Slovenija

Čebulj o izstopu iz SDS

Ljubljana, 12. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.P./V.V./STA
Komentarji
0

Poslanec DZ Franc Čebulj, ki je včeraj izstopil iz SDS, je prepričan, da je v stranki nezaželen zato, ker je Iva Hvalico podprl pri kritiki predsednika stranke Janeza Janše.

Franc Čebulj
Franc Čebulj FOTO:

Kot je povedal Ćebulj, se je njegov spor z vodstvom stranke vlekel od lanskih parlamentarnih volitev, ko je želel v istem volilnem okraju kandidirati Branko Grims, nadaljevalo s "šikaniranjem" po celjskem kongresu SDS, kjer je Čebulj pri kritiki predsednika stranke Janeza Janše podprl Iva Hvalico, končal pa z razrešitvijo poslanca SDS z mesta predsednika občinskega odbora SDS v Cerkljah, ker se ni udeleževal sej sveta stranke.

Čebulj ni plačeval članarine

Dokončno odločitev o izstopu iz SDS je Čebulj sprejel po zadnji seji izvršilnega odbora, na kateri je Janša zahteval, da Čebulj prekliče izjavo o prekinitvi odnosov s predsednikom stranke in da začne plačevati članarino. Čebulj ni želel preklicati omenjene izjave, članarino pa je po njegovih besedah pripravljen poravnati v naslednjem letu, saj zaradi kreditov tega finančnega bremena - gre za 10 odstotkov poslanske plače - trenutno ne zmore. Čebulj je še povedal, da je o izstopu iz poslanske skupine že obvestil predsednika državnega zbora Boruta Pahorja in ga zaprosil za status samostojnega poslanca.

Tiskovna predstavnica SDS Alenka Paulin pa je povedala, da se je Čebulj raje odločil za izstop kot pa za poravnavo svojih zapadlih obveznosti do stranke. Članarina je namreč po statutu SDS pogoj za članstvo v stranki, njegov izstop iz poslanske skupine pa po njenih besedah v danem razmerju sil v DZ ne spreminja ničesar, "še posebej, ker je bil Čebulj zelo pasiven poslanec".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3