Slovenija

VIDEO: Od jutri telefonsko naročanje na cepljenje

Ljubljana, 26. 10. 2009 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začenja se cepljenje proti novi gripi. Prvi pridejo na vrsto zdravstveni delavci, naslednji teden pa se lahko cepijo tudi kronični bolniki. Zdravim ljudem naj bi po novem zadostovalo že enkratno cepljenje.

Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja je opozorila, da se virus nove gripe po drugih državah širi hitreje od sezonske gripe, zato je preventivno cepljenje nujno opraviti čim prej.
Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja je opozorila, da se virus nove gripe po drugih državah širi hitreje od sezonske gripe, zato je preventivno cepljenje nujno opraviti čim prej. FOTO: Damjan Žibert

Prva pošiljka cepiva proti novi gripi je v Sloveniji, ponekod se bo že v torek začelo cepljenje za zdravstvene delavce, od prihodnjega ponedeljka pa se bodo lahko cepili tudi prebivalci. Prednost pri cepljenju bodo imeli kronični bolniki kot bolj ogroženi, je pojasnila Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja, zdravim pa naj bi zadostovalo že enkratno cepljenje.

Od jutri se lahko kronični bolniki med 8. in 13. uro naročite na cepljenje na telefonsko številko 01 472 38 07.
64 cepilnih centrov

Po Sloveniji je enakomerno razporejenih 64 cepilnih centrov s posebnimi cepilnimi ekipami, ki bodo danes in jutri že prejele cepivo. Po besedah Kraigherjeve bo najprej cepljeno zdravstveno osebje, ki je vsakodnevno izpostavljeno okužbam, nato bodo sledile rizične skupine – astmatiki, ljudje s srčno-žilno boleznijo, sladkorno boleznijo in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Minister je danes zatrdil, da se sicer namerava cepiti v drugi polovici novembra, a pri tem noče biti privilegiran.
Minister je danes zatrdil, da se sicer namerava cepiti v drugi polovici novembra, a pri tem noče biti privilegiran. FOTO:

Od jutri se lahko naročite!

Po besedah vodje javnega zavoda ZDL Renate Rajapakse se bo cepljenje v prestolnici začelo naslednji teden, jutri pa bo začel delovati tudi center za naročanje s telefonsko številko 01 472 38 07, kjer bodo sprejemali klice vsak dan od 8. do 13. ure. "Pozivamo ljudi, ki spadajo med rizične skupine, da se čim prej naročijo, da lahko temu prilagodimo tudi naše cepilne ekipe,“ še pravi in dodaja, da se lahko v Ljubljani cepijo tudi ljudje iz preostalih delov države.

Dodatne informacije o bolezni ...

Cepivo ni nevarno, stranski učinki so redki

Na nekatere očitke, da je cepivo nevarno in ni primerno za uporabo, pristojni z Inštituta za varovanje zdravja odgovarjajo, da je uporabo danega cepiva po temeljitih preiskavah odobrila Evropska agencija za zdravila. "Cepivo ni nevarno in želimo, da se cepi čim več ljudi,“ pravijo. Stranski učinki cepiva, ki bo za večino okuženih zadostovalo že samo z enkratnim cepljenjem, so po njihovih besedah redki. "Na mestu cepljenja se lahko pojavi rdečica, oteklina, zateklina, glavobol in utrujenost, a ob takojšnji zdravniški oskrbi to pacientom ne bo predstavljalo večjih nevšečnosti,“ je dejala Kraigherjeva.

V laboratoriju Inštituta za varovanje zdravja so pretekli teden potrdili šest novih primerov okužbe s pandemskim virusom nove gripe. Doslej smo v Sloveniji potrdili 270 primerov okužb.

Miklavčič: Zdravstvena dejavnost ne sme zastati

Minister za zdravje Borut Miklavčič je izrazil željo, da bi bilo v Sloveniji nove gripe čim manj in v čim bolj blagih oblikah, predvsem da zaradi tega ne bi zastala redna zdravstvena dejavnost. "Trenutno smo v povečani aktivnosti krvodajalstva, da si še pred pandemijo nove gripe zagotovimo dovolj zdrave krvi za vso zimo,“ pravi minister.

