Slovenija

Cena oklepnikov ugodna?

Ljubljana, 11. 01. 2007 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambni minister Erjavec je pred parlamentarci zagovarjal nakup 278 milijonov evrov vrednih oklepnikov.

Minister za obrambo Karl Erjavec je seji parlamentarnega odbora za obrambo člane odbora med drugim seznanil z vsebino pogodbe in ceno 135 oklepnikov patria 8x8, ki jih je ministrstvo kupilo 19. decembra lani. V za javnost zaprtem delu so predstavniki ministrstva odboru zaupali podatke, ki so v pogodbi opredeljeni kot poslovna skrivnost. Kot je po ponovnem odprtju seje odbora dejal njegov predsednik Anton Anderlič (LDS), bodo člani odbora 24. januarja opravili vpogled v razpisno dokumentacijo.

Celotni postopek za nakup oklepnikov je bil v skladu s predpisi, je zatrdil obrambni minister Karl Erjavec.
Celotni postopek za nakup oklepnikov je bil v skladu s predpisi, je zatrdil obrambni minister Karl Erjavec. FOTO: POP TV
Koristi pa bo imelo tudi slovensko gospodarstvo, saj bo pri izdelavi oklepnikov delo našlo 1.206 delavcev, pogodbenik pa se je v okviru protidobav obvezal kupiti za okoli 161 milijonov evrov slovenskega blaga ali storitev v naši državi, je dejal Erjavec.
Minister Erjavec je uvodoma dejal, da so s sklenitvijo pogodbe zagotovili ključni oborožitveni sistem in glavno opremo Slovenske vojske, ki bo neposredno prispevala k zagotavljanju materialnih in tehničnih pogojev za uresničevanje nove vojaške doktrine. Prav tako so z nakupom oklepnikov zagotovili visoko stopnjo proti-balistične in proti-minske zaščite.

Cena oklepnikov je po Erjavčevem mnenju ugodna. Koristi pa bo imelo tudi slovensko gospodarstvo, saj bo pri izdelavi oklepnikov delo našlo 1206 delavcev, pogodbenik pa se je v okviru protidobav obvezal kupiti za okoli 161 milijonov evrov slovenskega blaga ali storitev v naši državi, je dejal Erjavec.

278 milijonov evrov za oklepnike
Slovenska vojska bo prve oklepnike prejela v letu 2008, opremljeni pa bodo z vsemi načrtovanimi konfiguracijami, kot je minomet kalibra 120 mm, top kalibra 30 mm z integriranim protioklepnim sistemom spike, bombomet kalibra 40 mm in mitraljez kalibra 12,7 mm, je še pojasnil Erjavec.


Za nakup 135 oklepnikov patria je ministrstvo za obrambo z vključenim DDV plačalo 278 milijonov evrov (66,6 milijard tolarjev). Skupna vrednost pogodbe tako obsega 135 vozil patria z vsemi konfiguracijami oborožitve v vrednosti 258,5 milijona evrov (61,9 milijard tolarjev) ter sistem za podporo vodenja in poveljevanja v vrednosti 19,5 milijona evrov (4,7 milijarde tolarjev), je pojasnil Erjavec.

Na podlagi izkušenj z lahkimi vozili valuk 6x6, ko so v Slovenski vojski naknadno vgrajevali elektronski in komunikacijski paket, so nakup takšnega paketa opreme vključili že v pogodbo o nakupu oklepnikov patria, je še pojasnil Erjavec. Ta paket pa je ministrstvo stal že prej omenjenih 19,5 milijona evrov.

Ministrstvo samo določilo konfiguracijo oklepnikov

Drago Koren (NSi) pa je postavil vprašanje o širši družbeni koristi nakupa oklepnikov
Drago Koren (NSi) pa je postavil vprašanje o širši družbeni koristi nakupa oklepnikov FOTO: POP TV

Finančno pokritje pogodbe je zagotovljeno na podlagi izvedbenih dokumentov določenih z zakonom o izvajanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske v letih 2008-2015 in s sprejetim proračunom 2008. Pogodbo so po Erjavčevem zagotovilu sklenili v skladu s ponudbeno dokumentacijo. V njej pa je bilo posebej določeno, da naročnik lahko sam oblikuje konfiguracije in strukturo vozil v okviru ponudbe, kar velja tudi za elektronsko in komunikacijsko opremo za bojno upravljanje, je še pojasnil obrambni minister. Tako so na ministrstvu razpisali nakup 150 vozil, "s tem, da smo si pridržali pravico, da lahko sami določamo število in konfiguracijo vozil," je še dejal Erjavec.

Nakup 135 oklepnikov sicer določa resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske in iz nje izpeljan srednjeročni obrambni program 2005-2010. V omenjenem programu je za nakup 135 vozil namenjeno 262,89 milijona evrov (63 milijard tolarjev), za elektronsko in komunikacijsko opremo pa je bilo predvidenih 79,7 milijona evrov (19,1 milijarde tolarjev), je še opozoril Erjavec in dodal, da je s tem izpolnil obljubo, da bo končna cena oklepnikov nižja od vrednosti 262,89 milijona evrov (63 milijard tolarjev), ki jih določa srednjeročni obrambni program.

