Slovenija

Kolar Celarčeva zdravniškim organizacijam sporoča, da ne namerava oditi

Ljubljana, 10. 12. 2015 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zdravniške organizacije so prepričane, da bi moral Cerar zamenjati ministrico za zdravje, v nasprotnem primeru pa naj odstopi kar premier sam. Kolar Celarčeva pa z ministrskega mesta ne namerava oditi, prepričana je, da temeljno nesoglasje zdravniških organizacij z dosedanjo politiko izvira iz koalicijske pogodbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zahteva za odstop
    02:09
    Iz 24UR: Zahteva za odstop
  • Iz SVETA: Odziv ministrice
    02:01
    Iz SVETA: Odziv ministrice
  • Iz SVETA: Zdravniki hočejo njen odstop
    02:03
    Iz SVETA: Zdravniki hočejo njen odstop

V zdravniških organizacijah so kritični ob delnih posegih v zdravstveno zakonodajo. Prepričani so, da Slovenija potrebuje celovito reformo, kritični so še do drugih potez ministrstva. Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc izrekajo nezaupnico; od predsednika vlade Mira Cerarja bi bilo po njihovem mnenju modro, da bi jo zamenjal.

Če Cerar ministrice ne bo zamenjal, pričakujejo njegov odstop, je na današnji skupni izjavi vseh zdravniških organizacij dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc FOTO: POP TV
Kaj ministrici očitajo zdravniki?

V zdravniških organizacijah ministrici očitajo, da se ne želi spopasti s pravimi dilemami slovenskega zdravstva, kot je ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, potreba po novih finančnih virih ali ureditev košarice pravic, ter da se ne želi soočiti s spremembo statusa javnih zdravstvenih zavodov, korupcijo in še čem.

Razmere v slovenskem zdravstvu so zaostrene in resne, je poudaril predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. "Sodeč po izjavah in delnih ukrepih v zakonodaji je ministrstvo za zdravje odstopilo od reševanja ključnih dilem slovenskega zdravstva. Namesto resne reforme že leto analiziramo slovensko zdravstvo, ki se medtem sooča s številnimi in vse težjimi problemi, ki jih ministrica ne želi videti. Dovolj je rezanja trakov in zidalnih posegov v bolnišnice. Čas je za soočanje z resnimi težavami v njih," meni Možina.

Izpostavil je "razmere na otroški srčni kirurgiji, kadrovski kolaps mariborskih anesteziologov, vse daljše čakalne dobe, nespodobne cirkuse okoli kadriranja vodstvenih kadrov v največji slovenski zdravstveni ustanovi in obglavljenje še nekaterih največjih zdravstvenih ustanov". Našteto po prepričanju Možine ne dopušča ministričinih ocen, da je naše zdravstvo tako dobro, da nam ga zavidajo najrazvitejše države v Evropi.

Zdravniške organizacije opozarjajo na številne težave, s katerimi se sooča slovensko zdravstvo.
Zdravniške organizacije opozarjajo na številne težave, s katerimi se sooča slovensko zdravstvo. FOTO: Thinkstock

Kritični so do novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki po njihovem prepričanju kriminalizira zdravnike zasebnike, ter do zakona o zdravstvenih delavcih. Slednji je po njihovem prepričanju grob poseg v zdravniško avtonomijo in grob poseg v regulacijo nosilnega poklica v zdravstvu.

Predsednica strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, pediatrinja koncesionarka Helena Mole, je opozorila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo pripravljajo na ministrstvu in naj bi jo sicer predstavili prihodnji teden, le delno ureja koncesije. Tudi zdravniki so po njenih besedah mnenja, da so popravki potrebni, a ti naj se pripravijo v okviru celovite zdravstvene reforme, kjer bodo vse stvari postavljene na svoje mesto.

Moletova je poudarila, da je glede podeljevanja koncesij že zdaj "vse lepo urejeno v zakonu o javno-zasebnem partnerstvu" in v mnogih občinah tudi ravnajo skladno s tem. Glede omejevanja trajanja koncesij je poudarila, da je na nekaterih "finančno manj zahtevnih" področjih omejevanje trajanja koncesije manj pomembno, tako je tudi sama koncesijo za področje pediatrije z Mestno občino Ljubljana podpisala za dobo 15 let. Problematična pa je na področjih, kjer so potrebna velika vlaganja koncesionarja v opremo in prostore, je opozorila.

