Slovenija

25 let stari Sloveniji številne čestitke z vseh koncev sveta

Ljubljana, 25. 06. 2016 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Premier Miro Cerar je v poslanici državljanom ob 25-letnici samostojne Slovenije zapisal, da se spominja poguma, enotnosti, življenjske energije in vizije v vseh nas pred 25 leti ob razglasitvi samostojnosti. Nekateri vidni predstavniki slovenskega političnega in družbenega življenja pa menijo, da bi Slovenija lahko dosegla še več, če bi se med seboj bolj spoštovali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 25 let samostojne Slovenije
    03:53
    Iz 24UR: 25 let samostojne Slovenije
  • Iz 24UR: Drugi proslavi so dali košarico
    01:48
    Iz 24UR: Drugi proslavi so dali košarico
Miro Cerar na včerajšnji proslavi.
Miro Cerar na včerajšnji proslavi. FOTO: Aljoša Kravanja
Premier Miro Cerar je v poslanici državljanom ob 25-letnici samostojne Slovenije med drugim zapisal, da ga spomini na razglasitev slovenske samostojnosti navdajajo z velikim ponosom. Hkrati pa je dodal, da se tudi danes uspešno spopadamo z izzivi in da se ponovno prebuja optimizem. "Dovolimo si biti drzni v novih spremembah," je pozval premier.

Cerar je v poslanici zapisal, da se spominja poguma, enotnosti, življenjske energije in vizije v vseh nas pred 25 leti ob razglasitvi samostojnosti.

"Vedeli smo, da smo skupaj močnejši. Da za nas ni previsoka nobena ovira. Da je vsak posameznik kamenček v mozaiku nastajanja nove demokratične države. Zato sem prepričan, da se lahko prav vsak poistoveti s tem, da nam je uspelo nekaj skorajda nemogočega. Delovali smo enotno in stremeli k skupnemu cilju - boljšemu življenju v lastni državi," se spominja premier.

Ob tem priznava, da so bile v četrt stoletja samostojne države storjene tudi nekatere napake. Pa vendar se z vsemi izzivi zdaj znova uspešno spopadamo, je prepričan. "Ker smo znova zazrti v prihodnost. Ponovno se prebuja optimizem. Priznajmo si uspehe, ki jih ni malo. Dovolimo si biti drzni v novih spremembah. Prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo," je poudaril v poslanci.

"Tako ostaja moje najpomembnejše vodilo skrb za boljše in pravičnejše življenje v tej naši lepi domovini. Potrebujemo vsakogar od vas, vaše znanje, vašo energijo, vaš optimizem in vašo pripravljenost, da Slovenijo skupaj popeljemo v prihodnost," je zapisal in med cilji naštel, da bomo uspešna država, v kateri bodo mladi ljudje imeli še naprej vse možnosti kakovostnega izobraževanja in dela, v kateri bo vsakdo lahko sebi in svoji družini z delom zagotovil dostojno življenje in v kateri bo za ljudi še naprej zagotovljeno ustrezno zdravstveno varstvo in varna starost.

Letalonosilka
Letalonosilka FOTO: Stanko Gruden/STA

Na obisku ameriška letalonosilka

Cerar si je danes v koprskem pristanišču ogledal vojaško križarko ameriške mornarice USS Monterey in pri tem izrazil veselje, da naši zavezniki ob 25-letnici slovenske neodvisnosti delijo naše navdušenje. Premier je ob tem ponovil zavezanost Slovenije za mir in izpolnjevanje zavez do zveze Nato.

Ob takih srečanjih, kot je današnje, je po Cerarjevih besedah "pomembno, da izkažemo našo zavezanost Natu in da tudi naši zavezniki poznajo Slovenijo, da vedo, da se zavzemamo za mir".

Vplutje USS Monterey prav ob priložnosti slovenskega državnega praznika je po oceni predsednika vlade tudi "dokaz, da tudi naši zavezniki cenijo to, kar smo takrat storili, da nam dajo pri tem podporo, mi pa skupaj z njimi izkazujemo našo skupno zavezo, da ohranimo mir in varnost tako v Sloveniji kot tudi v širšem okviru Nata in sveta".

