Slovenija

FOTO: Cerar obžaluje, da se v šestih mesecih od objave stališče Hrvaške ni spremenilo

Zagreb, 19. 12. 2017 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaški premier Andrej Plenković se je v Zagrebu srečal s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem. Slednji je po srečanju dejal, da je edina rešitev spora o meji uresničitev arbitražne razsodbe. Plenković je na drugi strani predlagal Sloveniji pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestanek premierjev ni prinesel napredka
    02:46
    Iz 24UR: Sestanek premierjev ni prinesel napredka
  • Iz 24UR: Erjavec: Hrvaška si postavlja ovire
    02:30
    Iz 24UR: Erjavec: Hrvaška si postavlja ovire
  • Iz 24UR: Vsak incident bo Slovenija uporabila kot del podlage za tožbo
    01:18
    Iz 24UR: Vsak incident bo Slovenija uporabila kot del podlage za tožbo
  • Iz SVETA: Že drugi sestanek brez kakršnega koli dogovora
    03:14
    Iz SVETA: Že drugi sestanek brez kakršnega koli dogovora
  • Iz 24UR ZVEČER: Sebastjan Jeretič in Alem Maksuti o nadaljnjih odnosih Slovenije s Hrvaško
    08:13
    Iz 24UR ZVEČER: Sebastjan Jeretič in Alem Maksuti o nadaljnjih odnosih Slovenije s Hrvaško

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Zagrebu sprejel slovenskega kolega Mira Cerarja. Ta je pred srečanjem na štiri oči napovedal, da bo osrednja tema srečanja implementacija razsodbe arbitražnega sodišča, Plenković pa, da pričakuje dvostranski dogovor namesto arbitražne sodbe.

Njuno srečanje je potekalo za zaprtimi vrati, trajalo je okoli tri ure. Glede na vztrajanje pri nasprotujočih si stališčih obeh držav po junijski arbitražni sodbi ne na Hrvaškem ne v Sloveniji ni nihče pričakoval, da bosta premierja dosegla končno rešitev dolgoletnega spora o meji.

Oba premierja sta poudarila, da se bosta državi izogibali incidentom ob meji.

Plenković je na tiskovni konferenci povedal, da prijateljski državi v preteklosti nista imeli nikoli nobenih težav, kar je pomembno za reševanje odprtih vprašanj. Državi sta zaveznici in partnerici v okviru Evropske unije, je dejal. 

"S Cerarjem sva se pogovarjala o številnih temah, gospodarstvu, položaju Hrvatov v Sloveniji in obratno, pa tudi o vprašanju meje, ki je za Hrvaško odprto vprašanje," je pojasnil. Hrvaška meni, da arbitražna razsodba zanjo ni zavezujoča, in pri tem vztraja, Sloveniji pa predlaga pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji. Kot je pojasnil, bi pripravili poseben protokol za mejo na kopnem, na morju in za plovni režim iz Piranskega zaliva v odprto morje. Predlagal je tudi ustanovitev skupne mešane komisije, ki naj bi to določila.

Hrvaški premier je dejal, da državi soglašata v več kot 90 odstotkih kopenske meje in da sta najbližje rešitvi kot kdajkoli prej. Želi si, da bi nadaljevali dialog s Cerarjem kot tudi na ravni strokovnjakov, pri katerem bi pokazali več "fleksibilnosti" v zdaj nasprotujočih si stališčih obeh držav. "Pripravljeni smo se odreči enostranskim potezam, ki bi lahko pripeljale do trenj," je dejal.

Povedal je, da bo za Hrvaško 29. december običajni dan, ker Hrvaška ni zavezana arbitražni sodbi niti je ne namerava izvajati.

Cerar je ponovil, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe državi, Plenković pa je predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji.
Cerar je ponovil, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe državi, Plenković pa je predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Cerar vztraja, da je edina rešitev spora uresničitev arbitražne odločbe

Cerar je dejal, da bo Slovenija zagotovo implementirala razsodbo sodišča in da enako pričakuje od Hrvaške. "Kmalu poteče rok za pripravo na implementacijo odločbe. Razumem Plenkovićevo stališče, da odločba za Hrvaško ni zavezujoča, vendar se s tem stališčem kot premier in kot državljan ne strinjam," je povedal. 

