Čas za Zemljo

20. maj razglasili za svetovni dan čebel

New York / Ljubljana, 20. 12. 2017 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Združeni narodi so na slovensko pobudo 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. S tem se zaključuje več kot triletni trud, ki pa je po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije in glavnega pobudnika Boštjana Noča le prva etapa. Dan je namenjen predvsem zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Čebele ogroža tudi onesnažen zrak
    02:17
    Iz SVETA: Čebele ogroža tudi onesnažen zrak
  • Iz SVETA: Židan o razglasitvi svetovnega dneva čebel
    01:22
    Iz SVETA: Židan o razglasitvi svetovnega dneva čebel
  • Iz 24UR: Svetovni dan čebel
    02:01
    Iz 24UR: Svetovni dan čebel

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Na ta dan bodo strokovnjaki, čebelarji in drugi, ki se zavedajo pomena čebel in opraševalcev, opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel, na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozivali h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.

Razglasitev svetovnega dneva čebel so pozorno spremljali tudi na Čebelarski zvezi Slovenije, kjer so novici nazdravili z medeno penino, je povedal podpredsednik zveze Marko Alauf. Ne bo pa danes velikega praznovanja, saj so aktivnosti že usmerjene naprej na pripravo obeleževanja prvega svetovnega dne čebel 20. maja.

Podatki Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.

Slovenija pobudnica dneva čebel. Zakaj ravno 20. maj?

"Boj" za uradno priznanje svetovnega dneva čebel se je začel leta 2014. Slovenija je takrat predlagala, da se svetovni dan čebel zaznamuje v maju, ko so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, obenem pa je v tem času potreba po opraševanju največja, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka ter s tem dnevi in tedni medu.

Generalna skupščina Združenih narodov je danes na plenarnem zasedanju razglasila 20. maj za svetovni dan čebel.
Generalna skupščina Združenih narodov je danes na plenarnem zasedanju razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. FOTO: Thinkstock

20. maj je tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za to področje v svojem času. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Vlada je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije leta 2015 v okviru Združenih narodov (ZN) sprožila postopke za razglasitev svetovnega dne čebel in predlagala resolucijo, ki izpostavlja pomen čebel in drugih opraševalcev.

Zamisel, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel, je pri Čebelarski zvezi Slovenije vzklila pred dobrimi tremi leti. Kmalu jo je podprla slovenska vlada in pobudo so začeli skupaj predstavljati po svetu. Povsod je naletela na veliko podporo.

Podporo pa je v tem času na politični in strokovni ravni iskala po vsem svetu. Ta pot je bila zelo uspešna, saj so jo podprle vse države ZN, 115 držav pa je tudi sopodpisnic resolucije oziroma tako imenovanih kosponzoric, med njimi tudi največje, kot so ZDA, Kanada, Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija ter vse države EU.

Države so slovensko pobudo podprle tudi zato, ker v njej vidijo enega od temeljev za povečano proizvodnjo hrane in boj proti lakoti. Čebela in čebelarstvo je po mnenju ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana panoga, kjer smo najboljši. Meni, da je to eno redkih področij, kjer lahko rečemo, da smo velesila.

Študije Združenih narodov in Svetovne zveze za varstvo narave kažejo, da se populacije čebel in drugih opraševalcev pomembno zmanjšujejo, zaradi česar čebele in drugi opraševalci postajajo čedalje bolj ogrožene živalske vrste. Na to vplivajo številni dejavniki, ki so posledica človeških aktivnosti: intenzivno kmetijstvo, široka uporaba pesticidov in onesnaževanje z odpadki. Čebele so izpostavljene novim boleznim in škodljivcem, zaradi naraščajočega števila svetovnega prebivalstva se krči njihov življenjski prostor, poleg tega preživetje in razvoj čebel in drugih opraševalcev čedalje bolj ogrožajo tudi podnebne spremembe.

Slovenija v New Yorku pripravila tudi interaktivno razstavo Čebelji svet

Svetovni dan čebel bo 20. maj - na rojstni dan Antona Janše, ki velja za začetnika modernega čebelarstva.

Razglasitev svetovnega dneva čebel bo slovenska delegacija, ki jo sestavljajo predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in kmetijski minister Dejan Židan z ekipo, obeležila v stavbi Združenih narodov v New Yorku s slovesnim sprejemom za diplomate držav članic ZN, medije in Slovence v ZDA. Na svetovni dan čebel bo opozorila tudi z razstavo interaktivnega paviljona Čebelji svet, ki poteka do 22. decembra v stavbi ZN.

