Slovenija

Cerar in Plenković se bosta o arbitraži pogovarjala 27. septembra v Zagrebu

New York / Ljubljana, 20. 09. 2017 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dolgo napovedovano srečanje predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Mira Cerarja in Andreja Plenkovića, na katerem naj bi govorila predvsem o vprašanju meje in med drugim poskušala najti dogovor glede slovenskih in hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, bo 27. septembra v Zagrebu.

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar se bo s Hrvaškim kolegom Andrejem Plankovičem sestal 27. septembra, je Cerar sporočil na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"S kolegom Plenkovićem sva se dogovorila, da se sestaneva 27. tega meseca v Zagrebu, kjer bova nadaljevala pogovor o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer bom seveda zastopal stališče, da mora biti to osrednja tema pogovora in se želim pogovarjati o implementaciji. To bo nadaljevanje dialoga in upam, da bomo šli v smeri, ki jo bomo zagovarjali. Prepustimo se času, da vidimo kam bo ta razprava pripeljala," je slovenskim novinarjem v New Yorku povedal Cerar.

Datum srečanja je na Twitterju potrdila tudi hrvaška vlada in dodala, da sta se premierja o tem dogovorila na sedežu ZN v New Yorku, kjer se udeležujeta splošne razprave svetovnih voditeljev na zasedanju 72. Generalne skupščine ZN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tem je Plenković novinarjem povedal, da je v nedeljo zvečer telefoniral Cerarju in mu čestital za "sijajen uspeh" slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu. "Dobila se bova danes ali jutri, da tudi sama prispevava k pripravi obiska v Zagrebu, ki naj bi se zgodil prihodnji teden," je napovedal.

Državi glede vprašanje meje še zmeraj na nasprotnih bregovih

Plenković je sicer ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo potrebno reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava. Ljubljana to vztrajno zavrača in vztraja pri uresničitvi junija letos izrečene arbitražne sodbe o meji med državama.

Hrvaška je prepričana, da je vprašanje meje treba reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava, Slovenija takšen pristop vseskozi zavrača in vztraja pri uresničevanju arbitražne sodbe.

Po Cerarjevih besedah je Slovenija pri prepričevanju Hrvaške, da bo spoštovala arbitražno odločbo o meji, pripravljena uporabiti vsa pravna in politična sredstva.

"Za nas je vprašanje implementacije arbitražne odločbe zelo pomembno in seveda ves čas aktivno nagovarjamo tudi druge premierje, predsednike držav in diplomate. Tudi sam sem zelo aktiven in danes sem bil posebej pozoren, ko je predsednik Donald Trump v svojem govoru pred Generalno skupščino posebej izpostavil pomen vladavine prava. Torej, da je potrebno spoštovati vladavino prava med državami in je pri tem celo omenil Južnokitajsko morje, kjer je šlo za arbitražo. Tako da je to zelo pomembno za našo stvar," je dejal premier.

Ameriški predsednik Trump je v svojem govoru zavrnil grožnje državni suverenosti od Ukrajine do Južnokitajskega morja in dejal: "Moramo podpreti spoštovanje prava, spoštovanje meja in spoštovanje kulture in mirnega dogovarjanja".

Arbitražno sodišče je julija lani v sporu glede omenjenega morja med Kitajsko in Filipini zavrnilo kitajske zahteve in odločilo v prid Filipinov, Peking pa je to odločitev enostavno zavrnil kot nično.

Cerar je o arbitražni sodbi o meji s Hrvaško sicer govoril tudi z drugimi sogovorniki.
Cerar je o arbitražni sodbi o meji s Hrvaško sicer govoril tudi z drugimi sogovorniki. FOTO:

Cerar se je v torek zvečer s spremljevalko Mojco Stropnik in drugimi voditelji odpravil na tradicionalen sprejem pri predsedniku ZDA in prvi dami Melanii Trump. Pred sprejemom je izrazil upanje, da bodo uspeli spregovoriti nekaj besed.

"Nekaj bo vljudnostnih, nekaj pa vsebinskih. Srečanje bom zagotovo izkoristil, da prenesem kakšno temeljno sporočilo ameriškemu predsedniku in povem njegovi gospe, naši Melanii, da smo ponosni nanjo," je dejal Cerar.

ZDA so sicer glede arbitražne odločbe doslej zagovarjale stališče, da gre za vprašanje Slovenije in Hrvaške, kar slednja razume kot podporo svojemu stališču. Cerar in slovenski predsednik Borut Pahor vztrajata, da se o kakšnih spremembah odločitve arbitražnega sodišča ne morejo začeti pogovarjati zaradi slabih izkušenj iz preteklosti.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki je v torek pripotoval v New York, je bil doslej proti Cerarjevi poti v Zagreb, dokler ta ne sprejme odločitve arbitražnega sodišča.

