Slovenija

Veber po mnenju Cerarja čez meje, minister razmišlja o kazenski ovadbi

Ljubljana, 07. 04. 2015 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci se bodo kmalu zjasnili, kaj bo z obrambnim ministrom Jankom Vebrom. Ta sicer Cerarja opozarja na oviranje obrambnih ukrepov države, razmišlja celo o kazeniski ovadbi. Cerar odgovarja, da je šel čez vse meje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Politična preigravanja
    01:42
    Iz SVETA: Politična preigravanja
  • Iz 24UR: Veber opozarja Cerarja pred kršenjem zakonov
    03:26
    Iz 24UR: Veber opozarja Cerarja pred kršenjem zakonov
Premier Miro Cerar bo imel v četrtek na izredni seji 15 minut za obrazložitev svojega predloga za razrešitev ministra Janka Vebra.
Premier Miro Cerar bo imel v četrtek na izredni seji 15 minut za obrazložitev svojega predloga za razrešitev ministra Janka Vebra. FOTO: Miro Majcen

Člani kolegija predsednika DZ Milana Brgleza so se na današnji seji dogovorili, da bo v četrtek izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra in se seznanili z odstopom ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež. Četrtkova seja se bo začela ob 13. uri. Predsednik vlade Miro Cerar, ki predlaga Vebrovo razrešitev, bo imel na izredni seji za uvodno obrazložitev na voljo 15 minut, za razpravo pa eno uro. Prav tako bo imel Veber za predstavitev stališča na voljo 15 minut in za nadaljnjo razpravo eno uro.

Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali Cerarjev predlog, je vložila skupina poslancev SMC. Cerar razrešitev predlaga zaradi ministrovih navodil obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe.

Janko Veber, obrambni minister
Janko Veber, obrambni minister FOTO: Damjan Žibert

Vebra večina očitno ne bo podprla

Cerar je pred posredovanjem predloga v DZ ministra pozval k odstopu, a se ta za to ni odločil. Prepričan je, da njegovo ravnanje ni nezakonito. Svoje stališče želi pojasniti tudi v DZ, za njim pa trdno stoji tudi njegova stranka SD. Da v DZ ne bodo podprli premierjevega predloga za razrešitev, ker je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, so napovedali tudi v DeSUS.

Veber odločanja o razrešitvi v DZ sicer skoraj gotovo ne bo prestal. Glasove za razrešitev so namreč poleg SMC doslej že jasno napovedali poslanci NSi, tudi v SDS so pojasnili, da Vebra ne bodo podprli. Za razrešitev ministra je v DZ sicer potrebna navadna večina.

Postavlja pa se vprašanje, ali bo do glasovanja o premierjevem predlogu sploh prišlo, saj lahko Veber, tako kot se je v preteklosti v podobnih primerih že zgodilo, odstopi tudi v času obravnave predloga v DZ.

Veber opozarja Cerarja na spodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s kazenskim zakonikom

Veber se je sicer že danes nameraval sestati s Cerarjem. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem, ga je želel opozoriti na spodkopavanje obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. "Dobronamerno sem ga želel opozoriti na nekatera pomembna dejstva, ki sem jih poslal pisno," je dejal.

Ta člen določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

"Današnje izjave Vebra so šle preko neke običajne meje in mere. Jaz jih ta trenutek, ob tem svečanem dogodku, ne želim komentirati," je dejal. A obenem napovedal, da se bo zagotovo, če bo treba, nanje odzval v prihodnjih dneh.

Na dnevnem redu tudi seznanitev poslancev z odstopom Markeževe

Na dnevnem redu četrtkove izredne seje pa je tudi seznanitev poslancev z odstopom z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, s katero ji bo tudi prenehala funkcija, začasno vodenje resorja pa bo prevzel Cerar. Markeževa je odstopila minuli teden, le dva dni po prevzemu poslov na ministrstvu, in sicer zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat. Konec prejšnjega tedna se je Markeževa, ki je bila pred izvolitvijo za ministrico poslanka SMC, odpovedala tudi poslanski funkciji.

Predsednik SD Dejan Židan
Predsednik SD Dejan Židan FOTO: Miro Majcen

Kako rešiti politično krizo?

