Slovenija

Predsedstvo SD zadovoljno s pogajalskim izkupičkom in naklonjeno vstopu v koalicijo

Ljubljana, 21. 08. 2014 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsedstvo SD je večinoma naklonjeno vstopu v koalicijo, dokončna odločitev pa bo znana 3.septembra. SD bodo pripadli trije resorji. Ob tem je Dejan Židan dejal, da so v stranki striktno zahtevali le enega, in sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Stranka Mira Cerarja (SMC) bo po včerajšnji soglasni odločitvi sveta stranke, da stranka ZaAB ne bo dobila povabila v koalicijo, usklajevanja nadaljevala le še z DeSUS in SD. Nova vlada bo tako očitno imela 52 poslanskih glasov, a kandidat za mandatarja Miro Cerar pravi, da ni razočaran. Po njegovem mnenju so naredili vse, kar so lahko, da bi zgradili čvrsto koalicijo.

Izvršni odbor DeSUS se je že v sredo odločil svetu stranke predlagati vstop v koalicijo, medtem ko je predsedstvo SD o tem razpravljalo danes popoldne.

Večina članov predsedstva SD je zadovoljna s pogajalskim izkupičkom in s tem naklonjena vstopu v novo koalicijo, je ob robu seje predsedstva dejal predsedujoči SD Dejan Židan. Svoje mnenje bo prihodnji teden izrekalo še članstvo, zadnjo besedo pa bo 3. septembra imela konferenca SD.

Predsedstvo SD ob pregledu najnovejše, tretje različice koalicijskega sporazuma ugotavlja, da so zahteve te stranke v veliki meri upoštevane. Je pa to po Židanovih besedah še vedno besedilo, ki bo osnova za "čiščenje" prihodnji teden, ko se bodo sestajale sektorske skupine strokovnjakov.

Kot je pojasnil Židan, večina članov predsedstva priznava dosežen uspeh na dosedanjih koalicijskih usklajevanjih in je "videti kar veliko podporo" vstopu v vladno koalicijo Mira Cerarja.

Dejan Židan
Dejan Židan FOTO: POP TV

SD bodo pripadli trije resorji

Pogovarjajo se tudi o kadrovski razdelitvi, pri čemer je že znano, da bodo SD pripadli trije resorji. Ob tem je Židan zagotovil, da so v stranki striktno zahtevali le enega, in sicer ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga v tem mandatu vodi Anja Kopač Mrak iz vrst SD. Po Židanovih besedah so ta resor zahtevali zato, ker gre za značilen resor, ki omogoča varovanje in razvoj socialne države. Kopač Mrakova o tem, ali bi nadaljevala delo na tem položaju, še ne želi govoriti, saj da je za izjave v zvezi s tem še prezgodaj.

Židan, ki sicer trenutno opravlja tekoče posle ministra za kmetijstvo in okolje, je povedal tudi, da bo verjetno še naprej ostal na tem položaju. To ministrstvo bi se sicer po zadnjem osnutku koalicijskega sporazuma preimenovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pod največjim vprašajem tako ostaja tretji resor, ki bi ga še dobila SD. V igri naj bi bila šolski in obrambni, pri čemer se kot kandidata za ministra omenjata minister za izobraževanje, znanost in šport v odhodu Jernej Pikalo, obrambni resor pa bi po nekaterih informacijah lahko prevzel nekdanji predsednik DZ in poslanec SD Janko Veber.

Dokončne odločitve glede resorjev še ni, je dodal Židan, ki tudi o konkretnih imenih še ne želi govoriti. Obenem je poudaril, da je za SD pomembna zlasti uskladitev programa, medtem ko so kadrovska vprašanja manj pomembna in "v nobenem primeru ne bodo predmet takšnih ali drugačnih izsiljevanj".

Po Židanovem mnenju bi bilo namreč "nefer", da bi se s SMC pogajali o še kakšnem dodatnem resorju, saj so se o številu resorjev dogovorili, ko sploh še ni bilo znano, koliko strank bo v vladi. "Mi smo stranka, ki ne spreminja svojih stališč čez noč, prav tako v SD nismo tisti, ki bi ogrožali obstoj ali pa nastanek koalicije," je pristavil.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Bratuškova je razočarana

Premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek je bila sicer sinoči zelo razočarana nad odločitvijo SMC, da jih ne bodo povabili v vlado.

