Slovenija

Dobovšek izstopil, ker ni mogel uveljavljati svojih načel

Ljubljana, 29. 09. 2014 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanec Dobovšek pravi, da je iz SMC izstopil, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel in dodal, da je o dogajanju v SMC treba povprašati Cerarja. Ta pa zagotavlja, da je stranka še vedno stabilna.

Stranka SMC normalno deluje naprej, brez pretresov ali krize, je v odzivu na odločitev poslanca SMC Bojana Dobovška za izstop iz stranke dejal predsednik SMC Miro Cerar. Povedal je, da njegov izstop obžalujejo ter da se bosta o tem še pogovorila. Po Cerarjevih besedah gre za Dobovškovo osebno odločitev, ki jo bo pojasnil sam.

In res jo je. Danes je Dobovšek namreč dejal, da je iz SMC izstopil, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel, pri čemer navaja boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto. Na vprašanje, zakaj svojih načel ni mogel več uveljavljati, je odgovoril, da na to dejstvo kaže "vse, kar se dogaja v Sloveniji, v stranki in povsod". Ni pa želel biti konkretnejši. Dejal je le, da je o dogajanju v SMC treba povprašati Cerarja.

Dobovšek (sedi za Cerarjem) je stranko že zapustil.
Dobovšek (sedi za Cerarjem) je stranko že zapustil. FOTO: Miro Majcen

Ostaja poslanec SMC

Dobovšek v tem trenutku meni, da bo kot poslanec največje parlamentarne stranke lahko uveljavljal svoja načela, a vendarle bo "čas pokazal, ali bo to mogoče ali ne".

Dobovšek bo kljub vsemu – vsaj za zdaj – ostal v poslanski skupini SMC, saj meni, da bo ob uveljavljanju sistema "zavore in ravnovesij" zakonodajna veja oblasti neodvisno sprejemala zakone, ki jih bo izvršilna izvajala, sodna pa skrbela, da bo šlo vse tako, kot je treba in da bodo zaščitene človekove pravice, je dodal.

Poslanec naj bi sicer po ustavi glasoval po svoji vesti, je pa "seveda vedno stvar dogovorov in tega, da se z argumenti prepriča za ugodno rešitev", je pristavil Dobovšek. Sam je, kot navaja, bolj proti temu, kar je pokazala analiza za nazaj glede korupcije v Sloveniji in sprejemanja zakonov. Po njegovih besedah je namreč po tej analizi zakonodaja v Sloveniji nastajala izven za to pristojnih institucij, tam pa se je kazal vpliv interesnih skupin, da so se sprejemale takšne zakonske rešitve, ki so bile v korist teh ozkih skupin in v škodo ljudi.

Dobovška se je kar nekaj časa omenjalo tudi kot najverjetnejšega notranjega ministra v Cerarjevi vladi, a je nazadnje to funkcijo zasedla Vesna Györkös Žnidar. Še pred sestavo vlade je Dobovšek večkrat poudaril, da je njegova morebitna kandidatura odvisna od ekipe. Danes je na vprašanje, ali torej ta ekipa ni taka, kot bi si želel, odvrnil le, da bodo volivci povedali, če so pričakovali takšno vladno ekipo, ko so volili za SMC, ali pa kaj drugega. Sam pa je ni želel komentirati.

Ob tem je Dobovšek pojasnil, da se je v preteklosti s Cerarjem in ostalimi v vrhu SMC pogovarjal o vseh teh zadevah, a da se je nazadnje za izstop iz stranke odločil čisto sam.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je komentirala, da bo Dobovškovo članstvo v poslanski skupini zelo pomembno. Njegovo odločitev za izstop iz SMC sicer spoštuje, a obžaluje. "Pomembno je, da bo Dobovšek s svojim delovanjem in znanjem pomembno doprinašal k delovanju stranke in dela poslanske skupine SMC v parlamentu," je povedala Kustec Lipicerjeva. O razlogih za izstop Dobovška iz stranke ni želela govoriti.