Pahorju se vsak dialog zdi koristen

Sicer se tudi predsedniku Pahorju zdi reševanje vprašanja z dvostranskim sporazumom nesprejemljivo. "Že pristanek na to, da smo se pripravljeni pogovarjati o implementaciji sporazuma z novo dvostransko pogodbo, bi pomenil, da je pravna vrednost razsodbe bistveno oslabljena," je dejal.

Na vprašanje, kaj pričakuje od srečanja med Cerarjem in Plenkovićem, je Pahor poudaril, da se mu zdi vsak dialog koristen.
Na vprašanje, kaj pričakuje od srečanja med Cerarjem in Plenkovićem, je Pahor poudaril, da se mu zdi vsak dialog koristen. FOTO: Miro Majcen

To je Pahor ponovil tudi ob vložitvi predsedniške kandidature v Ljubljani. "Sodba arbitražnega sodišča je rezultat dvostranskih pogajanj med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je svoj del obveznosti iz tega sporazuma izpolnila, je umaknila blokado in Hrvaška je postala članica EU. Zdaj mora svojo obljubo izpolniti tudi Hrvaška. Argument, da je v tem času prišlo do prisluhov, ki so vnesli dvom v legitimnost odločanja, je zavrglo samo sodišče. Dejalo je, da je šlo za prekršek, a ne take narave, da bi ogrozil samo delo sodišča in izrek sodbe," je poudaril Pahor.

Na vprašanje, kaj pričakuje od srečanja med Cerarjem in Plenkovićem, je poudaril, da se mu zdi vsak dialog koristen. "Ne pričakujem, da bi lahko na tem srečanju odgovorila na vprašanja, ki zadevajo povsem različna mnenja glede uveljavitve sodbe arbitražnega sodišča. Vendar moram hkrati reči, da je za Slovenijo bistveno, da na koncu velja sodba arbitražnega sodišča. Na koncu vseh koncev bo tudi tako veljalo," je prepričan slovenski predsednik.

