Slovenija

Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe visoke kazni?

Ljubljana, 06. 01. 2018 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po besedah premierja Mira Cerarja Slovenija uporablja vsa razpoložljiva diplomatska sredstva, da Hrvaško prepriča, da začne izvajati arbitražno odločbo. Hrvaška bo morebitne slovenske kazni za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu obravnavala kot pravno nične.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hrvaška vlada ščiti svoje ribiče
    01:03
    Iz 24UR ZVEČER: Hrvaška vlada ščiti svoje ribiče
  • Iz 24UR ZVEČER: Rešitev razmer v Piranskem zalivu?
    02:35
    Iz 24UR ZVEČER: Rešitev razmer v Piranskem zalivu?
  • Iz 24UR ZVEČER: So hrvaške grožnje nevarne?
    06:16
    Iz 24UR ZVEČER: So hrvaške grožnje nevarne?
  • Iz 24UR: Ultimat Plenkoviću
    02:26
    Iz 24UR: Ultimat Plenkoviću
Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: AP

Premier Miro Cerar je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv med drugim spregovoril o arbitražni odločbi o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot je dejal, njegov namen in namen slovenske vlade ni, da Slovenija pritisne na Hrvaško, pač pa da spoštuje arbitražno odločbo, kar bi jo morala tudi sosednja država.

"Nad tistim, kar je bilo z odločbo dodeljeno Sloveniji, izvajamo polno jurisdikcijo, enako kot lahko to počne tudi Hrvaška na njenih območjih. Na morju je bila meja z arbitražno odločbo jasno določena, tako da jo lahko zdaj, ko se je iztekel šestmesečni pripravljalni rok, neproblematično in v celoti izvajamo," je dejal Cerar. Glede meje na kopnem pa bo za povsem natančno evidentiranje mejne črte treba ustanoviti skupno komisijo s Hrvaško.

Po njegovih besedah Slovenija uporablja vsa razpoložljiva diplomatska sredstva, da Hrvaško prepriča, da začne izvajati arbitražno odločbo, v prihodnosti pa bo, "če bo to potrebno", uporabila tudi vsa pravna sredstva.

"Za nas je nepredstavljivo, da članica EU ignorira arbitražno odločbo kot pomemben del mednarodnega prava. Hrvaška s tem krši tudi pravo EU, saj se arbitražna odločba navezuje tudi nanj. Hrvaška je torej kršiteljica mednarodnega in evropskega prava in če tega stanja v najkrajšem možnem času ne bo popravila, bomo proti njej dolžni uporabiti pravna sredstva," je še opozoril premier.

Poudaril je še, da se Slovenija noče vrniti v vode negotovosti in nejasnosti, kar bi Hrvaški po njegovi oceni očitno ustrezalo, je pa treba spor o meji rešiti tudi kot zgled širši regiji, predvsem Zahodnemu Balkanu.

Za Hrvate kazni nične

Hrvaški minister za pravosodje Davor Bošnjaković je izjavil, da bo Hrvaška morebitne slovenske kazni za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu obravnavala kot pravno nične. Kot je vztrajal, država pač ne more izrekati kazni na ozemlju, ki ni njeno.

"Bomo videli, kako bodo potekale napovedane kazni. Slovenija naj bi jih pošiljala preko ministrstva za pravosodje, a mi teh kazni, ki so pravno nične, ne bomo pošiljali naprej, ampak jih bomo vračali," je v pogovoru za današnji Jutarnji list povedal Bošnjaković. Dejal je še, da so bili savudrijski ribiči prejšnji teden v Zagrebu seznanjeni s situacijo in so se vrnili domov zadovoljni.

Na vprašanje, ali se bo Zagreb morda odločil izpodbijati slovenske kazni na Sodišču EU v Luksemburgu ter ali bo morda proti Sloveniji zaradi enostranske implementacije arbitražne razsodbe ukrepal pred Varnostnim svetom ZN in Mednarodnim sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu, kot so to predlagali nekateri hrvaški pravni strokovnjaki, je Bošnjaković odgovoril, da "takšne poteze niso potrebne".

Meni namreč, da bosta Hrvaška in Slovenija v medsebojnih pogovorih dosegli rešitev spora. "Verjamem, da smo, kot pravi premier Andrej Plenković, blizu dvostranski rešitvi spora," je še dejal minister.

Vendarle finančne posledice za Hrvaško?

Kot so poročali v oddaji 24UR, pa Hrvaški ne grozijo le kazni, ki bi jih na morju spisali naši policisti, ampak je v igri precej več denarja.

Hrvaška nam zaradi izstopa iz arbitražnega procesa, ki je obe državi stal dobrih 6 milijonov evrov,  dolguje točno 400 tisočakov, ki jih je Slovenija založila zanje takrat, ko se je arbitražno sodišče odločilo, da s postopkom vendarle nadaljuje. Glede na zamudne obresti pa bi ta dolg do Slovenije lahko za Hrvate narasel do milijona evrov.

