Cerar na Obali, Joras sit poslušanja pravljic

Predsednik vlade Miro Cerar je znova obiskal Obalo, kjer se je tokrat sestal s prebivalci območja ob Dragonji, ki so po arbitražni razsodbi pristali na hrvaški strani. Joško Joras je sestanek sicer zapustil že po dobre pol ure, ob tem pa dejal, da je star 67 let in da v pravljice ne verjame več.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predsednik vlade Miro Cerar je znova obiskal Obalo in se tokrat sestal s prebivalci zaselkov na levem bregu Dragonje, ki so po arbitražni razsodbi pristali na hrvaški strani.

Za vse ljudi na obmejnih območjih, ki jih odločba arbitražnega sodišča neposredno zadeva in jim povzroča težave, bomo po potrebi tudi spremenili oziroma prilagodili ustrezne zakonske določbe, tudi na intervencijski način, je po sestanku napovedal premier. "Tu država mora pomagati, saj je do te razmejitve prišlo brez neke krivde teh ljudi, zato jim mora država iti maksimalno naproti," je nadaljeval predsednik vlade.

Na drugem bregu Dragonje je ostalo okoli 16 hiš.

Sam razgovor z domačini je bil po njegovih besedah zelo konstruktiven in vsebinski, pri čemer se postavljajo številna vprašanja, od uveljavljanja pravice do zdravstvenega varstva in šolanja otrok do socialnega varstva in prehajanja v Slovenijo. V prihodnjih tednih bodo prizadeti prebivalci lahko svoje predloge in vprašanja podali neposredno načelnikom upravnih enot, v prihodnjih mesecih pa bodo poiskali tudi ustrezne pravne in druge rešitve.

"Imamo resen namen, da jim zagotovimo čim bolj nemoteno življenje vnaprej, da bodo čim večjo raven dosedanjih pravic lahko ohranili," je zatrdil Cerar, ki je hkrati izpostavil, da bo vlada poskušala vse te zadeve urejati v dogovarjanju s Hrvaško.

Premier se je z domačini območja, ki jih bo odločitev arbitražnega sodišča zaznamovala, sestal v domu krajanov, srečanje pa je bilo na njihovo željo zaprto za javnost.

"Predvsem se zdaj, ta hip ne spreminja še nič. Potem pa v prihodnjih mesecih pričakujem razgovore s Hrvaško o tem, kako bomo implementirali to odločbo razsodišča," je povedal Cerar. Kot je dodal, bo Slovenija sicer na svoji strani storila vse, kar je potrebno za implementacijo arbitražne odločbe.

Ponudili so jim pravno pomoč, o nadomestnih zemljiščih se ne pogovarjajo

Sestanek s predstavniki vlade pa je predčasno, že po dobre pol ure zapustil Joško Joras, ki je vidno razburjen novinarjem dejal, da je star 67 in v pravljice ne verjame več. "Premier nam ni bil sposoben povedati niti ene konkretne rešitve. Svoje besede je zavijal v celofan, medtem ko mi potrebujemo konkretne odgovore o tem, kako bomo odslej živeli," je dejal Joras. "Jaz sem trdno prepričan, da se bo zgodba Račan-Drnovšek spremenila in naši bodo nas prej izbrisali ven, preden bomo mi lahko dojeli, kaj se je zgodilo," je dodal.

Eden izmed Jorasovih sosedov Anton Škof je pojasnil, da so jim na sestanku obljubili pravno pomoč. "Mi bi želeli, da se nam ohranijo iste pravice. So pa nam vnaprej povedali, da če to pride pod Hrvaško, da ne bo istih pravic," je dodal. Konkretno sam tako ne bi mogel več kandidirati na volitvah v Sloveniji in bo lahko glas na volitvah oddal prek konzulata ali pošte.

Dejstvo, da so zdaj na hrvaški strani meje prebivalcev treh mejnih zaselkov za sabo potegne tudi vprašanja otroških dodatkov, štipendij in drugih socialnih tranferjev, ki jih zdaj prejemajo od Slovenije.

V njegovem primeru gre za skupno pet hiš, strnjeno postavljenih na območju krajinskega parka Sečoveljskih solin, in skupno deset oseb. Kot so jim obljubili na sestanku, bodo sodelovali že pri pisanju interventnega zakona. O morebitnih nadomestnih zemljiščih pa je Škof odvrnil, da "o tem se sploh ne pogovarjamo".

Predsednik krajevne skupnosti Denis Fakin je srečanje ocenil kot konstruktivno, saj so se dotaknili vseh 'življenjskih' vprašanj krajanov. Kot je dodal, za zdaj ni bilo nobene najave, da bi se kdor koli preselil z ene ali druge strani meje.

Vseh 29 prijavljenih prebivalcev, ki živijo na levem bregu Dragonje, svojega doma ne namerava zapustiti.

Cerar je ponovil, da bodo reševali vsak problem posebej in da na nikogar ne bodo pozabili. Obljubil jim je tudi enake pravice, kot so jih imeli doslej ter da bo država s posebnim zakonom poskrbela, da se njihov status in pravice po uveljavitvi novih mej ne bodo spremenili.

Plenković v sredo prihaja  Ljubljnao

O odprtih vprašanjih in izidu arbitraže pa naj bi se Cerar drug teden pogovarjal tudi s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Premier je poudaril, da mora osrednja tema njunega pogovora biti implementacija oziroma izvršitev arbitražne razsodbe. O srečanju sta se premierja dogovorila le nekaj ur po sprejemu razsodbe sodišča, je spomnil Cerar: "Popolnoma jasno je, da je bil namen tega srečanja tu v Ljubljani, v Sloveniji točno ta, da se pogovarjava o arbitražni odločbi in seveda tudi, kar je za nas ključnega pomena, o implementaciji."

Plenković je pred srečanjem sicer dejal, da v Slovenijo prihaja zgolj reševati dvostransko mejno vprašanje, ne pa se pogovarjati o uveljavljanju arbitražne razsdobe. Cerar pa na to odgovarja: "Ne pride v poštev, pogovarjali se bomo samo o implemenaciji arbitražne razsodbe in nič drugega."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 336
blazter 11.07.2017 21:19:23
Meja mora biti. Pač nekje po neki namišljeni črti ali pa pokrajinskih značilnostih. Reka je idealna, ker lahko na njen breg, na naši strani, seveda, postavimo ograjo in branimo ozemlje. V takem primeru bi Joškova hiša bila v vsakem primeru tam, ker vojske nebi pošiljali čez vodo.
Več komentarjev