Cerar je septembra zavrnil že dogovorjeni obisk v hrvaški prestolnici zaradi Plenkovićevega nagovora v Generalni skupščini ZN, v katerem je Slovenijo označil kot državo, ki krši norme mednarodnega prava.

Izpostavil je, da smo se več kot 20 let poskušali v dialogu dogovoriti o meji. To dokazuje, da je bila edino pravna pot, tj. pot preko arbitražnega sporazuma, tista prava in edina možna pot za dosego zavezujoče rešitve. "To temo je treba zapreti, državi morata vzpostaviti še boljše zaupanje." Odnosi so večplastni, je še dodal slovenski premier, in prav ti odnosi na točki, ki zadeva mejo, kažejo, da med državama kljub vsemu manjka nekaj zaupanja. "Verjamem, da je vladavina prava civilizacijska norma in temeljna vrednota EU, zato moramo biti k temu vsi zavezani, če želimo ostati v sobivanju. Kolega Plenkovića sem še enkrat obvestil, da Slovenija vidi edino pot v tem, da se izvrši arbitražna razsodba," je povedal zbranim novinarjem. 

"Žal mi je, da se v teh šestih mesecih stališče Hrvaške ni spremenilo, da zavračajo arbitražno odločbo, vendar Slovenija pri tem vztraja, je dodal. Naša država ne bo spodbujala incidentov, kot jih tudi do zdaj ni. Pomembno je, da vse poteka mirno, da so ljudje v prijateljskih stikih, da državi dobro funkcionirata. Bo pa Slovenija začela tista ravnanja, ki pomenijo implementacijo v smeri, v kateri lahko to Slovenija stori sama," je zaključil.

Novinarje je zanimalo, ali bo Slovenija tožila Hrvaško na Sodišču EU v Luksemburgu. Cerar je odgovoril, da v Ljubljani preučujejo možnosti uporabe pravnih sredstev, ki bodo odvisne od tega, ali bo Hrvaška uveljavila arbitražno odločbo.

Plenković pa je dejal, da tožba ni pot, ki bi si jo Hrvaška želela v prihodnosti. Ocenil je tudi, da za tožbo ni pravih pravnih temeljev. Spomnil je, da je za implementacijo arbitražne sodbe potrebno soglasje obeh držav, ter ponovil razloge, zaradi katerih je Hrvaška leta 2015 odstopila iz arbitražnega sporazuma.

Premierja obeh držav ostajata vsak pri svojih stališčih.
Premierja obeh držav ostajata vsak pri svojih stališčih. FOTO: Twitter/Miro Cerar

Erjavec o srečanju v Zagrebu: Danes je izgubljen dan

Za ministra Karla Erjavca je srečanje premierjev v Zagrebu potekalo v skladu s pričakovanji, da se ne bo nič zgodilo. Že pred srečanjem je današnji dan označil za "izgubljen dan". Zadovoljen pa je, da je Cerar vztrajal, da lahko poteka dialog le o implementaciji arbitražne odločbe.

Kot je povedal zunanji minister, se je ponovno pokazalo, da hrvaška politika, zlasti premier Plenković, nima namena spoštovati arbitražne odločbe in išče načine, kako bi zaobšel odločbo z raznimi predlogi, da bi jo vključil v dvostranski dogovor, ki pa bi pomenil odstop Slovenije od arbitražne odločbe. To bi pomenilo, da bi spet prišli v situacijo, ko soseda ne bi spoštovala dogovora, je dejal in spomnil, da bi se to zgodilo že tretjič.

Zato Erjavec poudarja, da mora Slovenija po 29. decembru implementirati arbitražno odločbo povsod, kjer to lahko stori sama. Glede na to, da je bil tudi današnji sestanek premierjev neuspešen in ker kaže, da Hrvaška nima nobene volje uresničiti arbitražno odločbo, pa Erjavec pričakuje tudi ustrezen odziv Evropske komisije, ki arbitražno odločbo podpira.