Obeležitev prvega svetovnega dne čebel bo prihodnje leto 20. maja sestavljena iz slovesne proslave, mednarodne ministrske konference ter svetovnega srečanja na temo, kako pomagati čebelam.

Čebela postaja vse bolj prepoznaven simbol naše države.
Čebela postaja vse bolj prepoznaven simbol naše države. FOTO: Thinkstock

Čebele vse bolj ogrožajo okoljske nevarnosti

Vse se je pred več kot tremi leti začelo kot ideja predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, ki se je sprva zdela smela, a skoraj nemogoča. "Ko smo v čebelarski zvezi dali to pobudo, smo bili deležni nasmehov, češ da Slovenija nima moči prepričati 200 članic ZN. A bil sem prepričan, da ob dobri ideji politika ne bo nasprotovala. Prav to se je zgodilo – svetovni dan čebel je podprl ves svet," je poudaril Noč.

Noč sicer opozarja, da je svetovni dan samo prva etapa. "Dan ni namenjen temu, da bomo praznovali praznik čebel, ampak predvsem da se bo svet zavedal pomena čebel in da bomo ustvarili pogoje, da bodo čebele sploh lahko preživele. Sprejeti bo treba ukrepe, da bodo čebele nadaljevale svoje poslanstvo, saj je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševalcev," je še dodal Noč.

Čebele v zadnjem obdobju na območju intenzivnega kmetijstva vse bolj ogrožajo okoljske nevarnosti. Njihovo naravno okolje se krči, pogoji za preživetje pa postajajo vse slabši. Medovita območja izginjajo zaradi vse številčnejših monokultur ter spremenjene in intenzivnejše tehnologije obdelovanja monokultur in obdelovanja travišč, ki čebelam le v kratkih obdobjih zagotavljajo potrebno hrano.

Ob tem si Noč želi, da bi bila razglasitev tudi gospodarska priložnost za Slovenijo. Podobno kot blagovna znamka Mozart za Avstrijo – da noben turist ne bi odšel iz Slovenije brez vsaj enega čebeljega izdelka.

Čebelar v EU čebelari v povprečju s 26 panji.
Čebelar v EU čebelari v povprečju s 26 panji. FOTO: Miro Majcen

Praznovanje prvega svetovnega dneva čebel bo na Breznici

Razglasitve svetovnega dneva čebel so se posebej razveselili v žirovniški občini, kjer to vidijo kot priložnost za razvoj turizma. Na Breznici, kjer se je rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša, so obnovili njegov čebelnjak, prihodnje leto bodo zgradili še čebelji park. Tudi prvi svetovni dan čebel bodo praznovali na Breznici.

Ker je Breznica rojstni kraj Janše, katerega rojstni dan je bil izbran za svetovni dan čebel, je logično, da bo prva praznovanje tega dne potekala 20. maja 2018 prav na Breznici. Pokroviteljstvo nad dogodkom, na katerega so se že začeli pripravljati, je prevzel predsednik republike Borut Pahor, ki bo prihodnji teden sprejel čebelarje. Priprave potekajo v sodelovanju z državnimi organi, ki naj bi nosili tudi glavni del stroškov, pojasnjuje žirovniški župan Leopold Pogačar.

Gre za dogodek, ki bo za majhno žirovniško občino, zelo velik. Pričakujejo kar od 4000 do 5000 ljudi, od tega kar nekaj visokih delegacij. En del prireditve bo predstavljala slovesnost, drugi del pa srečanje slovenskih čebelarjev in mednarodna konferenca čebelarjev. Med drugim bodo organizirali tudi kratke izlete in čebelji sejem. Pred prireditvijo na Breznici bo na Brdu pri Kranju tudi ministrska konferenca kmetijskih ministrov EU.

Slovenija po številu čebelarjev v vrhu EU

V Sloveniji se po podatkih zveze ukvarja s čebelarstvom več kot 10.000 čebelarjev, ki v povprečju čebelarijo s po 16 panji čebel. Po številu čebelarjev na 1000 prebivalcev je Slovenija s skoraj petimi čebelarji v samem vrhu držav članic EU.

Po zadnjih ocenah je v EU več kot 600.000 čebelarjev. V letu 2015 so pridelali skoraj 270.000 ton medu, vendar to zagotavlja le približno 60-odstotno samooskrbo. Čebelar v EU čebelari v povprečju s 26 panji. Največji čebelarji so v Španiji, ki imajo povprečno več kot 103 panje na čebelarja, najmanjši pa na Irskem, kjer imajo povprečno pet panjev na čebelarja.

Na svetu se po ocenah Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) v zadnjih letih pridela več kot 1,5 milijona ton medu. V zadnjih letih se prireja medu močno povečuje predvsem v Aziji, v Evropi pa nekoliko upada.

