Slovenija

Cepljenje se je začelo

Ljubljana, 02. 11. 2009 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začelo se je cepljenje proti novi gripi. Cepil se bo lahko vsakdo, bodo pa v začetku prednost dali kroničnim bolnikom. Zdravniki zavračajo pomisleke, stranski učinki so veliko bolj mili kot gripa, pravijo.

Cepiti se ne smejo osebe, alergične na katero od sestavin cepiva.
Cepiti se ne smejo osebe, alergične na katero od sestavin cepiva. FOTO: Jani Dolinšek
Širjenje okužbe z novim virusom gripe lahko zmanjšamo, če upoštevamo nekaj osnovnih napotkov. Najučinkovitejša zaščita je pogosto umivanje rok. Roke si vedno umijemo po kašljanju, kihanju, brisanju nosu in dotikanju onesnaženih površin, s katerimi je bilo v stiku veliko ljudi.

Danes so po Sloveniji začeli proti novi gripi cepiti tudi prebivalstvo. Cepil se bo lahko vsakdo, v prvih tednih cepljenja pa bodo prednost dali kroničnim bolnikom. Za cepljenje se bo treba v 64 cepilnih centrih po Sloveniji predhodno naročiti, posameznik bo moral prispevati sedem evrov, ostalo bo krila država.

Cepilni centri ne bodo regijsko omejeni, kar pomeni, da se bo lahko posameznik cepil v katerem koli cepilnem centru. Na širšem obljubljanskem območju jih bo 18, na Celjskem 10, na območju Maribora sedem, na Koroškem šest, na območju Novega mesta, na Murskosoboškem in Goriškem, obalno-kraškem območju in Gorenjskem pa po štirje.

Kdo naj se cepi in kdo ne?

Infektolog Franc Strle je zanikal, da se nova gripa širi hitreje kot običajna gripa. "Dejstvo pa je, da se je začelo prej, kot se praviloma začne pri običajni sezonski gripi," dodaja.

Po sedanjih priporočilih stroke se proti novi gripi lahko cepi otroke že od starosti šest mesecev dalje. Za starostno skupino od šest mesecev do devet let priporočajo dva polovična odmerka s presledkom vsaj treh tednov. Za odrasle in otroke, stare 10 let in več, priporočajo cepljenje z enim odmerkom, za osebe z oslabljeno imunostjo zaradi bolezni ali zdravil pa cepljenje z dvema odmerkoma v presledku vsaj treh tednov. Ob tem pristojni poudarjajo, da se lahko shema cepljenja z novimi podatki kliničnih raziskav spremeni.

S pandemskim cepivom se ne smejo cepiti osebe, ki so imele resno alergično reakcijo na katero koli sestavino tega cepiva ali na katero koli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih. To so jajčne in piščančje beljakovine, ovalbumin, formaldehid, gentamicinijev sulfat in natrijev deoksiholat. Cepljenje pa se odloži v primeru, ko ima posameznik akutno bolezen z visoko telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija.

Strle: Številke govorijo v prid cepljenju

Cepljenje proti novi gripi
Cepljenje proti novi gripi FOTO: Jani Dolinšek
Ni pričakovati, da bi kdo po cepljenju proti gripi umrl, ima pa lahko vročinsko bolezen, ki je kratkotrajna, lahko se slabo počuti, je utrujen. Predstojnik infekcijske klinike Franc Strle

Nihče od vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in krizni štab, ki so bili do zdaj cepljeni proti novi gripi, ni poročal o kakšnem hudem stranskem učinku, so imeli pa nekateri blage lokalne učinke, kar pomeni, da jih je na mestu, kjer so bili cepljeni, malo bolelo, je dejal predstojnik infekcijske klinike v Ljubljani Franc Strle. Neposrednih podatkov o stranskih učinkih cepiva je po njegovih besedah razmeroma malo, za cepivo, ki ga bomo dobili pri nas, so objavljeni podatki iz študij, opravljenih na okoli deset tisoč ljudeh. Ti podatki niso pokazali čisto nič bistveno drugačnih stranskih učinkov kot pri običajni gripi, pa tudi neuradni podatki o ljudeh, ki so se cepili pred kratkim, kažejo, da so sistemski učinki povsem enaki kot pri običajnem cepivu, je poudaril Strle.