Cilj zakona, kot je zdaj pripravljen, je po oceni Moletove pravzaprav ta, da bi koncesionarji postopno ugasnili.

Kolar Celarčeva ne namerava oditi

Kolar Celarčeva z ministrskega mesta kljub pozivom zdravniških organizacij ne namerava oditi. Predmet spora med ministrstvom in organizacijami je po njenem že koalicijska pogodba, ki zagovarja javno zdravstvo, medtem zdravniške organizacije podpirajo le spremembe, ki gredo v smer privatizacije zdravstva.

Od tod izvira temeljno nesoglasje zdravniških organizacij z dosedanje politiko, meni ministrica, prepričana, da dela dobro. Odstopila pa bo takrat, ko bo vlada spremenila svoj koncept in se umaknila od stremljenja k javnemu zdravstvu.

Spomnila je tudi, da zdravniška zbornica kot eden od partnerjev pri usklajevanju zakonodajnih predlogov zavrača to sodelovanje. V zadnjih dneh je tako zbornica zavrnila sodelovanje pri pripravi zakona o zdravstvenih delavcih in zakona o zdravilstvu. Ravno danes so jim iz zbornice sporočili, da njuna člana v skupini za pripravo zakona o zdravilstvu ne bosta več sodelovala. Prav tako zbornica ne izpolnjuje zakonsko predvidenih obveznosti, dodaja ministrica.

Kot je povedala, je takoj, ko je izvedela za kadrovske težave anesteziologije mariborskega kliničnega centra, zbornico pozvala, naj opravi izredni strokovni nadzor. Po njenih informacijah zbornica z njim še ni začela. Prav tako je ministrstvu ob povečanju specializantskih mest za anesteziologijo naletelo na "nerazumno neprijazen odziv zdravniške zbornice".

Hitrejše priznavanje kvalifikacij tujim zdravnikom je ravno tako naletelo na cehovsko nasprotovanje, je naštevala ministrica. Sprašuje se namreč, ali vsi v zdravstvenem sistemu delajo v dobro bolnikov.

Zato je prepričana, da je skrajni čas za temeljit razmislek o pooblastilih in aktivnostih zdravniške zbornice "tudi v luči primerov, kot so bili Nekrep, otroška srčna kirurgija, problematika specializantskih delovnih mest in potrebnih strokovnih nadzorov".

Izjava Kuštrina, da je na nek sestanek poslala drugorazredne uradnike, se ji zdi skrajno neprimerna in po njenem pove več o osebi, ki jo je izrekla, kot pa o njenih sodelavcih.

Se pa z njim strinja, da je treba reorganizirati vodenje javnih zdravstvenih zavodov. Te ukrepe že predvidevajo v resoluciji, ki je pravkar v vladni proceduri, je povedala.

Glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je v pripravi, ministrica sicer pojasnjuje, da preučujejo prejete pripombe, ki jih bodo tudi smiselno upoštevali. Že zdaj pa ministrica poudarja, da so koncesionarji pomemben del javne zdravstvene službe, ki pripomorejo k uspešnosti delovanja slovenskega zdravstvenega sistema.

Zato je namen sprememb zakona izboljšanje sistema, ki bo pripomogel k bolj transparentnemu podeljevanju koncesij v skladu z mrežo javne zdravstvene službe. In predlog novele prav v nobenem členu ne predvideva ukinitev koncesij, je še poudarila.

Znova grožnje s stavko

Po prepričanju predsednika prvega moža Fidesa Kuštrina je zdaj že jasno, da na ministrstvu ne mislijo narediti nič. "S standardi in normativi se nič ne zgodi, ne lotijo se zdravstvene reforme. To kaže na nepoznavanje, nesposobnost tako ministrice kot cele vlade, da bi kaj naredila," je ocenil Kuštrin. Če se stvari ne bodo obrnile tako, kot pričakuje zdravniški sindikat, Kuštrin ne izključuje protesta, prav tako ne stavke, kot je potekala leta 1996.

Kuštrin se je dotaknil tudi današnjega protesta policijskih sindikatov. Policistom je izrazil podporo. "Država, ki ne spoštuje tistih, ki skrbijo za varnost ljudi, in tistih, ki skrbijo za zdravje ljudi, ni država. Taki državniki pa je najbolje, da odidejo na smetišče zgodovine," je dejal prvi mož Fidesa.