"Ne želim si, da bi minilo preveč časa in da bi bili priča nepotrebnim zaostrovanjem, ker to ne bo koristilo nikomur," je še dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
21. 09. 2017 11.39
No in sedaj se bo sel ponovno ponizevat.Ko pride pa nazaj ga bojo polna usta uspeha in hvale kaj je dosegel.Oziroma bo ponovno negiral da je dal hrvatom vec kot so pricakovali.Mogoce bi bilo dobro da jim doda se Portoroz da se zacnejo strinjat
Ojzef Brilej
21. 09. 2017 10.06
In Plenkovič nam bo podaril pol Piranskega zaliva!
Ojzef Brilej
21. 09. 2017 10.05
Plenkovič nam bo velikodušno podaril pol Piranskega zaliva
eFranjo
21. 09. 2017 09.29
to zgleda približno takole: na tržnici stranka vpraša branjevko, po čem so hruške? ona pa odgovori: jabolka so po 70 centov, slive pa po en evro. tako se bosta dogovarjala tudi premierja
toti mišek
21. 09. 2017 08.52
+1
Mi gre na k... stalno omenja prijatelj...kakšen prijatelj?...ča bi bili prijatelji, bi se v gostilni že pred 20imi leti dogovorili!
sinhron
21. 09. 2017 08.12
+4
Hrvaška govori , da je potrebno dvostranske pogovore o meji voditi na osnovi mednarodnega prava ! Kaj po njihovem je torej arbitraža ? Mednarodni sodniški tribunal je mejo določil kot jo je pač in to je treba spoštovati in je obvezujoča za obe strani , spoštovati je potrebno vladavino prava in ne samo tisto , kar njim paše !!
cool1
20. 09. 2017 19.28
+6
Kaj se bosta ta dva pogovarjala.....??? Cerar ves čas govori, da se bo pogovarjal o arbitraži in implementaciji sodbe, Plenkovič pa ves čas govori, da se oni ne bodo pogovarjali o arbitraži, pač pa , da je to problem o razmejitvi dveh medsebojnih držav. Če bo Cerar ostal pri tem, da se ne bo pogovarjal ničesar drugega kot pa samo o arbitraži....potem se ta dva ne bosta imela kaj za pogovarjati.....sigurno ! Razjasnite mi to , dobri ljudje !
cool1
20. 09. 2017 19.33
+2
Upam , da je to taktika ....,, zavaravanje protivnika ,,.....ker oni so nas že milijonkrat prevarali......ej !
Brakedirt
20. 09. 2017 19.43
+6
ce gre cerar v zagreb potem hrvati v eu ne bodo mogli jokati da se slovenija noce pogovarjati.
piljan
20. 09. 2017 20.52
+3
Nekaj bo pojedel in popil,pa prosil naj se ne delajo preveč norca z heroja žančka.
man1983
20. 09. 2017 18.37
+2
da ga vsaj Hrvatje zadržijo pr sebi...
sinhron
20. 09. 2017 19.17
+3
cool1
20. 09. 2017 19.30
+4
brabusednet
20. 09. 2017 18.19
+1
Torej gre Cmerar na limanice v Zagreb.Levičarji pa res vse za-se-rjo.Pa tolk se je šopiril in zatrjeval,pogovori so možni isključno o uveljavitvi arbitraže.Sedaj že o ribičih, se ve da Hrvaški nimajo kaj iskat v Slovenskem morju.Umik školjčišč iz našega teritorija in basta.
Brakedirt
20. 09. 2017 18.43
+5
levicarji-partijci ste zamocili 04-08 in to dobro
Kollerik
20. 09. 2017 20.12
+4
....brabi, medtem ko so tvoji tolkli izgubljeno vojno skupaj s svojimi nacifašističnimi gospodarji, so nam naši priborili Primorsko, Kras, Postojno...
toti mišek
21. 09. 2017 08.53
-1
zajebant2
20. 09. 2017 18.11
+6
Kaj se mamo pogovarjet poslat pravnika da hrvatom razloži kak je treba prebrati in upoštevat sodbe
cool1
20. 09. 2017 19.35
+2
Noben pravnik ni zadosti pameten in kvalificiran, da bi to Hrvatom prebral in razložil, kot praviš.....Nimamo.
acim
20. 09. 2017 18.00
+9
Hrvati na vsak način želijo "nategniti" Slovence glede arbitražnega sporazuma.Želijo začeti pogovore o odločitvi sodišča in potem z hinavskim lobiranjem in z pomočjo svojih "botrov" prelisičiti Slovenijo.
godzila
20. 09. 2017 17.10
+6
jaooooooo,Miro-hrvattttt-te bo spet na suh nategn,,
piljan
20. 09. 2017 17.19
+4
Ne vem no,imam občutek ,da Cerar le ni dohtar ivanček.Seveda je le občutek.Sigurno pa ne bo hodil na njihove žure.Bo pa imel pod nogami še veliko polen od dohtarja.
starima?ek 1
20. 09. 2017 16.56
+8
Mora se it pogovarjat,poskusit še enkrat potem pa konec in ukrepati drugače,to bo Cerar tudi storil brez skrbi.
zajebant2
20. 09. 2017 18.12
-1
starima?ek 1
20. 09. 2017 16.54
+3
O8 visoke penzije je nekdo.napisal,pa ne po zaslugi takratne vlade,ampak Drnovškovih vlad,ki so ustvarile blaginjo vlada 2004-08jo pa izbrisala,bil je čas d. krav,ni pa vlada sprejela ene reforme,ne zgradila in obnovila ene ceste,železnice,mostu samo OI pa še to katastrofa 7 milijonov se je vložilo v obnovo vodovoda pod to vlado.Je pa zvrtala b.luknjo,pridelala tajkune,znižala davek bogatim,da še sedaj pOzna minus v proračunu,povečala plače JU To moraš biti majster,da zmanjšaš priliv sredstev in povečas odliv,znanstvena fantastika,zato smo pa bili 2008 goli in bosi,pride pa svet.g.kriza in te vrehe plačujemo sedaj.
