Slovenija

Čemu uničiti kreativnost?

Ljubljana, 20. 06. 2006 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drnovšek v pismu Janši kritizira načrtovano rušenje Metelkove in neustrezno reševanje problema.

Predsednik države Janez Drnovšek je danes na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil javno pismo glede avtonomne kulturne cone Metelkova mesto.

Metelkove ne damo.
Metelkove ne damo. FOTO: Dare Čekeliš

Drnovšek poudarja, da ga čudi nerazumevanje pristojnih državnih institucij do AKC Metelkova ter je osupel nad načrtovanimi represivnimi ukrepi, s katerimi se želi odpraviti in izničiti velike napore in dejavnosti v okviru Metelkove. Drnovšek pričakuje, da bodo pristojna ministrstva in organi takoj ustavili načrtovane posege in z vodstvom AKC Metelkova raje poiskali ustrezne rešitve.

Mala Šola
Mala Šola FOTO:

Nedopustno je, da v središču Ljubljane dve strani druga drugi napovedujeta vojno, namesto da bi komunicirali in sodelovali, meni predsednik države. "Pri tem bi želel, da vsi skupaj razmislimo, kakšen vzor dajemo našim otrokom, mladim, ko prepovedujemo, preganjamo in uničujemo njihovo pozitivno naravnano energijo, s katero želijo prispevati k boljšemu življenju in spreminjati družbo na bolje," še dodaja.

Metelkova je stičišče ustvarjalnosti in kreativnosti.
Metelkova je stičišče ustvarjalnosti in kreativnosti. FOTO: Dare Čekeliš

Po prepričanju predsednika je AKC Metelkova odigrala prepoznavno in pomembno vlogo od osamosvojitve Slovenije naprej, tam so se vedno najintenzivneje dogajali zgodovinski procesi sodobne kulture. "Danes je Metelkova mesto drugi največji prireditelj kulturnih programov v Ljubljani, vsako leto na Metelkovi poteka mednarodna Delavsko-punkerska univerza, v okviru katere se je vzpostavilo tudi priznano družboslovno in humanistično žarišče slovenske inteligence," še navaja Drnovšek.

Metelkova mesto se je uveljavila kot odprto in dinamično stičišče ustvarjalnosti na raznovrstnih področjih, družbene kritičnosti in strpnosti. Pomembno je, da kot taka mladim ponuja alternativne poglede na aktualne procese in vprašanja.

Drnovšek Janšo poziva, da se seznani z razmerami in z zahtevami kriznega štaba AKC Metelkova ter v okviru svojih pristojnosti preuči možnosti, kako omogočiti, podpirati in spodbujati nadaljnje delovanje tega pomembnega kulturnega centra. Pristojna ministrstva in organi naj poiščejo ustrezne rešitve za celovito ureditev statusa AKC Metelkova.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darja.trontelj@belinka.si
21. 06. 2006 07.10
Jaz sem za REŠITVE
sracko@mail386.com
20. 06. 2006 19.38
Meni se pa zdi nenavadno, da se je Drnovšek tako lahkotno postavil na njihovo stran. Nima nič proti t. i. alternativni kulturi, ampak nekateri pa s tem pretiravajo. Naj najprej uredijo zadeve, pa ne bo nobene vojne.
jsmazarot@email.si
20. 06. 2006 18.58
Vse vrste kolture rabijo svoje centre zbiranja in prikaza le te, zato naj ostane tam kjer je. Če ne se bodo pa potem še 10 le kregali o tem, kam bi jo prestavili in zakaj ne tam ali tam ali tam...
D_sunny@hotmail.com
20. 06. 2006 17.53
Končno se je en politik postavil proti logiki podiranja in uničevanja tistega česar ni mogoče kupiti za noben denar, to je svobodne in kreativne iniciative v središču Ljubljane. Za to mesto je Metelkova vitalnega pomena. Tako kot ima Lisbona svoj Bairo Alto in Kobenhagen svojo Christianio ima Ljublkana svojo Metelkovo, kraj kjer lahko v destih klubih preživiš večer za zelo različnimi ljudmi in na zelo različnih a vendarle strpnih scenah. Zadnja oaza... v sterilnem mestu. Toda svoboda, ki jo obkrožajo ti zidovi se v primeri njihovega porušenja, ne bo razpršila po celem mestu. Kdor mislil, da se bo kreativni in duhovni naboj prerazporedil se moti. Plitka profiterska logika, ki bi tam zgradila par garaž je tista, ki bo potem udarila po celem mestu. Kot koščki razletenega kometa, bodo alternativci zgubljeno tavali po betosnkih ulicah in iskali nova zavetja v drugih dvoriščih.