Čeferin v imenu Bratuškove odgovoril KPK, pripomb (še) noče razkriti

Zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je v torek popoldan - ravno do roka - KPK poslal pripombe na osnutek ugotovitev glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. KPK bo končni dokument predvidoma sprejel v prihodnjih dneh.

Zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je v torek popoldan Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslal pripombe na osnutek ugotovitev glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Osnutka ugotovitev KPK in tudi pripomb, ki jih je poslal, pa Čeferin še ni želel komentirati.

Alenka Bratušek na zaslišanju v Bruslju - 4

Bratuškova med zaslišanjem v Bruslju. (Foto: Reuters)

Čeferin je prejšnji teden predlagal izločitev celotnega senata KPK iz preiskave, saj naj bi s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost. Kot je danes pojasnil, odgovora KPK še ni prejel. Predsednik KPK Boris Štefanec pa je že pretekli teden dejal, da bi se sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski.

KPK je nekdanji premierki in kandidatki za podpredsednico Evropske komisije Bratuškovi osnutek ugotovitev posredovala 9. septembra. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v zakonskem roku, pa so 27. septembra opravili izročitev v poštni nabiralnik. Rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah, se je iztekel v torek.

Po Čeferinovih navedbah KPK prošnji za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni "pričakovano" ni ugodila. Tako bo senat KPK predvidoma v prihodnjih dneh sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

Kandidatko za evropsko komisarko, konkretneje za podpredsednico za energetsko unijo, sta sicer v ponedeljek zaslišala pristojna odbora Evropskega parlamenta. Prvi odzivi evropskih poslancev so zelo kritični, češ da so bili odgovori preveč splošni. Odločitev o oceni njenega nastopa pa naj bi bila znana danes pozno popoldne. Na odločitev Bruslja čaka tudi slovenska vlada.

Bratuškova je odgovarjala tudi na vprašanja glede postopka pred KPK. Med drugim je poudarila, da spoštuje zakone. Prav tako je po njenih besedah daleč od tega, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršnekoli znake korupcije, kar da je ugotovila tudi KPK. KPK je v odzivu poudaril, da so te izjave Bratuškove prehitre in netočne, saj postopek še ni zaključen. V omenjeni zadevi KPK poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto, so še dodali.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
LLxx 08.10.2014 20:32:40
Vrata Evropske komisije so se danes za Alenko Bratušek dokončno zaprla. Prepričljiva zavrnitev, ne le za podpredsednico, ampak tudi za komisarko, je izključno posledica ponedeljkovega nastopa. Večina kolegov, ne glede na politično pripadnost, ga je označila kot vsebinsko katastrofalnega, njen odnos do poslancev pa vzvišen in aroganten.
Več komentarjev