Gospodarstvo

'Luko Koper obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike'

Koper, 06. 07. 2016 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Cerar se je odločil, da bo predstavnike delavcev Luke Koper povabil na pogovor. Prepričan je namreč, da nekdo z delavci manipulira. Uprava Luke Koper odgovornost za stanje vali na predstavnike države, medtem ko predsednik uprave SDH v odstopu Marko Jazbec s prstom kaže na upravo in predsednico nadzornega sveta.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Delo v Luki Koper poteka s polno paro
    02:06
    Iz SVETA: Delo v Luki Koper poteka s polno paro
  • Iz 24UR: Cerar si je premislil
    02:09
    Iz 24UR: Cerar si je premislil

Premier Miro Cerar bo predstavnike delavcev v Luki Koper povabil k sebi na pogovor. Cerar namreč obžaluje, da nekdo z delavci manipulira in med njimi širi neresnice, zato jim bo na sestanku neposredno predstavil dejstva in politiko vlade glede Luke Koper. Na ultimate glede njihovih zahtev pa še naprej ne pristaja.

V soboto je premier Cerar zatrjeval, da se ne bo pogovarjal z delavci. V ostri izjavi je dejal: "Delavci, ki na takšen način izsiljujejo oziroma ustvarjajo nemir, ne morejo biti sogovorniki nobene odgovorne vlade." Prav tako je dejal, da se ne bodo pustili izsiljevati.

"Izredno mi je žal, da delavci Luke Koper očitno še vedno nimajo pravih informacij. Nekdo očitno manipulira z neresnicami in jih spodbuja k nečemu, kar ni potrebno," je ob robu odprtja Lekovega objekta za proizvodnjo učinkovin za inovativna zdravila v Mengšu dejal predsednik vlade.

Še enkrat je zagotovil, da si vlada tudi prek korakov za gradnjo drugega tira izredno prizadeva za razvoj Luke in da nikoli ni imela namena, da jo privatizira. Cerar zato obžaluje, da so delavci zmanipulirani z neresnicami in se je pripravljen z njihovimi predstavniki tudi sestati.

Uporni delavci, ki so tri dni blokirali delo v koprskem pristanišču, šele v torek zvečer pa so v Luki v celoti normalizirali delovni proces, so sicer zahtevali, da Cerar pride v Luko, ob tem pa še vedno zahtevajo tudi odhod ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje .

"Če tudi to, da sem večkrat preko medijev zelo natančno povedal, kaj je resnica, ne zaleže in so še vedno tarča manipulacij in laži, potem je prav, da se sestanemo," je dejal premier. Delavce bo tako povabil k sebi, da jim "neposredno predstavi dejstva".

V vsakem primeru pa po Cerarjevem prepričanju ni nobene potrebe za upor. Predvsem pa je po njegovih besedah zelo slabo, da vodstvo Luke dopušča takšna ravnanja. "S tem nastaja gospodarska škoda, padata ugled Slovenije in Luke Koper in za škodo bo nedvomno nekdo moral odgovarjati," je odločen predsednik vlade.

"Ne moremo z izsiljevanjem in povzročanjem gospodarske škode našim paradnim konjem, kot je Luka Koper, izsiljevati nikogar. Vlada in sam sva pripravljena na razgovor in normalen dialog," je zagotovil.

Premier Cerar je konec maja obiskal Luko Koper.
Premier Cerar je konec maja obiskal Luko Koper. FOTO: Twitter

Luka Koper še ne govori o škodi, Jazbec vali krivdo na vodstvo

Kot je na današnji seji komisije DZ za nadzor javnih financ dejala članica uprave Luke Koper Irena Vincek, je odgovornost za dogajanje v Luki Koper in povzročeno škodo "na strani tistih, ki so povzročili dogajanja z zavajanjem, napakami, lažmi in vodenjem skritih postopkov in aktivnosti".

Ministrstvu za infrastrukturo očita, da je vseskozi zanikalo, da bi načrtovalo spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča, nato pa je gradivo ministrstva razkrilo, da načrtuje spremembo koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe.

Zamude so po torkovem dogovoru in začetku polnega obratovanja skoraj v celoti nadoknadili, največ težav je s pretočnostjo železniškega dela. Ladje, ki so se namenile v Trst, se bodo v Koper vrnile, je zagotovila članica uprave.

Zaposleni dela niso ustavili zaradi ekonomskih ali socialnih zahtev do družbe, ampak so imeli zahteve do predstavnikov vlade, "pri čemer jim vodstvo družbe ni moglo pomagati", je dejala Vincekova. Razmere v pristanišču so po njenih besedah napete že dlje časa, saj da so razočarani nad neodzivnostjo države - med drugim že dlje časa čakajo na soglasja, da bi lahko zgradili dodatne vhode v luko.