Kritičen je bil tudi do ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki po njegovi oceni na področju javne uprave ni naredil popolnoma nič. Očita mu favoriziranje tistih poklicnih skupin, ki so številčnejše, ker "odločajo o volilnem rezultatu".

'Država je v velikih težavah, če bodo upokojenci reševali največje težave v slovenskem zdravstvu'

Možina in Kuštrin sta danes komentirala tudi zadnja kadrovska dogajanja na UKC Ljubljana. Glede imenovanja Brigite Čokl za vršilko dolžnosti generalnega direktorja je Možina ocenil, da "je država v velikih težavah, če bodo upokojenci reševali največje težave v slovenskem zdravstvu". Po njegovi oceni delanje "takega cirkusa pri izboru vodstvenega kadra meče res slabo luč na sposobnost upravljanja slovenskega zdravstva, da o državi niti ne govorim".

Kot pravi, zdravniške organizacije imajo kandidate, ki so sposobni in pripravljeni voditi tako institucijo, "a ne v sedanjem stanju popolnega nezaupanja v upravljanje zdravstva". Po njegovi oceni je nujna sprememba statusa javnih zavodov, saj politično kadriranje ni pravi način, ampak mora svet zavoda postati odločujoči pri izbiri direktorja.

Kuštrin pa pravi, da v sedanjem sistemu ne vidi "pametnega človeka, ki bi šel na tako tanek led". "Potrebne so korenite spremembe sistema financiranja in upravljanja zavodov. Bolnišnice pa so danes socialistične trdnjave, kjer nekateri ne delajo nič, drugi veliko, administrativno-tehničnega aparata pa je absolutno preveč," še pravi Kuštrin.

Erjavec: Očitno je čas napada na vlado

Zunanji minister Karl Erjavec je na zahteve zdravstvenih organizacij odgovoril ostro. "Očitno je čas frontalnega napada na vlado, poziv zdravstvenih organizacij je še ena od takih pobud," je ocenil. A ugotavlja, da mora biti vlada potrpežljiva, ministrica za zdravje pa mora uresničiti cilje, ki si jih je zadala, zlasti zdravstveno reformo.