Kot je pojasnil Cerar, je ZaAB "povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade". Dodaten element za odločitev sveta SMC, da ZaAB ne povabi v koalicijo, pa je tudi zelo vprašljiv postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, med katerimi je tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Kot je Bratuškova navedla v pisnem odzivu, argument, da naj bi bilo krivo njeno ime na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, ni prepričljiv. V ZaAB so prepričani, da se bo odločitev SMC izkazala kot neodgovorna in za državo napačna.

Ob tem je Bratuškova poudarila, da je na seznamu kandidatov za evropskega komisarja tudi Karl Erjavec, prvak stranke DeSUS, ki je v vladi sodelovala doslej in bo tudi del vlade Mira Cerarja. Prav tako je na tem seznamu tudi podpredsednica SD, prav tako najverjetnejše koalicijske stranke, Tanja Fajon. V ZaAB zato menijo, da odločitev SMC v sebi goji zamero.

ZaAB ima dovolj kompetentnih ljudi, ki bi lahko še naprej pomagali državi na poti okrevanja, pa tudi najbolj soroden program s SMC, je navedla Bratuškova in dodala, da ima ZaAB jasen program, v DZ pa bo delovala v skladu z njim.

Saga o komisarju se nadaljuje

Cerar je včeraj še napovedal, da bo v primeru izvolitve za mandatarja najprej naslovil pismo na prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja oziroma njegov kabinet in vprašal, kako vidijo postopek izbire slovenskih kandidatov. Zanima ga, ali držijo informacije, ki jih je dobil "od ZaAB in zlasti medijev, da je dejansko potekala koordinacija med kabinetom Junckerja in Bratuškovo". Na podlagi odgovorov bodo v SMC ocenili, ali je bilo pri tem karkoli sporno, ter se ustrezno odzvali.

Po Cerarjevem mnenju namreč obstaja razlika med kandidaturo Bratuškove ter preostalih dveh, torej prvaka DeSUS Karla Erjavca in podpredsednico SD Tanjo Fajon: "Vsi vemo, tudi javnost dobro ve, da gre pri Bratuškovi za neko samokandidaturo in da sta se, kolikor vem, SD in DeSUS s tem zgolj seznanili."

Ob tem je Cerar spomnil, da so v SMC predlagali svojega kandidata, aktualnega komisarja Janeza Potočnika, a da aktualna vlada tega ni upoštevala. Potočnik je od kandidature odstopil, ker je bil "tudi sam globoko razočaran nad odločitvijo vlade", da v Bruselj pošlje seznam več kandidatov. Če bo nova vlada lahko ponovila postopek, bo treba začeti znova, a obstaja možnost, da bi znova predlagali Potočnika, je dejal Cerar.

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Dare Čekeliš

Mramor privolil v kandidaturo

SMC je danes sporočila prvo ime za kandidata za finančnega ministra. To je Dušan Mramor, ki je sicer že bil finančni minister med letoma 2002 in 2004.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menijo, da je predlagana kandidatura za finančnega ministra obetajoča.
"En sam minister, pa je lahko Nobelov nagrajenec, Slovenije v tem trenutku ne more potegniti iz krize. Je le en člen v verigi. Potrebujemo tim strokovnjakov, ki bodo med seboj delovali usklajeno. Da ne bodo na eni strani ministrstva, ki bodo povzročala vedno nove stroške, na drugi strani pa bi minister za finance rastoče stroške zapiral z novimi davki, prispevki in obremenitvami tako gospodarstva kot prebivalstva," pravi predsednik zbornice Samo Hribar Milič.

Kdo bo zasedel še preostala ministrska mesta?