Ocenjevanje škode bi lahko trajalo tri do šest mesecev

Škodo zaradi zaustavitve del bodo lahko ocenili na podlagi prejetih zahtevkov strank, kar bi lahko trajalo od tri do šest mesecev. Stranke so sicer redno obveščali in, kot je dejala Vinckova, zaupanje ključnih strank ni pod vprašajem. Nobena ladja tudi ni priglasila stojnine, tako da neposrednih stroškov iz tega naslova ne bo.

Plačilo morebitne škode bodo urejali po posameznih primerih odškodninskih zahtevkov, so se pa nekatere stranke že strinjale, da gre za primer višje sile, je dejala Vinckova in dodala, da v takšnih primerih, če se zamude odpravijo v doglednem času, večjih težav ni pričakovati. Zaenkrat ni ogrožena realizacija plana za letos in tako tudi ne izplačilo dividend.

Cerar je še včeraj dejal, da se z delavci nima namena pogovarjati, ker vodi vlado in ne državnih podjetij.
Cerar je še včeraj dejal, da se z delavci nima namena pogovarjati, ker vodi vlado in ne državnih podjetij. FOTO: Aljoša Kravanja

'Luko Koper obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klik' 

Predsednik uprave SDH v odstopu Marko Jazbec, ki je govoril v osebnem imenu, ne kot predsednik uprave SDH (mandat mu po odstopu preneha 14. julija), je dejal, da je korporativno upravljanje v Luki Koper pod to upravo in predsednico nadzornega sveta "pri -273 stopinjah, na absolutni ničli temperaturne lestvice".

"Luke Koper ne vodi uprava kot organ vodenja, še manj jo nadzira predsednica nadzornega sveta z zgolj navideznim kompleksom Ivane Orleanske, njeni cilji pa so izključno osebnofinančni in izrazito politični - torej rušenje g. Cerarja in njegove vlade," je dejal Jazbec.

"Luko Koper obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezavi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora proti nam, t.i. plenilcem iz Ljubljane," je dodal.

Po njegovih besedah ne gre za 603 delavce, ki so blokirali Luko, in narobe bi bilo, če bi izgubili delo, saj da so samo "živi ščit partikularnih, osebnih, pridobitniških interesov konkretnih posameznikov in združb".

O vlogi politike ni želel reči nič, je pa dejal, da bi njegovo mnenje "zarezalo v ušesa". "Šlo je za z luškim denarjem financirano ter medijsko in 'spinovsko' podprto poulično mitingaštvo iz časov Slobodana Miloševića," je dejal Jazbec. Dodal je, da Primorska ni vstala za Cimos, Tomos, Delamaris, Hotele Bernardin, Primorje, MIP, Kraški zidar in druge.

Škodo bi po njegovem mnenju morali plačati organizatorji "takoimenovanega spontanega upora", celotna uprava Luke ter vsaj še prva nadzornica in delavski predstavniki v nadzornem svetu.

Protest v Luki Koper - 2
Protest v Luki Koper - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

SŽ: Škoda ocenjena na skupno dva milijona evrov

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je povedal, da v Luko ali iz nje ni prišlo od 150 do 200 vlakov in da bo odpravljanje posledic trajalo okoli 30 dni, stroški pa so ocenjeni na skupno dva milijona evrov. O tem, kako škodo pokriti, se bodo dogovorili v dobro obeh družb, je dejal in dodal, da so tudi ob žledu pokrili odškodnine strankam, da bi ohranili dobre odnose.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je pozdravil dogovor uprave in delavcev, da je delovni proces ponovno v celoti vzpostavljen. Opozoril pa je, da je prišlo do zmanjšanja ugleda Luke Koper in celotnega slovenskega gospodarstva.

