Slovenija

'Brez Klemenčičevega poročila ne bi imeli vlade Mira Cerarja. Očitno Cerar zdaj vrača dolg'

Ljubljana, 02. 03. 2015 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Miro Cerar je zaradi podpore ministru Goranu Klemenčiču izgubil del legitimnosti, pravijo v stranki SDS. Zato so prepričani, da je Cerar zdaj bolj primeren za interpelacijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Klemenčič se morebitne interpelacije veseli
    00:58
    Iz SVETA: Klemenčič se morebitne interpelacije veseli
  • Iz SVETA: Koalicija ga podpira, opozicija pričakovala odstop
    02:36
    Iz SVETA: Koalicija ga podpira, opozicija pričakovala odstop
  • Iz 24UR: Klemenčič se veseli interpelacije
    02:39
    Iz 24UR: Klemenčič se veseli interpelacije
  • Iz 24UR: SDS bi zdaj interpelirala kar Cerarja
    02:10
    Iz 24UR: SDS bi zdaj interpelirala kar Cerarja
Premier Cerar podpira Gorana Klemenčiča.
Premier Cerar podpira Gorana Klemenčiča. FOTO: Reuters

Minister za pravosodje Goran Klemenčič ima tudi potem, ko je sodišče odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju Janeza Janše v času, ko je komisijo vodil prav klemenčič, vso potrebno integriteto za opravljanje funkcije ministra, je v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka  KPKpovedal premier Miro Cerar.

"Odločitev KPK je bila izvedena z vso možno skrbnostjo, po večmesečnem proučevanju in uporabi vseh možnih metod. Tudi Janez Janša je imel vso možnost, to je javno dokumentirano, da se v postopku izjavi o vseh takrat obremenilnih dejstvih," je pojasnil Cerar.

Premier je dodal, da je vrhovno sodišče poročilo odpravilo zaradi procesnih napak, "kar je vsekakor treba spoštovati". "Je pa treba tudi povedati, da sama vsebina poročila ni bila izpodbijana in tudi ni bila izpodbita. Vrhovno sodišče je namreč sprejelo samo procesno odločitev. Pred tem pa je kar šest senatov različnih sodišč potrdilo tisto, kar je sprejela KPK," je dejal Cerar.

Tanka je dodatno zanimalo, ali ima Klemenčič po Cerarjevem mnenju še dovolj integritete za ministra tudi glede na to, da je Računsko sodišče RS maja lani KPK za poslovanje v času, ko ga je vodil Klemenčič, izdalo negativno mnenje.

Cerar je odgovoril, da omenjene nepravilnosti segajo v čas senata, ki je KPK vodil pred Klemenčičem, "kar je bilo že večkrat izkazano z dokumenti in dejstvi". Klemenčič naj bi se po Cerarjevih besedah na ugotovitve revizorjev odzval takoj in se tudi zavzel za odpravo nepravilnosti.

Tanko z odgovorom ni bil zadovoljen. Očitkom glede Klemenčiča je dodal tudi domnevne nepravilnosti, ki naj bi jih pri pregledu Klemenčičeva premoženja odkrila Mandatno-volilna komisija DZ. Ta je po besedah poslanca ugotovila, da Klemenčič "ni prijavil podjetja svoje žene, da ni znal pojasnili, zakaj ni imel hiše vnesene v evidence Geodetske uprave RS" in da je posojila za hišo dobil "bistveno ceneje, kot so bila takrat dostopna na trgu".

Pri temu je protestiral vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer, saj je ocenil, da je Tanko z omenjenimi navedbami zlorabil podatke z zaprte seje DZ. Od predsednika DZ Milana Brgleza je zato zahteval, naj ukrepa. Tanko pa je odgovoril, da so podatki "več ali manj iz magnetogramov, ki so javno dostopni na spletni strani DZ".

Brglez je na koncu dal opomin obema. Tanku pogojno, če se izkaže, da je res navajal podatke z zaprte seje mandatno-volilne komisije, Möderndorferju pa, ker je postopkovni predlog zlorabil za razpravo.

