Slovenija

Erjavec: Če nihče od upokojencev ne bo dobil regresa, so posledice povsem jasne

Ljubljana, 21. 10. 2014 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Cerar pravi, da bomo morali zmerno varčevati vsi. Pri tem se zastavlja vprašanje regresa upokojencem. Erjavec poudarja, da v stranki DeSUS ne bodo pristali na to, da v letu 2015 upokojenci sploh ne bi dobili regresa. Kompromisne rešitve pa ne zavračajo.

Vlada pri pripravljanju proračunskih ukrepov za prihodnje leto po besedah premierja Mira Cerarja ni le varčevalno naravnana. Je pa Cerar danes priznal, da bomo morali zmerno varčevati vsi, pri čemer se zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem. Kot je dodal, zaradi zavez v koalicijskem sporazumu o tem razpravljajo previdno.

Vlada po Cerarjevih besedah intenzivno razpravlja o tem, kje bo treba privarčevati, da bodo lahko prihodnje leto dosegli cilj, da primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To bo omogočalo, da lahko še naprej sami upravljamo s financami in državo, je pojasnil.

Cerar je po srečanju s svojo poslansko skupino v Ljubljani poudaril, da vlada ne razpravlja le o restriktivnih ukrepih, ki bodo nujni, pač pa tudi o ukrepih, ki zadevajo ekonomičnost procesov delovanja javne uprave oz. razvoj na tem področju. Ministrstva bodo po zagotovilih predsednika vlade v prihodnjih mesecih intenzivno spodbujala projekte, ki naj bi pomagali gospodarstvu in državi.

Cerar napoveduje varčevanje.
Cerar napoveduje varčevanje. FOTO: Reuters

Kaj pa regres upokojencem?

Pri varčevanju se po Cerarjevih besedah zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem.  Po Cerarjevih zagotovilih ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. Zato bodo iskali kompromisne rešitve, ki bodo pripeljale do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost.

Predvsem pa po premierjevih besedah ne smejo demotivirati javnih uslužbencev in tistih, ki sedaj morda nekoliko bolj zaskrbljeno zrejo v prihodnost. Pač pa morajo, kot je poudaril, najti stimulacije, pri čemer bo vlada naredila tudi premike v pozitivno smer.

Premier je še pojasnil, da vlada niti sama ni dovolj konkretno opredelila vseh ukrepov, ki jih bodo morali sprejeti. O tem bo govoril, kot je dejal, tudi na sredini seji. Zanesljivo bodo predloge transparentno najprej predstavili koaliciji, nato pa vsem poslancem, je dejal in dodal, da bo ta razprava potekala na očeh celotne javnosti.

Erjavec: Pri vprašanju regresa je treba najti kompromis

DeSUS za nobeno ceno ne bo pristala na to, da v letu 2015 upokojenci sploh ne bi dobili regresa, je po izvršnem odboru odločno ponovil prvak stranke Karl Erjavec.

Za nas koalicijska pogodba velja, smo pa pripravljeni na pogovor in poiskati nek kompromis, ki bi omogočal, da bi bila vlada stabilna, da bi uresničili zaveze, ki smo jih dali tudi Bruslju, in da bi tudi omogočili dostojno preživetje zlasti tistim upokojencem z nizkimi pokojninami. Karl Erjavec

Izvršni odbor DeSUS je danes po Erjavčevih besedah obravnaval predlog ministra za finance Dušana Mramorja, da prihodnje leto sploh ne bi bilo regresov za upokojence. Za stranko je tak ukrep "absolutno nesprejemljiv", je znova poudaril Erjavec.

Kot je spomnil, so pred dvema mesecema podpisali koalicijsko pogodbo, ki zagotavlja regres tako za upokojence, ki prejemajo do 622 evrov pokojnine, kot dodatnih 40 milijonov evrov za regres. Če bodo torej želeli karkoli spremeniti, bo najprej treba "odpreti koalicijsko pogodbo in poiskati kompromisno rešitev".

Erjavec je pojasnil, da v DeSUS kompromisne rešitve ne zavračajo, saj se zavedajo težkega javnofinančnega položaja Slovenije. A menijo, da vendarle ni prav, da se išče rezerve pri tistem delu prebivalstva, ki tako ali tako že živi na robu. Zato je, kot je dodal Erjavec, treba rezerve iskati tudi na prihodkovni strani. V stranki jih med drugim vidijo v boju s sivo ekonomijo, premoženju, ki je šlo v razne davčne oaze ali je bilo pridobljeno na podlagi korupcije, pa tudi pri davčnih blagajnah, ki bi omogočale učinkovitejše pobiranje davkov.

