Slovenija

Cerar pred poslanci: Nihče ne prodaja Darsa

Ljubljana, 17. 11. 2014 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Cerar odgovarja na vprašanja poslancev. Te je zanimalo, ali res držijo informacije, da vlada prodaja Dars. Tanko iz SDS pa Cerarja opozarja, da je pred volitvami poudarjal etičnost, spoštovanje pravne države ter ničelno stopnjo tolerance do korupcije, zdaj pa menja ljudi, ki jim je ne očita kršenja zakonov, neetičnosti ali koruptivnosti.

Postopek prodaje Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) bo predvidoma zaključen do konca leta, medtem ko mora pri Novi Ljubljanski banki (NLB) država zmanjšati državno lastništvo do konca leta 2017, je pojasnil Cerar. Rezultate nedavnih stresnih testov je označil za zaskrbljujoče in napovedal premišljene ukrepe.

Dosedanje kadrovanje vlade je potekalo v skladu z zakonom in v skladu z načeli, ki "smo jih kot stranka in kot koalicija" vedno zagovarjali, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje povedal premier Miro Cerar. Kot je dejal, se trudijo, da na mesta imenujejo kompetentne in visoko usposobljene kadre.

Vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je namreč v okviru vprašanj, ki jih danes premierju in ministrom postavljajo poslanci, zanimalo, zakaj je premier, ki je pred volitvami poudarjal etičnost, spoštovanje pravne države ter ničelno stopnjo tolerance do korupcije, spremenil svoja stališča in menja ljudi, ki jim je ne očita kršenja zakonov, neetičnosti ali koruptivnosti. Na drugi strani pa vlada po navedbah Tanka na položaje imenuje tudi osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev ali pa so prepoznane kot "serijski kršilci zakonov".

Pri slednjem je Tanko omenil pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki je nekoč vodil Komisijo za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče RS pa je za tisto obdobje ugotovilo, da je bila pri poslovanju komisije kršena vrsta zakonov in uredb.

Kot je v odgovoru pojasnil Cerar, je šlo v začetnem odboju vlade večinoma za zamenjave na mestih, ki so vezana na mandat funkcionarja. Tu so, kot je dejal, obseg mest v kabinetih ministrstev in kabinetu vlade najprej zmanjšali s šest na pet, nato pa kadrovali tako kot vsaka vlada do zdaj.

Tudi pri ostalih kadrovanjih so po njegovih besedah zelo pazili, da ne bi šli "v neko nerazumno kadrovanje" in ne bi menjali kompetentnih in zanesljivih ljudi. "Zato smo opravili le nujne menjave tam, kjer smo ocenili, da je to nujno potrebno za normalno delovanje vlade in koalicije," je dejal.

Glede zamenjave generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja je Cerar spomnil, da je Veniger sam dejal, da zamenjavo doživlja kot korektno. Tudi zamenjava načelnika Generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča se premierju ne zdi sporna, saj da je bila izvedena na Božičevo željo, da odide na drug položaj v tujini.

Za Klemenčiča pa je Cerar poudaril, da je natančna preučitev dokumentacije, to je tako poročila računskega sodišča kot odgovora na poročilo, pokazala, da je več kot 90 odstotkov nepravilnosti Klemenčič na čelu KPK podedoval od svojega predhodnika. Tudi preostale nepravilnosti naj bi bile le učinki nepravilnosti iz preteklosti.

Temu je Tanko oporekal in opozoril, da del nepravilnosti izvira tudi iz časa, ko je KPK vodil Klemenčič. Pri tem je omenil opremljanje prostorov KPK, za katero je računsko sodišče ugotovilo vrsto nepravilnosti.

Ker z odgovorom Cerarja ni bil zadovoljen, je Tanko predlagal, da DZ o odgovoru premierja opravi splošno razpravo.

Cerar: Nihče ne prodaja Darsa

Cerar pred poslanci
Cerar pred poslanci FOTO: Miro Majcen
Na kadrovske težave največje vladne stranke so se danes ostro odzvali tudi v koaliciji. Odnos premierja Cerarja do gospodarstva je razočaral vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki ga je razburila tudi likvidacija Termoelektrarne Trbovlje. Han upa, da bo vlada čim prej stopila skupaj in začela delati, "sicer je boljše, da se razide".

Navedbe, da vlada prodaja Družbo za avtoceste v RS (Dars), po zagotovilih Cerarja ne držijo. V odgovoru na vprašanje Luka Meseca (ZL) je zagotovil, da "nihče ne prodaja Darsa". Vlada po njegovih besedah o tej možnosti niti ni razpravljala, čeprav bi bilo treba premisliti o razpolaganju z nekaterim premoženjem Darsa.

Mesec je v vprašanju premierju izpostavil nedavno poročanje tednika Mladina, da je bila ustanovljena posebna delovna skupina za Dars, katere namen naj bi bil tudi priprava scenarija oddaje avtocestnega upravljavca v koncesijo. Meseca je zanimalo, ali to pomeni, da vlada prodaja Dars.

Cerar je zavrnil navedbe o privatizaciji Darsa in dejal, da bi bil, če bi bilo to res, tudi sam zaskrbljen. "Darsa nihče ne prodaja, za to ni nobene zakonite podlage, niti ni o tem razpravljala vlada," je zagotovil.

