Slovenija

Erjavec: DeSUS odrekel podporo Kolar Celarčevi, Cerarju naj ponudi odstop

Ljubljana, 25. 11. 2016 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Karl Erjavec je zaskrbljen in ga čudi, da ministrica za zdravje ne zna pojasniti, kaj je parafirala s Fidesom. Priznava, da ministrici težko zaupa. Koprivnikar pa dodaja, da so zaradi teh zapletov zastala pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo pije, kdo plača
    02:57
    Iz 24UR: Kdo pije, kdo plača
  • Iz 24UR: O položaju vojakov
    01:13
    Iz 24UR: O položaju vojakov
  • Iz 24UR: Propadel vojaški sistem
    01:49
    Iz 24UR: Propadel vojaški sistem
  • Iz 24UR: Sindikati držijo skupaj
    01:10
    Iz 24UR: Sindikati držijo skupaj
Sporazum, ki ga je Kolar Celarčeva v torek parafirala z zdravniškim sindikatom, je v koaliciji dvignil veliko prahu, saj mu nasprotujeta tako SD kot DeSUS. Menita, da sporazum ni rezultat koalicijskega dogovora, zapletel pa je tudi pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. V sporazumu je precej nejasnosti in vlada s sklepom od ministrice pričakuje pojasnila.

Prvak stranke DeSUS Karel Erjavec se je te dni službeno mudil v Iranu in ko se je spet vrnil, se je podrobno pozanimal o dogajanju glede sporazuma vlade s sindikatom Fides. Čudi se, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne zna pojasniti, kaj je parafirala. Glede na to Erjavec priznava, da težko zaupa ministrici, ki bo po njegovem mnenju tudi težko nadaljevala delo na tem resorju.

O usodi ministrice za zdravje je danes razpravljal tudi izvršni odbor DeSUS. In kaj so sklenili? Naša stranka odreka podporo Kolar Celarčevi, je sporočil Erjavec.

Po mnenju DeSUS bi bilo prav, da bi Kolar Celarčeva, ki da bo težko nadaljevala delo, ponudila odstop in da bi ga premier Miro Cerar tudi sprejel. Zadeve so po mnenju DeSUS tako daleč, da na področju zdravstva ni več mogoče pričakovati uspešnega dela vlade, pač pa potrebujejo osvežitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V DeSUS so ocenili, da z ministrico Kolar Celarčevo ne bo mogoče doseči dogovora s Fidesom, glede na to, da je sporazum z zdravstvenim sindikatom parafirala, a zadev ne zna pojasniti. V DeSUS se bojijo, da ne bo sposobna urediti odnosov med sindikatom in vlado, kar pa je nujno potrebno, če želijo zapreti zgodbo z vsemi sindikati, je dejal Erjavec. Če ta zgodba ne bo zaprta, pa bo problem po njegovih besedah tudi s proračunom.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar z morebitnimi prilogami k sporazumu ni seznanjen, so pojasnili na ministrstvu. Bo pa to po njihovih navedbah jasno po pojasnilih, ki jih mora ministrica glede sporazuma s Fidesom posredovati vladi.

Po vseh nejasnostih s sporazumom, ki ga je Kolar Celarčeva v torek parafirala s Fidesom, so v DeSUS danes razkrili, da k temu dokumentu sodijo še priloge, na katere se ministrica sklicuje. Kot je pojasnil podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar, te priloge v sporazumu niso omenjene, so pa ključni del glede vsebinskega reševanja nadaljnjega dela in plačevanja dodatnega dela zdravnikov. Ta dogovor bo potreben za skrajševanje čakalnih dob.

A je po Gantarjevih besedah težava, ker te priloge ni na razpolago, poleg tega je nedokončana, nedorečena in nepodpisana, koalicijski partnerji je uradno niso dobili. Ker pa sporazum priloge ne omenja, tudi omogoča različne interpretacije, meni Gantar in ocenjuje, da je to tudi ovira za dogovor z drugimi sindikati javnega sektorja.