V DeSUS po njegovih besedah sicer razumejo, da če bodo vsi varčevali, morajo tudi oni "imeti toliko razumevanja". A hkrati pričakujejo razumevanje premierja Mira Cerarja, da je "pač pred dvema mesecema nekaj podpisal in je težko v tako kratkem času te stvari spremeniti". Pripravljeni so se pogovarjati, a treba bo odpreti koalicijsko pogodbo in "definirati, kako je s tem dodatnim denarjem za regres za upokojence".

"Pripravljeni smo se pogovarjati o dinamiki, kako bi dosegli ta znesek 40 milijonov evrov in tudi o tem, da - glede na to, da bo leto 2015 najtežje - bi bilo mogoče govoriti o nekem popuščanju," je povedal Erjavec. Kolikšno to popuščanje bo, pa je po njegovih besedah odvisno od dogovora tako s Cerarjem kot z Mramorjem. "Od mene ne boste dobili nobene številke," je novinarjem povedal predsednik DeSUS, ki začetek pogovorov pričakuje v prihodnjih dneh, predvidoma že na sredini vladni seji.

Če pa bo Mramorjev trenutni predlog obveljal in v prihodnjem letu nihče od upokojencev ne bo dobil regresa, so posledice povsem jasne, je še dejal Erjavec: "V takšni vladi DeSUS ne more sodelovati."

Erjavec meni, da je treba pri vprašanju regresa upokojencem najti kompromis.
Erjavec meni, da je treba pri vprašanju regresa upokojencem najti kompromis. FOTO: Miro Majcen