Če bo Slovenija uspela s tožbo proti Hrvaški na sodišču Evropske unije v Luksemburgu, zunanji minister Karl Erjavec napoveduje, da jo bo vložil že v začetku februarja -  lahko Hrvaško zaradi kršenja mednarodnega prava in prava EU doletijo visoke dnevne kazni, ki jo lahko, dokler nepravilnosti ne odpravi, stanejo tudi milijon evrov na dan.

Tako visoke kazni so namreč pred leti grozile številnim državam članicam, tudi Sloveniji, zaradi preseženih škodljivih delcev v zraku.

Agenti Sove na Hrvaškem?

Jutarnji list se medtem v ločenem prispevku v današnji izdaji sklicuje na slovenske medije, ko piše, da je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova) Zoran Klemenčič takoj po objavi arbitražne sodbe junija lani poslal na Hrvaško večje število svojih agentov z nalogo, da delajo na implementaciji arbitražne odločbe.

Kot dodaja, ni znano, koliko slovenskih agentov je prišlo na Hrvaško in kje so, a ocenjuje, da tudi ta poteza govori o tem, "kako umazano igra Slovenija, saj je pošiljanje obveščevalcev v druge države popolna kršitev vseh zakonov".

Kaj pa Trdinov vrh?

Zagrebški časnik je poleg tega danes objavil odgovor slovenskega ministrstva za obrambo na vprašanje, ali bo slovenska vojska zapustila vojaški objekt na Trdinovem vrhu, ki so ga na podlagi arbitražne sodbe, ki jo Zagreb sicer ne priznava, dodelili Hrvaški. Iz Morsa so odgovorili, da bodo slovenski vojaki ostali na Trdinovem vrhu do ureditve tega vprašanja med državama.

Iz Morsa so odgovorili, da bodo slovenski vojaki ostali na Trdinovem vrhu do ureditve tega vprašanja med državama.
Iz Morsa so odgovorili, da bodo slovenski vojaki ostali na Trdinovem vrhu do ureditve tega vprašanja med državama. FOTO: DolenjskaNews

Primer Trdinovega vrha je za časnik komentirala državna sekretarka za evropske zadeve na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić. Kot je dejala, Slovenija napoveduje enostransko implementacijo arbitražne sodbe na morju, kjer tega ne more storiti, medtem ko na območjih, kjer bi to resnično lahko storila sama, kot je nesporno hrvaško državno območje na Trdinovem vrhu, tega ni pripravljena narediti.