Dogovor z zdravniki je potreben, mora pa biti transparenten, jasen in ne sme dopuščati različnih interpretacij, je dodal Gantar.

Kaj je Erjavec dejal pred sestankom izvršnega odbora?

Erjavec je priznal, da je zelo zaskrbljen, ker te zadeve vplivajo tudi na odnose v koaliciji. Ponovil je stališče DeSUS, da morajo zdravniki ostati del javnega sektorja in tudi del enotnega plačnega sistema.

Erjavec priznava, da ministrici težko zaupa, "glede na to, da parafira stvari, za katere potem ne zna razložiti, kaj pomenijo". Spomnil je, da to vprašanje vpliva tudi na druge sindikate javnega sektorja. "Če vlada tu ne bo zaprla stvari, se bojim, da nas čakajo še težki izzivi," je opozoril.

Po njegovih ocenah bo Kolar Celarčeva težko nadaljevala z delom na tem resorju. "Celo eksperte potrebujemo, da bodo pojasnili, kaj je sploh parafirala," je oster Erjavec. Ob tem je še spomnil na pogoje in pričakovanja DeSUS, da ministrica do 12. decembra predloži reformne zakone, sicer podpore DeSUS ne bo več uživala. To bo čez praktično 14 dni. "Ne verjamem, da ima pripravljen ta zakonodajni paket, glede na to, da ga vlada dela že več kot polovico mandata," je dodal predsednik DeSUS.

Tudi SD na nogah

Tudi v SD so opozorili, da se čas za modre rešitve in zagotovitev socialnega miru izteka. Zato pričakujejo, da bo premier presekal ta gordijski vozel in ukrepal, je povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Obenem je spomnil, da je SD prva problematizirala slab in nedorečen sporazum s Fidesom in ocenila, da ga bo ministrica težko uresničila.

Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin
Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin FOTO: Miro Majcen

Koprivnikar: Zaradi zapletov z ministrico zastala pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je danes ponovil, da so v sporazumu vlade s Fidesom dileme na več postavkah, ki jih mora vladna pogajalska skupina pojasniti v prihodnjih dneh. Aktivnosti bodo potekale čez vikend, v nekaj dneh bo na vladni strani vse jasno, je zagotovil minister in dodal, da vlada ne more sprejeti nečesa, kar ni kristalno jasno.

Zaradi zapletov pri sporazumu, ki ga je ministrica za zdravje parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, so zastala tudi pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. Za danes predvideno srečanje z vladnimi pogajalci je odpadlo, sta se pa zato sestali pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki kujeta strategijo za nadaljnje pogovore.

Koprivnikar je zagotovil, da so z vodji sindikalnih pogajalskih skupin v stalnem kontaktu, a dokler ne razčistijo vprašanj glede sporazuma s Fidesom sestajanje ni produktivno.

Kaj vlada zahteva od ministrice?

Vlada je na četrtkovi seji ministrici za zdravje naložila, naj v čim krajšem možnem času natančno pojasni vse dileme v parafiranem dogovoru, ki je v koaliciji dvignil precej prahu. Po Koprivnikarjevih besedah morajo vedeti, kaj konkretno pomenijo zaveze in kakšne so njihove posledice.

Med drugim je treba pojasniti, kaj konkretno pomeni uveljavitev standardov, kakšne bodo finančne posledice, ali so ti standardi dokončno potrjeni ali se mora kdo do njih še opredeliti. Minister je spomnil še na določbo, da se o odpravi omejitve 57. plačnega razreda pogovarjajo na krovni pogajalski skupini. A je treba po njegovih besedah tudi vedeti, kaj pomeni, če tam ne bo soglasja.

Kot je pojasnil, bodo aktivnosti na vladni strani potekale čez vikend, delovna skupina pa intenzivno dela tudi danes. "Dileme je treba razjasniti, saj vlada ne more sprejeti nečesa, kar ni kristalno jasno," je poudaril.

