Slovenija

'Cene nekaterih nepremičnin bodo še padale, nekaterih pa celo ne bo mogoče prodati'

Ljubljana, 11. 09. 2014 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
145

Kupovanje nepremičnine je lahko izredno stresno in polno pasti. Na kaj vse morajo biti kupci pozorni, smo povprašali sodnega cenilca. Cene so že drugo leto zapored dosegle rekordno nizke ravni. Je trenutno pravi čas za nakup ali bodo cene še padale? Predvsem se bodo segmentirale, pravi cenilec.

Nakup stanovanja - 3
Nakup stanovanja - 3 FOTO: Thinkstock

Nakup stanovanja je življenjska investicija. Tisti, ki so že kupovali nepremičnino, pravijo, da gre za izredno stresen dogodek, pri katerem moramo biti pozorni na vrsto stvari. Kaj mora kupec preveriti, kako poteka sam postopek in ali je zdaj res najboljši čas za nakup, smo povprašali Janeza Hribarja, sodnega cenilca in pooblaščenega ocenjevalca pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Našli smo stanovanje, ki nam je všeč. Sodnega cenilca vprašamo, kaj je prva stvar, ki jo moramo preveriti. To je vsekakor zemljiška knjiga, pravi Hribar. Iz zemljiške knjige je namreč razvidno pravno stanje nepremičnine, kdo je lastnik, morebitne hipoteke ali druga bremena, denimo služnost bivanja in podobno. Če nepremičnina še ni vpisana v zemljiško knjigo, morajo biti na voljo vsi overjeni originali predhodnih kupoprodajnih pogodb. Hribar vsem kupcem svetuje, da je zelo priporočljivo preveriti, ali so obveznosti, kot so plin, elektrika, telefon in podobno plačane. Kupec naj tudi od prodajalca zahteva, da mu pokaže položnice.

Lahko se zgodi, da ima nepremičnina plombe ali bremena. Se je tovrstnemu nakupu bolje izogniti? Hribar pravi, da odvisno od tega, kdo je kupec. V primeru, da se nepremičnina kupuje s kreditom, so vključene banke, ki situacijo poznajo in same vodijo kupca in prodajalca. Če pa je kupec fizična oseba z gotovino in pravni laik, pa bo potreboval pravno pomoč, to je pomoč notarja in odvetnika ali pa vsaj pomoč dobrega nepremičninskega posrednika, meni Hribar.

Če se kupec odloči za novogradnjo, mora najprej preveriti, ali ima nepremičnina uporabno dovoljenje, predpostavka zanj je gradbeno dovoljenje, pojasnjuje Hribar. Če je objekt še v gradnji, lahko kupec preveri samo gradbeno dovoljenje. Poleg tega je treba tako kot v primeru nakupa rabljenega stanovanja preveriti morebitne predobremenitve in hipoteke. Kot dodaja Hribar, pa gre "gradbeno - tehnično in arhitektonsko za celo vrsto podrobnosti, o katerih se mora kupec predhodno poučiti ali dobiti pomoč strokovnjaka".

Za nakup stanovanja se nekateri zakreditirajo tudi za 30 let, zato previdnost pri izbiri in samem postopku nikakor ne bo odveč.
Za nakup stanovanja se nekateri zakreditirajo tudi za 30 let, zato previdnost pri izbiri in samem postopku nikakor ne bo odveč. FOTO: Thinkstock

Odločili smo se za nakup. Kaj sledi?

Ko pridemo do faze, da se odločimo za nakup, se običajno najprej plača ara, to je nekje do 10 odstotkov celotnega zneska, ostalo pa je odvisno od načina kupčevega plačila, razloži Hribar. V primeru, da bo kupec plačal z gotovino, je najbolj varno postopek speljati preko notarja. Pri njem se podpiše in overi kupoprodajna pogodba ter pogodba o hrambi te pogodbe. Notar kupcu izroči overjeno pogodbo potem, ko mu kupec izroči dokazilo (nakazilo, ki je potrjeno na banki), da je prodajalcu nakazal denar, celoten postopek pojasni Hribar. Na tej točki še opozori, da se v veliko primerih zgodi, da to fazo izpeljejo agencije, a sam to odsvetuje. Pravi, da so v tem primeru "tveganja neprofesionalne izvedbe ali postopka bistveno večja kot pri pravnih strokovnjakih". Prepričan je, da je glavni interes agencije izvedba in ne varnost posla za stranko.