Kot je poudaril premier, je slovenska vlada ta četrtek pri zadnjem razrezu proračunskih izdatkov nekoliko povišala odstotni delež zneska, namenjenega obrambni sposobnosti Slovenije. Vlada bo po Cerarjevih besedah, tako kot je zdaj ustavila trend padanja sredstev za vojsko, postopno že v letu 2017 in potem kasneje ta sredstva povišala, hkrati pa izvedla številne ukrepe za modernizacijo vojske.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley pa je izpostavil, da današnji obisk podčrtuje odnose med zavezniškima državama, govori pa tudi širše o siceršnjih dobrih odnosih med ZDA in Slovenijo. Izrazil je tudi svoje čestitke in spoštovanje Sloveniji ob državnem prazniku.

Letalonosilka
Letalonosilka FOTO: Stanko Gruden/STA

Ministrica čestitala policistom

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je v poslanici ob dnevu državnosti zapisala, da neodvisne in samostojne države ne bi bilo brez požrtvovalnih in plemenitih dejanj policistov, vojakov in civilnega prebivalstva. Ti so kljub številčnejši vojski JLA nastopili pogumno in onemogočili opustošenje naše države, je dejala.

"Na žalost so pri tem nekateri med njimi žrtvovali svoja življenja, zato je prav, da se spomnimo na njihovo žrtev in njihova dejanja. Takrat, pred 25 leti, so policisti, vojaki in civilno prebivalstvo pokazali neverjetno povezanost in enotnost, ki jima praktično ni para v naši zgodovini," je zapisala in dodala, da so požrtvovalnost, pogum in srčnost bile vrednote, ki so jih odlikovale in na katere so zvesto prisegali.

Kot ministrica za notranje zadeve je še posebej izpostavila vlogo policistk in policistov v tistem času, ki so s svojimi pogumnimi dejanji in neustrašnostjo omogočili, da danes lahko živimo v miru, svobodi in enakopravnosti.

A tudi po osamosvojitvi so bila dejanja policije, kot je poudarila, usmerjena v prihodnost in zagotavljanje njenega temeljnega poslanstva - to je varnost vseh nas v državi. Zatrdila je, da je policija v vseh teh letih naredila pomembne korake naprej in danes predstavlja trden temelj in osnovni gradnik varnostnega sistema v Sloveniji.

Ob današnjem prazniku želi policistkam, policistom in vsem, ki so sodelovali pri nastanku naše države, iskreno zahvaliti, ker so pred 25 leti verjeli vase in v naše skupne sanje ter nam s svojimi častnimi dejanji omogočili življenje v samostojni in neodvisni Sloveniji.

Policija bo svoj dan sicer obeležila 27. junija, na dan, ko se je leta 1991 začela 10-dnevna vojna za Slovenijo, v kateri so odločilno vlogo odigrali tudi policisti.

Osrednja državna proslava ob srebrnem jubileju države je bila že v petek zvečer v prestolnici:

Nocoj pa je proslavo z naslovom Za mojo Slovenijo organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

V nagovoru na ljubljanskem Trgu republike je Janez Janša posebej izpostavil pomen desetdnevne vojne za Slovenijo, pri tem pa spomnil na nekatere prelomne vojaške akcije. Kot ključno je omenil zasedbo vojaškega skladišča JLA pri Borovnici. "Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet," je dejal Janša in opozoril na pomen osamosvojitvene enotnosti naroda.

Janša je osamosvojitev znova označil za edino vrednostno središče, ki povezuje slovenski narod in ga zato po njegovih besedah ne smemo rušiti. Izrazil je še optimizem glede prihodnjega razvoja Slovenije. Po njegovih besedah so naši temelji vendarle dovolj trdni, "da ne bo ogroženo bivanje v tej hiši".

Sicer je VSO s proslavo izzval veliko slabe volje na desnem političnem polu. Nesoglasja so se pokazala tudi pri izbiranju govorcev. Sprva sta bila poleg Janše napovedana tudi predsednik osamosvojitvene vlade, zdaj evropski poslanec Lojze Peterle in starosta slovenske politike Ivan Oman. Najprej se je nagovoru odrekel Oman, dan pred proslavo pa tudi Peterle, potem ko je predsednik VSO Aleš Hojs ocenil, da Peterle ni primeren govorec.

Na nocojšnji proslavi manjka tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi na njej zmolil molitev za domovino. Tako Novakova, Peterle, Oman in Zore pa so se udeležili sinočnje osrednje državne proslave.

Odzivi ob dnevu državnosti

Slovenija je v zadnjih 25 letih dosegla veliko, še več pa bi lahko, če bi se med seboj bolj spoštovali in bi se znali dogovarjati, so si bili ob robu petkovega praznovanja dneva državnosti enotni nekateri vidni predstavniki slovenskega političnega in družbenega življenja.

Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je dejal, da smo imeli pred 25 leti velika pričakovanja in velik ponos, a sta pozneje začela oba počasi plahneti. Razlog vidi v preveliki neenotnosti, različnih škandalih in korupciji, zaradi česar so državljani počasi izgubljali zaupanje v državo. Kljub temu je prepričan, da je Slovenija naša domovina, na katero moramo biti ponosni.

Ob današnjem dnevu državnosti so v uradu predsednika republike pripravili dan odprtih vrat. Pred vhodom v predsedniško palačo je bila postrojena častna straža pripadnikov garde Slovenske vojske.

Za vnaprej pravi, da bi se morali "držati osnovnih človeških splošnih vrednot, ki so hkrati tudi krščanske". "Samo poštenje, iskrenost in delavnost so lastnosti, na katerih je treba graditi skupno življenje," je dejal.

Nekdanji notranji minister in nekdanji varuh človekovih pravic Ivo Bizjak meni, da je Slovenija dosegla to, za kar smo si pred 25 leti prizadevali, je pa lahko po njegovem mnenju kdo tudi preveč sanjal. "Gledal sem statistične podatke in konec koncev niso tako slabi," pravi.

Ob osamosvajanju je sam čutil precejšnjo enotnost, "ki je potem ni bilo nikoli več". Ob tem opozarja: "Če bi bilo več smisla za dogovarjanje, bi danes živeli bolje in nekaterih težav ne bi bilo. Tako pa se soočamo z realnostjo."

Bivši predsednik republike Danilo Türk je prepričan, da ne smemo imeti občutka majhnosti ali prešibke ustvarjalnosti. "Smo ustvarjalna nacija, znamo kaj narediti, in dobro je tudi, da se pokažemo," je dejal.

Je pa prepričan, da je v slovenski politiki precej razcepljenosti, "rekel bi otročjega ravnanja", ki ni dobro. "25-letnica je trenutek, v katerem je treba pokazati, da smo en narod, ena skupnost in ena država," je dejal.

Ustavnemu sodniku Ernestu Petriču pa se neenotnost ne zdi težava. "Bistvo demokracije namreč je, da smo neenotni in da imamo različne ideje," pravi. Težava pa po njegovem je, da se med seboj ne spoštujemo. "Kljub temu, da smo neenotni, bi se morali znati težav lotiti skupaj in se spoštovati kot ljudje," je dejal in dodal, da se moramo zavedati, da smo na skupnem čolnu.

Naša družba ima sicer po njegovi oceni vse pogoje, da bi bila uspešna. Tudi država je v položaju, "ko ji nekako gre". "Če pa bi bili malo bolj demokratični in sposobni se dogovoriti o čem, bi pa lahko stali še višje," je dodal.

Številne čestitke

Čestitke ob 25-letnici samostojnosti v Slovenijo dežujejo tako iz Evrope, kot tudi Amerike, Azije in Avstralije, so sporočili iz predsednikovega urada.

Med drugim so čestitali belgijski kralj Filip, švedski kralj Karl Gustav, irski predsednik Michael Higgins, predsednik Združenih mehiških držav Enrique Pena Nieto, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, indijski predsednik Pranab Mukherjee, generalni guverner Avstralije Peter John Cosgrove, slovaški predsednik Andrej Kiska, predsednik Črne Gore Filip Vujanović, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, japonski cesar Akihito, generalni guverner Kanade David Johnston, madžarski predsednik Janos Ader, predsednik Kosova Hashim Thaci, predsednik Švice Johann N. Schneider-Ammann, katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalif Al Thani ter britanska kraljica Elizabeta II., predsednik Azerbajdžana Ilham Alijem in nizozemski kralj Viljem Aleksander.

V imenu ameriških državljanov je voščil predsednik ZDA Barack Obama, ki je zapisal, da Slovenija kot zaveznica zveze Nato in članica Evropske unije igra pomembno vlogo v skupnih prizadevanjih za svobodo in mir v Evropi. "Cenimo vlogo Slovenije kot zaveznika, ki prispeva tako k operacijam zveze Nato na Kosovu in v Afganistanu, v boju proti terorizmu in preprečevanju širjenja jedrskega orožja kot tudi v prizadevanjih za regionalno stabilnost in s podporo državam Zahodnega Balkana pri vključevanju v evroatlantske integracije," je zapisal Obama ter slovenskim državljanom zaželel vse najboljše.