Nimasmisla
20. 09. 2017 16.52
+9
ne vem kaj se bosta pogovarjala če pa plenki še vedno goni svojo o bilateralnem sporazumu .Cerar mora odpovedati obisk v zagrebu ker bo drugače izpadel kot cucek ki leti k gospodarju ko ga ta pokliče
piljan
20. 09. 2017 17.04
+5
Pazi,on že goni,če pa vsaj malo bereš njihove forume,ti je jasno,da išče Plenki rešitev iz zagate v kateri je in pripravlja javnost na to.Sicer je pa časa še več kot tri mesece.Se pa strinjam,da ne sme biti popuščanja z naše strani.Seveda ne kot Žanček in se potem v hlače.
GAMBLER63
20. 09. 2017 16.47
+6
Tudi če kot v najbolj norih sanjah pristanemo ne neke nove pogovore in uspemo dobiti več kot v arbitraži, bi sledil scenarij kot vedno dosedaj, saabor bi sčasoma ugotovil da to Hrvatom ne paše in bi od vsega spet odstopili. Pa bi se spet zgovarjali na boga, češ samo on je nad saborom.
Gina Morgan
20. 09. 2017 16.34
-3
Merkel se dogovorila sa Putinom da ako uspije dovest plin do EU da će Njemačka biti glavni distributer tog plina za cijelu EU.Njemačka bi htjela preko luke KOPER i kroz hrvatske vode cijevima dopremiti taj plin,no ima jedan problem a to je Amerika.Mislim da je Amerika ovaj put u pravu jer da se to desi pitanje što bi bilo sa Ukrajnom i ostalim baltičkim zemljama,a Njemačka bi mogla sve oko sebe ucijenjivati, u europi mora postojat nekakav egal a to je LNG KRK.
sinhron
20. 09. 2017 16.38
+4
krtofl
20. 09. 2017 16.22
+6
MAHNIČ ZA HRVAŠKI TEDNIK: Cerar grozi z vojno, ne jaz...
krtofl
20. 09. 2017 16.23
+9
Mahnič navaja, da sta Cerar in Erjavec v zadnjem času govorila, da je potrpežljivosti počasi konec ter da Hrvati razumejo samo grožnje in da bo Slovenija uveljavila arbitražno sodbo. Omenja tudi julijsko izjavo Grabar-Kitarovićeve, da Hrvaška ne bo dovolila slovenske enostranske uveljavitve arbitražne sodbe ter da ima Hrvaška moč in sredstva, da bo to preprečila. "Kako je možno, da takrat nihče ni povedal, da rožljajo z orožjem in pozivajo k vojni? Če bi obstajala enaka merila za vse, bi to tako ocenili," je povedal Mahnič za današnjo izdajo Globusa..
krtofl
20. 09. 2017 16.24
+6
Spomnil je, da je Erjavec zahteval nakup dveh policijskih ladij, ki bi jih namestili v Piranskem zalivu, ter da ima informacije o razmestitvi hrvaških vojaških ladij ob obali hrvaške Istre. Kot je dejal, je zaradi tega sklical sejo parlamentarnega odbora, na kateri je želel slišati od vlade, kakšen je scenarij za izvajanje arbitražne sodbe ter kako naj bi ravnali v primeru incidentov v Piranskem zalivu, če Slovenija namerava uveljaviti sodbo, Hrvaška pa to zavrača. Cerar si ni upal povedati, da ne pričakuje incidentov ter da ne potrebuje pomoči slovenske vojske, ki ima lahko tudi v miru pooblastila za nadzor državne meje, je razložil Mahnič. Poudaril je, da slovenski premier tega ni povedal, ker "resnično ne ve, kaj se bo zgodilo
prašek
20. 09. 2017 16.25
+7
Tudi Mahniču se več kot očitno dogajajo same krivice . Ne vem točno, na koga me že tole spominja .....
sinhron
20. 09. 2017 16.30
+8
Tipično SDS-ovsko - ne jaz , temveč oni je to rekel , naredil , on je ta !
piljan
20. 09. 2017 16.32
+9
Čudijo se Hrvati od kot Žančku pri 27 letih še vedno mleko in čokolino okoli ust.
prašek
20. 09. 2017 16.39
+8
Brakedirt
20. 09. 2017 17.39
+6
Brakedirt
20. 09. 2017 17.40
+2
sicer bi bil pa ta zelo primeren za vodjo volilnega staba komunisticne partije sds.
sinhron
20. 09. 2017 16.12
+12
Hrvaški predlog , da se pričnejo pogovarjati najprej o ugodnosti ribičev je slepa ulica za arbitražo , Slovenski pogoj za nadaljnje pogovore je implementacija arbitražnega sporazuma s strani Hrvaške , šele nato se lahko pogovarjamo o ostalih ugodnostih ribištva in ljudi ob meji na kopnem ! Dokler Hrvaška noče niti slišati za implementacijo arbitražnega sporazuma in vladavino prava se ni o čem pogovarjati !
PROTI2TiruPROTICerarju
20. 09. 2017 16.04
-5
Povprečna LETNA plača znaša 24cm drugega tira. Se res tako malo cenite? Ali pa ste res vse leto naredili zgolj 24cm tračnice?
piljan
20. 09. 2017 16.08
+0
prašek
20. 09. 2017 16.11
+2
Brakedirt
20. 09. 2017 17.37
+1