SD: Slovenija je izpolnila zadnjo obvezo

Poslanec SD Matjaž Nemec je povedal, da nihče v Sloveniji, na Hrvaškem in v mednarodni skupnosti ni presenečen, da srečanje v Zagrebu ni prineslo zbližanja stališč, je pa Slovenija z njim izpolnila svojo zadnjo obvezo do sebe, Hrvaške in mednarodne skupnosti. "Lahko bomo rekli, da je vlada do 29. decembra izpolnila vse tisto, kar si je želela," je poudaril.

Ocenil je, da dialog Hrvaške s sosednjimi državami ne deluje, ne samo s Slovenijo, ampak tudi z BiH, Srbijo, Črno goro in Madžarsko. Slovenija po njegovih besedah ima določene vzvode, napovedala je možnost tožbe na Sodišču EU, za kar ima podlago, saj Hrvaška ne želi uveljaviti odločbe arbitražnega sodišča.

"Želja po dialogu se je izjalovila in to je še en dokaz več, da je zelo težko z južno sosedo in takšne izkušnje imamo praktično vsi njeni sosedi," je še dejal Nemec.

NSi: Kljub temu je dobro, da je šel Cerar v Zagreb

Tudi poslanec Jožef Horvat (NSi) od srečanja v Zagrebu ni pričakoval preboja glede implementacije arbitražne razsodbe, se mu pa zdi dobro, da je Cerar šel v hrvaško prestolnico.

"To nenazadnje sledi priporočilom odbora DZ za zunanjo politiko, ki je pozval k dialogu s Hrvaško," je spomnil Horvat, ki je predsednik tega odbora. "Pogovarjati se je treba, pot do končne implementacije razsodbe arbitražnega sodišča bo gotovo zelo dolga, sestavljena bo iz mnogih majhnih korakov. Ali je danes prvi ali drugi korak, pa je vprašanje za premierja Cerarja," je dejal.

Horvat je presenečen nad predlogom hrvaškega premierja o novem pravnem okviru, ki da bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji. "Za nas ta novi pravni okvir ni sprejemljiv. Mi imamo eminentni pravni okvir in to je razsodba arbitražnega sodišča. Imamo vladavino prava in imamo zavezo, da spoštujemo vladavino prava in mednarodno pravo, torej tudi razsodbe sodišč," je poudaril.

Bratuškova: Vlada bi morala prej ukrepati

Vlada je spala pol leta, čakala do "pet do dvanajstih" in potem začela bolj aktivno urejati zadeve, povezane z arbitražo, pa meni poslanka Alenka Bratušek (NP) in ocenjuje, da je tudi DZ arbitražne zakone sprejel relativno pozno.

"Če bi sama vodila vlado, bi od Evropske komisije zahtevala ukrepanje in tudi sankcije, če Hrvaška tega (odločbe) ne bo spoštovala. Kot kaže, očitno nima tega namena," je dejala. Meja je določena in obe državi morata to spoštovati, je poudarila.