Cerar je v izjavi ob robu seje DZ ocenil, da ni razloga, zaradi katerega bi ta odločitev sodišča negativno vplivala na ministrovo integriteto. Svoje stališče je pred današnjo sejo DZ predstavil tudi poslancem SMC in poslanska skupina je, kot je zatrdil Cerar, njegovo mnenje podprla.

Cerar verjame, da KPK ni imel naklepa komu škodovati. Politični premiki, ki jih je povzročilo poročilo, pa so bili po njegovih besedah posledica odločitev političnih strank. Je pa premier ob tem poudaril, da bo zakon o integriteti in preprečevanju korupcije zagotovo treba izboljšati.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ocenil, da je "ta zgodba na nek način končana", pri čemer verjame, da bodo v tem tednu s strani ministra in premierja slišali še kakšno dodatno pojasnilo. Če bi prišlo do interpelacije in bi se ta nanašala na njegovo delo v času KPK, bi bilo to za SD nesprejemljivo. Vprašljivo pa je tudi, če bi takšna interpelacija vzdržala poslovniške določbe, je še povedal Han in dodal, da ima Klemenčič zaupanje SD.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je spomnil, da minister Klemenčič prihaja iz kvote SMC in da je za delo svojih ministrov odgovoren predsednik vlade. "On bo odločal o tem, ali mu ta kader ustreza ali ne," je poudaril. Dokler bo zaupanje vanje imel predsednik vlade, toliko časa bodo tudi v DeSUS sodelovali z njim.

Svojo podporo Klemenčiču pa je premier Cerar izrazil tudi na Twitterju.

K odstopu je Klemenčiča že prejšnji teden pozval Janez Janša, ki se je ob novici, da Cerar podpira Klemenčiča takole odzval:

V SDS so v začetku razmišljali tudi o interpelaciji zoper pravosodnega ministra. Milan Zver pa je po tem, ko je Cerar izrazil podporo Klemenčiču, dejal, da je "od danes za interpelacijo bolj primeren predsednik vlade Miro Cerar."

Zver je spomnil, da je omenjeno poročilo KPK povzročilo velike, nepopravljive posledice. Med drugim je neposredno vplivalo na padec takratne Janševe vlade, za kar sicer po Zverovem mnenju nosijo del odgovornosti tudi takratni koalicijski partnerji.

Po Zverovih besedah je bil pred dvema letoma "Janez Janša drugič prisilno odstranjen z oblasti". Prvič pa da se je to zgodilo v aferi Depala vas.

"Dejstvo je, da če Klemenčič takrat ne bi spisal tega poročila, danes ne bi imeli vlade Mira Cerarja," je dejal Zver in dodal, da se danes Cerar očitno čuti dolžnega in vrača dolg Klemenčiču.

Po Zverovem mnenju imamo sedaj dve institucionalni krizi - od danes krizo vlade, pa tudi krizo protikorupcijske komisije, ki bo morala doživeti transformacijo ali pa bo treba sprejeti dejstvo, da takšne, kot je, ne potrebujemo.

Zver meni, da bi moral Klemenčič zbirati dovolj poguma in samokritike in podati odstop. "A Klemenčič očitno razume integriteto pri drugih drugače kot pri sebi," je dodal.

NSi bi podprla interpelacijo

Podporo morebitni interpelaciji zoper Klemenčiča je v izjavi za medije v DZ danes izrazila predsednica NSi Ljudmila Novak. Tudi v NSi so pričakovali, da bo Klemenčič prevzel svojo politično odgovornost za storjeno napako in odstopil s funkcije ministra. "Nekdo, ki je kršil ustavo, težko verodostojno opravlja funkcijo ministra," meni Novakova.

Zato nimajo drugega sredstva, kot da podprejo interpelacijo, če bo ta vložena, je povedala predsednica NSi. Napaka, ki je povzročila padec vlade in državi povzročila velike stroške, je namreč po njenih besedah vplivala tudi na opravljanje sedanje funkcije in na kredibilnost ministra.