Kaj je v ozadju?

V javnosti je vendarle vedno več ugibanj, ali je v ozadju kaj več, saj naj bi se v stranki oblikovalo več frakcij oz. struj. Nekateri naj bi se želeli zgolj osebno okoristiti prek stranke in prek njene moči, ki jo je dobila po zmagi na zadnjih predčasnih volitvah, medtem ko naj bi drugi opozarjali na določene netransparentnosti, nedoslednosti in napake, a naj si ne bi upali biti preglasni.

Na navedbe, da naj bi bili neuradno povod za Dobovškov izstop indici, da naj bi izvršni odbor SMC državnemu sekretarju Juretu Lebnu opravičil lažni magisterij, je Cerar odgovoril, da bo izvršni odbor o teh zadevah verjetno odločali šele v torek. "Stranka deluje normalno naprej, bo pa seveda te zadeve tudi prediskutirala in jaz ne vidim neke neposredne povezave s primerom Lebna in Dobovška," je povedal Cerar.

Na vprašanje, ali Leben uživa njegovo zaupanje, je Cerar ponovil, da bo izvršni odbor SMC o tem razpravljal predvidoma v torek ter da na to nima kaj dodati.

Cerar je pri tem zatrdil, da se SMC v ničemer ne odmika od vrednot, ki jih zagovarja. "Dejstvo pa je, da v vsaki stranki, v vsaki družbeni skupini se pojavljajo problemi in težave. In te rešujemo ravno v skladu z našimi vrednotami," je pojasnil. Na vprašanje, ali jo še obvladuje, pa je odgovoril, da to vprašanje ni dostojno.

V DeSUS zaskrbljeni nad dogajanjem

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Vodstvo DeSUS je razpravljalo o položaju državnega sekretarja  Lebna. Po besedah Karla Erjavca so zaskrbljeni glede informacij, da naj SMC glede Lebna ne bi ukrepala. Prvak DeSUS Erjavec je ponovil oceno, da bo Leben "s tako prtljago in takim pritiskom medijev zelo težko opravljal svoje delo".

A ukrepanja ministrice Irene Majcen oz. stranke DeSUS še ne napoveduje. Ta trenutek je po Erjavčevih besedah preuranjeno karkoli komentirati, pač pa bodo počakali na odločitev stranke SMC.

Jure Leben
Jure Leben FOTO: POP TV

Erjavca je izstop Dobovška iz stranke presenetil. Spomnil je, da so nezadovoljstvo Dobovška že lahko opazili, čeprav razlogov za to ne pozna. Erjavec ocenjuje, da to ni dobra popotnica.