Bratuškova je še menila, da bi lahko tudi pred 29. decembrom, ko se izteče rok za pripravo na implementacijo arbitražne odločbe, uveljavili razsodbo. "Upam, da vlada ima načrt, kako priti do cilja," je dodala. Pri tem je spomnila, da so parlamentarne volitve pred vrati, kar ne gre na roko reševanju tega vprašanja. Stranke bodo namreč po njenem mnenju to izkoriščale in tekmovale, katera bo dala bolj populistično izjavo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1061)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
27. 12. 2017 14.40
+1
A ni škoda bencina za taka srečanja. Jao Mirko čim prej se spokaj z vlade
murate
20. 12. 2017 16.55
Arbitraže dudeki ne priznajo,torej naj naši do splita pošljejo račune za mestno zemljišče...
scorpion777
20. 12. 2017 13.58
+0
Komaj cakam tozbo SLO proti HR zaradi neupostevanja mednarodnega prava in HR ne implementacije arbitraze, kjer bo na sodiscu predstavljen cel postopek poteka arbitraze.
trdovrat
20. 12. 2017 20.43
Preveč imaš denarja, da ga lahko razmetuješ za pogoltne odvetnike! Končni rezultat bo isti, kot je sedaj!
cirenij
20. 12. 2017 11.38
+4
Cerar ne lezi nekam Hrvatom. Tožba!!! Ne nmoreš verjet, da ta arbitražna odločitrev ni zavezujoča. Sicer pa izstop iz te EU naveze. Ali neupoštevanje njenih zahtev kot Češka, Madžarska, Hrvaška.........Bolj si pohleven in klečeplazen, manj si vreden in manj dosežeš-
trdovrat
20. 12. 2017 20.44
helter skelter
20. 12. 2017 11.08
+2
Čeravno ni to tema, pa vseeno .... nikjer na tem portalu in ne na RTVSlo, Delu, Večeru .... ni ene novice o tem, kako je sodišče prepovedalo reviji Reporter objaviti že natisnjeno revijo in Bojanu Požarju prepovedalo oddajo VV Faktor na TV3, kjer bi naj pisali in govorili o Izi in Samu Login - najpremožnejšima Slovencema ..... pa ne mi rečt, da nimajo novinarji kaj brskati o njunih poslovnih zadevah .... Prvi milijonski kapital sta si ustvarila, ko sta takrat že skoraj ničvreden (zaradi dominacije googla) brskalink najdi.si preko vez (Janez Kocijančič) prodala državnemu Telekomu za 13 milijonov evrov..... in danes naš državni Telekom ne ve, kaj si naj začne z njim??? Si predstavljate, kako bi v Odmevih, na 24ur .... cel teden bila udarna novica, če bi recimo sodišče prepovedalo kakšnemu mediju objavljati novice o poslovnežu Igorju Bavčarju .....
Krta?a 21
20. 12. 2017 11.05
+0
Bom še enkrat ponovil ker vztrajno brišete. Hrvati bojo moral razmislit o menjavi oblasti če hočejo sebi dobro, ker očitno normalni dogovori s trenutno oblastjo niso mogoči.
trdovrat
20. 12. 2017 20.48
Hrvate ima v pesti Američan in Vatikan, nas pa še plus Hrvati, zaradi dogajanj v začetku 90-tih let! Pa ja nemislite, da veliki Osamoavojitelj hodi k njim zato, ker kuhajo boljšo kavico!
MrKrmar
20. 12. 2017 10.31
+2
Hrvati stojijo za svojimi odločitvami, naši pa klečeplazijo pred evropskimi starčki.
SDS_je_poden
20. 12. 2017 10.21
+6
Kronologija dogodkov okoli arbitraže po mojem spominu, pa me popravite, če se motim. Pahor podpiše z Kosorjevo sporazum, da se gre v postopek arbitraže, za določitev meje. Hrvatje vpokličejo Budislava Vukasa, ki naj bi argumentiral, zakaj črta po sredini piranskega zaliva. Čez nekaj časa Vukas sporoči, da se umika iz postopka arbitraže, sumim da zaradi tega, ker je izvedel, kako bo potekala meja v zalivu in si ni hotel mazati rok z odločitvijo, ki ni njim v prid. Od takrat dalje so Hrvatje panično iskali izhod iz arbitraže, verjetno so se zatekli k amerom, morda tudi z obljubo, da bodo kmalu pri njih kupovali orožje in dobijo prisluhe ter možnost izhoda iz postopka. Sedaj vračajo uslugo in na vrat na nos kupujejo lovce od amerov in pa rabljene helikopterje, čeprav denarja kot država nimajo za to.