Ob tem je spomnila, da so v NSi že v času objave poročila imeli določene pomisleke glede postopkov KPK. Po njenih besedah so z vztrajanjem v koaliciji želeli ravnati v korist države, saj so vedeli, da bodo poslabšane bonitetne ocene in prekinitev reform vplivale na državo. "Poročilo KPK ne bi smelo biti povod za razpad vlade, pač pa bi morala sodišča zadevo takoj obravnavati. To bi morala biti končna posledica vsega," je še dejala Novakova.

Tudi predlagana sodna reforma sicer NSi po njenih besedah ne vliva zaupanja, da se bodo stvari v slovenskem pravosodju korenito izboljšale.

Klemenčič se veseli razprave ...

Minister za pravosodje Goran Klemenčič ni želel komentirati nedeljskega pogovora s premierjem Mirom Cerarjem, a je dejal, da se veseli morebitne interpelacije. Klemenčič pravi, da bo iz tega nastalo novo poročilo, "ponovno se bo moralo začeti govoriti o vseh finančnih transakcijah, o bratih, sestričnah ...".

Goran Klemenčič: "Veselim se morebitne interpelacije."
Goran Klemenčič: "Veselim se morebitne interpelacije." FOTO: Miro Majcen

Spomnil je, da nekoga ne moreš interpelirati za preteklo delo in dodal, da je sicer "tudi to mogoče". "Dam jim tudi idejo, da mogoče sprožijo parlamentarno preiskovalno komisijo ali vsaj vložijo civilno tožbo," je pripomnil minister Klemenčič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3004)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc001
04. 03. 2015 11.52
+0
Ubogi murgelski cmerar. Več dni se je na pamet piflal stališča murgelskega palčka o tej zadevi, da je s svojimi polnimi hlačami sploh kaj povedal... Beda slovenske vlade in sramota za Slovenijo. Pravnik podpira selektivno veljavo zakonov - joj kje smo??? Sicer nekateri še vedno naivno pričakujemo, da le morda vrana vrani izkljuje oči... .
tiandra4
03. 03. 2015 18.49
+10
kaj sedaj tuhta Jajo, izmisliti si mora kakšno novo bedarijo. Pa dajte ga že spokat iz parlamenta, saj to je sramota za vso Slovenijo
prinašalec2
03. 03. 2015 18.44
-2
Klemenčič je robot?
izlakarr
03. 03. 2015 18.51
+4
Janez interpelacija je že podana,al še premišljuješ..Klemenčič čaka,pa mi tudi,da zvemo,kaj več,kaj se še dogaja
HOLAJ SLOVENIJA
03. 03. 2015 18.42
+5
Janša,dokaži od kod ti denar,ne izgovarjaj se na procesne napake. Sicer pa tudi če bi bil vabljen,da podaš svoje mnenje,se ne bi javil,ker nisi imel "podna". Sprijazni se že enkrat,da te imajo Slovenci počasi že dovolj!
prinašalec2
03. 03. 2015 18.45
-3
Tebi mora pojasniti, ti je tudi zoki? je kaj pojasnil za one 3,0 mio.?
prašek
03. 03. 2015 18.12
+9
A so že vložili interpelacijo proti Klemenčiču ?
srebrnibreg
03. 03. 2015 18.22
+9
Mislim, da oni malo cvik cvik pred Klemnčičem.
prašek
03. 03. 2015 18.30
+7
Oskar22
03. 03. 2015 18.40
+5
dober bi blo,da se mal sestrično še potipa,pa brata...
korintos23