Pojasnil je, da je prejšnja vlada sicer res oblikovala posebno koordinacijsko skupino, ki se je neformalno lotila preučitve nadaljnjega razvoja Darsa. To je bilo po njegovem mnenju smiselno, saj tudi Dars potrebuje dolgoročno vizijo, med preučevanimi možnostmi pa je bil naveden tudi scenarij privatizacije. "Od tu dalje pa zadeva ni šla," je dejal v odgovoru na vprašanje poslanca.

Vlada bo, kot je dejal, oblikovala strategijo upravljanja državnih naložb, proti koncu leta pa bi lahko na seji vlade že imeli njen okvirni osnutek. Ob tem pa je Cerar ponovil, da po njegovem mnenju pomembnejši infrastrukturni objekti ne morejo biti predmet privatizacije. "Velik del premoženja, s katerim razpolagamo preko Darsa, lahko štejemo kot temeljno infrastrukturo," je pojasnil.

Ob tem pa je dejal, da Dars sicer razpolaga z nekaterim nenavadnim razpoloženjem, saj je moral za širjenje in obnovo avtocest zgraditi marsikaj, tudi osnovno šolo, ki je sedaj v njegovi lasti. "Ugotoviti je treba, ali je to smiselno," je dejal. Ob tem pa je ponovil, da SDH za kakršnokoli razpolaganje s kapitalsko naložbo potrebuje soglasje DZ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thruma
17. 11. 2014 19.39
Mirko pa vi veste kaj (kdo) je DARS ??????????????'
Adolph
17. 11. 2014 18.15
+0
Ja, vladarji se bojo razsli, preden bojo zaceli delat . . .. . .. . .. .
kakafonijaprava
17. 11. 2014 17.51
+3
Kje pa..... samo pogovarjamo se o prodaji. Doktrina šoka!Laž na laž!
zaenotnost
17. 11. 2014 16.40
+2
zlo Slovenije JJ
dule100
17. 11. 2014 16.40
-2
Življenje na kredit se še nikoli ni dobro končalo ! Streznitev kmalu pride ! Veliko ljudi v Sloveniji živi pač pod močnim vplivom režimske propagande in dominantnih medijev !
dule100
17. 11. 2014 16.29
-3
Cerar bo plesal toliko časa, dokler mu bo igral orkester Foruma 21 !
Ševednonaskradejo
17. 11. 2014 16.46
+4
Kako to veš? Ker je tvoj idol JJ? Nihče od politikov ne bi smel ravnati v nasprotju z večinsko voljo ljudstva! Nihče. Eni in drugi nas manipulirajo. Posledično pa se mi medsebojno prerekamo in izgubljamo vpogled v BISTVO problema. Vse je to del širše globalne politično-ekonomske strategije... Poglej malo na Net in si priskrbi dodatne dokaze. Vsi dosedanji politiki so isti! Vključno s Cmerarjem.
ginger 1
17. 11. 2014 15.55
-7
Samo Janez Jansa lahko resi tole zmesnjavo,ki so jo zakuhali ti levi zmedenci...!!!! Lahko Cerar se 50 let isce pa ne bo nasel...resitev je Janez Jansa...!!!
belaovca
17. 11. 2014 16.01
+7
Ševednonaskradejo
17. 11. 2014 16.55
+7
Ginger, vse v redu s teboj? Ne rečem, če bi JJ nikoli ne sodeloval pri upravljanju s tole državo, potem bi ga marsikdo volil kot "odrešujočo opcijo". Ker pa je Janez Janša aktivno sodeloval pri izčrpavanju naše skupne države, in s tem sozakuhal sedanjo ekonomsko situacijo, je ta tvoj post pomilovanja vreden.
zaenotnost
17. 11. 2014 15.28
+2
zapornik deluje še naprej vse, da uniči Slovenijo
AveJANŠA
17. 11. 2014 14.53
+4
Bratuškova je tud rekla da se bo po zvišanju DDVja slovenski družini na konc mesca poznal sam za 2,5 evra, pa to ... hahahaa ... pa kdo vam še verjame banda leva lopovska nesposobna ...
murinar
17. 11. 2014 14.46
+5
Dajmo na dražbo slovenske politike in menagerje! Ali bi bilo povpraševanje? Menim,da ne .Zato so zastonj in to čimprej stran z njimi!
Ševednonaskradejo
17. 11. 2014 17.04
+1
To je to! Mi pa se še naprej prepiramo, kdo od politikov in/ali managerjev je bolj ali manj kriv. Ali mar za tovrstna vprašanja nimamo konstituiranega neodvisnega sodstva in organov kazenskega pregona?
Thruma
17. 11. 2014 19.42
najm več bi iztržili za milana će bi ga prodali sorodnikom v srbijo ali sipatizerjem v S. Korejo.
CIGU MIGU
17. 11. 2014 14.37
+2
konec ki je bil le nekaj milj oddaljen je tu in zdaj
wolfterier
17. 11. 2014 16.11
+4
Cerar je čez noč pozabol,kaj je obljubljal.Lolek in Bolek v eni osebi.
Frejtonarca
17. 11. 2014 14.14
+0
Vse bojo prdal...sam zato da nau JJ...prodaju k ga iz aresta spustijo...pa še zapuffal nas bojo za ene 20Miljard
ZOOrangutan2
17. 11. 2014 14.07
+4
ga ne prodajajo, je že prodan... ali kot SLO lefaki to delajo... šenkan