MrKrmar
20. 12. 2017 10.32
+6
korintos23
20. 12. 2017 09.44
+1
Na Nori so sporočili da gre janša še ta teden nazaj v Zagreb, as je to res?
najvsivedo
20. 12. 2017 11.06
+0
zopet vsak komentar pametuješ ...hov-hov-hov..ggggrrr
Madeni
20. 12. 2017 09.27
+0
Nujno smo potrebvali TRUMPOVO pomoč, pa je pozabil na nas, ker smo ga nagnusno osirali dan in NOČ..
korintos23
20. 12. 2017 09.29
+12
Hrvati pa dobijo avijone, samo hrane ne bodo počasi imeli da tote pilote nahranijo.
Madeni
20. 12. 2017 09.31
-3
Kakršni koli HRVATI so HRVAŠKE prodajat pripravljeni niso...
korintos23
20. 12. 2017 09.41
+5
Madeni, Slovenci so lastniki velik del obale, ostalo pa madžari, čehi in Poljaki! Hrvaških hotelov je še zelo malo. Nič dol ne hodiš?
korintos23
20. 12. 2017 09.42
+2
In jaz nimam nič osebno proti Hrvatom, menimo se ti za hrvaško politiko. V sredo grem k njim v Čakovec na sejem, prideš, imajo fajn pečene odojke in čevape.
Madeni
20. 12. 2017 09.22
-3
BARABA.... BARABI OČITA DA JE BARABA..
korintos23
20. 12. 2017 09.23
+4
murinar
20. 12. 2017 09.05
+12
Izvajajte schengen po pravilih !
korintos23
20. 12. 2017 09.07
+7
korintos23
20. 12. 2017 09.09
+6
Ne bo pa nič iz tega, Janša jim je povedal da se naj ne bojijo.
murinar
20. 12. 2017 09.29
+8
mackintosh
20. 12. 2017 10.17
+2
murinar
20. 12. 2017 09.04
+8
1. zaribal Pahor ,ker jih je spustil v EU ! 2. -Če slučajno pride Janša na oblast bo najverjetneje zavrgel arbitražo in zafural mejo ,katero že enkrat je ! Epilog ; VELENESPOSOBNOST slovenskih politikov in veliko pomankanje domoljubja ali po domače -izdajalčki Slovencev !
korintos23
20. 12. 2017 09.08
+7
Ne more on nič storiti s svojo zmago, kdo bo pa šel z njim v koalicijo, Mila?
sodelujem
20. 12. 2017 10.10
-2
murinar
20. 12. 2017 11.09
+0
1991-janša ,rupel in bavčar,so se z hriba umaknili v dolino tam kjer je še danes ! ZAKAJ ?
korintos23
20. 12. 2017 09.02
+2
Cerarja bi bilo sram da tega obiska ni naredil, sklonil je glavo in šel, čeprav je vnaprej vedel kako bo! Tudi Janša ga je o svojem obisku en teden prej obvestil in obširno o njem poročal! Gremo Hrvati, v Schengen, preko Beograda.
Think Pink
20. 12. 2017 08.58
+6
Vsakemu Slovencu, ki naslednje leto ne bo šel na dopust na Hrvaško, bi ga morala država sofinancirati. Bi potem hrvati malo drugače gledali na Slovence.
korintos23
20. 12. 2017 09.01
+1
Kaj pa tistih 100.000 nepremičnin na hrvaški obali? To so si eni s krvavimi žulji postavili in kupili.
sodelujem
20. 12. 2017 10.11
+1
Manu Cocker
20. 12. 2017 08.45
+1
Namesto da si stiskata roke, naj si vsak sam stiska jajcva,ki jihg itak nimata.
korintos23
20. 12. 2017 08.43
+3
In sedaj bo Slovenija izgubila največjega Slovenca, Jožka Jorasa!
Klankon
20. 12. 2017 09.48
+1
marker1
20. 12. 2017 08.28
+15
Hrvaška je vse kaj drugega kot dobra soseda in prijateljska država.
proofreader
20. 12. 2017 08.06
+2
Cerar je šel pogledat advent v Zagrebu in na kuhančka. Pa po darila.
korintos23
20. 12. 2017 08.45
+9
Hrvati hodijo k nam daril kupovat! So dragi tam kak satan, vse gre v maloro, samo kmetijstvo poglej. So se za vojaške avijone raje odločili kot za traktorje.
toti mišek
20. 12. 2017 08.04
+13
Vsaka tretja beseda v govoru sosedska prijateljska država...hm ..če bi bili prijateljski, bi se že zdavnaj dogovorili...spet predstava za novinarje!!!