Povedal je tudi, da ministrica za zdravje v ponedeljek ni prišla na koalicijski sestanek po soglasje za besedilo pred parafiranjem. Imela je pogajalska izhodišča, ki so natančno navajala, o katerih temah se lahko pogaja. Ostala je znotraj področij, samega besedila pa vladni partnerji po Koprivnikarjevih navedbah niso usklajevali.

Zapleti s sindikati tudi ne koristijo pogovorom glede ukrepov za javni sektor v prihodnjem letu. DZ je namreč državni proračun za leti 2017 in 2018 nedavno sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih stroškov dela v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bodo dosegli do začetka novega proračunskega leta, je vlada napovedala enostranske ukrepe.

Prav zato si po ministrovih besedah prizadevajo, da bi zaplet razrešili. "V smeri dialoga in dogovora, saj vsak drugi način vodi v konflikt in tega si nihče, upam, ne želi," je dodal Koprivnikar.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teofil
26. 11. 2016 13.34
+0
Pogrebnik vseh vlad je zopet na sceni,kar pomeni da se Cmerarjevi vladi bliža konec
puspan
26. 11. 2016 13.13
+2
Nikoli ne bom spremenil mnenja, da ima Korl sedmi čut. On že ve, kako se najceneje pelješ zelo daleč brez vozovnice ne, da bi te kondukter vrgel iz avtobusa. Da je pa Celarčeva od vsega začetka nesposobna svojega posla, vedo že moji vnuki v prvem razredu in za to ugotovitev ne rabijo še Erjavčevega blagoslova.
SMCparaziti
26. 11. 2016 10.56
+1
In znova je SDS imela prav. JJ te bebčke koalicijske res lahko ima za navadne cirkuške klovne. Gre le za boj parazitov družbe za ohranitev oblasti in s tem omogočanje njihovim lastnikom, da nas ropajo še naprej.
Simoni?
26. 11. 2016 10.46
+7
Erjavec se tako kot zmeraj pripravlja za ministrski položaj v novi vladi. Cerar pa je tako kot ponavadi korak zadaj in vedno nekaj analizira, usklajuje, preračunava, dokler mu ne bo kristalno jasno da je totalen nesposobnež. Kdor misli da je Cerar vodja paštetarjev, laže sebi in drugim. On je stranko LDS le dobil kot del družinske zapuščine....
xyxyxyxyxyxyxy
26. 11. 2016 09.36
+3
Bolje bi bilo če bi Erjavc spokal, itak ni od njega nič pametnega, same neumnosti počne
zulj001
26. 11. 2016 09.28
+3
Kaj se je pa sedaj spremenilo ,glede na interpelacijo pred dvema tednoma,takrat so jo pa v zvezde kovali.....
mallonge
26. 11. 2016 09.22
+4
Biti pismen ni pogoj za cerarjevo vlado. Milojka je napisala, da cela vojska ustavnih pravnikov ne zna prebrati. Cerarju naj dajo par milijonov pa bo klamfal 3 ure, kaj piše.
mallonge
26. 11. 2016 09.23
+3
Karantanija
26. 11. 2016 09.22
+6
Zdravniki so pozabili, da nimajo samo oni slabih plač. Vendar imajo take, da lahko preživijo. Večina jih ne more, niti upokojenci, ki so delali 40 let, pa dobijo 500, 600 evrov. Najprej se naj rešuje tiste na dnu, potem pridejo tisti na vrhu!
Karantanija
26. 11. 2016 09.15
+8
In to ravno minister Erjavec pove .... Kaj pa naš Piranski zaliv? Še ogromno let se bodo cufali - arbitraža veljavna - arbitraža ni veljavna .... ograja na HR meji ..... ograja na SLO meji .... LB gor - LB dol .... Rešite že enkrat nekaj! Ali pa odstop in naj pride nekdo sposobnejši!