Predstavnica javnega zavoda ZDL je predstavila tudi program ukrepov v primeru razglasitve epidemije. "V tem primeru bo zdravstveni dom v Ljubljani deloval le na šestih lokacijah, zaradi dobrega dostopa pa bo cepljenje mogoče le v dveh enotah zdravstvenega doma – Center in Fužine,“ pravijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorencdask
27. 10. 2009 08.24
Malo povprašajte v najbližjem zdravstvenem domu, koliko zaposlenih se je prijavilo. Jaz sem povprašal, odstotek je v enomestni številki.
milimix
26. 10. 2009 22.46
NAJLEPŠA JE NARAVNA SMRT NE ,DA ŠE ZANJO PLAČAM.
Buena Vita
26. 10. 2009 22.38
RDEČI SAMO ZASTRUPLJAJO,VEDNO NOVE NAČINE NAJDEJO KAKO
gorencdask
26. 10. 2009 20.18
Ne hvala, dovolj strupa dobim s hrano in iz okolja.
Boštjan Bukova Drva
26. 10. 2009 19.41
Ker delam v zdravstvu smo se lahko prijavili za cepljenje.Prijavil sem se a se ne bom dal cepit,ker je preveč stranskih učinkov.
killi-123@hotmail.com
26. 10. 2009 19.10
Po vsem povedanem in napisanem smo s Hrvati določeni za poskusne zajce. Zakaj bi sicer oba ministra podpisala enako pogodbo, da država prevzema odgovornost ob morebitnih težavah.
__jan__
26. 10. 2009 18.50
pa kaj so že vsi malo nori ali kaj ....... govorijo daj se gremo cepit a sploh veste kaka kemija je to vsak človek si mora sam zgraditi imunski sistem ne pa da si vbrizgavajo neko kemijo ..... najbolj noro pa je da pravijo da se naj NOSEČNICE cepijo pa kaj so normalni a splh veste kako to škodu otroku tile res nis normalni !!!
odbogaposlan
26. 10. 2009 18.23
državljani morate s cepljenjem proti gripi, plačti izpad plačil iz zvarovalnice zdravnikom!
odbogaposlan
26. 10. 2009 18.22
SUŠI GRIPA - reklamno sporočilo!
Tonček Balonček
26. 10. 2009 17.55
Se spomnim nevarnosti mileniuma (računalniki), biloške in atomske vojne, terorizma, antraksa, AIDS-a, na miljone žrtev bi moralo biti, pa kasneje BSE, nekh virusov in kaj vem še česa! Pa saj bo leta 2012 itak konec sveta! Zakaj prehitevamo junij 2012, ko bomo itak pogubljeni, pod to vlado ap verjetno že prej...
dan12
26. 10. 2009 17.49
Številni domači in tuji mediji poročajo o podkupovanju farmacevtskega giganta Novartis na področju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Albanije in sumijo, da so podkupovali tudi na področju celotne Evrope. Proizvajalci cepiv za novo gripo podkupujejo z namenom, da bi v državah sprejeli smrtonosna netestirana in neregistrirana cepiva. S kazensko ovadbo proti podjetju Novartis, njegovi hčerinski podružnici iz Slovenije in neznanim fizičnim osebam se zdaj ukvarja okrožno državno tožilstvo. Hrvaški mediji so namreč objavili novico, da je hrvaški imunološki zavod kupil milijon in pol odmerkov cepiva proti novi gripi, ki naj ne bi bilo niti potrjeno niti registrirano. v tem primeru se gre za uradno netestirana in neregistrirana cepiva, ki imajo po številnih podatkih visoko stopnjo smrtonostnosti. Razlika je tudi v tem, da se to odvija na svetovni ravni.
dan12
26. 10. 2009 17.42
Proizvajalci cepiv za novo gripo podkupujejo z namenom, da bi v državah sprejeli smrtonosna netestirana in neregistrirana cepiva. Citat iz hrvaške Potkupljivanjem gurali cjepivo Novartis se sumnjiči za potkupljivanje liječnika i zdravstvenih dužnosnika, njihovih obitelji, rodbine i prijatelja u nekoliko država. Transparency International koordinirat će istragu u regiji, a u nekim državama već je pokrenula postupak. Podsjetimo, prije nekoliko dana pojavila se informacija da je Hrvatska kupila cjepivo protiv gripe A od Novrtisa, koje još nije potvrđeno ni registrirano. Potpisan je i ugovor kojim se Novartis ograđuje od nedjelotvornosti i nuspojava cjepiva.
JaNePa
26. 10. 2009 17.09
Ja, totalna manipulacija - nekdo je nekaj odobril, nekdo je nekaj temeljito preiskal, nekdo zatrjuje, da je to vse 100% varno... KDO, KAJ, ZAKAJ, KJE?
saigon
26. 10. 2009 16.49
dovoljenje za to cepivo je izdala evropska komisija za zdravila bla bla bla ......... bla .............bla........... pa a vi mislte da jst zaupam vašim komisijam al kaj
spaparnas1
26. 10. 2009 16.48
Če bi bilo cepivo tako nedolžno kot pravijo, potem farmacevtski giganti ne bi zahtevali, da posledice nosijo na svojih plečih davkoplačevalci. Poleg tega pa je nova gripa v ZDA izbruhnila takoj po začetku cepljenja, torej jo je povzročilo cepljenje. Za tiste, ki pa jih zanima kaj več o tem kaj je res v sepivih pa bi priporočal da si poiščejo članek: Vaccines’ Dark Inferno What is not on insert labels? by Richard Gale and Dr Gary Null
saigon
26. 10. 2009 16.47
kje pa je seznam sestavin v cepivu mislm to bi blo zanimivo prebrat če že na vsaki salami gledate kaj ima notr konzervanse za inekcijo je pa kr vseen ker so itak zdravniki najbl pametni
saigon
26. 10. 2009 16.45
čudim se ljudem ki si grejo ubrizgat v svoje telo nekaj kar sploh ne vejo kaj je to samo zato ker so na televiziji rekli da je to uredu in da ni nič narobe keri osli
JaNePa
26. 10. 2009 16.43
"Na nekatere očitke, da je cepivo nevarno in ni primerno za uporabo, pristojni z Inštituta za varovanje zdravja odgovarjajo, da je uporabo danega cepiva po temeljitih preiskavah odobrila Evropska agencija za zdravila. "Cepivo ni nevarno in želimo, da se cepi čim več ljudi,“ pravijo." Pravijo, KDO? Imena in priimke prosim. Tipični manipulativni ..., pač.
Byron
26. 10. 2009 16.23
Saj ja, telefonsko naročanje. Lepo se sliši, toda kaj ko na nasprotni strani žice nikoli nihče ne dvigne slušalke.
testosteron
26. 10. 2009 16.05
V vsaki laži in govorici je vedno vsaj 50% resnice - in ne gre toliko za neke teorije zarote. Me prav zanima koliko zdravnikov vam zna razložiti sestavine in ostale podatke o cepivu ??' In še za konec - žena mi dela v xy Slovenski farmacevtski družbi in vam lahko samo povem - groza kaj se vse počne in to le zaradi profita !!!