Čebelnjak odslej tudi v vladni stavbi

Vladno stavbo po novem krasi čebelnjak z dvema panjema, ki ga je vladi podarila Čebelarska zveza Slovenije. S tem je vlada simbolično podprla razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. V čebelnjak bodo sicer čebele naselili šele spomladi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Premier Miro Cerar je danes v vladni stavbi iz rok predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. Gre za simbolično dejanje, s katerim Slovenija še dodatno podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. Čebel sicer na vladi še ni, po Cerarjevih besedah jih pričakujejo spomladi.

Kot je ob predaji čebelnjaka, za katerega bo skrbela čebelarska zveza, dejal Cerar, je simbolično dejanje izraz tega, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji vlada sodeluje v pobudi za svetovni dan čebel.

"Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril premier.

Tudi Noč je izpostavil, da gre za novo gesto, s katero Slovenija kaže, da s svetovnim dnevom čebel misli resno. Kot je dodal, je več kot tretjina svetovne hrane odvisna od čebel in ostalih opraševalcev.

"Jaz mislim, da bo Slovenija za vedno zapisana kot ena tistih, ki z željo po ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev skrbi za izkoreninjenje lakote v svetu," je izpostavil.

Noč je ob tem izrazil prepričanje, da čebele v Zeleni prestolnici Evrope ne bodo imele težav s pašo, kot je dejal, je tudi med, pridelan v Ljubljani, zelo varen in kakovosten.

Na predaji je bil tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je ponovil, da nov čebelnjak na balkonu vladne stavbe kaže na to, da celotna vlada podpira Čebelarsko zvezo Slovenije. Kot je dodal, jih v prihodnjih tednih na temo svetovnega dneva čebel čaka še vrsta aktivnosti, prepričan pa je, da bomo prvega praznovali že jeseni prihodnje leto.

"Svetovni dan čebel tudi za nas v praksi veliko pomeni, med drugim večjo prepoznavnost, tudi večji turistični obisk in pomoč gospodarstvu k večjemu izvozu. To je ideja, ki Slovence združuje," je poudaril Židan.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
felix58 23.09.2016 20:56:19
je že kaka čebelca fsekala kakika posr... eh poslanca ali poslanko
Več komentarjev