"Če bi cepili milijon ljudi, bi jih imela mogoče polovica ali četrtina blage bolečine na mestu cepljenja, če pa tega milijona ne cepimo, jih bo približno 25 odstotkov dobilo novo gripo, kar pomeni, da bodo imeli bolečine po mišicah nekaj dni," je poudaril Strle. Povedano drugače: Če ima po cepljenju en odstotek kratkotrajno vročinsko bolezen, to pomeni, da jo bo od milijona cepljenih dobilo deset tisoč, če pa ne bodo cepljeni, jih bo imelo 250.000 vročino, ki bo trajala pet do sedem dni, je razložil.

Prav tako se ne pričakuje, da bi zaradi stranskega učinka cepljenja kdo umrl. Če bo od milijona necepljenih zbolelo 250.000 ljudi, pa jih bo po dosedanjih predvidevanjih umrlo od 0,1 do 0,5 odstotka, kar pomeni od 250 do 1250 ljudi, opozarja Strle. Po njegovih besedah so tako koristi od cepiva velikanske.

Švica prepovedala cepljenje nosečnic, kroničnih bolnikov in otrok

Čeprav je količina podatkov o uporabi cepiv v času nosečnosti omejena, leta izkušenj s cepivi proti sezonski gripi ne kažejo na posebna tveganja. Študije so namreč pokazale, da ni dokazov za posredni ali neposredni vpliv cepiva na otroke niti na nosečnico ali njen plod. IVZ

Tako so se odločili, ker naj ne bi bilo dovolj dokazov, da je cepivo zanje zdravo. Strle na to pravi, da je "Švica ena od evropskih držav, pri večini evropskih držav pa ni tako".