"Naše skupne vrednote in interesi, vključno z našimi močnimi vezmi med državljani in gospodarskim sodelovanjem med državama, tvorijo osnovo trajnemu partnerstvu. ZDA cenijo vaš prispevek k stabilnosti in blaginji na Zahodnem Balkanu in v boju zoper Islamsko državo. In naše sodelovanje s Slovenijo pri zagotavljanju miru, na področju regionalnih integracij in ekonomske rasti obeh držav se bo nadaljevalo še naprej," pa je v čestitki zapisal ameriški državni sekretar John Kerry.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v čestitki izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med Rusijo in Slovenijo, "ki temeljijo na tradiciji prijateljstva in vzajemnega spoštovanja med narodoma". Slovenskim državljanom je zaželel blaginjo in napredek ter dodal, da se veseli nadaljevanja dialoga ob obisku v Sloveniji konec julija, ko se bo udeležil slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem.

Med čestitkami je tudi voščilo francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je spomnil na strateško partnerstvo med državama. Hollande je izpostavil, da na tem strateškem partnerstvu temeljijo odlični odnosi med Slovenijo in Francijo. Izpostavil je tudi sodelovanje v okviru procesa Brdo Brioni, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je v čestitki izrazil pričakovanje, da se bo tesno dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Ukrajino še naprej razvijalo v duhu partnerstva in medsebojnega spoštovanja. V imenu ukrajinskega naroda je slovenskem državljanom zaželel blaginjo in zadovoljstvo.

Sloveniji je ob prazniku čestitala tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc. Na družbenem omrežju Twitter je zapisala: "Sodržavljanke in sodržavljani iskrene čestitke! Naj duh sprave in drznosti premika mejnike v dobro nas vseh."