Pritiski bodo po Erjavčevem mnenju ves čas prisotni, saj so bili tudi v času prejšnjih vlad pozivi po odstopih. To je nekaj, kar sodi v delo vlade, je spomnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
11. 12. 2015 19.17
Zdravstvo crkava .
cmer?ek5
11. 12. 2015 18.30
+1
Joj odprite vrata WC,,zagledal sem jo,,bruhal bom,,,!!!
dostojevski II
11. 12. 2015 14.24
+2
Iz intervjuja z direktorjem bolnišnice v Lovranu ... Kakšne težave imate v vašem zdravstvu s korupcijo? To je ena izmed večjih težav, saj dobavitelji poznajo prijeme, kako svoje medicinske pripomočke kar najuspešnejše in najdražje prodati javnim bolnišnicam. Pri nas v Lovranu jim, kot že rečeno, to ne uspeva več, drugje pa še vedno poskušajo z znanimi metodami. Vsi prodajalci medicinskih pripomočkov imajo cilj, da si pridobijo naklonjenost v ustanovah. Predstojnikov oddelkov, zdravnikov z renomejem, saj tako lažje dosežejo svoj cilj. Tako jih na primer vozijo na "strokovne ekskurzije" v New York, San Francisco, Tokio, Hongkong … Zanimivo pri tem pa je, da zdravniki, ki se udeležijo teh seminarjev, po prihodu domov kar naenkrat začnejo zagovarjati določen aparat ali medicinske pripomočke, ki so jim prej nasprotovali. A to je pri korupciji v zdravstvu vidno, kar pa se še dogaja ob tem, lahko prepustimo domišljiji.
dostojevski II
11. 12. 2015 14.33
+3
Znanstvena fantastika je pričakovati, da bi sindikalist Kuštrin organiziral sindikalni izlet v Lovran. Kjer bi lahko zdravniki iz prve roke izvedeli, kako se upreti pijavkam, lobijem, parazitom..., ki uničujejo javno zdravstvo.
MurglPoni
12. 12. 2015 12.45
+1
nesre?ko
11. 12. 2015 13.54
+3
Saj bi odšla,pa nima kam,je nihče noče.
puspan
11. 12. 2015 13.31
+2
Interesantno, samo na vrhu hierarhije jih je mnogo, ki bi že davno lahko odšli v penzijo, čeprav nezasluženo, a še vedno hočejo delati. Vsaka čast jim.
Fr33dom
11. 12. 2015 12.49
+1
ludje božji pa kdaj se boste zbudili TREBA BO NA ULICE IN POMESTI Z VSO VALDO IN BIROKRATI KI NAM UNIČUJEJO DRŽAVO... TEMU SE MORA NAREDITI KONEC DOKLER SE LAHKO ....KER KO BO PREPOZNO NEBO VEČ KORAKA NAZAJ TO SI ZAPOMNITE
Fr33dom
11. 12. 2015 12.50
+1
VLADO IN BANKIRRJE TER VSO GOLAZEM KI UNIČUJEJO DRŽAVO....
prašek
11. 12. 2015 13.00
-1
Fr33dom
11. 12. 2015 13.03
-4
pa se nekaj .... radio študent še ima kako prav da vojska nesme imeti pooblastil , ker se zavedajo kaj se dogaja....LUDJE A VETE DA IMA VOJSKA SEDAJ POOBLASTILA DA KO PRIDE DO PROTESTOV DA JIH VLADA LAHKO POŠLJE NA ULICE.... ZDEJ SE PA MALO ZAMISLITE VSE JE PLANIRANO V NAPREJ ,TAKO DA KO BO PRIŠLO DO NASLEDNJIH PROTESTOV TAM NEBO POLICAJEV AMPAK VOJSKA VENDAR POTEM SE NE SPRASEVAT ZAKAJ JE TAKO
Fr33dom
11. 12. 2015 13.05
+1
prašek potegni še kakšno črtico v nos dokler še lahko ker opran si že ... očitno neveš kakšno je realno stanje po svetu in nasi drzavi
Transformerji
11. 12. 2015 12.23
+3
Res je, ne veš s kom bi držal, če ministrica zagovarja javno zdravstvo, potem boš držal z njo, da pa zdr. zbornica in Fines zagovarjata privatno zdravstvo, potem se tisti, ki plačujejo vse zavarovanje, imajo denar samo za preživetje, ali pa celo tega ne, potem se s privatnim zdravstvom ne bodo strinjali. Zato bom opisal ČISTO resničen primer, potem pa presodite sami. Gospa, nekaj let v penziji, je odšla k svojemu splošnemu zdravniku in zaradi neprestanega nevzdržnega glavobola zahtevala CT glave. Zdravnik je ni hotel niti poslušati, ampak ker nikakor ni popustila pri svoji zahtevi, je le dobila napotnico z dogovorom: če CT ne pokaže nič, plača stroške sama! No, CT je pokazal tumor na možganih, takoj je bila brez vrste operirana. Še vedno je živa, je pa zaradi iste bolezni že pred leti umrl njen mlajši brat. Koliko ljudi umre zaradi cigaret ali nezdrave prehrane, za to so podatki, koliko jih pa umre zaradi zdravniškega varčevanja, tega pa ne vemo.
dostojevski II
11. 12. 2015 12.10
+4
Kako so se v CRO lotili racionalizacije Lovran in Reka..... Google:::::Tudi javna bolnišnica lahko posluje pozitivno Google::::::Iz bolnišnice sem spodil lobiste in prihranil milijone