Slovenija skrbi za ohranitev kranjske sivke, ki je avtohtona pasma čebel. Gre za eno najbolj razširjenih pasem v svetovnem merilu. Za vsak nabrani kilogram medu obišče čebelja družina več kot štiri milijone cvetov in pri tem preleti skoraj 200.000 kilometrov.

Prepoznavnost, predvsem pa strokovnost in kompetence slovenskih čebelarjev prinašajo povečano zanimanje različnih držav za slovensko znanje.
Prepoznavnost, predvsem pa strokovnost in kompetence slovenskih čebelarjev prinašajo povečano zanimanje različnih držav za slovensko znanje. FOTO: iStock

Vzporedno s pripravami na prvi svetovni dan čebel pa nastaja tudi program odličnosti v čebelarstvu, ki bo temeljil na štirih stebrih, in sicer odličnosti v čebelarski tehnologiji, odličnosti v zdravstvenem varstvu čebel, odličnosti v raziskovalni dejavnosti in odličnosti pri organiziranosti čebelarjev.

Prepoznavnost, predvsem pa strokovnost in kompetence slovenskih čebelarjev prinašajo povečano zanimanje različnih držav za slovensko znanje. Zato so že stekle priprave za ustanovitev slovenske čebelarske akademije. Ta bo organizirana kot oddelek Kmetijskega inštituta Slovenije, s sedežem v Čebelarskem domu v Lukovici in bo združevala slovensko čebelarsko znanje vseh institucij. V okviru akademije bodo slovenski in najverjetneje tudi drugi strokovnjaki podajali znanje, izkušnje in kompetence. Po navedbah Židana je že sedaj veliko povpraševanje po enodnevnih, tedenskih in celo večtedenskih izobraževanjih posameznikov in skupin.