V SD po besedah predsednika Dejana Židana vztrajajo, da je bila odločitev premierja Cerarja za predlog razrešitve ministra Vebra politična. Tako predvideva, da bodo do četrtka, ko bo predlog obravnaval DZ, za politično krizo iskali politično rešitev. "Pogosto ugotavljamo, da smo politične stranke dolžne, da zagotavljamo politično stabilnost, saj je Slovenija najhitreje napredovala tedaj, ko smo bili politično stabilni in smo imeli kot družba enotne cilje," je pojasnil Židan in vnovič poudaril, da SD ni tista, ki je začela politično krizo. "Zavedamo se tudi, da politično krizo rešujemo tako, da ustvarimo politično stabilnost. A k temu morajo težiti vse stranke v koaliciji, ne le SD," je poudaril.

Kakšna bo odločitev v četrtek, ne napoveduje, meni pa, da se bo tem političnim odločitvam politika morala prilagoditi. Dejstvo je, da premier ministra Vebra noče več v svoji ekipi. A tudi danes Židan ne odgovarja konkretno, ali v SD razmišljajo o novem ministru ali o odhodu iz koalicije.

Na vprašanje, ali so pripravljeni na volitve, pa je odgovoril, da v tem trenutku še nihče v Sloveniji ne razmišlja o predčasnih volitvah, "saj jih kot država ne potrebujemo in ne zmoremo".

V primeru, če bo Veber razrešen, se sicer omenja tudi možnost rekonstrukcije vlade, v smislu, da bi SD prevzela izpraznjen resor ministrstva za izobraževanje, odstopila pa obrambni resor. Tudi to so po Židanovih besedah hipotetična vprašanja, na katera niso pripravljeni odgovarjati.

Če ne prej, pa se bodo koalicijski partnerji sestali v sredo, ko bo vladna ekipa na delovnem posvetu razpravljala o nacionalnem reformnem programu in se bodo tedaj verjetno dotaknili tudi aktualne politične zagate.