V primeru, da kupec najame stanovanjski kredit, pa postopek običajno določi banka. Praviloma gre tako, da kupec plača aro in prvi del kupnine (to je okoli 20 do 30 odstotkov), preostalo pa prodajalcu po vpisu hipoteke nakaže neposredno banka. "Je pa tu še precej manjših podrobnosti, ki lahko bistveno vplivajo na varnost izvedbe posla, zato je tu koristen neodvisen pravni nasvet," še svetuje Hribar.

Bodo cene še padale?

Geodetska uprava RS Slovenija (Gurs) v svojem poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2013 ugotavlja, da so cene stanovanjskih nepremičnin od začetka njihovega sistematičnega spremljanja v letu 2007 že drugo leto zapored dosegle rekordno nizke ravni. Povprečna cena rabljenega stanovanja je v Sloveniji znašala 1510 evrov na kvadratni meter (predlani 1630 evrov). Najvišja je bila na Obali brez Kopra z 2260 evri (predlani 2510 evrov), v Ljubljani z 2080 evri (predlani 2320 evrov) in Kopru z 2050 evri (predlani 2240 evrov).

Ali lahko pričakujemo, da bodo cene še padale? Hribar pravi, da se bodo cene predvsem segmentirale. To pomeni, da bodo za nekatere tipe nepremičnin še padale oziroma nekaterih nepremičnin celo ne bo mogoče prodati, recimo nefunkcionalne enodružinske hiše izven urbanih središč na podeželju. Predvsem pa bodo cene odvisne od splošne ekonomske situacije. A ko se ta popravi, se bomo znašli v podobnem položaju kot v sredini 90. let, praktično brez novogradenj, je prepričan Hribar. Na trgu namreč vsako leto manjka približno 5000 stanovanj, trenutni manko je torej približno 10 do 15000 stanovanj. Ob tem še opozarja, da so pri tem t.i. bančne nepremičnine povsem nerelevantne, saj so "lokacijsko, arhitektonsko in/ali gradbeno - tehnično" povsem nekonkurenčne.

Kupovanje nepremičnine je lahko izredno stresno in polno pasti.
Kupovanje nepremičnine je lahko izredno stresno in polno pasti. FOTO: Thinkstock

Kako znižamo ceno?

Če sedaj pogledamo konkretno. Dvosobno stanovanje za Bežigradom, veliko 57 kvadratnih metrov, se na največjem nepremičninskem portalu v Sloveniji prodaja za 119.000 evrov. Je možno oglaševano ceno še znižati? "Znižanje cene je odvisno do subjektivnega položaja obeh strank. Torej, kako hitro mora prodajalec prodati in kako všeč je kupcu konkretno stanovanje," pojasnjuje Hribar. Glede na izkušnje, ki jih ima, pa pravi, da je dobro pogajalsko izhodišče plus ali minus 10 odstotkov od ocene, ki jo je podal Gurs. "Vse ostalo je stvar pogajalskih sposobnosti in volje za sklenitev posla obeh," dodaja.

Ali lahko dejstvo, da je bilo stanovanje prenovljeno, vpliva na ceno? Hribar pravi, da njegove izkušnje tega ne potrjujejo, razen v primeru, da gre za visoko kakovostno raven prenove. Meni, da bo prenova bolj vplivala na hitrost prodaje. Po njegovih izkušnjah večinoma kupci raje vidijo "surovo" stanje, kot pa, da ugibajo, "kaj je pod ploščicami in lamelnim parketom". Tudi za prodajalca velja podobno. Če gre za relativno nizko cenovno prenovo, to je manj kot 100 evrov na kvadratni meter, to kupcem ne bo dosti pomenilo. Tudi na ceno ne bo vplivalo, bo pa tudi v tem primeru mogoče prodaja malce hitrejša.

Je trenutno najboljši čas za nakup?

Hribar meni, da je to odvisno od subjektivnega položaja. "Trg je aktiven, sicer na polovični ravni, a dobre nepremičnine na dobrih lokacijah se prodajajo in kupujejo. Če torej nekdo išče nepremičnino za bivanje za več desetletij ter najde idealno, manjše razlike v ceni najbrž niso tako bistvene. Če po drugi strani nekdo ne potrebuje nepremičnine in se noče ukvarjati z njo, mu je samo breme in strošek, velja malo popustiti pri ceni," je prepričan naš sogovornik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