S čestitko so se oglasili tudi v zamejski stranki Slovenska skupnosti (SSk). Kot je zapisal deželni tajnik skupnosti Igor Gabrovec, se stranka SSk zaveda zahtevnega obdobja, ki ga Slovenija doživlja v svoji notranjosti in tudi na zunanjem političnem prostoru po zadnjih zaskrbljujočih dogodkih v EU. Toliko bolj pomembno je po njegovih besedah, da se tako kot narod in kot skupnost držav zavedamo tistih skupnih vrednot, ki so temelj za narodno edinost in evropsko sodelovanje. "Naj nas 25-obletnica slovenske državnosti in samostojnosti utrjuje v suveren in zrel narod evropske in svetovne skupnosti,"je dodal.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
27. 06. 2016 11.33
+1
Na obisk se pride z darilom ne z orožjem.
ferencz 1
26. 06. 2016 20.37
-4
Cmerajra Koprčani pričakali z jajci. Tega niste napisali.
ferencz 1
26. 06. 2016 20.36
+3
Od tam kjer je največ čestitk, od tam nas bodo najbolj kradli! ZAPOMNITE SI TO, za naslednjih 25 let!
Kollerik
26. 06. 2016 19.14
+6
Tokrat smo lahko ponosni na enotost na proslavi. Želim, da bi bilo tako še v bodoče. Živela Slovenija, še na veke vekov !!
flojdi
26. 06. 2016 14.01
+2
. ja , knorr fix me.., a men pol tut. ( mene so eni uspešno fliknili iz stanovanja ; no ja iz slo...je me pa še niso probal....
ecnarf
26. 06. 2016 12.25
+9
V anketi na desni je podatek da 90 % ljudi ni zadovoljnih z sedanjo SLO in njenimi politiki
poslanka sexs
26. 06. 2016 11.47
+9
IZMISLENE CESTITKE CE PA SO BILE KAKE PA SO BILE SAMO TAKE KATERI SO BILI POMAGACI ZRUSENE JUGOSLAVIJE IN POMAGACI KATERI SO IZROPALI SLOVENIJO DA JE NAROD POSTAL BREZ KRUHA
ArkaMast
26. 06. 2016 11.17
+3
Ali je KUČAN tudi kriv za obrat Ljudmile, Peterleta, Čuša ipd. sledečim? :)) .... ali so Rogovci krivi za to? ....Partizani morda?
Uporabnik113089
26. 06. 2016 16.35
+2
Ljudmila gre v kvalifikacije za 2. ligo....
brabusednet
26. 06. 2016 10.08
+4
In,kaj bo Putin rekel,da mu prijatel Cmerar obiskuje Ameriške vojne ladje.Ter se slini okrog Američanov.
iGURT
27. 06. 2016 11.34
Nič ker smo zvesta članica ameriške vojaške organizacije NATO že vrsto let.
FoglofffTunekkk
26. 06. 2016 10.05
+5
Tak, zaj pa vas zapuščam... Julika me kliče...je v gorici... Midva se večkrat dama dol v gorici...friški zrak je neprecenljif !!!
puspan
26. 06. 2016 17.18
-2
Moj pes tudi veliko laja, drugače pa ni nič hud.
brabusednet
26. 06. 2016 10.05
-3
Kdaj pa dobimo priznanje,Najzvestejši hlapci Evrope.
prašek
26. 06. 2016 10.14
+8
FoglofffTunekkk
26. 06. 2016 10.03
+11
Čujte, na sinočnji proslavi je manjkal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi na njej zmolil molitef za domovino.... Tako Novakova, Peterle, Oman in Zore pa so se udeležili državne osrednje državne proslave.... Zgovorno haa?... Končno je Velikemu Ivanu uspelo...SAM PROTI FSEM !!!...Mu bo fsaj tokrat kapnilo, da je mogoče problem on sam?... NEEEEEEEEE !!!... Njemu nikoli !!!
heello
26. 06. 2016 12.27
+8
Res je, sam sebi je največji sovražnik, pa tega ne skapira.
puspan
26. 06. 2016 15.39
+3
FoglofffTunekkk
26. 06. 2016 09.35
+4
Čujte, SDS je iz svoje privatne proslave izgnal predsednika DEMOS-ove vlade Peterleta, Ivana Omana, nadškofa Zoreta.... in si priredil strankarski miting resnice... Društvo VSO se je še dokončno izkazalo kot Janšef krožek z ubogljivim Hojsem.
FoglofffTunekkk
26. 06. 2016 09.43
+6
Čujte, če se nadškof Zore ni udeleèzil proslave, potem je bla moja teza o zlizanosti RKC in SDS napaka... se opravičujem... Kot kaže je tudi RKC razdelil !?!?...Bravo Janez Janša !!!... A ne pozabimo pa, da delijo Murgle.
FoglofffTunekkk
26. 06. 2016 09.45
+6
Čujte, Janša se hoče predstaviti kot slovenski Nelson Mandela in dejansko obstajajo ljudje, ki v to resno verjamejo.... beeee beeee beeeee... janša janša janša...beee beee beeeee....
FoglofffTunekkk
26. 06. 2016 09.55
+7
Butalci so od nekdaj veljali za pogumne...
prašek
26. 06. 2016 09.57
+6
Samo še Hojs ga uboga ! Ker se nadeja političnih + točk !
ina5785
26. 06. 2016 14.00
+4
No, seveda pa še hlapec Zver. . . . . . . se mu klanja, da postaja že puklast!!!
Skunk Works
26. 06. 2016 09.13
-2
O kako sem navdusena od vcerajsnje proslave...
ficfiric 1
26. 06. 2016 09.22
+0
Skunk Works
26. 06. 2016 09.47
-3
Jansev govor je tako izcroen, da ga moras poslusat v zivo...poslusali bi ga
prašek
26. 06. 2016 09.56
+4
fičfirič .... So rekli, da je veliko in dolgo govoril, povedal pa prav nič !
Skunk Works
26. 06. 2016 10.10
-4
Takega govora sestavit ne znate, kaj sele, da bi ga izvajal v zivo...
prašek
26. 06. 2016 10.15
+5
Res ga ne znamo, to uspeva samo duševno podhranjenim !
Skunk Works
26. 06. 2016 10.36
-3
Skunk Works
26. 06. 2016 09.13
-1
O kako sem navdusena od vcerajsnje proslave...
Kwaj
26. 06. 2016 08.47
+0
Pava ameriška gnjad!!!S Cerarjem na čelu..
ROMELS
26. 06. 2016 08.37
-1
A o proslavi slovenskih osvoboditeljev pa nihče ne poroča? Ta klečeplaznost slovencev pa kar ne mine.
prašek
26. 06. 2016 09.31
+3
Nora tv sigurno poroča ! Tam se logiraj !
siupamoizvedetiresnico
26. 06. 2016 08.27
+1
Včeraj v Celju provokacija 1. vrste. Na dan državnosti koncert lepe brene in še nekih bosancev ... Ko moraš na dan državnosti poslušati do treh zjutraj jugo turbo folk, po tem veš, da nimaš več svoje države, kriva je pa občina s šrotom na čelu ko takšno ponižanje dovoli. Žalostno ...
Skunk Works
26. 06. 2016 09.11
+0
heello
25. 06. 2016 21.59
+4
Kulturni program...., so se začeli kulturno izobraževati, napredujejo !
piljan
25. 06. 2016 21.58
+8
O pa le Nora prenaša.Samo nekam slab je tale prenos.