Poglejmo najprej Cerarjevo stranko in njenih 8 ministrstev:

Notranje bi lahko prevzel izredni profesor na mariborski fakulteti za varnostne vede Bojan Dobovšek. Za ministrico za pravosodje se omenja mariborsko odvetnico Vesno Györkös Žnidar. Na stolček zdravstvene naj bi sedla Milojka Kolar, ki je Kebrovi reformi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pred leti odločno nasprotovala. Potem ko jo je nadzorni svet odstavil z mesta predsednice uprave Vzajemne, pa je glavna zagovornica takšnega ukrepa. Za ministra za infrastrukturo pa naj bi bil v igri Jurij Kač, direktor družbe za razvoj infrastrukture. Gospodarski resor bi lahko prevzel Aleksander Kešeljevič, ki je pisal gospodarski del Cerarjevega programa, obrambo pa Erik Kopač.

DeSUS, ki mu Cerarjevi ponujajo 4 resorje, želi pa si jih 5, ima naslednje kandidate:

Prvak stranke Karl Erjavec ostaja zunanji minister, Gorazd Žmavc pa bo vodil Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Skoraj zagotovo so kandidati še dolgoletni vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša, nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar in zdaj DeSUS-ova nekdaj pa SD-jeva poslanka Julijana Bizjak Mlakar.

In na koncu še SD, ki mu Cerar ponuja 3 resorje:

Dejan Židan bi ostal na kmetijskem ministrstvu, Anja Kopač Mrak na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Kot tretji resor pa bi stranka lahko prevzela še obrambo, kjer naj bi minster postal Janko Veber ali pa javno upravo.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan09
23. 08. 2014 18.12
+1
Na bruhanje mi je šlo pred 25 leti .--- po 25 letih mi gre že na kakanje,....
kapetan09
23. 08. 2014 18.10
+1
Komedija cirkusantov se nadaljuje,..... hehehe ONLY IN SLO ,....
Komunisti?na cenzura
22. 08. 2014 10.11
-1
U glavnem ... bruhanje ... politična osveščenost večine pa čista katastrofa, pa to ...
izlakarr
22. 08. 2014 10.12
+3
že bruhaš,danes nekam zgodaj..ti,pijanček,ti.
korintos2
22. 08. 2014 10.16
+0
Pijača je draga, mora nekaj zaslužiti! Hahahaha
belaovca
22. 08. 2014 10.16
+0
korintos2
22. 08. 2014 09.56
-2
Pošten nepremičninski davek, delo na črno, to že laufa, da malo pogledajo od kod enim stricem premoženje, kaj bi še radi? Ne more se vse spremeniti skoz noč, 23 let je dolga doba.
I G N O R A N T
22. 08. 2014 10.14
+0
korintos2
22. 08. 2014 10.16
-2
Kako bi bila vesela da traja vsaj 4 leta a ne?
belaovca
22. 08. 2014 09.53
-2
Janez Janša @JJansaSDS..................Dvojec Mramor&Cerar je žal najtrdnejša garancija, da se bodo opisani trendi nadaljevali.................spet pametuje ta klopotec.......premalo kazni je dobil...
prašekk
22. 08. 2014 09.53
+1
20 let bi bilo nekako primerno ! Morda še malo več .....
korintos2
22. 08. 2014 09.57
+2
Potem on tam nič ne dela? Bine lupi krompir kot nor!
ROMELS
22. 08. 2014 09.51
+0
Delavci in kmetje: Nasrkali ste ga s temle židanom in SD-jem. Davkomani vas bodo še bolj osiromašili.
prašekk
22. 08. 2014 09.52
+2
Važno je samo to, da je Ivan na pravem mestu !
ROMELS
22. 08. 2014 09.54
+1
Pa tudi, če se pasemo kot živina. Ste pa res čudaški folk.
korintos2
22. 08. 2014 09.57
+2
prašekk
22. 08. 2014 09.58
-3
kori ..... Delat ne zna ! Naučil se je samo tipkanja !
korintos2
22. 08. 2014 10.00
-4
Res so toti najbolj hecni kateri delo iščejo in boga prosijo da ga ne bi našli!
korintos2
22. 08. 2014 10.05
-2
ROMELS
22. 08. 2014 10.06
-1
Preveč silaže si pojedel. Bi moral še malo sena, da bi sproduciral kvalitetnejše gnojilo. Davkomanom to dobro de.
izlakarr
22. 08. 2014 10.08
-1
sam vprašam apolon13,si saj mal seznanjen s kmetijstvom?
ROMELS
22. 08. 2014 10.14
-5
dlanček5 -A ti je znana Thomassova žlindra.
izlakarr
22. 08. 2014 10.22
+1
ROMELS
22. 08. 2014 10.24
-4
izlakarr
22. 08. 2014 10.37
+4
uporabljamo,če te že zanima,pa mislim,da kr dost je že takih kmetov v Sloveniji,da jim je znano in uporabno
izlakarr
22. 08. 2014 10.38
+3
pa,kaj mi stalno brišeš adm..sj nč,kaj takega ne napišem,kar ni res
Bojana222
22. 08. 2014 10.44
+3
apolon13,če bi ti vedel,zakaj vse se uporablja in bi uporabljal,ti bi bilo lepše in boljše
korintos2
22. 08. 2014 09.40
+0
Zakaj samo totih 10% desnice tako tuli in joka, a imajo kaj za bregom in se česa bojijo?
prašekk
22. 08. 2014 09.51
-1
vertex
22. 08. 2014 09.38
-2
končno so se politične razmere umirile, sedaj lahko v miru delamo,se družimo in občudujemo naravo
hondica
22. 08. 2014 10.09
+4
Povej to še tistim 130000+, ki tega raja ne občutijo.
o22
22. 08. 2014 09.35
+1
NAši politiki bi potrebovali eno veliko KLOfuto,je dejal Musommeli.PA KAKO JE IMEL PRAV.
hondica
22. 08. 2014 09.29
+1
Takšni politični pretresi in preobrati so značilni za države tretjega sveta in nestabilno okolje, smo že tam?
I G N O R A N T
22. 08. 2014 09.31
+1
Mi smo poseben svet.S številkami težko operiramo saj niti ne vemo koliko in komu smo dolžni in če smo sploh dolzni
korintos2
22. 08. 2014 09.38
-2
Kaj te toliko ta dolg skrbi, še nam milijardice ponujajo in zakaj jih ne bi vzeli???
korintos2
22. 08. 2014 10.01
-2
hondica
22. 08. 2014 10.04
+3
Ja sej v tem je point, samo "enkrat" živimo, pa še takrat moramo po sili razmer slabo, ne govorim prvoosebno, samo tako je. Če bo Cerar premaknil stvari na bolje...svaka čast, samo dvomim, ker vidim, kam se vse premika.
korintos2
22. 08. 2014 10.12
-3
zakaj pred prevzemom vlade eni vse veste kako bo, kako in kaj. Dajte se presenetiti. Ne more pa tudi čudežev narediti
I G N O R A N T
22. 08. 2014 10.16
+1
hondica
22. 08. 2014 10.18
+0
