Slovenija

Čebelarji se bojijo ponovnih pomorov

Ljubljana, 18. 06. 2008 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čebelarji pozdravljajo ukrepe na področju čebelarstva, vseeno pa se bojijo ponovnega pomora čebel, saj bo začela cveteti koruza.

Čebelarji se zavedajo, da je to šele začetek urejanja čebelarske problematike in da bo potrebnega še veliko dela, znanja, sodelovanja in dobre volje za končno ureditev razmer. Čebelarska zveza Slovenije upa, da bodo sprejeti ukrepi glede kontaminacije polj z neonikotinoidi, zaradi katerih je prišlo do pomora čebel, v prihodnje preprečili ponovne pomore pridnih delavk.

Čebelarji opozarjajo, da ostaja še veliko odprtih vprašanj.
Čebelarji opozarjajo, da ostaja še veliko odprtih vprašanj. FOTO: Mirko Kunšič

Še vedno namreč ostaja odprto vprašanje cvetenja koruze in sončnic, katerih semena so bila obdelana s sredstvi, ki so za čebele smrtonosna, opozarjajo. Na Kmetijskem inštitutu Slovenije bodo zato poskušali koruzo v rastlinjakih pospešeno vzgojiti do cvetenja. Tako bo mogoče v najkrajšem času na podlagi analiz ugotoviti, kolikšna je vsebnost klotianidina v cvetnem prahu teh rastlin. "Takoj je treba pripraviti akcijski načrt za zaščito čebel, če bi se izkazalo, da klotanidin vsebuje tudi cvetni prah koruze," poudarjajo čebelarji, ki pričakujejo, da bo ministrstvo zaradi previdnostnih ukrepov prepovedalo še druge preparate na podlagi neonikotinoidov, ki so dokazano zelo nevarni za vse žuželke.

Ministrstvo sprejelo ukrepe

Kot je znano, je kmetijsko ministrstvo v zvezi s pomori čebel sprejelo več ukrepov. Med drugim so s trga umaknili seme koruze in ogrščice, ki je bilo obdelano z omenjenimi sredstvi, poostrili so nadzor nad pravilno uporabo in prometom s fitofarmacevtskimi sredstvi in izvajanjem določil lani sprejetega zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, spremenili pa bodo tudi pravilnik o izobraževanju uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev. Zagotovili so tudi sredstva za plačilo analiz ob morebitnih pomorih čebel, v postopek pa so vložili tudi uredbo za povračilo škode čebelarjem zaradi pomorov čebel.

Letošnji pomor čebel je prizadel številne čebelarje.
Letošnji pomor čebel je prizadel številne čebelarje. FOTO:

V skladu z zagotovili finančnega ministrstva bodo vključno z letošnjim letom upoštevane zahteve čebelarjev glede davčne zakonodaje. Tako bo iz obdavčitve vseh, ne glede na velikost čebelarstva in ne glede na katastrski dohodek, izvzetih 40 panjev. Morebitne odškodnine, ki bi jih čebelarji prejeli zaradi omenjenih škodnih dogodkov, so v skladu z zakonom o dohodnini v celoti oproščene davka. Po veljavni zakonodaji lahko čebelarji ob morebitni nezmožnosti plačila dohodnine za leto 2007 in glede na slab gospodarski položaj zahtevajo odlog, obročno plačilo oziroma odpis davka od dohodkov iz kmetijske dejavnosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.