Slovenija

Cerar obžaluje privatizacijo Telekoma. Prodaje bi se lotil drugače

Ljubljana, 26. 11. 2014 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
90

V pogovoru za nemški časnik Die Presse je premier Miro Cerar dejal, da obžaluje privatizacijo Telekoma. Glede depresivnega stanja v družbi pa je dejal, da so do tega pripeljali pokvarjeni politiki, omajan ogled sodstva in spodkopavanje bančnega sektorja.

Med obiskom nemškega predsednika Joachima Gaucka v Sloveniji je premier Miro Cerar spregovoril za nemški časnik Die Presse. V pogovoru je Cerar dejal, da Srbiji svetuje, da podpre sankcije proti Rusiji, če bi rada postala resna kandidatka za EU. Prav tako je dejal, da obžaluje privatizacijo Telekoma.

Cerar: državljani ne zaupajo več institucijam

Premier Miro Cerar je dejal, da si bo njegova vlada prizadevala za povrnitev politične stabilnosti v državi.
Premier Miro Cerar je dejal, da si bo njegova vlada prizadevala za povrnitev politične stabilnosti v državi. FOTO: Reuters

Na vprašanje novinarja, kaj se je zalomilo v Sloveniji, da imamo tako negativno politično ozračje, je Cerar dejal, da smo si v veliki večini sami krivi za krizo. K temu so pripeljali pokvarjeni politiki, omadeževan ugled sodstva, šibke družbene vrednote in spodkopavanje bančnega sektorja, pravi Cerar. Opozarja, da je splošno razpoloženje v državi zelo slabo, za krizo pa ljudje krivijo politike. "Zato je moja prva skrb povrnitev politične stabilnosti v državi, dvig ravni politične kulture in okrepitev ugleda sodstva," je dejal premier Cerar, saj lahko le v takšnem okolju ustvarimo boljše poslovno okolje in zdrav bančni sistem.

Ime novega gospodarskega ministra znano v dnevu ali dveh

Nemškega novinarja je zanimalo tudi, ali že ima novega kandidata za gospodarskega ministra. Cerar mu je pojasnil, da bo ime objavil zelo kmalu in dodal, da potrebuje le še dan ali dva časa.

Cerar bi se privatizacije lotil drugače

Cerar je zavrnil očitke, da zavira privatizacijo slovenskih državnih podjetij. Na vprašanja o postopku privatizacije je Cerar odgovoril, da sta korupcija in slabo upravljanje pustila katastrofalne posledice v številnih podjetjih v večinski državni lasti. Ena od rešitev je, tako Cerar, v privatizaciji. "Vendar mislim, da to ni edina rešitev," pravi Cerar, ki je prepričan, da je možno tudi v državnih podjetjih zagotoviti boljše upravljanje. "Imamo podjetja, ki dosegajo dobičke in so v večinski državni lasti," pravi premier.

Na vprašanje, ali je že znan seznam podjetij, ki jih bo za prodajo predlagala njegova vlada, Cerar pravi, da seznama še nimajo.

Dodaja, da bo država izvedla proces privatizacije 15 državnih podjetij, ki ga je zastavila že predhodna vlada. Glede nadaljnjega postopka pa Cerar pravi, da bo vlada pripravila strategijo, v kateri bo eden od ključnih kriterijev dosežena cena, prav tako si želijo, da bi investitorji prispevali k razvoju podjetja in s tem prispevali k gospodarski rasti celotne države. Prav tako je dejal, da bodo zelo zadržani pri prodaji podjetij, ki so za Slovenijo strateškega pomena.

Cerar je prepričan, da privatizacija ni edina rešitev za državna podjetja.
Cerar je prepričan, da privatizacija ni edina rešitev za državna podjetja. FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali je med temi podjetji tudi podjetje Telekom, je Cerar pritrdil. Kot je dejal, je Telekomova infrastruktura zelo pomembna za Slovenijo, a je Telekom na seznamu tistih podjetij, ki sta jih za prodajo namenila prejšnja vlada in poslanci, zato bi bilo narobe ustaviti proces privatizacije.Cerar je še dejal, da po njegovem mnenju ne bi smeli prodati Luke Koper, prav tako tudi ne Slovenskih železnic.

Tudi o pogajanjih s sindikati in ukrepih za zmanjšanje primanjkljaja

Premier je dejal, da mora Slovenija dokazati EU in seveda sebi, da zmore zmanjšati primanjkljaj ter dolgove. Kot pravi Cerar, bodo to dosegli z amandmaji k proračunu za leto 2015, s čimer bi radi znižali primanjkljaj pod 3 odstotke BDP. Na vprašanje, ali bo vladi to uspelo, je Cerar dejal, da to lahko naredimo, a le z velikimi napori. “Potekajo zelo naporna pogajanja s sindikati,” je dejal predsednik vlade in dodal, da gre za horizontalne ukrepe, ki ne bodo enih skupin prizadeli bolj in enih manj, pač pa bodo morali varčevati na vseh ministrstvih.

Cerar je še dejal, da si vlada prizadeva spodbuditi gospodarsko rast z investicijami, s privabljanjem tujih investicij v državo ter z učinkovitejšim črpanjem kohezijskih sredstev. Kot pravi premier, vlada stopnjuje boj s sivo ekonomijo, načrtuje pa tudi ukrepe za bolj racionalno vladno porabo.

Cerar: Rusiji moramo pokazati, kje so meje

Na vprašanje, glede odnosa Slovenije do politične krize v Ukrajini, premier odgovarja, da si mora EU prizadevati za gospodarsko sodelovanje z Rusijo, hkrati pa ji ne sme dovoliti, da spreminja meje z uporabo vojaške sile. “Rusiji moramo pokazati, kje so meje,” je poudaril Cerar. Na vprašanje, ali je Slovenija v procesu privatizacije dobila tudi ponudbe od ruskih podjetij, premier pritrjuje in dodaja, da bodo vse ponudbe obravnavali enakopravno, seveda, če so v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo.

Novinar je premierja spomnil, da se je ruski predsednik Vladimir Putin pred kratkim mudil v Srbiji, kjer je sodeloval celo na vojaški paradi. Prav tako se povečuje vpliv ruskega Gazproma na srbskih tleh. Na vprašanje, kako Slovenija gleda na gospodarsko sodelovanje Srbije in Rusije, Cerar odgovarja, da se mora Srbija zavedati, da mora v primeru, če želi postati resna kandidatka za članstvo v EU, upoštevati evropska pravila in zakonodajo.

Premier: Janša je imel izbiro

V zvezi z očitki opozicije, da parlamentarne volitve niso bile legitimne, ker je vodja opozicije Janez Janša v zaporu, je Cerar dejal, da sam ne dvomi v zakonitost volitev in da bi mu bilo ljubše, če Janša ne bi bil v zaporu. Ob tem je spomnil, da bi Janša lahko na vrhovnem sodišču zaprosil za odlog prestajanja kazni, in dodal, da se je zavestno taktično odločil, da tega ne bo storil, ker je tako dobil veliko pozornosti.

V SDS zgroženi: Cerar v tujini zaničuje političnega zapornika Janeza Janšo

"Janezu Janši podtikati, da se je hotel z odhodom v zapor okoristiti, kar je storil Miro Cerar za avstrijski časnik Die Presse, je podlo, cinično in predsednika vlade nevredno," s tem se v SDS odzivajo na intervju premierja Cerarja za nemški časnik. Zato so na časnik naslovili prošnjo za objavo popravka, v katerem zahtevajo, da časnik navede, da je bil Janša obsojen na političnem in nepoštenem procesu. "Da je moral nastopiti prestajanje kazni neposredno pred volitvami, ni bila njegova odločitev, temveč odločitev tistih, ki so ga obsodili iz političnih razlogov. Njegov odhod v zapor je pasiviziral številne volivce SDS, ki nato niso oddali glasu za SDS, s čimer je ta izgubila šest mandatov," še navajajo v SDS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligator14
27. 11. 2014 18.47
+1
a bodo tudi letos podražal vinjete za 20%, da bodo lahko izkazali 15% več dobička?
theistareykjarbunga
27. 11. 2014 16.22
Kaj, ko bi za začetek privatizirali božično okraševanje, prihranjen denar pa namenili tistim, ki se bodo lačni in premraženi skrivali pred poki pirotehnike?
JE-BI-GA
27. 11. 2014 13.26
-1
Cerar je en velik slamuh, z njim pometajo glih kokr jim paše. Udariti bi moral po mizi, če misli da ima prav !!!
Transformerji
27. 11. 2014 12.11
G. Cerar je izjavil, da je depresija prebivalstva zakrivila pokvarjena politika, pokvarjeno sodstvo in pokvarjeno bančništvo - mu je pa žal, da se prodaja Telekom. Dragi g. Cerar, uredite zadeve glede pokvarjenih bankirjev - izjavili ste, da ste prebrali poročilo prot. kor. komisije in da se boste s tem ukvarjali. Za vraga, pa vsi vemo, da bi morali takoj in sedaj pri bankirjih narediti red - naj se neha krasti davčkoplačevalski denar, in to za NEDELO! Pa tudi v sodstvu naredite red - spremenite zakone! Če se tega ne boste lotili TAKOJ, ste pa tudi vi pokvarjeni politik!
zvit kot presta
27. 11. 2014 12.02
-3
Če bi se on lotil prodaje Telekoma, bi vsem minili novi industrijska in IT revoluciji.
JE-BI-GA
27. 11. 2014 09.48
+3
Sicer kakšni so Slovenci kot gospodarji je najbolje da se prodajo vsa podjetja tujcem, vse vodilne pa v kamnolom.
Blaška
27. 11. 2014 09.33
+3
g. Cerar menim, da ste vi eno veliko obžalovanje precejšnjega dela vaših volivcev : ))) verjeli so v vas, da ste sposobni popraviti stvari, vendar ne kažete kaj veliko volje za spremembe, saj veste, da te nimajo čas čakati še 20 let : )))
POŠTENO JEBENO
27. 11. 2014 09.33
+2
On nima drugega kot da obžaluje.....ker druzga itak nemore ker je pap-ek
jeznislo
27. 11. 2014 10.28
+1
proletarec1
27. 11. 2014 09.27
+1
SEDAJ JE PA ZADNJI ČAS, DA SE NAROD V SLOVENIJI DVIGNE.DRUGAČE BODO RASPRODALI VSE NAŠE IMETJE, NE SAMO DRŽAVNO,AMPAK TUDI OSEBNO OD DRŽAVLJANOV.
don_samo
27. 11. 2014 09.41
+2
Tega so že, čim se je država začela zadolževati!
don_samo
27. 11. 2014 09.20
+3
Čim bo telekom prodan bo čudežno imel dobiček že v prvem letu, res pa je da bo bistveno manj zaposlenih, njihova učinkovitost bo pa neprimerljivo boljša!
don_samo
27. 11. 2014 09.19
+0
Meni se zdi edino prav da se proda, saj le tako lahko skrčimo pribežališča za politične odpadnike! Drugače povedano, kdor v političnem boju izgubi se v državno podjetje preseli in tako kar naprej krožijo in izčrpavajo! Že samo število zaposlenih na telekomu (pisarniških moljev) nam pove veliko enako velja za vsa državna podjetja!
User1063544
27. 11. 2014 09.05
+3
Z našim (ne njegovim) premoženjem delajo kot svinje z mehom, kradejo, lažejo, manipulirajo in zavajajo, na koncu pa nam moralizirajo da je to treba prodati. Sploh vam ne klikne kaj pomeni privatizacija.. To je tiha vojna kjer korporativna telesa s pomočjo kapitala pridobivajo gospodarski monopol v neki državi. Privatizacija ne pomeni kot eni mislijo da bo en S.P. kupil neko štacuno in bo tako lahko odprl več delovnih mest.. Ampak da banke in megakoncerni z njihovimi ščerinskimi družbami rabutajo vse kar je bilo NAŠE, SLOVENSKO. Še žal vam bo, da ste mirno gledali kako vam za drobiž prodajajo državo. Če nesposoben dela na direktorskem mestu, se ga kaznuje in zamenja, ne pa da se ga gleda kako izčrpava podjetje da pride drugi nesposobnež in ga na koncu proda, ker je privatizacija najboljša rešitev. VSE NAM JE ZAKUHAL BRUSELJ vi p aga stoličite in gledate kot nekega odrešitelja... Žalostno....
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
27. 11. 2014 08.19
-3
Obzalujem murgeljsko privatizacijo politike, ki jim jo dovoljujejo volivci vsakic, nasedli obljubam in "novim""......obzalujem da Slovenija ne zna preseci razlik in domacinskosti in obzalujem, da zaradi vsega tega zaostajamo in da nas je prehitala Ceska, kjer so mi leta 1981 ukradli 4 cigumije Wrigley...... obzalujem negativno selekcijo v Slovenijo...... obzalujem premierja vem da mu ni lahko med neznanjem in ukazi, med do sedaj po nase in trgom......rezultati so tu..... picimo cez 30 mrd dolga naredili nismo pa se nic..... obzalujem da bodo moralo moji otroci verjetno v svet......
modelx
27. 11. 2014 10.23
+1
ne seri. kakšna murgeljska poliitka. poslušaj ssovce in nsijevce. ti bi prodali še tvoje gate.
funi
27. 11. 2014 08.08
-1
Ja kaj bi se zjokal,samoupravljalci se ne smilijo nikomur. Gospodarstvo je trd oreh za prekaljene mačke,to ni poligon za začetnike.Razumeš Mirkec
brank1
27. 11. 2014 07.32
+1
Miro pravi, da je ugled sodstva omajan. Zelo narobe Miro to sodstvo nima nikakršnega ugleda zato ne more bit omajan. Takšni sodniki pa čeprav ustavni ali vrhovni, ki so skregani z vsako zdravo logiko ne morejo imeti ugleda, sodniki ne smejo biti filozofi in razpredati nelogične zadeve. Da zaporniki sprejemajo zakone v parlamentu, adijo vsa pamet.
proletarec1
27. 11. 2014 07.30
+4
ZANIMA ME,KAJ BODO POČELI TAKRAT, KO NEBO VEČ KAJ PRODAJATI?
User1063544
27. 11. 2014 09.17
+3
Prodali bodo TVOJE, zakon je tako ali tako že pripravljen in v teku... socialna država je še samo na papirju, v resnici pa smo del ene velike firme ki počne kaj ji paše...
BULDOH
27. 11. 2014 07.01
+3
Miro-najprej prodaj vse banke, da jih ne bomo spet davkoplačevalci dokapitalizirali.....
gongash
26. 11. 2014 20.37
+4
o ne v državnih podjetjih ni mogoče zagotoviti boljše upravljanje brez privatizacije, bo sorodnik ali znanec pa tudi če vse propade, če ljudje vključno z vodstvom ne delujejo kot kolektiv, da se borijo za podjetje nima smisla.
tron3
26. 11. 2014 20.24
+8
Cerar prosim ne loti se ničesar, za dobro naše Države!!! Zakaj ne pove slovenski javnosti, kaj mu je naročila vrla Angelca, če Telekom se proda, ve se komu, bodo novi krediti, če pa ne, pa evrčkov ne bo!
lnterReflections
26. 11. 2014 20.08
+5
Prodaja Telekoma je isto kot da bi prodali ceste, elektrarne in vodovod. Ker kdor kupi Telekom, kupi tudi kable in oddajnike, kar je za državo zelo nevarno.
nikhrast
26. 11. 2014 23.01
+2
Rom lahko vse kable pokradejo, ne prodati njem.