Predsednica ZDUS: Država se ne sme dotikati sedanjega regresa

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak je po seji izvršnega odbora DeSUS poudarila, da je napačno ves čas računati na prihranke samo v javnem sektorju ter zniževanju števila zaposlenih in pokojnin. Tudi po njenem mnenju se država "na noben način ne sme dotakniti" sedanjega regresa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (869)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
22. 10. 2014 19.06
+5
le zakaj taka sprenevedanja? na nizozemskem, v avstraliji in kanadi imajo vsi upokojenci po 67. letu enake državne penzije. na nizozemskem trenutno 975.- evrov. zakaj ni tako tudi pri nas? ali nismo socialna država?
maijster
22. 10. 2014 16.38
+1
koliko let si vlagal v pokojninski sklad toliko let prejemaj-te iz njega pa še regres naj dobijo to bi bilo edino pošteno pa bi se videlo kdo bi se šlepal na račun države danes in kdo bi ostal brez pokojnine ker jo vleče dlje časa kot je pa bil zaposlen !!!!! takoj to sprejet pa bo konec z karlom in ostalimi prodajalci megle,....
Transformerji
22. 10. 2014 14.28
+1
Cerar je prepričan, da je tista večina upokojencev že tako ogrožena, da nebodo prišli v Ljubljano protestirat, ker nimajo denarja. Pa še prav ima, s koalicijskem svetnikom vred!
kinzalpu
22. 10. 2014 14.20
+5
Denar lahko poberete pri Janši, Zidarju ,Kordešu ,Bavčerju ,Šrotu .Časerju ,300 mil.od Teša ,Rotnik ima nekaj viška ,Ročnik ,pa še in še bi lahko našteval .Lahko se pa penzije poenotijo ,vsakemo 1000,eu ,ki je Erjavec obljubljal ,tudi njemu bi lahko kaj pobrali. Menedžerjem pobrati polovico ,tisti ki so dobri več ,tisti ki so slabi pa nič!!! !!!Tako je v tovarnah ,šefi si talajo ,delavci pa na robu preživetja .Zdaj je na vrsti Cerarjeva vlada
Transformerji
22. 10. 2014 14.35
+7
pa dokapitalizirane banke NE smejo izplačevati regresa!
Transformerji
22. 10. 2014 14.19
+6
Ne vem, ali kdo to od tistih na vrhu bere -čisto zares! Kdo pa je postavil mejo 622 evrov - Janša! Kdo je bil tisti, ki je hotel odvzeti neopravičene penzije? - Janša. Torej je hotel torej privarčevati tam, kjer ni čisto realno in pošteno?? - Janša! Nisem ne levi in ne desni, ampak verjemite, da se vam lahko take svinjarije v kratkem maščujejo! Tudi če je Janša v zaporu, bo pa nekdo drug poskrbel, da boste enakovredno vzeli tudi tisim (pa ne samo penzionistom) ki se regresa ne zalužijo, pa tudi takih plač ne!!
Transformerji
22. 10. 2014 13.54
+0
Ampak fotografija je pa dobra - Karel svetnik, vedno v koaliciji !
hickel
22. 10. 2014 13.50
+1
Kohrl...bla, bla, bla,......
dostmam1
22. 10. 2014 13.27
+7
Normalne penzije vsem, da lahko vsi dostojno preživijo, pa ni treba nobenga regresa.
izdelanc
22. 10. 2014 13.37
+4
Transformerji
22. 10. 2014 13.26
+7
Spravili so se tudi na regres tistih z najnižjo penzijo - pod 622 evri! Zakaj za vraga se ne spravijo na regresu v jasnih sektorjih, v podjetjih, ki so še državna??? Zakaj na pokradenih bankah izplačujejo regres??? Denarja za prihranit kolikor hočeš, samo na prave se je treba spraviti. Bodo imeli še vedno regres državni uslužbenci???Verjetno se spet bojijo upora. No, resnica je, da se moramo vsi nečemu odpovedati, pa ste isti , spraviti se na najšibkejše. Tole je pa tudi za Židana: prejšnji mesec stojijo pred mesarjem v vrsti upokojenci, kajti v akciji dve vrsti mesa. Pa se ena penzionistka oglasi; to je pa grozno, 2 kg slovenske čebule stane 4evre, nemška je pa po 85 c, no se bomo že navadili, da bomo kupovali slovensko. Pa druga pravi: nič se ne bomo navadili, če nimamo denarja, pojutrišnjem je v drugi trgovini akcija - za 10 kg čebule plačaš 2,8 evra! Nimam avta, zato se dogovorjena s sosedom, da jo bo tudi zame pripeljal. No, g. Židan, tudi novo drago reklamo za slovenske izdelke si lahko nekam zatlačite!
FPVSLO
22. 10. 2014 12.48
+10
Naj ukinejo vse regrese. Zakaj le nekaterim? Začnejo lahko v vsem javnem sektorju za zgled.
Strelec74
22. 10. 2014 13.22
+2
Ja in v gospodarstvu tudi, bo posledično kaka zaposlitev več
Mb128
22. 10. 2014 12.30
+6
Še nekaj. Splošno je znano, da. se Karl zavzema za upokojence, za VSE upokojence. A res?! Kje je njegovo zavzemanje za tisti del upokojencev kateri prejemajo takšno pokojnino, da dobesedno živijo od danes na jutri oz. jim celo morajo na pomoč priskočiti otroci, sorodniki?! Ja, boste rekli, tem je Karl zrihtal, da samo oni dobijo do max. slbe štiri stotake letnega dodatka. Vsi ti upokojenci bi lahko rekli sledeče. Hvala ti Karl, res hvala ti, da se tako zavzdmaš za nas, da si nam izboril tisti letni dodatek, ki, roko na srce ni niti za živet niti za umret!