Časnik še navaja, da bi Slovenija kot legalistka že zdavnaj morala zapustiti Trdinov vrh. Spominja tudi na lansko izjavo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je v pogovoru za Novi list dejal, da bodo spoštovali odločitev arbitražnega sodišča, ne glede na to, kakšna bo. "Danes, ko grozi Hrvaški s kaznimi, pa je na svoje izjave popolnoma pozabil," dodaja Jutarnji list.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1600)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmar1234
13. 01. 2018 09.12
Bo treba Zmagota volit....
Tanek_led
13. 01. 2018 12.47
ferencz 1
08. 01. 2018 08.19
+5
Enostavno od 31.1.2018 dosledno spoštovat shengen, vsakega ki prihaja v SLo pregledat in ga vnest v sistem, pa naj ostajajo kolone do Siska!
helvecijaner
07. 01. 2018 21.17
-4
Hrvati čakajo, da vlada SMC konča svoj mandat. Potem pa bojo sigurno pričeli z poštenimi pravniki in kvalitetnimi ministri konstruktivna pogajanja, čeravno nebo nič drugega izcimilo. Pa arbitražni sporazum tudi ni sporazum, če ga samo ena stran priznava.
Uporabnik113189
08. 01. 2018 08.45
+2
Khmmm, to je pogodba. Uradno podpisana, žigosana, ni da ni. Če takšne pogodbe ne spoštuješ in izvajaš, si z vso pravico zaslužiš vse "naslove" od lažnivca, do prevaranta, tatov do kriminalca. In če pri tem nihče ne občuti niti sramu, je povsem jasno s kakšnimi ljudmi imamo opravka..Jutri se bodo spremenili, postali prijatelji? Kdo je tukaj nor?
dipe
07. 01. 2018 20.54
+1
Ste že dosadni s tem ,,pumpanjem,,
Teofil
07. 01. 2018 18.53
+0
Morda bo dogovor dosegel minister pralni stroj
hickel
07. 01. 2018 17.53
+6
Se bosta princ teme in Plenkovič zmenila,
JApajaDAja
07. 01. 2018 18.32
+7
brabusednet
07. 01. 2018 16.09
+17
Do turistične sezone je treba Slovence prepričat naj vsaj eno leto ne gredo na Hrvatijo dopustovat.Tudi med vojno nismo hodili dol pa smo se dober imeli drugot.Jaz že 5 let ne hodim pa jih nič ne pogrešam.Toliko lepšega morja je po Evropi,Grčija,Italija,Španija,Francija,Portugalska pa tudi na Madžarskem Balatonu sem se super imel,da ne pozabim na Korziko voda 100 krat bolj čista kot na hrvatiji.Samo enkrat moraš iti druga pa vidiš,da hrvatija ni bog ve kaj.
nightifly
07. 01. 2018 16.31
+7
KladivoSi
07. 01. 2018 15.29
+8
Kaj vas maček še ni minil, eni pišete kot da ste krščanski srbi... Slovenija naj iz arhivov privleče trgovanje z orožjem in barantanje z slovensko zemljo, pa se bo Zagreb drzal prava kot dalmatinc šilinga.
JApajaDAja
07. 01. 2018 15.58
+8
se bo treba z ljeljakom zmenit...če že za Urvate rije po bg arhivih-naj še nekaj za slo naredi!
dipe
07. 01. 2018 15.26
-1
Kolk Jadota in Jadnička
JApajaDAja
07. 01. 2018 15.12
+16
v kolikor Urvatski "branitelji"...mimogrede so skoraj vsi invalidi, naredijo desant na piranski zaliv,predlagam zavodu za pok. in inval..zavarovanje Urvacke, da pošlje svoje inšpektorje na ogled...morda bodo nekateri "bojevniki"shodili, spregledali,spregovorili....."kri v očeh" pri nekaterih dela čudeže!
mallonge
07. 01. 2018 14.09
+2
Pahor gre v Bruselj na pogovore. Erjavec pa v tujino na Hrvaško v vikend, kot vedno ko je gusto.
mallonge
07. 01. 2018 14.38
-1
mallonge
07. 01. 2018 16.37
-2
Vi ta bel pa si vse povedal. Vsedi se na kaktus, blefer.
mallonge
07. 01. 2018 14.00
-4
cerar je kot Maruša Ferk. Vsa leta samo jambranje,igovori in nobenih rezultatov. Oba pa vedno vesta kaj bi bilo potrebno storiti.
sinhron
07. 01. 2018 14.31
+14
Cerar s svojo ekipo rešuje Slovenijo iz blata v katerega sta jo SDS in njen lider , princ teme pahnila 2004 - 2008 in prav uspešnost reševanja vam ne gre po godu , zato skušate na vse načine izničiti uspehe te vladne garniture ! Ne bo vam uspalo na volitvah , ker Slovenci vsaj upam , ne bodo dopustili , da ta falanga ponovno uniči vse , kar je bilo sedaj ponovno dobrega narejenega !
mallonge
07. 01. 2018 14.39
-7
JApajaDAja
07. 01. 2018 14.42
+6
mirek je sedaj dežurni krivec za vsa sračkanja, ki jih je slo zavozila....deluje sicer zalo mlačno, ni karizmatičen, morda premalo naklada (kar je + in --kakorkdaj)...samo popustil pa ne bo-zagotovo da ne!
mallonge
07. 01. 2018 14.45
+0
Za pravnika ima retoriko nepismenega. Dva stavka obrača tako dolgo, da izpade butast.
JApajaDAja
07. 01. 2018 15.16
+3
žal, preveč "meglen" navzven...tudi kadrovanje na ministrstvih je bilo v tem stilu! niti enega, ki mu lahko rečem "hvala ti, dober si"....največje razočaranje je klemenčič....aja, kje pa sploh je?
mallonge
07. 01. 2018 16.34
-1
nesre?ko
07. 01. 2018 16.52
+7
Da smo pod Jansho bi še u Tamarju Dudek gospodaru!
mallonge
07. 01. 2018 17.08
BUONcaffee
07. 01. 2018 13.41
+3
Marija Terezija vrni se!
M_teorija
07. 01. 2018 13.15
+18
Podpis hrvatov za arbitražni sporazum oziroma ureditev meja je bil pogoj za vstop v EU. A bi radi izstopili!?
JApajaDAja
07. 01. 2018 14.29
+16
bi...samo € in benefite bi obdržali....obveznosti? ...o ne, to ne!
sinhron
07. 01. 2018 13.11
+18
Morda pa Hrvaška politika želi , da Slovenija zapre mejo za prehode Hrvaškim državljanom ? Ali pa da ne mejnih prehodih ob prehodu Hrvaških ribičev na ozemeljski teritorij Slovenije primejo in jih pozaprejo , dokler ne bodo plačali kazni ? Torej vse dobro in slabo je na Hrvaški politiki , ki ima velike ozemeljske apitite !
priest
07. 01. 2018 13.00
+13
Če imamo z neandertalci opravka, je potem res cel križ.
BUONcaffee
07. 01. 2018 12.31
-1
ZN še ni zasedal o mejnem sporu?????
dipe
07. 01. 2018 12.23
+0
Dans ni Švajna in Gozile,, imata Božčno kosilo.
BUONcaffee
07. 01. 2018 12.23
-1
Mlahavi je sedaj še bolj zmeden kot je bil prej.
BUONcaffee
07. 01. 2018 12.20
-3
Pačakajmo do volitev da vlada ne naredi še več škode. Nato bomo reševali naprej.