V sredo sicer obeležujemo tudi 25. obletnico prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji. Židan ob tej priložnosti pravi, da je do stanja v državi manj kritičen kot nekateri drugi, ker se zaveda, da je 25 let samostojnosti za državo še vedno puberteta "in v njej očitno delamo tudi pubertetniške napake".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (717)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
15. 05. 2015 15.16
+1
Tale Veber je res kod klop,bistvo je da je imel prste tam kje ih nebi smel in sedaj to ni pomembno ali so kaj ztuhtali glavno je da je ali so imeli prste tam kje ih nebi smeli in pika kazen je ne izbežna in konec .......
M_teorija
08. 04. 2015 13.53
+1
Dejte že povedat, če bodo predčasne. Ene bo pobralo od negotovosti in želje po oblasti!?
ottomici
08. 04. 2015 14.05
+1
Volitve niso rešitev, saj je po vsakih volitvah zadeva še slabša. Zaradi tega je tudi udeležba na volitvah vsakič slabša. Počasi bodo na volitve prihajali le tisti, ki kandidirajo. PREDPOSTAVLJAM, DA JE REŠITEV SAMO V PLEBISCITU O PRIKLJUČITVI SLOVENIJE K AVSTRIJI. Za poštene državljane je to dober predlog, za barabe, katere imajo sedaj raj v državi pa bodo proti tudi pod krinko patriotizma. Sam ne verjamem, da je patriotizem imeti skoraj polovico državljanov na Rdečem križu in Karitasu.
pingosok
08. 04. 2015 20.50
+3
++++++++++++++++++++++++ni kaj drugega za dodat-podpišem takoj !
ottomici
08. 04. 2015 21.10
+1
nemevečbrisat hvala za podporo, ampak dva sva premalo. Nikakor pa ne smeva obupat, čeprav bo za naju verjetno prepozno, nam bodo pa potomci, ki ne bodo več morali s trebuhom za kruhom, zahvalni.
ottomici
08. 04. 2015 13.45
+0
Naredimo plebiscit o priključitvi Slovenije k Avstriji in rešeni bomo vladnih cirkusiranj, ki iz poštenih državljanov ustvarja berače. Ob skoraj 200.000 brezposelnih je politika sprejela edini zakon po hitrem postopku zakon o istospolnih in s tem tudi uničila družinski zakon. Vsak ki ima vsaj eno sivo celico se omenjenega sramuje, nekateri pa bodo morda zaradi omenjene bedarije naredili parado ponosa. Upam, da je dovolj razmišljujočih državljanov, da jasno povemo, da je dovolj eksperimentiranja na račun nič krivih državljanov. Sam sem bil aktiven udeleženec v vojni za Slovenijo in sem vojni veteran. Vendar se za to, kar imamo sedaj nisem boril. Kriza je samo do Avstrijske meje, doma pa jo dela vsakokratna vladna politika in nesposobno ali morda skorumpirano pravosodje, katero je glavni krivec za klavrno stanje države. Predpostavljam, da tisti, ki delajo z državo in državljani kot svinja z melnato vrečo. Šolajoča mladina se zaveda, da nima svetle prihodnosti v sedanji domovini, kjer vlada lopovščina na najvišji ravni. Kdor hoče doseči pravico, je na Slo pravosodju težko, če si reven pa nemogoče doseči. Predpostavljam da marsikdo ob teh dejstvih ni ravnodušen. Sam vidim najelegantnešo rešitev v plebiscitu o priključitvi Slovenije k Avstriji, saj je alternativa zelo kruta: umiranje na obroke ali revolucija. ISKRENO PRIČAKUJEM, DA SE BO NAŠEL SPOSOBEN POSAMEZNIK ALI POŠTENA STRANKA, KI BO NA PRVO MESTO DALA POŠTENE DRŽAVLJANE IN NAREDILA VSE, DA IZPELJEMO PLEBISCIT O PRIKLJUČITVI SLOVENIJE K AVSTRIJI.
M_teorija
08. 04. 2015 13.41
-1
Če prodamo Telekom se še solit več ne bomo mogli!?
ginger 1
08. 04. 2015 12.34
+4
Kako je tele jajo veber mascevalno-agresiven...predsednik pahor in jajo v.sta iz iste stranke-stranke socijalnih demokratov(sd)...pa,kaj sploh hocejo tele sd-jevci ?! Samo dobro placo,delati konstruktivno itak NE ZNAJO.Obnasajo se,kot leta 1945...ali bo po njihovo ali pa diktatura...kakor koli obrnemo vedno izberejo njim tako sladko DIKTATURO !!!
VSEZNALECno1
08. 04. 2015 12.32
+2
kir podn, skrajno levičarske stranke bodo podprle nerodno zlorabo ministra vebra........... sramota.....podn................
BULDOH
08. 04. 2015 12.26
+5
Se pravi, jutri bo v parlamentu vebrošov....
ginger 1
08. 04. 2015 12.41
+5
ottomici
08. 04. 2015 13.50
xxx121
08. 04. 2015 12.04
+5
Ta vlada ne bo padla zaradi Vebra saj se bo z pridružitvijo Janeza še bolj okrepila !
BULDOH
08. 04. 2015 12.28
+4
Talevi pravijo, da bo šel Janez na Dob.....
M_teorija
08. 04. 2015 13.56
-1
Talevi nismo taki vedeževalci kot na desni. Talevi le pravimo, da je obsojencem mesto na Dobu!?
ginger 1
08. 04. 2015 14.54
+1
Ne ! Vi niste vedezevalci,vi niste niti resnicoljubi,vi ste enostavno pisci znanstvene fantastike...
BULDOH
08. 04. 2015 11.51