03. 03. 2015 18.07
+6
Hišica iz kart se počasi ruši!
br.0001s
03. 03. 2015 17.48
+2
miran jesi li miran????
wolfterier
03. 03. 2015 18.09
+0
Če bi imel Putin Klemenčiča in Maslešo,bi bil Nemcev še živ !!!
TheMafiaDon
03. 03. 2015 16.51
+0
a je JJ kaj twittnil danes?
BULDOH
03. 03. 2015 16.58
-4
korintos23
03. 03. 2015 18.05
+0
BELOBOOOG
03. 03. 2015 15.39
+2
Tožilce v zadevi Jankovič so v mladosti cepil proti brzini namesto proti ošpicam.
BULDOH
03. 03. 2015 16.57
+0
srebrnibreg
03. 03. 2015 18.23
+7
Pa ne, da vam je kapnilo kakšno uslugo ste naredili Jankoviču skupaj z ustavnimi sodniki.
Opazujemvas
03. 03. 2015 15.12
+7
Je veliki vodja že twittnil, kdaj bo vložil interpelacijo? Še nič? Nima on tistega , kar mora moški imeti tam odspodaj, da bi to storil. Poštenjak pa takšen.
Ost1234
03. 03. 2015 15.30
+2
BELOBOOOG
03. 03. 2015 15.40
-3
Ost1234
03. 03. 2015 17.02
+5
Res ... Janez je več ali manj osamljen ;-))!!
petnikov
03. 03. 2015 15.10
-4
Najbolš je, ker je Klemenčičeva žena jansheva odvetnica....
jolbešpoš
03. 03. 2015 14.25
-1
Tud COCO CABANA bi bla premajhna, da bi gor spravil vse " POŠTENJAKE FORUMA 21 " pa če bi jih zlagal, kot sardelce.
TheMafiaDon
03. 03. 2015 14.26
+2
srebrnibreg
03. 03. 2015 15.05
+3
The- za sekto in svečkarje je morda edino Mars primeren. Vsaj tako se držijo kot, če bi z Marsa padli.
belaovca
03. 03. 2015 15.09
+2
kakšen bolj oddaljen planet bi bil bolj primeren....kakšen tam na robu osončja....
TheMafiaDon
03. 03. 2015 16.51
+1
še na Marsu bi jih imeli povhn kufer kmal ++++++++
njofra47
03. 03. 2015 13.35
+5
SDS bi, če bi lahko, interpelirala 90 % državljanov, ki ne mislijo enako kot oni. To je za njih še edina rešitev.
korintos23
03. 03. 2015 13.19
+5
Sem ponosen da imamo ponosnega Slovenca Leljaka zbiralca podpisov med nami!
srebrnibreg
03. 03. 2015 13.31
+4
Jaz pa niti najmanj nisem ponosen nanj ampak me je sram, ker živim z človekom, kateri je opeharil 3 tisoč ljudi in ga nekateri celo podpirajo v njegovi prevarantski propagandni akciji.
Ost1234
03. 03. 2015 13.45
+2
srebrni - ptiči istega perja letijo v isti jati ....
srebrnibreg
03. 03. 2015 13.55
+3
Ost1234
03. 03. 2015 14.08
+2
Nisem ciljal na korintosa ... Poznam njegova prepričanja ;-))!!
dule100
03. 03. 2015 12.53
+0
Iz poraza v poraz in še nazaj !!!! Kaj pravite rdeči noski ?
Ost1234
03. 03. 2015 12.55
+3
srebrnibreg
03. 03. 2015 13.00
+3
Res jih dobivate po nosu. Zgagar jih od Klemenčiča, Časar od policije vi pristaši lopovov pa od nas več kot 90% prebivajočih v tej državi.
ginger 1
03. 03. 2015 12.45
+0
Ampak,ce samo pomislim...nikakor ne bil rad v kozi revce Nine,da pa tega mora prenasati in ga vsak dan poslusati,gledati...ja pravi lepotec no...
dule100
03. 03. 2015 12.08
-6
Od zmage do zmage, še malo pa bo vojna dobljena !
prašek
03. 03. 2015 12.20
+7
Kje ste pa že zmagali ? Bom omejil čas na po 2008 !
deathbite
03. 03. 2015 12.30
+7
dule100
03. 03. 2015 12.52
-3
1. Poročilo KPK je padlo !!! 2. Janez je poslanec !!! 3. US preklicalo kazen zapora !!! Še kaj ali je dovolj ? Je pa težko požreti, to pa verjamem !
srebrnibreg
03. 03. 2015 13.01
+5
Poročilo ni nič padlo. V se v njem drži in lažete sami sebi.
prašek
03. 03. 2015 13.53
+3
In tudi Janezu ni US preklicalo kazen zapora, ampak jo je odložilo ! Opaziš kakšno razliko ????
deathbite
03. 03. 2015 11.55
+3
NPU nekaterim diha za vrat. Interpelacije ne bo. Bodo že zlepili na Trstenjakovi kak razlog, zakaj je ne bo !
prašek
03. 03. 2015 11.56
+4
Verjetno res ne bodo povedali, da je nekoga postalo strah !!!!! Močno strah !!!!
dule100
03. 03. 2015 11.48
-4
Podaljšani rdeči noski, bo šlo !?
prašek
03. 03. 2015 11.52
+5
čakamo interpelacijo, medtem ko se ti hraniš s silažo !
dule100
03. 03. 2015 11.59
-4
Ko so nas rdeči oropali, bi jo skoraj moral ! Sedaj ko smo oropano dobili vrnjeno ni potrebe !
deathbite
03. 03. 2015 12.05
+7
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
Ost1234
03. 03. 2015 12.57
+4
King_of_Gonzo
03. 03. 2015 11.40
-6
ajde levi...si upate razkriti prejemnike kreditov?????'
BULDOH
03. 03. 2015 11.47
-5
prašek
03. 03. 2015 11.48
+5
POGLEJMO resnico in dejstva......ko je ivan grobar prevzel kraljevanje: Saldo trgovinske bilance -26,8 mio EUR oktober 2004 Saldo tekočega računa plačilne bilance 71,1 mio EUR oktober 2004 Mednarodne rezerve 6.579,8 mio EUR 30.11.2004 Devizne rezerve 7.377,7 mio EUR 30.11.2004 Neto zunanji dolg 1.209,0 mio EUR 31.10.2004 Bruto zunanji dolg 15.097,0 mio EUR 31.10.2004 POGLEJMO resnico in dejstva......potem, ko je Ivan Grobar pokopaval 4 leta ubogo Slovenijo: Saldo trgovinske bilance -251,9 mio EUR okt., 2008 Saldo tekočega računa plačilne bilance -271,7 mio EUR okt., 2008 Mednarodne rezerve 743,4 mio EUR 30.11.2008 Devizne rezerve 633,6 mio EUR 30.11.2008 Neto zunanji dolg 8.480 mio EUR 31.10.2008 Bruto zunanji dolg 40.043 mio EUR 31.10.2008 za tiste neuke / ve se kdo to je /, ki ne bodo znali si ta komentar razložiti, zgolj kratek povzetek: Saldo trgovinske bilance v MINUS se je povečal za 225,1 milionov Saldo tekočega računa plačilne bilance se je iz PLUSA povečal v MINUS za 342,8 milionov Mednarodne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 5.836,4 mio EUR Devizne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 6.744,1 mio EUR Neto zunanji dolg se je POVEČAL za 7.271 mio EUR Bruto zunanji dolg se je POVEČAL za 24.946 mio EUR Dr.Jože P. Damijan, Večer,11.2.2013
Kaktus111
03. 03. 2015 11.48
+6
Levi in desni so prejemali kredite zakonito , po zakonu ki ga je sprejela vlada IJJ-a .....
prašek
03. 03. 2015 11.49
+6
Katera so podjetja oziroma osebe pa malo polistaj po stricu googlu ! Je prijazen stric in ti bo vse povedal !
dule100
03. 03. 2015 11.49
-3
BULDOH
03. 03. 2015 11.50
-4
Samo, zakaj potem nočejo levaki rarkrit-desni so pa za razkrit-to me čudi....
prašek
03. 03. 2015 11.51
+7
1.) Cerkvi (Zvon ENA - 126 milijonov €) 2.) Zidarju (SCT - 84 milijonov € nevrnjenega kredita) 3.) Tovšakovi (Vegrad - 85 milijonov € nevrnjenega kredita) 4.) Črnigoju (Primorje - 72 milijonov € nevrnjenega kredita) 5.) Radošu Lipanjetu (Kraški zidar -23 milijonov € nevrnjenega kredita) 6.) Blažu Miklavčiču in bogati družini Petek iz Maribora (Konstruktor - 32 milijonov € nevrnjenega kredita) 7.) Pavčku (Viator Vektorja - 51 milijonov € nevrnjenega kredita) 8.) Bavčarju (Istrabenz - 20 milijonov € nevrnjenega kredita) 9.) Zlatku Sraki (Energoplan - 95 milijonov € nevrnjenega kredita) 10.) Borisu Dolamiču (GP Grosuplje - 55 milijonov €) 11.) Brkoviću (Vektra - 27 milijonov € nevrnjenega kredita) 12.) Petriču (Cestno podjetje - 36 milijonov € nevrnjenega kredita) 13.) Hilmu Selimoviću (Sarajevska pivovarna - 40 milijonov € nevrnjenega kredita) 14.) Rankoviću (Invej - 39 milijonov € nevrnjenega kredita) 15.) Pogačarju (Ram Invest-Pinus - 23 milijonov € nevrnjenega kredita) itd. Skupno najmanj 831.000.000 € !
prašek
03. 03. 2015 11.53
+3
Skopirano z neke druge strani: RDEČI KREDITI JANŠIZMA: PRVA SKUPINA - "menedžerski" prevzemi: 1.) SCT (pričakovana izguba za banko 84 milijonov €) 2.) Vegrad (- 85 milijonov €) ... 3.) Primorje (- 72 milijonov €) 4.) Kraški zidar (- 23 milijonov €) 5.) Viator Vektor (- 51 milijonov €) 6.) Istrabenz (- 20 milijonov €) 7.) Merkur (- 23 milijonov €) DRUGA SKUPINA - gradbinci: 8.) Energoplan (- 95 milijonov €) 9.) GP Grospuplje (- 55 milijonov €) 10.) Vektra (- 27 milijonov €) 11.) Cestno podjetje (- 36 milijonov €) 12.) Konstruktor (- 32 milijonov €) TRETJA SKUPINA - Ostali 13.) Cerkveni Zvon (- 126 milijonov €) 14.) Sarajevska pivovarna (- 40 milijonov €) 15.) Invej (- 39 milijonov €) 16.) Ram Invest-Pinus (- 23 milijonov €) 17.) Montavar, Aktiva, Alpos Na seznamu ni bilo Pivovarne Laško. V oddaji 24 UR je bilo javno objavljeno, da je največ slabih kreditov, ki jih ima NLB, bilo odobrenih v času prejšnje Janševe vlade!
BULDOH
03. 03. 2015 11.54
-5
In kdo so pa tisti od osemsto, tisoč ,do štiri milijarde....
prašek
03. 03. 2015 11.55
+6
prašek
03. 03. 2015 11.55
+5
prašek
03. 03. 2015 11.58
+3
Vsi krediti so javno objavljeni, vi desnosučni guruji komentiranja pa vse znate. Torej iščite , iščite ......
dule100
03. 03. 2015 12.03
-3
Vidiš sami levaki ! Še enega levaka so danes vzeli v paco !
dule100
03. 03. 2015 12.04
-3
To je sam drobiž, ko bomo odkrili ta velike !
dule100
03. 03. 2015 12.06
-3
Le kdo je bil v tistem času v svetu banke in njen direktor !?
prašek
03. 03. 2015 12.21
+2
Išči dule, išči ! Še v silažo poglej. Travno in šrot !