Terezinka
22. 10. 2014 12.22
+6
Po eni strani mi je všeč vztrajanje na regresu, po drugi strani pa naj se neha uporabljati regres kot socialno merilo. Če upokojencem pripada regres zato ne sme biti merilo višina penzije. Ugotavljanje socialnih dodatkov mora biti drugje in ne pri pokojninskih prejemkih kar regres je. Kdo lahko utemelji, da se regres daje samo na višino pokojnine? Nekdo, ki ima nizko pokojnino ima lahko drugo premoženje in druge dohodke.
Terezinka
22. 10. 2014 12.24
+6
Naj dajo tistim ljudem, ki imajo SAMO minimalne pokojnine nek drug enkraten socialni dodatek, če so ga upravičeni ne pa regres
Mb128
22. 10. 2014 12.54
-2
Poglej Terzinka, če ti je to že tako všeč. Pa ustanovimo stranko mladih, stranko moških, stranko žensk, stranko invalidov, stranko.... Tebe pa postavimo za večno premjejko. Tako, za hec oz za kazen. Mislim, res bi morala biti genij da bi ti sploh uspelo sestaviti vlado! Sicer pa, v svetu, vsaj normalnem stanovskih strank ni. Pa ne mi priti naprej z britanskimi oz. hrvaškimi laburisti kajti britanski so vse kaj prej kot to, hrvaški pa so laburisti za to ker so v to prisiljeni oz. ker je ime socialni tam pač že zasedeno. Zaradi tega imajo tam tudi stranko Orah.
Terezinka
22. 10. 2014 14.03
+1
Mb128
22. 10. 2014 12.14
+0
Eh, Karl kot , Karl. Slovenski poltergajst oz. nagajivi duh, ki pač ne bi bil zdrav, če vsaj na dva ali tri mesce ne grozi komu oz. nečemu. Misli, kateri psi lajajo najbolj?! Majhni, to pa zato ker jih je strah. In njega je strah, da bo zgubil svojo "zvesto" bazo in s tem na kocko postavil svojo prihodnost. Kaj se bo zgodilo z preostankom Slovenije pa mu je kaj malo mar. Vprašanje. Koliko pa je ta Karl sploh star oz. koliko mu pa še manjka do penzije?! Kajti, takrat, ko bo šel v penzijo on sam se bo njegovo zanimanje skrčilo samo na njega samega in njemu ljube. To, zavzemanje za upokojence pa je le krinka s katero poskuša zakriti lasten strah, lastne bojazni, negotovosti, lastno majhnost. In zato oz. ravno zato grozi vsem, laja na vse, ki bi utegnili ta osebni strah se povečati itd..
oMAXI
22. 10. 2014 11.53
-1
V normalnih državah imajo stanke podjetnikov itd,....v zadddojeni Sloveniji nam pa upokojenci serjejo že nevem koliko časa,....Koliko časa še??????
MIGLA
22. 10. 2014 12.15
+4
mogoče boš pa tudi ti prišel do penzije, pa boš videl*
oMAXI
22. 10. 2014 11.52
+0
,..nikjer na svetu ni upokojenske stranke v vladi in to že 15 let + da si upajo sesuti že ne vem koliko vlad !!!!!
chucknorris
22. 10. 2014 11.50
+6
HVALA BOGU, DESUS IN ERJAVEC IZSTOPITA IZ KOALICIJE IN IZGINETA S POLITIČNE SCENE ZA VEČNO ! V VSEH LETIH NISO NAREDILI NIČESAR !!! , RAZEN SRAAAAAAAAAANJA !
oMAXI
22. 10. 2014 11.44
+4
Koliko miljard škode je že naredil toti erjavc s sesuvanjem vlad?!?!?!?!?
oMAXI
22. 10. 2014 11.46
+1
ROMELS
22. 10. 2014 11.16
+4
Erjavec, kot sem ti predlagal, Poskrbi, da upokojenci ne bodo plačevali dod. zdravstvenega zavarovanja.
blokirani
22. 10. 2014 11.12
+5
Kriza! Toda ne le gospodarska in finančna, kriza levice, ki je nategnila svojo volilno bazo. Zmanjšanje pokojnin, znižanje plač v javnem sektorju, odpuščanje v javnem sektorju, to bo realnost vlade modrega Cerarja. Torej, narediti bodo morali natančno to, kar so obljubljali, da ne bodo storili. Tega se Cerar in njegovi očitno dobro zavedajo zato so postali živčni in napadalni. Po novem napadajo celo novinarje, ki so jim tlakovali pot na oblast. Vlada trdi, da sprejema ukrepe, da deluje. Bojim se, da so ponovno uvedli Tajni Uradni list, kot smo ga poznali v času njihovih vzornikov, saj v Javnem Uradnem listu tega ni videti. Zaenkrat so tam le sklepi o novih in novih kadrovskih zamenjavah in imenovanjih. Če k temu prištejemo živčnost SMC do novinarjev, ki jih kar koli vprašajo je to še bolj evidentno. Vse ostaja skrito, vse je zavito v molk. Pozabljajo pa vsi skupaj, da smo, vsaj zaenkrat še, članica EU in da se stvari ne da prikrivati na daljši rok.
SmradiLeviPokvarjeni
22. 10. 2014 10.20
+9
Ja nič ... talevi ... prstek boste od lastnih izvoljenih dobil točno tja ... kamor si ga že dolgo časa močno želite, pa to ... sicer bolano ... ampak vaš izbor ...
MIGLA
22. 10. 2014 12.18
+1
prstek vi sami sebi tiščite točno tja že par let, zato pa zgubljate članstvo, dobil ste celo arestanta, jež bay, bay, samo slaba zgodovina boste in to zaradi enega cepca