Evropska agencija za zdravila (EMEA) meni, da razmerje med koristmi in tveganji za nosečnice in otroke pri omenjenih cepivih ostaja pozitivno, zato sprejetih priporočil za snemanje ne spreminja, pa so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Tako še vedno velja, da se cepiva uporabljajo tudi pri nosečnicah, če se oceni, da je to potrebno in v skladu z uradnimi priporočili, ter pri otrocih nad šestim mesecem starosti. Enako stališče je v svojem najnovejšem poročilu z dne 30. oktobra letos zavzela tudi strateško-svetovalna skupina strokovnjakov za cepljenje pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Svobodni Umetnik
02. 11. 2009 23.33
js vsak dan cepim....drva
pagan
02. 11. 2009 20.18
za vsako rožco se da bolezen nardit.... prevara farmacevtsk industrije...
okko
02. 11. 2009 19.18
joj kira panika:) to je takšna gripa kot vsaka druga. Če imaš razne bolezni kot so huda astma, srčna obolenja, poškodovana jetra ali ledvice ti je lahko usodna, drugače pa ne. Proti njej se boriš z imunskim sistemom, čajčkom in lekadoli. Ne rabte se cepti! Zdravstveni delavci naj bi se zarad tega ker delajo z bolniki da se ne nalezejo pa še kazga okužjo. Ne morjo si privoščit bolniškke s če so tam za bolnike....
bolimepatak
02. 11. 2009 19.01
Pričakujte, da se bodo cepili...javno....,na cepivu bo prava etiketa, vsebina pa verjetno......vitaminčki......
hitra
02. 11. 2009 18.52
pa absolutno so mogli dat tak članek, premalo je povpraševanje po cepivu, haha, da mi plačajo se ne cepim
Kritik19
02. 11. 2009 18.51
Cepivo je bolj nevarno od gripe!!! Zato NE HVALA!
sumarT
02. 11. 2009 18.45
ni šans da se cepim..premočni stranski učinki
242424
02. 11. 2009 18.34
Cepivo ni varno! Zdravstveni delavci sami se nočejo cepiti z njim, ker ni dovolj preizkušeno. Sicer pa se cepiva delajo na podlagi virusov, ki razsajajo eno sezono nazaj v Indiji, ker sklepajo, da se bodo le ti prenesli tudi k nam. Nikjer ne piše, da ste okuženi z virusom za katerega so delali cepivo. Poleg tega je v cepivu toliko umazanije in strupov, da se je vsekakor bolje zdraviti in pozdraviti na naraven način!!!!
SLO KRITIK
02. 11. 2009 18.31
tale mediji pa kuhajo ene stvari bla bla bla ne vem no
odbogaposlan
02. 11. 2009 18.19
Hitro se cepit!Da bodo imeli zdravniški šintarji kaj dela!
Vesela deklica
02. 11. 2009 18.17
kaj ni tako, da se upokojenci ne smejo cepiti? (morda se motim) V glavnem pa mene ne bodo dobili na nobene limanice. Bom prenesla tudi staro/novo gripo, če bo to potrebno.
TOTALEN_KURAC
02. 11. 2009 18.16
Nihce me ni vprasal, ce se bom cepil, predno so nabavlal robo, so pa zapravili moj tezko pridelan denar za nekaj kar nocem.
JA-NE
02. 11. 2009 18.15
Helsinški monitor Slovenije opozarja, da je cepljenje proti novi gripi globalna zarota, katere cilj je razredčenje svetovne populacije. Po besedah predsednice združenja Neve Miklavčič Predan, ki se sklicuje na poročanje novinarke Jane Burgermeister, so novo gripo ustvarile svetovna elita in nekatere farmacevtske družbe. Zaradi posledic cepljenja bi lahko v desetih letih umrlo pet milijard ljudi, preostali dve milijardi pa bi imeli čistejšo vodo in okolje. Izbranci bi prišli tudi do velikih ozemelj. Cepivo farmacevtske družbe Baxter, ki naj bi bilo bolj varno od generalnega cepiva družbe GlaxoSmithKline in s katerim se bodo cepili določeni sloji prebivalstva, naj bi vsebovalo nanočipe, s katerimi naj bi nadzorovali tiste, ki bodo preživeli cepljenje. Miklavčič Predanova pravi, da gre za poskuse na ljudeh, ki so po svojih dimenzijah strašnejši od poskusov v nacistični Nemčiji. Po njenem mnenju pandemska gripa ne obstaja, saj ni dovolj razširjena, umrljivost pa je prenizka.
TOTALEN_KURAC
02. 11. 2009 18.09
To je skandal oz. to bo skandal, ko pride ven, da si je zbornica vse skupaj izmislila (upokojenko v smrtni nevarnosti), ker se malokdo cepi. Minister za zdravstvo pa bo odstopil, ce ne tudi cela vlada, saj je drzava zapravila za cepiva malo drzavno bogatstvo, ki ga nihce noce in ne verjame vanj.
est
02. 11. 2009 18.01
A je to res, ali je samo cenena reklama za cepivo?
bolimepatak
02. 11. 2009 18.00
Če bodo hoteli prodati cepivo.....ja, je panika na prvem mestu. Vprašal bi najprej nekaj zelo enostavnega: Kako je prišlo do združitve teh virusov???? Ali je to zgolj naključje....??????
Iwch
02. 11. 2009 17.58
Jaz se cepil proti tej gripi NE BOM!... ne mislim podpirat farmacevtske lobije...pa kolikor sem prebral na internetu, se lahko začetni simptomi zdravijo z Lekadolom - LOL....osebna higiena pa ni problem.
igor--zmaj
02. 11. 2009 17.57
Strokovnjaki so "malenkost" nepristranski zaradi prejete provizije ...
Audy
02. 11. 2009 17.54
A vas tole bolj prepriča? " President Barack Obama's two young daughters have not been vaccinated against the H1N1 flu, according to White House press secretary Robert Gibbs. He said the vaccine has not been made available to Malia, 11, or 8-year-old Sasha because of risk factors."
Strom69
02. 11. 2009 17.45
kolko pa jih je v smrtni nevarnosti zarad navadne gripe?! daj neeehajte že napihovat to "svinsko" gripo noo -.-