napoleon3
12. 09. 2014 19.29
+7
Ni kreditov cen padajo, ko se bo sprostil kreditni krč, pozabite na take cene. Stanovanj je krepko premalo in cene bodo strmoglavo narastle.
Darja Skok
12. 09. 2014 01.19
+7
Mansardno stanovanje 110m3 ogrevanje na klimo ali samostoječ kamin, 10km iz Ljubljane oddam....CENO NAJEMA POSTAVITE SAMI !
DonMiltonFriedman
12. 09. 2014 00.29
+15
Cene stanovanj in nepremičnin morajo biti visoke, saj prihaja nepremičninski davek in je treba čim več pobrat. Zahvala za garanje in polno odrekanj 2 generacij družine pa je, da postaneš podnajemnik v lastni hiši.
ponosen_na_24ur
11. 09. 2014 23.41
-6
Prodajali smo stanovanje v Ljubljani(Polje) 57kv za 104.000 euro za 1 leto je prišel sam en na vpogled. Ko smo znižali ceno na 70.000 v enem tednu je bilo prodano. Gurs je ocenil stanovanje na 115000 euro.
ponosen_na_24ur
11. 09. 2014 23.44
-8
ocena Gursa daš na polovico in tem se začne pogajanje kar je najbolj ugodno tako za prodajalca kot za kupca
flojdi
12. 09. 2014 17.44
+1
.ja pa še plaćaš cenilca, da je stanovanje vredno manj od gursovske ocene...ZAKAJ ne pridejo sami ocenit SVOJE ocenitve...
flojdi
12. 09. 2014 17.46
.ker če ga ne plačaš (CENILCA namrec) pLAČAŠ davek na ljupko gursovsko ocenitev...
butalistan
11. 09. 2014 23.26
+7
čimprej prodati in oditi iz zlovenije, ne pa kupovati nepremičnin saj je država pred propadom
Timotej Hesterman
12. 09. 2014 19.06
+1
Res je, mi se že selimo v Avstralijo! Hvala bogu, da ustrezamo vsem njihovim zahtevam, z ženo imava poklice, ki so trenutno pri njih najbolj iskani. Adijo SLovenija, zbogom Evropa, želim vam čimveč Bratuškovih in Junkarjevih!
Nauders
11. 09. 2014 23.13
+4
če mi ne starši zapustil bajto bi že davnaj bil izven Slo
murate
11. 09. 2014 18.59
-6
Ni še čas za nakupe nepremičnin,raje varčevati namensko in čez nekaj let kupiti ugodneje z več gotovine lažje pogajati o ceni in pogojih kredita.
brusilec
12. 09. 2014 11.15
+7
če ne bojo šle banke po ciprskem sistemu.. pol pa pozabi na vse prihranke nad 25 000 evrov ... zaradi tega sem jst investiral, ker takole ne bo šlo dolgo
damko 1
11. 09. 2014 18.58
-4
bitnabit
11. 09. 2014 17.10
+11
Mene bol zanima zakaj smo bankam dali miljone ceprav majo mnoga stanovanja , ljudi pa mecejo vun in ocenijo ga kot drobiz, je kolega pravo kak je so gledat neko nesocialno obcinsko stanovanje-placas najemnino, in stanovanje je blo slabso od hleva- to je samo tota fora da ga lahk eni kupijo pol za drobiz, eh brezveze
flojdi
11. 09. 2014 16.18
+6
.cene bodo še padale. kupcev pa ko morje. zbirateljskih. kupit zDražbena = zanje mala šala. kupit neki za več kot pol manj kot = Ocenjeno na VELEgeodetski..zrihtat..počakat ..prodat ..ko bo Ugodneje. (matematka lopovov.
flojdi
11. 09. 2014 17.11
+3
.zakaj se ne oglasi nihče , ki so mu stanovanje prodali Dražbeno. ali tak , ki jih po Dražbeni ceni KUPUJE......
brusilec
12. 09. 2014 11.17
+9
kolkr gledam tele dražbe me nič ne vleče... notri še živijo ljudje, ki jih ne spraviš ven. Tk da, kdor ma živce za to, naj gre v te štose.
flojdi
12. 09. 2014 17.39
-1
.eni majo te živce.(mene jim je uspelo pospešit it vn. ni jim uspela želja prodat za tretjino....kupcev ko d reka. men je uspelo prodat za več kot pol manj kot je vredno...kupcev ko d reka ... : eni majo živce. /podobno je to kot odkup zlatnine. ODKUPNA cena = ****, PRODAJNA iste teže pa najmanj +50..