Čebelarstvo, danes v Sloveniji tradicionalna kmetijska dejavnost, je bilo sicer v pisni obliki prvič omenjeno v Slavi vojvodine Kranjske; tam je bilo čebelarstvona Kranjskem tudi prvič obširneje predstavljeno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
29. 12. 2017 20.39
.....lahko imate celo leto dan čebel, pa nič kja ne bo pomagalo... dokler ti pavri naokoli smradijo z gnojnico po vseh teh crknjenih travnikih, kjer v smrdeči zeleni puščavi ne vidiš več čebele, še manj cvetice.....
Našvasan_zob
29. 12. 2017 11.46
Kolk dnarja so oprašil.. Pardon SPRAŠIL za tole??
Jožajoža
29. 12. 2017 11.22
+1
pri čebelah smo velesile. pa da padeš dol.
helvecijaner
26. 12. 2017 17.56
-3
Ubogi SLO imkarji, če se Židan njih loti potem bo sigurno disaster, kot lesna industrija,Kranjska klobasa,Tera, in nasploh slovensko kmetijstvo.Leva mnafija naj raje pere $ tu jim gre bolje in sodi nekrivim po proporc NAŠ-VAŠ.
Kollerik
29. 12. 2017 20.39
oježeš
25. 12. 2017 13.20
+1
Lepo, le namen in uspeh. Upam le, da to ne pomeni podražitev medu.
www.jaz
29. 12. 2017 10.40
Slovenski med bi moral biti najdražji na svetu !!!
Našvasan_zob
29. 12. 2017 11.45
štof
25. 12. 2017 11.29
+5
Kaj pa teran, mister Židan??
ZeroCod
23. 12. 2017 11.39
+7
Novinar, ki je pripravil članek je pa potegnil dve sliki iz interneta z italjansko čebelo (ima rumen obroček na zadku) namesto našo kranjsko sivko.
oježeš
25. 12. 2017 13.21
+6
To je takrat, ko ne poznaš zadev o katerih pišeš.
Manu Cocker
21. 12. 2017 09.28
+3
kaj pa ose? pa srseni? pa cmrlji?
frako
21. 12. 2017 10.46
+6
populacije vseh opraševalcev po vsem svetu upadajo drastiččno.
dajno
21. 12. 2017 08.32
-13
Domače čebele so podobno kot krave ali pujsi v hlevu. Delajo, da jim človek pobira med in ostale proizvode. Glavni opraševalci v naravi pri nas so divje čebele in čmrlji. Drugod po svetu pa še recimo netopirji in ptice.
spaceair
28. 12. 2017 17.08
+2
ti si krava v svoji hiši.Kje si ti videl da so čebele privezane na vrvico ali verigo?
murinar
21. 12. 2017 08.17
+10
Ali se kdo spomni ,kako so hrvati hoteli KRANJSKO SIVKO ukrasti in jo zapčititi kot njihovo a so videli da tu pa zares ne morejo !
Slovenec007
20. 12. 2017 22.47
+21
Jest sem čebelar in vam povem iz prve roke stanje je vsako leto slabše in slabše, vsako leto več obolenj viroze, okužbe, bakterije, zajedavci....vsako leto je težje ohranjati zdrave čebele in njihovo število...trudiš se lahko celo leto zdraviš jih 3-4 na leto da bi ja preživele in ko vidiš razočaranje v očeh svojega očeta ki je čebelar že 20 let, ko mu po celoletnem trudu že v novembru začnejo umirati družine je vse skupaj precej žalostno.
murinar
21. 12. 2017 08.18
oježeš
25. 12. 2017 13.28
+0
Res je žalostno. Korporacije vidijo le denar in jih ne zanimajo drobcene čebelce in druge žuželke, ker od njih nimajo dobička. Ljudi pa tudi zanima čim večji in na oko lepši pridelek, pa škropijo z vsemi strupi, kar seveda škoduje malim opraševalcem.
spaceair
28. 12. 2017 17.10
+0
ko sedeš v avto in bi se rad pripeljal do blagajne v trgovini pa ne podpiraš kjorporacij?
heello
20. 12. 2017 18.55
+17
Čebelice, čebelice, moje prijateljice........., je pa res, da jih je vsako leto manj, na žalost !
korintos23
20. 12. 2017 19.55
+7
Same ne zmorejo, čebelarjev pa vedno manj.
Kollerik
20. 12. 2017 21.01
+5
Kruh v čebelarstvu je trd in čedalje bolj nesiguren. Vremenske anomalije, pomori zaradi škropiv, paraziti itd.
frako
20. 12. 2017 22.14
+2
spaceair
28. 12. 2017 17.11
vstajnik1941
20. 12. 2017 18.43
+0
Bo treba pazit tistim ko bodo v bližini Židana ko se bo enkrat razpočil!
korintos23
20. 12. 2017 19.56
+2
Misliš na volitvah drugo leto? Res mu dobro kaže.
2realforu
20. 12. 2017 18.19
+23
Najprej naj preprečijo škropljenje travnikov in polj z kemičnimi sredstvi da bodo preživele potem naj pa določijo dan čebel.
Kollerik
20. 12. 2017 18.29
+11
.....na veliko tudi polivajo travnike z gnojnico. Le ta pobije vse živo in v roku nekaj let dobiš iz nekoč cvetočega travnika polega življenja zeleno puščavo.
vstajnik1941
20. 12. 2017 18.42
+7
Kmetijski minister Židan je za to odgovoren!
Kollerik
20. 12. 2017 19.03
+0
...travniški svet (in podzemne vode) so uničeval tudi že pred Židanim. Sorazmerno s pričetkom uporabe mehanizacije, ki je omogočila polivanje gnojnic povsod naokoli.
vstajnik1941
20. 12. 2017 19.09
-9
Torej se je travnike začelo uničevati začasa komunizma, ko je vladala avantgarda, predhodnica SD
janzzelj
20. 12. 2017 19.17
-2
Od kar smo v EU in NATO, nas vsak dan špricajo na polno, tako da s čebelicami ali brez njih... :)))
oježeš
25. 12. 2017 13.31
Kar po tvojem pomeni, da so že v prejšnjih časih, gnojnico pakirali in zlagali na kupe? Odkar človek redi živino, je nekam treba oddvajati gnojnico. Včasih še čistilnih naprav ni bilo, res pa je da je je življa na svetu vedno več s tem pa tudi razno raznih težav.
frako
20. 12. 2017 18.15
+7
sej nau doug predn se bo preimenoval v dan spomina ko so ble čebele.
pieta
20. 12. 2017 18.11
+37
Nisem čebelar toda čebele naravnost obožujem, kajti to je živalca ki nas hrani in zdravi.
Hary6
20. 12. 2017 18.02
+4
pahor bo glavni govornik
vstajnik1941
20. 12. 2017 18.42
+1
Aijn Prenn
20. 12. 2017 17.59
+7
Ja, kr veselite se! V Zagrebu že pišejo dokumentacijo za zaštitu Cvetoletne beremedke. To je tiste pridne bibe, ki ji pri nas rečemo Kranjska čebela. ;-))
CIGU MIGU
20. 12. 2017 17.58
+2
a hrvaške ćebele pridejo tudi k nam,ker bo spet kaj narobe,,potrebno bo postaviti mrežo na mejo
Militos
20. 12. 2017 17.52
+1
Dela prost dan?