Cerar Plenkovića v pismu ponovno pozval k dialogu

Premier Cerar je v pismu hrvaškemu premierju Plenkoviću predlagal, da nadaljujeta z dialogom in iskanjem skupnih rešitev glede implementacije arbitražne razsodbe. Hrvaška stran pa je odgovorila, da povabilo Cerarju v Zagreb še vedno velja, ponovili so tudi, da si želijo rešitve vprašanja z dvostranskimi pogovori.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vila Podrožnik - 10

Andrej Plenković in Miro Cerar (Foto: Miro Majcen)

Premier Miro Cerar je v ponedeljek pisal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću z željo, da nadaljujeta z dialogom, je po današnjem koalicijskem vrhu dejala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Vlada naj bi predvidoma v sredo obravnavala sveženj zakonov za uveljavitev arbitražne odločbe, če bodo pravne službe danes spilile še nekaj rešitev.

Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da je Cerar v pismu Plenkovića povabil k obnovitvi dialoga, ki je povezan z iskanjem skupnih rešitev glede implementacije arbitražne razsodbe. Prvenstveno je Cerar po besedah Kustec Lipicerjeve odprl vprašanja, ki so vezana na kopenski del meje, saj je vse "ostalo za nas zaprto in jasno".

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je povedal, da Cerar stavi na dialog, v čemer ga v SD podpirajo.

Hrvaško vabilo Cerarju še vedno velja

Medtem so iz hrvaške vlade odgovorili, da še zmeraj velja Plenkovićevo povabilo Cerarju, naj obišče Hrvaško, kot sta se dogovorila na srečanju v Ljubljani 12. julija. Spomnili so, da sta se Cerar in Plenković nedavno srečala tudi v Tallinnu ob robu neformalnega vrha EU o digitalni prihodnosti.

"Njun takratni pogovor je bil usmerjen v podporo sodelavcem, da na diplomatsko-strokovni ravni nadaljujejo dialog, da bi prišlo do obiska premierja Cerarja v Zagrebu. Povabilo predsednika hrvaške vlade slovenskemu kolegu še zmeraj velja," so dejali.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar obiskal Zagreb 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni prej odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Hrvaški premier je tam dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.

V hrvaški vladi so danes tudi ponovili stališče Zagreba glede razlogov za izstop iz arbitražnega postopka ter željo, da bi vprašanje meje uredili z dvostranskimi pogovori, ne da bi prišlo do kakršnih koli enostranskih potez, ki bi lahko poslabšale odnose med državama.

Erjavec: Začeli smo implementacijo arbitražne odločbe

Koalicijski partnerji so po današnjem srečanju tudi pojasnili, da bo vlada predvidoma v sredo obravnavala sveženj zakonov za uveljavitev arbitražne odločbe. Pogoj za to je, da pravne službe danes uspešno spilijo še nekatere rešitve. Zunanji minister Karl Erjavec je ob tem dejal, da gre za začetek implementacije arbitražne odločbe.

"Zagovarjamo, da gredo vsi zakoni v postopek v svežnju in da pride čim prej do obravnave v DZ. Cilj je, da so sprejeti do 29. decembra," je v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju povedal Erjavec. Po njegovi oceni bo slej ko prej potrebno tudi sodelovanje Hrvaške, zlasti v delih arbitražne odločbe, kjer arbitražno sodišče napotuje k skupnim rešitvam. Večji del meje pa lahko po Erjavčevih navedbah Slovenija implementira tudi brez sodelovanja Hrvaške.

Med zakonodajnimi predlogi so po navedbah koalicijskih partnerjev interventni zakon, ki rešuje položaj ljudi na obmejnem območju, predlog zakona, ki na novo v skladu z arbitražno odločbo definira državno mejo, ter tudi zakon o evidentiranju nepremičnin. Skupno naj bi bilo zakonov osem.

Vrsta zakonov je po Erjavčevih navedbah tehnične narave, a jih je treba sprejeti, da se lahko absolutno implementira arbitražno odločbo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
godzila 18.10.2017 12:18:07
Hlapec Cmerar bo šel v Zagreb,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Več komentarjev