Tudi o namigih, da naj bi se Cerar in finančni minister Dušan Mramor sprla, Erjavec nič ne ve, na uradu za komuniciranje pa so te navedbe tudi že zanikali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (587)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
30. 09. 2014 13.30
+2
Magisterij Leben ni tako preprosta stvar. To ni neopravljen študij, to je študij, ki ni v skladu s Slovenskim bolonjskim načinom. Oxford, Cembrich, Yel in še kakšna znana univerza pač ne deluje po istem sistemu in naši vrli profesorji teh smeri ne priznajo
drmr1980
30. 09. 2014 13.00
+3
Spoštovani novinarji, ali ste že slišali za 'Severno traso'? Če bi bilo kaj raziskovalnega v vas bi ugotovili, da so gospodje iz SMC-ja z g. Dobovškom zagotovili, da ne bodo popustili energetskim lobijem v tej zadevi, kjer si vplivni posamezniki želijo polniti žepe z distribucijo električne energije preko Slovenije na račun zdravja ljudi!!! Sedaj, ko lobisti in pohlepneži prevzemajo vajeti v svoje roke, je g. Dobovšek odstopil... Povprašajte g. Cerarja o tej zadevi, ali pa tudi koga odgovornega iz prejšnjih vlad, predvsem iz področja Ministrstva za okolje in prostor. Dajmo malce 'jajc' pokazati g. novinarji !!!
25letluzerjev
30. 09. 2014 11.10
+3
TO JE STRAŠNO, GROZLJIVO IN POGUBNO ZA SLOVENIJO.Cerar razočaral že preden je sploh začel. Dobovšek je pokazal ogromno voljo in potrdil svoja načela. Cerar pa je iz svojih poštenih in etičnih načel naredil ŠTALO. Sramota in tega izpita poštenosti Cerar ne bo nikoli več opravil. Pokazal je hrbet vsem , ki so zaupali vanj, izničil je vsa pričakovanja volivcev in lahko se poslovi od politične kariere. V Murglah pa bodo morali hitro iskati novega odrešenika levakov. Cerar je kot ničelno toleranco do korupcije in poštenih načel sedaj, ko bi moral okoli sebe očistiti lažnjivo g-o-l-a-z-e-n , prisklednike, ki si tega mesta ne zaslužijo- ZAMIŽAL NA OBE OČESI IN OBRNIL PLOŠČO. Pokazal je da so ga samo besede v resnici pa je hinavec.
zvit kot presta
30. 09. 2014 10.56
+1
Odšel in obstal na pol poti. Pri nas se načelnost vedno zaustavi pri plači. Tudi v tem primeru je tako. Plača poslanca DZ je pa vendarle fina, kljub "načelnosti", a ne?
santamaura
30. 09. 2014 11.02
Bo držalo. Od kar je poslanec nosi jakno iz rdečega usnja in ne več tistih imitacij iz kitajske
santamaura
30. 09. 2014 10.52
+1
Ne vem, zakaj se je sploh zraven rinil? Ali je bil tako naiven, kot kakšen zvest gledalec Kmetije nov začetek, ki ne more razumeti, da ni važno kdo je glava družine, če naloga ne more biti opravljena
BULDOH
30. 09. 2014 10.48
+3
S to vlado je fertik-Cmerar je že podlegu mafiji.......
narejenc
30. 09. 2014 13.03
+0
an?ka30
30. 09. 2014 09.38
+1
To je vse načrtovano!!!!!
Brundo
30. 09. 2014 09.06
+1
Novinarski lobiji, ki se trudijo uničiti Slovenijo še kar ne nehajo....
narejenc
30. 09. 2014 10.01
+3
SAJ SO POMAGAL UNIČIT, JANŠA JE KRIV,ČEPRAV JE 20LET KOMUNIZEM NA OBLASTI!!!!!!!!!!!!!!!!
Terezinka
30. 09. 2014 13.32
JJ hvala Bogu ni na oblasti je v zaporu in bo kmalu, upam, tudi iz Parlamenta
Raspunin777
30. 09. 2014 08.49
+8
Vidim da je Slovenski narod pravilno in preudarno izvolil novo vlado. Se že vidijo učinki izvilitve! Cedi se med in mleko samo da smo prežvečili JJ i SDS hahahaha Milan pa z nasmehom iz Murgelj spremlja načrt Forumašov 21 kako potiho preseliti sedeže podjetij na Ciper JUHUHU Slovenči z prazno denarnico se lažje razmišlja
antiXfashizmXeuXgso
30. 09. 2014 08.57
-4
Brundo