dostojevski II
11. 12. 2015 12.10
+4
Samo 15 poštenih, pogumnih zdravnikov z menedžerskim znanjem potrebujemo, da se rešimo zdravniške mafije, lobistov, parazitov... Seveda pa morajo imeti ti zdravniki-direktorji 100% podporo vlade.
sinhron
11. 12. 2015 11.21
+1
Koštrin in Možina naj nemudoma odstopita , sta proti izboljšanju socialnega zdravstva , borita se za privatno zdravstvo , ki bi udiralo ljudi in bilo dostopno samo ožjemu krogu ljudi , ki imajo dosti pod palcem !
dostojevski II
11. 12. 2015 11.02
+4
V civiliziranih državah država podeli koncesijo tam, kjer je za to potreba. Naprimer, če neki kraj nima splošnega zdravnika ali jih je premalo, država za ta kraj razpiše potrebo po koncesionarju. V Sloveniji pa zdravnik zahteva koncesijo in jo dobi, čeprav je v tistem kraju že dovolj zdravnikov. Zato je odpor zdravniške zbornice, sindikata zdravnikov, koncesionarjev ... po kakršnikoli racionalizaciji, spremembi obsoječega stanja več kot očiten. Od vlade zahtevajo vedno več denarja. To je cilj Možine, Kuštrina in kompanije. To je za njih zdravstvena reforma.
lencka35
11. 12. 2015 09.50
+3
Bravo Kolarjeva! Te preračunljivci hočejo, da vsi, ki nimajo denarja takoj pocrkajo zaradi najmanjših bolezni. Koncesionarji so večinoma ( z zeloooo redkimi izjemami) navadne pijavke, ki izsiljujejo na eni strani državo, na drugi pa pacijente. Čakalna doba npr. na protezo, ki je najbolj socialen in nujen zdravstveni pripomoček je 2 leti, če plačaš je lahko naslednji teden. V "gnilem" socializmu ni bilo reveža, ki ne bi mogel dobiti vsaj tega pripomočka. In še in še.... tudi pri zares nujnih bolezenskih stanjih je eno samo izsiljevanje. Npr. zdravnik specialist je dal odpoved v zdravstvenem domu in potem izsiljeval, da bi v istem zdravstvenem domu deloval kot koncesionar. Ker ZD ni popustil pritiskom so se seveda povečale čakalne vrste. Pa kam to pelje?
helvecijaner
11. 12. 2015 09.35
+1
Bravo ministrica ostani bo vlada prej propadla. Ta vlada nebo potrebovala zdravnikov pač pa kleparje in šuštarje, da jo poflikajo. Murgelski palček že odpira novi SP (SSDS) senjorsko sranje države Slovenije.
enakostzavse
11. 12. 2015 09.41
-3
hahahahah "murgeljski palček" še bo vam janšistom dal vetra. Itak niste mogli spat zaradi njega, sedaj vas bo pa še mora tlačila. Hja, strah je lepa stvar hahahahaahah
helvecijaner
11. 12. 2015 09.49
+1
enakozavse.Ironičen smeh !!!Nisem Janšist sem pa DEMOKRAT.Pa prečitaj svoj post ,kaj si napisal o klopih a ni tvoj palček največji kolop na kuri.
askralj
11. 12. 2015 09.02
+3
Novi standardi je rekel ko se ga je izvolilo...
enakostzavse
11. 12. 2015 09.00
+8
Pokvarjeni in nesposobni so sposobni edino za to, da vztrajajo pri svojih stolčih kot klop na divjadi.
cmer?ek5
11. 12. 2015 08.54
+2
Daj zgini že,"nesposobnica",,,!!!
Timy15
11. 12. 2015 08.51
+3
V Sloveniji je malo takih,ki bi bili pripravljeni priznati krivdo in zapustiti stolčke na položajih.Ne pravna država jim umogoča,da ko so enkrat na višjih položajih,vidijo in mislijo le na sebe,drugo jih ne skrbi,saj tudi nobene odgovornosti ni!
RdecaZvezda
11. 12. 2015 08.40
+5
baba se drži ,ko zadnji hitlerov pilot.amen.
žlikrofi
11. 12. 2015 08.11
-3
bravo milojka ne pusti se tadesnim ustvarjalcem izmišjenih strahov
enakostzavse
11. 12. 2015 09.14
+0
Nisem "tadesni", pa te vseeno vprašam, kaj je milojka naredila do sedaj da opraviči svojo plačo ? Pri podpori onemu baričiču je pokazala vse kar zna in to je, NIČ !
PIKO6
10. 12. 2015 21.51
+7
Komunosti ne odstopajo!
enakostzavse
11. 12. 2015 08.58
+0
Maš prav. To je že janša pokazal, ko noče in noče iti v pozabo .
enrico
10. 12. 2015 21.44
+0
Ni ga ministra ce ki bi lahko s trenutnimi zakoni resil a nase zdravstvo. Ko zašelesti znajo nekateri pozabiti tudi na hipokrata. V nasem sistemu je resitev samo v osebni odgovornosti vodilnih in zgornja meja place z vsemi dodatki oz prejemkov usluzbencev v javni upravi in v podjetjih kjer ima drzava vec kot 25% na 5000€ mesecno!