wolfterier
26. 11. 2016 09.22
+5
Začelo se je Virantovanje.Zadnji iz tria Poštenjaki spet razdira vlado.
batom@pinkponk.com
26. 11. 2016 09.14
+6
Odnos zdravnikov do bolnikov je porazen!!! Ne podpiramo jih! Taki nimajo kaj iskati v javnem zdravstvu, ker jih motivira le denar. Ven z njimi!!!
batom@pinkponk.com
26. 11. 2016 09.15
+3
Naj grejo v tujino, namesto da tja izrivajo bilnike s svojim slabim delom in odnosom.
wolfterier
26. 11. 2016 09.24
+6
Vse nad 70 v penzijo,naj spijo doma ! Dajte možnost mladim !
JApajaDAja
26. 11. 2016 09.13
+1
koštrin: "milojka, glavo si operi, sicer ti jo bomo mi!"
staridida
26. 11. 2016 09.07
+2
Levaki vedno soprejmejo z zakasnitvijo, kot svoj produkt, kar SDS predlaga...
batom@pinkponk.com
26. 11. 2016 09.11
-2
wolfterier
26. 11. 2016 09.26
+2
Vlada v Zimbabveju dve strani teksta prebere in razume v nekaj urah.Naši moderni rabijo kakšen teden,pa še ne bodo vedeli,za kaj gre,nje...
KomentatorPolde
26. 11. 2016 08.56
+6
Strinjam se, da ta ženska niti slučajno ne more parirati zdravniškemu lobiju in z njimi povezanimi pijavkami. Vendar, kaj se ima Rjavc za jajcat. Odreka ji podporo in jo tera, da naj odstopi. On je zadnji, ki bi lahko karkoli rekel. Je že pozabil, kako so njegovi diplomati zafurali arbitražo in z njo za slo ključne zadeve. Kaj je takrat ta slo Chuck Noris naredil. Predčasno je prišel z dopusta iz Pariza in se zavil v molk. Odstaviti bi se moral sam ali pa bi ga morali mi, skupaj s pralnim strojem njegove sosede. Luzer nesposoben, parazit proračunski. Šlepa se na račun davkoplačevalcev že sto let. Samo še čakam, kdaj bo postal finančni minister, ker samo to še ni bil. Potem pa res lahko našo domovino preimenujemo v Butale na kvadrat.
prašek
26. 11. 2016 08.07
+1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
26. 11. 2016 08.09
-4
Časa imam zelo malo , zato bom rekel samo : ta ministrica je edina do sedaj , ki ima "kohones" in je pričela odkrivati nepravilnosti v zdravstvu .Že zato DeSus-u ne diši , kajti njihov Gantar je zelo hitro odstopil . Zaradi nesposobnosti, seveda !
prašek
26. 11. 2016 08.10
-4
Zdaj pa uživajte in pljuvajte dalje ! ☺
prašek
26. 11. 2016 08.12
-1
Naj samo še dodam : sporazum še ni podpisan in tudi ne bo , dokler se Cerar tako ne odloči !
I G N O R A N T
26. 11. 2016 08.47
+4
No potem pa je tako kot v Jugovini ko je morala komunistična partija dati stempl in podpis ker brez tega ni nič veljalo.
wolfterier
26. 11. 2016 09.29
+1
Fidel se je stegnil,priporočam en teden žalovanja.Do takrat bo pa morda Cerar doumel,kaj je podpisala ministrica,nje...
piu
25. 11. 2016 21.53
+5
Cmerar in Kahel se sprenevedata na veliko......
piu
25. 11. 2016 21.56
+11
vsak sporazum preden začne veljati, ga mora vlada potrditi.....
piu
25. 11. 2016 21.58
+7
Kdor ni sposoben zaznavanja in razumevanja slovenskega jezika ne more biti minister še manj pa premier....
wolfterier
26. 11. 2016 09.30
+3