Tako jde, izkušnje pa tudi prave informacije in logični premislek nam dajo vedeti, kaj lahko pričakujemo.
hondica
22. 08. 2014 09.27
+3
Včasih je politična prognoza zelo enostavna...žal pa je tako enostavna tudi prognoza slovenskega standarda.
korintos2
22. 08. 2014 09.38
+0
hondica
22. 08. 2014 09.46
+2
Mogoče je kdo pri vas nabavil nov avto, ko dela v avstriji, jaz vidim, da se standard niža, relativno na povprečje EU.
korintos2
22. 08. 2014 09.54
-5
Moja cela družina dela doma, v Sloveniji. Nismo lenuhi in imamo še kaj druga ne samo avto!
prašekk
22. 08. 2014 08.57
-5
Da bo SD vstopil v koalicijo je bilo pričakovati ! ZL je zaradi mladosti malo zaletava, ampak se bodo že umirili . Mladost je pač mladost !
prašekk
22. 08. 2014 08.58
-2
Glede ZaAB pa bo čas pokazal, če je imel Miro prav ! Jaz kar malo dvomim !
prašekk
22. 08. 2014 08.53
-2
Dober dan delavno ljudstvo ! Posebej dober dan pa želim vsem tovarišem in tovarišicam ! Aja, saj so vsi zajeti v prvem stavku !
korintos2
22. 08. 2014 09.19
+0
prašekk
22. 08. 2014 09.25
+1
Dan dobri .... hvala ja, sem opazil. Ampak ona me lahko direktno pokliče . Po Googlu ali pa po telefonu ! Da me ponoči ni na čarunalniku pa tako ve !
puspan
22. 08. 2014 08.49
-6
SD bo zaradi stednje zdruzil vse tri resorje v enega in natala bo stala, saj tu je Zidan se najbolj kompetenten.
jagermeister1
22. 08. 2014 08.48
-4
zanimivo je tudi to , da je v vseh teh vladah in aferah , ki so nastale sodeloval DESUS in Karel , pa do sedaj niso nikoli sprejeli nobene krivde za nobeno stvar , pa čeprav se brez njihovih glasov in Karlovega podpisa nebi dalo storiti marsičesa , kar sedaj očitate drugim ! ! !
felix58
22. 08. 2014 08.56
+1
kaj na primer, konkretiziraj, če nisi z njim (ker neki veš) podaj ovadbo da steče postopek
korintos2
22. 08. 2014 08.45
+2
Je pa desnico močno prizadelo. $ leta je res dolga doba.
blokirani
22. 08. 2014 08.45
-2
Evo, kam smo prišli. Hvala vstajniki!
jagermeister1
22. 08. 2014 08.35
-2
a ni zanimivo tudi to , da so v SMC izjavili , da ne bodo iskali krivcev za bančno luknjo , kar tudi dosedanja vlada ni počela...............če je za vse kriva SDS in leta 04 do 08 , potem bi bila idealna priložnost da se sedaj to razišče in se vse to objavi , ampak nobeden tega noče narediti , ne tisti na levici , ne tisti na sredini , pa se sprašujem zakaj ne , zakaj se vse tako skriva , če pa je za vse kriva SDS...............zakaj se samo kaže s prstom na SDS , dokazov pa noče nobeden podati in so vsi tako skrivnostni ????????
matej1111
22. 08. 2014 08.39
-2
Zato, ker je v največji krizi ta gospod Miroslav decembra 2007 dobil izplačano 10.520€ preko državnega zbora. :))))))))))))))))) Vozijo vas, kot male mujceke. :)))))))))))))))))))))
korintos2
22. 08. 2014 08.41
+5
Saj je pa jj to raziskal tisto leto pred Pahorjem, nimaš kaj iskati, saj vemo kdo je bil zraven.
matej1111
22. 08. 2014 08.42
-3
Aja, pa 9.8.2014 je zaprl s.p. :))))))))))))))))))))))))))
felix58
22. 08. 2014 08.58
+1
to je to, saj vsi vse vedo.....ko pa kaj treba pa je tema
1xy
22. 08. 2014 08.30
-3
hehehe......zaj te pa dobli, kar ste hotli........Marmor je zagovornik visokih davkov in neplačanih delovnih sobot.......to smo v zgodovini nekateri že počeli, vendar so bile firme državne in stroški proizvodnje niso bili problem - kako bodo pa zasebni lastniki sprejeli dejstvo, da bodo delali gratis za državo, je pa drugo fprašanje.........mater - še kitajci nočejo več delat zastonj.........
kameltrajbar
22. 08. 2014 08.32
+1
korintos2
22. 08. 2014 08.42
+0
Kaj te ti mali kartoflek spet nergaš, smo kaj hujšega premagali ne da ne bi tega zdržali.
I G N O R A N T
22. 08. 2014 08.44
+3
Vse za privilegije nekaterih.Ostalo naj crkne.
matej1111
22. 08. 2014 08.25
+5
Zmagovalna stranka je pa Desus. V vseh vladah je dosedaj bila pa se jim na volitvah nikoli ne pozna. :)))))))))))))))))))))
I G N O R A N T
22. 08. 2014 08.27
+3
Folk se stara,mladina beži.Definitivno bodo večni zmagovalci do svojega konca.
korintos2
22. 08. 2014 08.43
+2
Mladina beži? Na vasi ti mladi samo ležijo, ta stari pa še malo migamo! hahaha
I G N O R A N T
22. 08. 2014 08.46
+0
No imaš prav ,tista mladina ki bo ostala bo oblezala.
korintos2
22. 08. 2014 08.52
+2
Dokler so dedeki in ateki nič bat! Hahaha
I G N O R A N T
22. 08. 2014 09.02
+2