Predsedujoči odboru Anton Anderlič (LDS) je od predstavnikov ministrstva za obrambo zahteval pojasnila o napovedovani in realizirani ceni oklepnikov, Aurelio Juri (SD), ki še vedno ne vidi smiselnosti nakupa oklepnikov, in Ivan Jelen (DeSUS) pa sta se zavzela za sprotno obveščanje vlade o postopku nabave oklepnikov. Koalicijski poslanci so bili z ministrovimi pojasnili zadovoljni. Je pa tudi Josip Bajc (SLS) želel več pojasnil glede postopka protidobav in možnosti zaposlitev, Drago Koren (NSi) pa je postavil vprašanje o širši družbeni koristi nakupa oklepnikov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
12. 01. 2007 10.21
kaj bomo rabil 135 oklepnikov v Sloveniji a smo ogroženi ,, za ta denar bi lahko zgradil ogromno stanovanj ,...nov klinični center ,....kupil 1000 operacijskih miz in da ne naštevam ,....kaj nam bodo ti oklepniki,.... a se bojo po cestah vozil kot na Kubi,....a smo res tko ogroženi al kaj,..!!!!!!
albertinum@excite.com
12. 01. 2007 10.13
Vegos, katera mednarodna pogodba določa, koliko moramo namenjati za vojsko? Nobena - zato ne govori neumnosti. Dobre četrt milijarde evrov bi se lahko porabilo veliko bolj koristno, nakup oklepnikov pa je samo metanje denarja skozi okno (JJ je pač vojak, naj ima igrače, ljudstvo pa naj strada). Največ denarja za vojsko sicer namenjajo Severna Koreja, Iran, ZDA in podobni militaristični režimi.
dominicus
12. 01. 2007 10.05
Pred 16 leti nas je napadla NAŠA, ljuba, ljudska armija - wermacht komunistične partije!! Samo sreči in odločnim potezam domoljubov se lahko zahvalimo, da imamo kar imamo. Ker pa se na srečo ne gre zanašati, popolnoma podpiram članstvo v NATU ter nakup oklepnikov, ki bodo last Slovenije. Eni v Sloveniji vsaj imajo VIZIJO in pogum!!
ecoliqua
12. 01. 2007 08.52
Vrtci ne , Oklepniki ja , namesto da Slovenca zavarujete kot redko vrsto kupujete orozje in nas posiljate okoli da nas bo se manj. Vsaka vojna potrebuje kuharje, medicinske sestre, mehanike itd. tako bi Nato-u pomagali in denar za oklepnike porabili za 1001 stvar, ki je 1001 vec potrebna kot kup Železa.......
Vegos
12. 01. 2007 08.35
K namembi sredstev za vojsko nas vežejo mednarodne pogodbe, med katerimi je največja članstvo v paktu NATO. In Erjavec ne more spremeniti dejstva, da moramo toliko-in-toliko procentov BDP (iz glave ne vem) letno nameniti za obrambo.
esfflight
12. 01. 2007 08.32
Ali se gospod Erjavec in njegovi zavedate, koliko denarja stanejo oklopniki. Za koga jih boste pa uporabljali? Ali se boste skrili v njih k vas bodo ljudje nagnali iz vlade, ki samo zapravlja? Mar res nimate vizije prihodnjosti ali vas je Nato vse cisto obsedel? Resnicno ste cisto izgubili stik z realnostjo. Kdo pa bo to placal? Zapirate firme in ljudi na cesto, vi pa plovete v smer, ki vam ni znana. Mislim, da se peljete da sami ne veste kam. Ali ste pomislili, koliko generacuj bo placevalo vase neumnosti?
*Alien*
12. 01. 2007 04.18
limonca4
11. 01. 2007 21.10
Moj favorit za ime oklepnikov pa je Fighting Money. =)))))
Bohem
11. 01. 2007 20.58
Ali nebi bilo bolje, če bi teh 278 mio EUR vložili v izgradnjo kakšne tovarne z orožjem in bi dobilo zaposlitev več kot 1.206 delavcev, tako bi sproti izdelali ugodnejše orožje zase pa še kaj bi se lahko prodajalo na tuje?!? Tri muhe na en mah. Lp
Tonček Balonček
11. 01. 2007 19.58
V skladu z vojaško doktrino NATA bi bili v primeru sgresije na Slovenijo ti oklepniki v nekja dneh onesposbljeni ali pa odtujeni. Enako bi bilo tudi z lovskimi ali transportnimi letali. Ko bi šlo zares, bi bilo popolnoma vseeno, ali s eposamezni oklepnikimenuje Plemeniti, Korajžni, France Prešeren ali Daki. Zab poveljniškega bi predlagal ime Janez Pavel II.
ecoliqua
11. 01. 2007 18.25
Ja ste naivni ja valda hocejo porabiti se 22 mil.EUR pa da bo okrogla 300 mil.....nekdo mora se mal zasluziti....
metroactive@gmail.com
11. 01. 2007 17.38
Dajmo jim vredno ime, ki bo v ponos vseh nas, izberimo ime, ki je zgodovinsko, ki ima zven, ob kateremu završi in ti gredo dlake pokonci. Naj bo kot Beethovnova Heroica. In bodi Težka Breda!
inkir
11. 01. 2007 15.11
1206 delavcev?Kaj Erjavec šteje zraven zaposlene v Gorenju in na MORS-u????????Ime oklepnika pa naj bo kar RJAVEC.Upam,da jim bo čim bolj rjavel
yanker007@gmail.com
11. 01. 2007 09.55
Ja, super ideja! Moj favorit za ime oklepnikov je "Strojan"!
Siniša Bizjak
11. 01. 2007 09.39
kako zanimivo....zato da bi lahko dali ime 135 oklepnikom, bodo dali ven razpis...če to ni višek ej....