Justice4all
11. 09. 2014 16.17
+14
Kupna moč se manjša in je ne bo več vsaj naslednjih 50 let. Pahor pa govori da smo že iz recesije. Seveda,z praznimi žepi. Evropa se potaplja,kitajska in indija bo imela kupno moč... Kaj pa mi proizvajamo,da bi kaj imeli...
Puppupapa
12. 09. 2014 13.09
+1
tud kitajska in indija ne več. njihov vrh je trajal vsega leto, mogoče dve. zadeve so se že začele podirat tudi tam, vsaj kar se finančnega sistema tiče...
BULDOH
11. 09. 2014 16.12
+5
Cene rastejo-kupec išče kmeta-cene padajo kmet išče kupca-to je to....
Netajkun
11. 09. 2014 14.19
+24
Najboljši posel so naredili tisti , ki so kupili 80 kv.m. veliko in novo stanovanje na " elitni lokaciji " ob avtocesti ( po 3250 € / m + garaža dodatno ) . Torej skupaj z garažo za 278.000 € , po možnosti večino na kredit ( npr. 25 let po 1000 € , takrat ko se je še na veliko delilo ) , danes pa kljub 2 nadpovprečnim plačam komaj povežejo mesec z mesecem . Na obrobju mesta bi si za ta denar sezidali dvodružinsko ( 2 x 80 kv.m. ) varčno , nadstandardno hišo z vso opremo , 2 garažama in 3 parkingi . Samo peljati bi se bilo potrebno kakšnih 20 minut po avtocesti , namesto po mestni gneči . Nepremičninski agenti so takrat " reklamirali - opravičevali " visoko ceno z nižjimi stroški v prihodnosti ( kot : potem ne potrebuješ avtomobila ! , ne izgubljaš časa , itd . . ) . In ljudje so množično kupovali .
ponosen_na_24ur
11. 09. 2014 23.42
2 sta že taka ki imajo već kot 1000 euro obroka :D
El Koronito
11. 09. 2014 13.20
-10
Vsak državljan, ki si tega želi in še nima svoje nepremičnine, bi moral v brezplačen najem dobiti npr. 1ha zemlje, na kateri bi si lahko, brez administrativnih ovir, zgradil bivališče. Le to, bi seveda moralo ustrezati okoljskim normativom. Lastno bivališče bi moralo biti neobdavčeno, medtem ko bi lastnike večih nepremičnin morali drastično obdavčiti, sploh tiste, ki mislijo, da lahko na ta način neupravičeno bogatijo. Pa da vidimo cene nepremičnin ...
dugi159
11. 09. 2014 15.38
+12
Ja pa mesecna renta bi tud pasala da bi mel pol dost casa kosit okol hiske
El Koronito
11. 09. 2014 22.30
-9
ZoranNajlepšiDEE
11. 09. 2014 13.13
+108
PA SEJ NISM BOLAN, DA BOM STANOVANJE PREPLAČAL ZA 100% IN CELO ŽIVLJENJE SUŽENJ TEJ NEPREMIČNINI.. RAJŠ ŽIVIM NA VIKENDU PA S PUNCO KURMA DRVA IN ŽIVIM KOT ČLOVEK NE KOT SUŽENJ!!! HVALABOGU ŠE OBSTOJAJO ŽENSKE KI SO ZADOVOLJNE SKROMNEGA ŽIVLJENJA, IN NE TISTE AVŠE, KI JI VSE V RIT PORINEŠ PA ŠE NI DOST!!
El Koronito
11. 09. 2014 13.14
+16
S.L.Jackson na kvadrat
11. 09. 2014 13.09
+1
A mislite,da je cena 600 eur po kvadratu realna za hišo?
retro77
11. 09. 2014 13.15
-11
odvisno: če je novogradnja, na fini lokaciji dam zanjo 2000 na meter, če je pa komunistična neobnovljena hiša iz leta 60, dam pa zanjo=vrednost gradbenega zemljišča - stroški rušenja.
Bendit
11. 09. 2014 18.45
-10
Tocno tako. Kvlitetna novogradnja in dobra lokacija, lahko 2000 na m, ce je pa gnila stara bajta 50 in vec let pa vrednost placa minus rusenje in odvoz. Pika.
User1094863
11. 09. 2014 22.52
+1
ja sam zaradi bajte k jo boš podru maš že komunalno ureditev in možnost nadomestne gradnje in tudi to ima vrednost