+4
Po kom sklepam, da bo ta vlada kmalu padla-Mesec že obljublja odpis dolgov ta revnim, teh pa je že polovica v državi.....
cmer?ek25
08. 04. 2015 11.56
+8
Mesec ne zna kaj govori,še majn pa Violeta.....!
TheMafiaDon
08. 04. 2015 11.57
+3
sej smo rekli da bodo spet predčasne volitve jeseni, poleti pa bomo brez vlade...star zgodba vsak mandat...
RožleX
08. 04. 2015 12.13
+5
Če hočejo zmagat morjo še bolj lagat....
Transformerji
08. 04. 2015 11.47
+2
Cerar je izjavil, da je šel Veber čez vse meje. Mene ta zadeva ne briga kaj dosti - bi bilo pa pametno, da bi Cerar ministrici za zadravstvo in bodoči ministrici za šolstvo postavil časovno mejo za reforme - ta pa naj bo samo dva meseca!
TheMafiaDon
08. 04. 2015 11.36
+3
kdo bo naslednji obrambni minister? Joško Joras ali Urška Čepin? (masažni salon ima blizu pentagona :)
RožleX
08. 04. 2015 11.37
+3
TheMafiaDon
08. 04. 2015 11.39
+2
Cmerar je pa tako vsestranski kot sosed Vratovinc ;)
RožleX
08. 04. 2015 11.42
+7
Deklica za vse....!.In to dobesedno kot Pahi
TheMafiaDon
08. 04. 2015 11.49
+2
najvsivedo
08. 04. 2015 11.31
+4
RDEČI VOJAK ŠVEJK KAR SAM SE JAVI NA DOB.
sinhron
08. 04. 2015 11.29
+0
Da se je težko posloviti od dobrega stolčka verjamem , ne morem pa gledati nekoga , ki naredi očitno napako pa se tako oklepa svojega stolčka , kot to dela Veber ! V stranki SD bi morali spoznati , da nasilno odlašanje odhoda ministra je neizbežno in ni tragedija , samo morajo izbrati drugega kandidata , ki bo delal po pravilih !
Mauzahecmauzares
08. 04. 2015 11.24
+12
za to vlado ne vidim prihodnisti
IlluminatiAllSeeingEye
08. 04. 2015 11.29
+14
...tudi državljani nimamo prihodnosti pod to vlado;)
El Koronito
08. 04. 2015 11.30
-3
RožleX
08. 04. 2015 11.34
+5
El Koronito
08. 04. 2015 11.39
-2
No nč nas vas naj ne bo sram. Kr lepo povejte, kdo je gospodar vašega uma. Ob čigavem imenu vam zaigra srce?
El Koronito
08. 04. 2015 11.44
-3
RožleX
08. 04. 2015 11.18
+2
Youneed
08. 04. 2015 11.18
+0
To je cvet slovenskega ljudstva. Najboljši, ki smo jih izbrali. Nimajo nobene slabe lastnosti, ki je nimamo vsi. Samo kažejo nam, zakaj nismo tako uspešni, kot si želimo. Sodelovanje očitno ni naša kvaliteta. Že v šoli se vzpodbuja tekmovalnost. V politiki pa dva namišljena nasprotna pola. To pač ne gre.
mulc113
08. 04. 2015 11.14
+4
Ali stranka SD še ni ugotovila, kakšno politično škodo jim njihov minister dela? Kaj boste počakali, da vas "preseneti" rezultat na volitvah? Ne se potem čudit. G. Cerar je predsednik vlade in če predsednik ministru ne zaupa, ga zamenja. Do tega ima vso pravico, kot ima minister pravico, da vztraja. SD pa namesto da bi ukrepala, z grožnjami pomaga ministru pri pokopu lastne stranke. Kdo pa vas bo še želel v koaliciji, če na naslednjih volitvah po kakšnem nesrečnem slučaju presežete parlamentarni prag?
vsismosužnji
08. 04. 2015 11.18
-1
čudno - sds take in še mnogo hujše afere samo pomagajo!!!!
mulc113
08. 04. 2015 12.05
+0
SDS ima tudi čudno bazo volivcev. Mislim na poprečno starost in izobrazbo.
vsismosužnji
08. 04. 2015 11.08
-4
očitno je nekdo spet na trstenjakovi pustil kurnik odprt!!!
1xy
08. 04. 2015 11.10
+0
jp.......bolje svobodna kura, kot zasužnjen sodobnik :)))))
vsismosužnji
08. 04. 2015 11.10
+1
1xy
08. 04. 2015 11.12
+0
ja, tako se oglaša prijazna putka, ko znese jajca........in SD ministri so rabli dopust, da so si nabavili jajca za veliko noč :))))
vsismosužnji
08. 04. 2015 11.16
-1
za sd ministre in njihova jajca me ne briga!!!jaz sem pobarval samo tistega s prve strani reporterja!!!!
RožleX
08. 04. 2015 11.07
+7
Ne mine dan.., da se ne najde kakšen nepridiprav med lewaki..."..Naslednji..?
enakostzavse
08. 04. 2015 12.04
-1
desnjaki pa ste cvet slovenstva, al kako. Če ne bi bilo kriminalcajanše&Co., bi sodišča morala odpuščat zaposlene !!!!!!!!!!!
Duhec004
08. 04. 2015 10.57
+0
Hvala bogu.... za EU in NATO.... ko maš takega obrambnega ministra.
MARK AUREL
08. 04. 2015 11.01
-1
kaj pa ostali" abrambni" ministri. imeli so roko na kupu marmljat
Duhec004
08. 04. 2015 11.02
+0
1xy
08. 04. 2015 11.03
-1
in EUR.......če ne bi imeli 1000% inflacijo........
Duhec004
08. 04. 2015 11.04
+1
1xy.... glede na neusmiljenost politične elite, ki odloča.... je vse skup slaba tolažba. Konc je.... večina to sranje podpira.
1xy
08. 04. 2015 11.05
+2
ni še dosežena nulta točka........5% je še rezerve, dokler še te rezerve ne stlačijo v lastne žepe, tako dolgo ne bo drugače.........