Slovenija

Cerar o begunski krizi: EU se končno premika v pravo smer

Bruselj, 24. 09. 2015 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier Miro Cerar je dejal, da je odziv na begunsko krizo pozen. Je pa zdaj ključen čas, ko EU še lahko s pravimi ukrepi zagotovi stabilizacijo razmer.

Begunci peš proti Avstriji
Begunci peš proti Avstriji FOTO: Reuters

Voditelji članic EU so na izrednem sestanku v Bruslju zelo temeljito, konstruktivno in odprto razpravljali o begunski oziroma migrantski problematiki ter sprejeli soglasno izjavo, ki kaže, da se EU zdaj končno premika v pravo smer, je po vrhu ocenil slovenski premier Miro Cerar. Odziv na to krizo je sicer po njegovih besedah dejansko pozen.

Kljub temu premier meni, da je zdaj ključen čas, ko EU še lahko s pravimi ukrepi zagotovi stabilizacijo razmer, zato je pomembno, da v prihodnjih mesecih voditelji skupaj z Evropsko komisijo in drugimi institucijami poiščejo skupne rešitve.

Izboljšanje dialoga s Turčijo

Voditelji so po Cerarjevih besedah izpostavili, da si želijo skupnih evropskih rešitev ter da je za to pomembno, da Evropa naredi še več v stiku z državami, od koder izvirajo te krize, bodisi zaradi vojn, suše ali drugih težavnih razmer.

Premier je pri tem izpostavil potrebo po izboljšanju dialoga s Turčijo, od koder prihaja v Evropo zelo veliko beguncev, ter zagotovitev nadzora in obvladovanja razmer na zunanjih mejah unije.

S tem ciljem so se voditelji po Cerarjevih navedbah odločili, da bodo do konca novembra vzpostavili točke za obravnavo beguncev, imenovane "hotspots", ki bodo operativne od konca novembra, kar je zelo pomembno za ustrezno nadziranje in usmerjanje begunskih tokov na samih mejah.

Posebna pozornost Zahodnemu Balkanu

Razmere v Opatovcu - 7
Razmere v Opatovcu - 7 FOTO: Reuters

Slovenski premier je v razpravi izrecno izpostavil, da je treba veliko pozornosti nameniti regiji Zahodnega Balkana, ki je zelo občutljiva in še vedno ne dovolj stabilna, tako da se lahko politične razmere zelo hitro zaostrijo.

To je premier izpostavil tudi na srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim sta se po njegovih besedah sestala predvsem zato, da ga je natančno seznanil z razmerami v tej regiji. Cerar je Junckerja tudi opozoril, da je treba storiti vse za umiritev napetosti med Hrvaško in Srbijo.

Juncker pa je po Cerarjevih besedah Slovenijo pohvalil za dober odziv in vzoren primer ravnanja v evropskem duhu. Premier je izpostavil, da je bil danes deležen številnih pohval za odziv Slovenije.

Ob tem je premier opozoril, da bo Slovenija morda v prihodnje potrebovala pomoč iz EU. Sloveniji je v okviru evropskega proračuna že namenjenih več kot 40 milijonov evrov sredstev, ki jih lahko uporabi pri soočanju z begunsko krizo. Nujna pomoč pa bo Cerarjevih besedah ta hip še ni potrebna.

Slovenija, ki je nedavno uvedla začasni nadzor na meji z Madžarsko, ni zaradi tega ukrepa po Cerarjevih navedbah doslej prejela še nobene kritike, nasprotno, prejela je nekaj pohval in spodbud.

Je bilo pa danes po premierjevih besedah izpostavljeno, da gre za začasne ukrepe. Evropa želi biti odprta, a za to mora varovati svoje zunanje meje, je ob tem poudaril Cerar. Dodal je še, da bodo ta začasen ukrep, ki lahko sicer traja največ dva meseca, podaljševali, dokler bo to potrebno za zagotavljanje varnosti in solidarnosti.

Vzdušje je bilo po Cerarjevih besedah danes na izrednem vrhu o begunski krizi izjemno konstruktivno, ni bilo očitkov ali sporov, voditelji so zrli naprej in se strinjali o temeljnih vprašanjih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja