Slovenija

Cerar odgovoril na očitke Juglanda, sodišče medtem dopustilo referendum o migrantskem centru v Beli Krajini

Ljubljana, 16. 01. 2017 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Miro Cerar se je odzval na pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda. V pismu ga je spomnil, da je država leta 2015 begunski val obvladala humano ter vsem zagotovila varnost. V Črnomlju je medtem civilna iniciativa dosegla svoje - sodišče je dopustilo referendum o migrantskem centru v Beli Krajini.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Iz Evrope pisali Cerarju
    01:24
    Iz SVETA: Iz Evrope pisali Cerarju
  • Iz 24UR: Strasbourg: Tožili vas bomo
    02:53
    Iz 24UR: Strasbourg: Tožili vas bomo
  • Iz 24UR: Klofuta zaradi zakona o tujcih
    01:39
    Iz 24UR: Klofuta zaradi zakona o tujcih

Premier Miro Cerar je odgovoril na pismo generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjorna Jaglanda, ki je minuli teden v pismu Cerarju ocenil, da slovenska novela sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. 

Cerar meni, da bodo glede novele zakona o tujcih našli rešitev, ki je skladna z mednarodnimi in ustavnimi standardi. A je prepričan, da ne mednarodno pravo ne ustava Slovenije ne moreta zavezati k nemogočemu in da se nobena mednarodna konvencija ali ustava ne moreta razlagati tako, da bi bile ogrožene človekove pravice ali varnost.

"Če države severno od nas, ki imajo bistveno večje kapacitete, postavljajo tehnične ovire, je jasno, da mora tudi Slovenija zavarovati človekove pravice svojih državljanov in migrantov," je dejal. Po njegovih besedah države severno od nas zapirajo meje in Slovenija je država, ki ima dotok ilegalnih migracij z vseh strani, kljub temu pa še vedno humano in solidarno ravnamo z begunci. Ob tem je ponovno izrazil željo, da bi čim prej uveljavili skupno evropsko politiko glede migracij.

Premier Miro Cerar z begunci v Brežicah.
Premier Miro Cerar z begunci v Brežicah. FOTO: Damjan Žibert

Cerar je Jaglandu v pisnem odgovoru pojasnil razmere v Sloveniji in ga spomnil na soočanje Slovenije z izjemno velikim migrantskim valom v letu 2015, ko je naša država obvladala razmere zelo humano in obenem zagotovila tudi varnost.

V pismu je opozoril, da je Slovenija pri begunskih tokovih v specifičnem položaju, saj so države severno od nas zaostrile nadzor na meji in napovedujejo zapore. To bi lahko povzročilo, da Slovenija ob dotoku ilegalnih migracij postane žep, zato morajo po Cerarjevih navedbah pravočasno sprejeti ukrepe za zavarovanje ljudi. Je pa premier v pismu tudi zagotovil, da bo Slovenija še naprej ravnala humano, spoštovala človekove pravice in demokratične vrednote.

Izpostavil je še, da Slovenija najbolj resno jemlje zavezo, da po kvotah sprejema begunce. "Smo odprta država, a nikakor ne moremo dopustiti, da bomo kot država z dvema milijonoma prebivalcev zaradi zapor meja severnih držav in morebitnega novega migrantskega vala postali žep, varnostno ogroženi," je poudaril.

Želim, da naši državljani živijo v varni državi, da jih ni strah in da obenem sprejemamo tiste prosilce za azil, ki izpolnjujejo zakonite pogoje Premier Miro Cerar

Ponovil je, da z novelo zakona o tujcih šele ustvarjajo pravno podlago za ukrepe, ki bi jih v izjemnih razmerah na področju migracij, ko bi bila ogrožena varnost, potrdil DZ z dvotretjinsko večino vseh poslancev. Po njegovih besedah so pri pripravi novele angažirali mednarodne in ustavne strokovnjake.

Begunci v Sloveniji ne bodo zmrzovali in ostali brez medicinske oskrbe

Kot je poudaril Cerar, ne bo dopustil, da bi se v Sloveniji dogajalo to, kar se v nekaterih drugih državah, ko begunci v težkih zimskih razmerah ostajajo zunaj, zmrzujejo, so brez medicinske oskrbe in so ogrožena njihova življenja.

Na vprašanje, zakaj v teh izjemnih razmerah, ob kakršnih bi v skladu z novelo o tujcih sprožili posebne ukrepe, ne bi razglasili izrednega stanja, je Cerar med drugim spomnil, da se tako stanje po ustavi razglasi, ko je ogrožen obstoj države. Zaradi migracij še ni ogrožen obstoj države, lahko pa nastanejo hude varnostne težave, je pojasnil.

Miro Cerar je dejal, da država resno jemlje zavezo o kvotah.
Miro Cerar je dejal, da država resno jemlje zavezo o kvotah. FOTO: POP TV

"Tega ne bom dovolil. Želim, da naši državljani živijo v varni državi, da jih ni strah in da obenem sprejemamo tiste prosilce za azil, ki izpolnjujejo zakonite pogoje, " je poudaril. Obenem pa je ponovil, da si prizadeva za strpnost do vseh, tudi pri vprašanju migracij.

Po njegovem mnenju sicer nekateri v Sloveniji tudi migrantski problem zlorabljajo za hujskanje zoper migrante in ustvarjanje mentalitete strahu, proti čemur se bo boril. A da bodo lahko v strpni politiki uspešni, morajo imeti po njegovih besedah ustrezno integracijsko politiko.

Cerar je bil sicer po obisku v azilnem domu zadovoljen, da so v azilu primerno obravnavani, da Slovenija skrbi za prosilce za mednarodno zaščito ter jim zagotavlja človeške pogoje za začasno ali trajno prebivanje v naši državi. Če bodo predstavniki Sveta Evrope želeli, so po njegovih besedah dobrodošli, da se prepričajo, kako Slovenija odgovorno, strpno in humano ravna z begunci. 

DZ bo sicer glede novele zakona o tujcih odločal po nujnem postopku na seji, ki se bo začela prihodnji ponedeljek. Pristojni odbor DZ bo zakon obravnaval v petek. Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks pa je pisal predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. V Brglezovem kabinetu so dejali, da pismo še preučujejo in ga tako še ne komentirajo.

Upravno sodišče je v upravnem sporu Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in črnomaljske občine razsodilo v prid iniciativi in tako dopustilo referendum o migrantskem centru v Beli Krajini. Med drugim je upravno sodišče poudarilo, da je pobuda za razpis referenduma ustavna pravica državljanov.

 Upravno sodišče dopustilo referendum o migrantskem centru v Beli Krajini

Upravno sodišče je v upravnem sporu Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in črnomaljske občine razsodilo v prid iniciativi in tako dopustilo referendum o migrantskem centru v Beli Krajini. Med drugim je upravno sodišče poudarilo je, da je pobuda za razpis referenduma ustavna pravica državljanov.

V civilni iniciativi pozdravljajo odločitev sodišča in pozivajo občane, naj se referenduma, ko bo razpisan, zagotovo udeležijo, je v imenu civilne iniciative zapisala Maja Kocjan.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je sodbo upravnega sodišča prejela danes. V tožbi so nasprotovali odločitvi črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič, s katero je ta zavrnila možnost, da občani na referendumu odločijo o tem, ali v svojem okolju dopustijo kakršen koli center v povezavi z ilegalnimi migranti, je v imenu civilne iniciative zapisala Maja Kocjan.

Protest v Črnomlju.
Protest v Črnomlju. FOTO: Jasmina Štorman

"V civilni iniciativi smo bili ves čas trdno prepričani, da je bilo županjino ravnanje nedopustno in samovoljno. Upravno sodišče pa je zdaj pritrdilo našim navedbam in odločilo, da je bila županjina odločitev nezakonita," je navedla. Ocenila je, da je županja nezakonito ravnala tudi s tem, ko je pobudo za razpis referenduma kot nedopustno in neutemeljeno zavrnila zgolj z obvestilom.

Pobuda za referendum je bila pripravljena v skladu z zakonom in statutom občine, kar je po navedbah civilne iniciative naknadno ugotovilo tudi upravno sodišče, je dodala Kocjanova. Zoper sodbo upravnega sodišča pritožba ni več mogoča, kar po navedbah Kocjanove pomeni, da bodo prebivalci Črnomlja lahko na referendumu odločali o tem, ali bodo dovolili postavitev kakršnega koli centra za ilegalne migrante v svoji občini.

"S svojim ravnanjem je županja tako želela delovati samovoljno in protizakonito ter preprečiti, da o tako pomembnem vprašanju, ki bo vplivalo na kakovost življenja vseh nas, odločimo občanke in občani sami. To je nedopustno in nesprejemljivo. Prav tako je s svojim ravnanjem obremenila občinski proračun, saj bo vse stroške tožbe morala pokriti občina," je še zapisala Kocjanova.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini se je konec decembra na upravno sodišče pritožila zoper sklep črnomaljske občine, s katerim je zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma o postavitvi migrantskega centra v Črnomlju. Županja Čemas Stjepanovičeva je dejala, da bo odločitev sodišča komentirala, ko jo bo preučila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bogdajmir
17. 01. 2017 17.37
+1
a ste slišali? naša LEVICA se pripravlja na novo krajo - zadolžili se bomo namreč za novo 1 milijardo in 300 milijonov - me zanima, preko katerih državnih "organizacij" bodo tokrat prali keš? preko rtvslo? sazas? hmm
srebrnibreg
17. 01. 2017 19.09
+1
To je nekje toliko kot moramo plačati za obresti tistih nepotrebnih zadolžitev v letih med 04-08. Zmeni se s svojim idolom naj jih on vrne, če jih je vzel.
Frane Šajn
17. 01. 2017 17.22
+2
Povejte , da je enkrat za vselej konec igrič palice in korenčka. kar naj tožijo najprej sebe in čezmorskega povzročitelja bežanja teh revežev. In čimprej poizvedbeni referendum o izstopu iz EU.
ROMELS
17. 01. 2017 13.26
+5
A je cerer pokazal, da ima jaj..?
Transformerji
17. 01. 2017 12.34
+0
Naši pomembni ljudje so podpisali predlog za spremembo evropske ustave. Menda so ga poslali naprej, so ga poslali tudi vsem ostalim članicam EU? Zakaj nam grozijo, tako majhni državici, naj raje preberejo predlog, ko se bodo odločili (videli smo, kaj predlog vsebuje), potem se bomo pa dogovarjali. Ne smemo dopustiti, da bi nas EU v celoti prezrla, kot da ne obstajamo, kajti po vsej črti kar naprej izgubljamo. Zaradi teh groženj se prav gotovo ne bom sekiral, kajti, tako ničvredni pa tudi nismo! Bo pa EU razpadla!
peT99
17. 01. 2017 12.01
-2
Morebitni referendum ne bo spremenil prav ničesar. Dejstvo je, da o državni odločitvi ne more odločati neka manjšina, v tem primeru občani. Si predstavljate kontra referendum ? In morebitna prepoved le tega ? Ob spremembi lokacije ? V državi zavlada kaos.
Transformerji
17. 01. 2017 13.14
+5
Kaj pomeni država - politika brez državljanov ali obratno??
srebrnibreg
17. 01. 2017 15.19
+7
Morebitni referendum bo pokazal ali hočemo državljani živeti v svobodni in varni domovini ali ne. Sami si pišemo sodbo.
helter skelter
17. 01. 2017 11.40
+4
Ne vem, zakaj se do muslimanov obnašamo tako grdo, treba jim je zagotoviti popolnoma iste pravice, kot jih oni zagotavljajo kristjanom v arabskih državah......
dostojevski II
17. 01. 2017 11.20
+1
Noben zakon ne bo pomagal. Ko bo na meji s Hrvaško 100.000 migrantov, jih ne bomo mogli zadržati. Ker jim bodo Hrvati pomagali, da čim prej zapustijo lepo njihovo...
dostojevski II
17. 01. 2017 11.23
+8
Edina rešitev je striktno varovanje grško-turške meje. Ki bi jo morale varovati z vojsko, policijo... vse članice EU.
resort
17. 01. 2017 09.27
+14
Bravo predsednik, tako se govori. Sicer pa naj tisti, ki so jim begunci-migranti tako pri srce, gredo z ladjo po njih v Grčijo oz. še najbolje kar v Turčijo in si jih pripeljejo domov. Res pa je da so nam ta veliki vedno krojili usodo. Po prvi in drugi vojni, sedaj pa bi to še tako opevana Evropa. Dovolj jih imamo
wolfterier
17. 01. 2017 09.36
+11
Vlada mora varovati interese ljudstva,s tem se bo moral sprijazniti tudi efendi Kontić,a ne...
tron3
17. 01. 2017 08.10
+6
Sodniki so v svoji odločitvi zapisali, da si jih tudi oni ne želijo tukaj imeti, ker vedo, toliko pa niso butasti, da je velika večina Slovenk in Slovencev proti njihovi nastanitvi v Državi!!!! Kot kaže bo biti v prihodnosti migrantoljubec pogumno početje!!!
DAEMONIUM
16. 01. 2017 22.55
+26
Mislim meni sploh ni jasno kaj je tu spornega??? Pa kaj bi ta Evropa rada??? Da jih sprejmemo 200.000 ali kaj??? Kam jih bomo dali??? Se sploh zavedate kaj to pomeni, toliko ljudi ki nikjer ne delajo in ti zavidajio da si belec, da tu živiš on pa nič nima?? Pojdite malo v Trst pogledati kako to izgleda, že v Avstriji je to živ obup, na Dunaju na vsakem vogalu stojijo po skupinicah po 5-10 in samo gledajo naokrog kaj bi se dalo izmakniti..groza. V Beogradu kjer živi več kot 2 miliona prebivalcev imajo grozne probleme z 7000 migranti. Tu humanost, ko si sam ogrožen, izgubi ves smisel!
RožleYXXX
16. 01. 2017 22.51
+17
1 migrant na dan...vam odžene stanovanje stran ... !
Kollerik
16. 01. 2017 22.38
+20
Primeren odgovor, BRAVO CERAR !
txoxnxy
16. 01. 2017 22.32
+19
Laze da se kr kadi , vecini napadalcev so pomagal v EU namesto da bi jih zadržal ali zavrnal !
JApajaDAja
16. 01. 2017 22.31
+20
treba je poskrbeti za slo! kdo višegrajcem kaj more? orban bo ukinil vse organizacije, ki jih plačuje soroš- in to z zakonom, ker so vsi aktivisti le njegovi plačanci ! red in pravica morata biti! amen!!!
Kollerik
16. 01. 2017 22.40
-13
Nehajte že enkrat s temi siromašnimi višegrajci. Če jih ne bi EU fotrala s krediti bi se že zdavnaj popeljali, od Orbana do onih poljskih ponorelih konservativcev....
wolfterier
17. 01. 2017 09.38
+3
Prehitevajo nas na vsej črti,kmalu bomo najsiromašnejši v Evropi.
dostojevski II
17. 01. 2017 11.13
+5
Nizko smo padli v drugi Švici. Da so nam vzor Poljaki, Madžari, Slovaki.. V letih 1970-1990 je bila Slovenija za Madžare, Poljake, Čehe... Amerika.
DAEMONIUM
16. 01. 2017 22.28
+14
zdaj je bil na tv Krivic ku bi cisto zaminiral ta predlog zakona, ces da pol miliona migrantov vec Na mejah ne bo. Neverjetno kako plitko razmislja, jutri Erdogan umre, ali ga jezni americani zaradi koketiranja s Putinom drugace odstranijo, bo cez teden dni na nasih mejah 3 milione migrantov ne pa pol miliona in kaj bo potem??
JApajaDAja
16. 01. 2017 22.31
+18
pa še nekaj 10 mio jih čaka v afriki, aziji......
RožleYXXX
16. 01. 2017 22.07
-3
To kar fino boli, če delaš fejst narobe sam sebi pa verjameš, da delaš odlično : ****************************************************************************** Naj vas samo spomnim kaj je izjavil Cmerar še ne dolgo nazaj ... .."Mi vsi vemo, da delamo dobro ---" ************Izjava Vrhovne Šivilje : "Rešila sem Slovenijo pred propadom in jo zapuščam v odličnem stanju"
heello
16. 01. 2017 22.11
+5
DAEMONIUM
16. 01. 2017 22.23
+11
in kaj ima to zveze z predlogom Zakona o tujcih ki bi (ceprav to ne verjamem ker nimamo dovolj ljudi) prepovedal nasilni vstop migrantov v Slovenijo
RožleYXXX
16. 01. 2017 22.29
-6
Dej upraš me še kaj ma to veze s Cmerotom....
Kollerik
16. 01. 2017 22.41
+3
Rožle, kako kaj šef? Se je že izmojstril v golfu tam na prelepem Mauriciusu?
DAEMONIUM
16. 01. 2017 22.46
+9
Torej po tvoje v tem primeru, dela Cerar narobe in bi moral vso ruljo spustiti v državo pa naj gredo kam jim paše? No ko se bo kakšen miljončerk takšnih migrantov razkropil po Sloveniji in ko te bodo posiljevali sredi belega dne (oni dosti ne izbirajo) potem se spomni kaj si tu gor pisal!!
wolfterier
17. 01. 2017 09.41
+2
Cerar bi moral že lani zavarovati šengensko mejo,saj nam je EU dala to nalogo.Vsak prestop te meje je nezakonit in kazniv.Torej ne gradit centre,pač pa zapore!
1airbus
16. 01. 2017 22.04
+2
za naše brezdomce se mu pa ....
1airbus
16. 01. 2017 22.02
-1
Mirko na se da EU,katastrofa.
DAEMONIUM
16. 01. 2017 21.44
+38
to nima popolnoma nobene veze s clovekovimi pravicami. Saj ne recem, zaradi vojne lahko dobijo azil stari, otroci in zenske za cas trajanja vojne, nikakor pa ne moski stari med 20 in 35 let in najvec je taksnih cez 70% iz Sirije. A o pakistanci, avganistanci, iran, irak, afriske drzave..???? Kaksni migranti so to?? In teh je cez 90% sedaj v Srbiji ki jih dnevno kazejo, to niso nobeni begunci ampak cisti ekonomski migrantje ki poizkusajo enako kot africani, z mnozicnostjo na silo priti v Evropo. To je treba vse po vrsti nagnati nazaj, ker drugace bodo evropske drzave prisiljene uvesti drzavne meje nazaj. Samo poglejte kaj se dogaia na Svedskem, cela mesta te bande zavzemajo, o teh stvareh se na 24 kur sploh ne pise, ker skrivajo resnico pred drzavljani!
Kollerik
16. 01. 2017 22.53
+13
Naši partizani bi jih že pošlihtali. Puško v roke in marš nazaj domovino branit.
wolfterier
17. 01. 2017 09.42
+3
dartford
16. 01. 2017 21.31
+29
Kar zidajte jim begunske centre , džamije, itd. Pa integrirali se bodo tudi, a ne ? A veste kam ? Nikamor drugam kot samo k svojim ! in ko jih bo dovolj, bodo kar naenkrat hoteli še svojo državo na sredi Evrope... Tako to gre. Tudi največje civilizacije so tako propadle. Rešitev bi bila pa čisto preprosta - vse brodolomce po Sredozemlju se ne reši z odvozom v Italijo in Grčijo, temveč z odvozom nazaj v Afriko. Še vedno so rešeni, humanitarnost je tudi, begunci siti in Evropa cela...
dajno
16. 01. 2017 21.40
+13