Nič se ne sprenevedata,v resnici sta tako butasta !
PS2Xministri
25. 11. 2016 21.45
+1
in kaj bo po menjavi ministrice....v butalah ništa novo.
Brakedirt
25. 11. 2016 21.48
+11
cudim se ko ste tako posteni in najpametnejsi, zakaj niste naredili reda v svojem mandatu? sama usta so vas nesposobnezi.
wolfterier
26. 11. 2016 09.32
+2
Takrat nam novinarji niso povedali,da vsi kradejo,policija in sodstvo pa še zdaj nič ne ve !
glava2
25. 11. 2016 21.44
+6
hahahahahahahaha vsi naj se nam skinejo, nesposobneži in lažnjivci!!!
helter skelter
25. 11. 2016 21.43
+1
Dragi levi loleki, vaš tednik Mladina režimsko trobilo in glasilo Združene levice, je financiran z denarjem iz provizij v zdravstvu, z mafijskim denarjem..... DOKAZANO V ODDAJI TARČA .... in tako pridemo do interesa Kučanovega kroga po obvladovanju vlade in s tem financ v državi s podporo medijev..... res me zanima, kako se počutite ob razkritju, da je glasilo Združene levice - TEDNIK MLADINA v lasti neoliberalistične mafije, financiran s pokradenim denarjem ljudi, ki si plačujemo zdravstveno zavarovanje????
BildiTheEmperor
25. 11. 2016 21.45
+3
Ja in ti ki se borijo proti davčnim oazam, so vsi financirani iz davčnih oaz. Tudi ZL. Ves čas omenjajo Rothschilda a najverjetneje jih prav on financira. Oziroma pere denar iz SLO zdravstva zanje.
Brakedirt
25. 11. 2016 21.45
+1
pojdi za tozilca in vlozi ovadbe, aja ne gre, prevec nesposoben sveckar.
helter skelter
25. 11. 2016 22.05
+3
...svečko sta ti z razkritjem Tarče, tvoja ZL in Mladina porinila v danko ....
Brakedirt
25. 11. 2016 22.08
+0
se sprasujem ali je sploh kaksen slovenec med sveckarji ali ste sami priseljenci?
helter skelter
25. 11. 2016 22.11
+5
hahahaha, kakšen nivo, povsem na nivoju zmedene levice ....
BildiTheEmperor
25. 11. 2016 21.42
+13
Ko berem te ki branijo Cerarja, se mi utrne misel na iste ljudi, ko trdijo, da je Yugo bil odličen avto. In Jugoslavija država blaginje.
helter skelter
25. 11. 2016 21.48
+11
... ljudje z mentalno deformacijo pač, ki jo je povzročilo večdesetletno pranje možganov v jugi. Večkrat se prenaša tudi na otroke ..... saj jih je za razumet, poglej severne korejce, kako so prepričani, da živijo v najnaprednejši državi na svetu ....
helter skelter
25. 11. 2016 22.07
+2
...Brakedirt, lepo nam predstavljaš nivo zmedenega levičarja ....
Brakedirt
25. 11. 2016 22.09
-3
hahahaha,levicarja mi je rekel, hahahahaha, sveckar,nimas pojma v kateri stranki sem
helter skelter
25. 11. 2016 22.15
+9
glede na intelektualni domet tvojih postov, se veliko nisem zmotil....
Brakedirt
25. 11. 2016 22.17
-4
prevec,ne veliko. sicer moram pisati na vasem nivoju,ce ne me ne boste razumeli,ste prevec enosmerni
Brakedirt
25. 11. 2016 22.19
-6
sveckar, a mi pokazes samo en moj post v katerem zagovarjam vlado ali kogarkoli iz politike?
Antropozofija
25. 11. 2016 21.34
+15
Ne zagovarjam Milojke, ker pač ni sposobna voditi niti hišnega sveta.Tudi Erjavec ima dosti masla na glavi, posebej pa pri arbitraži z Hrvaško, kjer je imel zelo bistroumne ideje in izjave.