30. 09. 2014 09.07
+7
wolfterier
30. 09. 2014 10.13
+8
SMCje stabilen kot Zares,PS,ZaAB...čez pol leta ga več ne bo!
Raspunin777
30. 09. 2014 10.29
+0
Wolf- hahaha in na naslednjih volitvah bodo tukajšne bu-tar e spet volile novega odrešenika. Dokler jim ne izpraznijo denarnic glava ne bo delovala.
roten
30. 09. 2014 08.34
+1
kaj pa če nimogel uveljavljati svoje volje ali je mogoče prizadetost ker ni minister zakaj ostaja v poslanski skupini mislim da bi moral tisti poslanec ki zapusti stranko zapustiti tudi parlament in poslansko plačo in to naj velja za vse poslance da ne bo kdo rekel da sekam samo po dobovšku njemu bi samo rekel da naj svoje komplekse sprošča kje koder ne škodi vsem nam
Raspunin777
30. 09. 2014 08.34
+6
O JA končno se je začelo odkrito ljudožerstvo na levi. Sedaj ko ste prežvečili desnico se boste pa med sabo. JUPIIII!!!! Ampak Zidarjevega Ivana in Murgeljskega Milana pa pustimo na miru saj sta naredila veliko za našo Slovenijo....
enoh
30. 09. 2014 08.33
-1
Dobovšek je odstopil, ker so ga izrinili izpred korita... ,
blokirani
30. 09. 2014 08.56
+1
Po pričakovanju se je v Golobičevem časopisu Dnevnik danes zjutraj začel tudi medijski obračun z Bojanom Dobovškom. Razglasili naj bi za "užaljenca", ker ni postal minister, in menda tudi za "bolj lenobnega", ki se mu kakor "ni ljubilo" pripraviti vladnega programa za področje notranjih zadev ..
1xy
30. 09. 2014 08.31
+4
kaj je POP TV.......o ponovnih blamažah AB ne boste nič poročali.........kljub tečaju klati take, da človek ne more, da verjame...... V izjavi o interesih, ki je objavljena na spletni strani Evropske komisije, se ji je pripetila tako huda napaka, da je povsem spremenila pomen besede. Zaradi i-ja se je iz šefinje spremenila v glavno kuharico (zapisala je chef, kar pomeni glavni kuhar, če bi hotela zapisati šef, pa bi morala napisati chief)...Ponesrečilo se ji je tudi, ko je poročala o svoji lastnini. Zapisala je, da ima v lasti »1000 m2 zemlje, ki ni za gradnjo – sem lastnik 1/2.« Strokovni izraz za nezazidljivo parcelo pa je non-construction land. A Bratuškova se je v tem primeru odločila za opisno obliko...
1xy
30. 09. 2014 08.34
+6
je pa res, da verjetno gre za njeno nevednost oz. neznanje angleškega jezika, pa vendar je nehote zadela terno, da je glavna kuharica.........slovenske kuhne, od katere so siti samo izbranci....
Brundo
30. 09. 2014 09.09
-2
dule100
30. 09. 2014 08.28
+2
Smrdi smrdi smrdi smrdi !
artus
30. 09. 2014 08.22
+4
Levi maligni tumor se je razrasel po Sloveniji. Operacija odpade, mozna je samo se kemoterapija z negotovimi rezultati.
narejenc
30. 09. 2014 10.03
+0
KDO BO PA PLAČAL!! PRIVAT GOSPODARSTVO, NE VEČ!!!!!!
blokirani
30. 09. 2014 08.01
+4
Ta izstop je bolj manever za publiko. Še vedno ostaja v poslanski skupini SMC?!?!?! Vsaj med nepovezane bi šel.....
ecnarf
30. 09. 2014 07.52
+4
.....in nadaljevanka zadnjih dvajsetih let se nadaljuje,samo da so gospodje vprvem planu in pri koritu ,za ovce jim pa ni mar.
Strelec74
30. 09. 2014 07.51
+10
SMC = PS = ZARES ITD.
VSEZNALECno1
30. 09. 2014 07.34
+6
politiki imajo nacela???? .... nism vedu
Imam veliki
30. 09. 2014 07.34
+5
levaki se počutijo izigrane... desničarji so veseli priložnosti, da lahko kritizirajo levake ter se še bolj vkopljejo v svojo desnovero.. hmmmm opazovalcu se zdi, da je slovenija v dreku
Imam veliki
30. 09. 2014 07.35
+4
nikakor ni videti, da bo slovenija kadarkoli preko politike prišla v "boljše jutri",,