahko ponekod občasno zapiha.   

Sonce nas bo nekoliko ogrelo, vikend bo kisel

Danes bo povečini pretežno jasno, na vzhodu bo lahko občasno nekaj zmerne oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 15 stopinj Celzija, piše na Arso.

"V soboto zjutraj ne bo takšnega mraza, kaže da bo kar nekaj stopinj topleje. Še vedno pa je lahko zjutraj ponekod kakšno stopinjo pod ničlo," pravijo na Arso.

Jutri bo sprva precej jasno s hladnim jutrom, popoldne se bo od severa zmerno pooblačilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 5, najvišje dnevne od 14 do 18 stopinj Celzija.

V nedeljo zjutraj in dopoldne bo v notranjosti Slovenije prehodno rahlo deževalo. Čez dan bo spremenljivo oblačno, nastale bodo še posamezne plohe. V ponedeljek kaže, da bo na vzhodu še delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 89
ni_mi_vse_eno 22.04.2017 12:04:20
Friedrich Wilhelm Herschel; 15 November 1738 – 25 August 1822 je že leta 1801 objavil zanimivo korelacijo med ceno žita in sončnimi pegami. (v času pomanjkanja sončnih peg - hladno obdobje - cena žita naraste) Če koga zanima: "On the insignificance of Herschel’s sunspot correlation" = "O pomembnosti korelacije Herschlovih sončnih peg"
Več komentarjev