FIGEC
11. 09. 2014 13.07
-7
Jaz slovenceljsko potrpežljivo čakam samo eno: KDAJ SE BO DRASTIČEN PADEC CEN NEPREMIČNIN KONČNO ZAČEL ODRAŽATI NA ODERUŠKIH NAJEMNINAH, KI JIH MORAMO PLAČEVATI ZA STANOVANJA. STANARINA VSAK MESEC VISI NAD NAMI KOT DAMOKLEJEV MEČ. ČE NE BOŠ PLAČAL SI NA TAPETI ZA ODSTREL IN RESEN KANDIDAT ZA BREZDOMCA. OB TEJ PRILIKI POZIVAM NOVINARJE, DA NA USTREZNIH INŠTANCAH POSTAVIJO VPRAŠANJA, KAKO JE S TEM IN KDO NAM NAJEMNIKOM ŽE DOBRIH 5 LET KRADE. STANARINA MI V ZADNJIH PETIH LETIH NI ŠLA DOL NITI CENTA, FUNKCIJA, PO KATERI SE IZRAČUNAVA STANARINA PA JE LINEARNO ODVISNA OD VREDNOSTI STANOVANJA.
Bendit
11. 09. 2014 18.47
-2
Niti ne, cena najemnine je odvisna od ponudbe in povprasevanja. Ponudb ni vec, se pa v teh casih marsikdo boji kupiti stanovanje ali pa ga ne more, ziveti pa mora nekje, zato najame in veliko ljudi raje renta ce nima dobre in sigurne sluzbe, ki pa so danes samo se v Bruslju in v DZ
Ann Bee
11. 09. 2014 13.01
+10
Cene nepremičnin, na določenih področjih so prenapihnjene. Za stanovanja ne vem, ampak v iskanju starejše hiše za obnovo in z namenom živeti notri nekaj desetletij (Kras, Goriška), se srečujemo z nenormalnimi cenami za podrtije, ki so primerne za rušitev, brez zemljišča in z zelo slabo povezavo. Nekatere se prodajajo že 5 let in več, prodajalec pa ne misli spustiti cene niti za cent, medtem pa nepremičnina izgublja na vrednosti in nekega dne se mu bo porušila v prah, takrat bo pa edino sosed pripravljen kupiti to parcelo za drobiž.
ROMELS
11. 09. 2014 13.05
+0
Vidiš, takšne bi bilo potrebno zelo obdavčiti, pa bi prodaja stekla. Mrtev kapital od katerega nihče nima nič.
El Koronito
11. 09. 2014 13.22
-8
Jasno. Edina rešitev je v visoki obdavčitvi vsake dodatne bivalne nepremičnine.
Space Voyager
11. 09. 2014 11.59
-2
Za pravo ceno se bi vse prodalo.
ROMELS
11. 09. 2014 12.47
-11
Normalno. Kdo pa je še toliko neumen, da bo stanovanje 100% preplačal, glede na normativni strošek.
Biziboj
11. 09. 2014 11.40
+18
Sami pametnjakoviči in brihtne glavce. vsi vse veste koliko kaj stane, kdo ima koliko od česa. Vse poglede in zorne kote vsakogar vpletenega v celoten proces poznate v nulo. Sami naredite pol ceneje,... Kakšni slovenceljni!!!!!! Če ti ustreza nepremičnina,cena,... jo kupi, v kolikor pa ne pa shut the f up!! Samo nabijate in pametujete. Groooooza!!!!!
ljubissa
11. 09. 2014 12.05
-3
Po tvojem komentarju sklepam, da imaš nepremičnino. Men je prav všeč. Naj se zgražajo, naj pljuvajo... Dokler bo tako, bodo cene še padle. Čez kako leto,dve bom pa lahk neki fajn kupu za solidno ceno. Živeli!
felix59 drugič
11. 09. 2014 12.45
-3
Spet eden, ki napihuje ceno svoje nepremičnine, ki mu jo je itak kupil ata.
Biziboj
11. 09. 2014 13.01
+3
tako se lahko tolažiš, da nisi uspel kupiti. Sicer pa nihče ne pravi, da bi morali biti lastniki nepremičnin v kateri živimo. V bistvi smo Slovenci unikum v svetu po odstotku lastniških nepremičnin. Jaz sem namreč sam kupil kar imam, ni veliko je pa dovolj za moje potrebe. Moje nepremičnine ne prodajam in če bi jo, bi jo pač prodal po tržni ceni in se ne bi tolkel po glavi, če bi bila cena nižja kot tista po kateri sem kupil. Tako pač je v življenju, win some, loose some!