Dejal je, da uprava solidarno odgovarja za škodo, ki je nastala zaradi kršitve njihovih nalog, razen če dokažejo, da so pošteno in vestno izpolnjevali svoje dolžnosti. Za škodo poslovnim partnerjem pa je odgovorna družba, je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aobri2
16. 07. 2016 19.39
Upam da bo slovenski narod budno spremljal izgradnjo 2 tira in poskrbet da se nam ne zgodi ponovno Tes6 in kraja miljonov.Ce to dopustimo taj smo pa res najbolj hlapcevski narod na svetu.
janmar1234
07. 07. 2016 14.12
+1
Res je Brglez in Cerar sta dva velika lumpa, ko gre za delavski razred se istim posmehujeta. Živita na račun ravno teh delavcev katere zasmehujeta, dva velika podleža...
ROMELS
07. 07. 2016 13.52
+1
V gdanski luki so s protesti odgnali socializem iz Poljske. Ali bodo protesti v luki Koper odgnali kapitalizem iz slovenije?
ROMELS
07. 07. 2016 13.55
+1
Povezati se morajo Štajerci in Primorci. Žabarji so za en drek, . večina je lopovov.
ROMELS
07. 07. 2016 14.53
+0
ROMELS
07. 07. 2016 13.22
-1
To se pa ne vpraša, če kdo manipulira z upravo. Kakšne osle imamo na oblasti, da bok pomagaj.
donbon
07. 07. 2016 12.51
+1
"Predsednik uprave SDH-ja v odstopu, Marko Jazbec, je blokado Luke Koper označil za medijski spin, plačan z denarjem pristanišča, in se vprašal, zakaj Primorska ni vstala v preteklosti." Zakaj, ker se luški delavci do sedaj niso bali za solidno plačano delavno mesto. To, da bojo dali koncesijo tujcem pa je res kr neki. A je res , da slovenci ne znamo z dnarjem pa je treba dnar dat samo izbrancem, delavcem pa drobtince, za golo preživetje?! trenutno je razmerje delavec/ izbranci = slabše kot pod Feudalizmom. Moj zaključek je, da bi morali vsi delavci ite malo kričatte pred toti parlament. Za toto dostojno plačilo. A je 580 € dostojno plačilo za delo 8 ur na dan.
mallonge
07. 07. 2016 11.24
-2
Dva junaka, dva bedaka, Cerar, Brglez, vse sta zavozila, še predno se dobro posla nista lotila
mallonge
07. 07. 2016 11.27
+1
Včeraj v parlamentu je Julči postavila etičnemu oglegalo, da je v njem lahko prepoznal lažnivega bedaka, ki povzročeno škodo želi prevaliti na delavce in upravo luke.
mallonge
07. 07. 2016 11.40
+1
Najprej povzročite kaos in škodo, potem pa se proglasite za reševalce problema in krivdo obesite drugim.
mallonge
07. 07. 2016 11.20
+0
A, da bo Cerar sprejel delavce Luke. Čista zguba delavske energije. To, da vodi državo, da ne bo dovolil, da mu rušijo vlado, da ne bo dovolil, da mali ljudje in delavci karkoli povejo oz. odločajo in, da se deklarativno zavzema za pravno državo vedo že malčki v vrtcu. O ostalem pa nima pojma in jim tudi ne bo povedal.
mallonge
07. 07. 2016 11.33
+0
Laži, še več, laži, Miro Cerar. A bosta zraven tudi Dragonja in Gašperšič. Delavci naj si vzamejo pol ure, da vsakega posebej popeljejo preko abecede. Črk ti trije še niso vzeli. poznajo samo velike številke in znak za €.
enakostzavse
07. 07. 2016 10.30
-1
Pravim primorcem, samo rečeš, da hoče nekdo uničit primorsko in že so na nogah. Patrioti, nimaš kaj. Samo bi morali pomislit, kdo jim to govori, koliko resnice je na temu. Luko izžemajo ljudje, kateri s Primorsko nimajo nič skupnega, ker so prišleki, z lopovićem na čelu. Sicer bi pa morala loterija slovenije organizirat nagradno igro, kjer bi bil nagrajen vsak, kateri bi na Obali našel pravega primorca. Malo srečnežev bi prejelo nagrade.
bracobaldo
07. 07. 2016 12.10
+0
Nas je kar nekaj, samo ti se družiš samo z Bosanci in nas zato ne opaziš.
TomažNovak
07. 07. 2016 09.52
+9
Momo in ostale gazde obvladujejo Luko Koper. Govorimo o cca 10 lastnikih podjetij, ki izvajajo pretovor in ostale pristaniške storitve in zaposlujejo predvsem Albance in Makedonce, ki jim plačujejo 2,5 EUR na uro, 10-12 urni delavnik s 15 minut odmora za malico. Če komu ni kaj všeč pa na avtobus za Kosovo. Samo pa pokasirajo ogromne denarce, ki si jih delijo s prijateljčki iz LK. Gre za več kot 25 mio EUR letno, samo ena prekaristično podjetje je lani zaslužilo 2,5 mio EUR. Fantje se naokoli vozijo s ferrariji, cayenni, imajo jahte in rolexe, v Kopru pa je 6000 brezposelnih za katere do danes nihče ni šel na ulico. Takle mamo....
bracobaldo
07. 07. 2016 09.56
+3
enakostzavse
07. 07. 2016 10.23
+3
hamurabi, točno v temu je problem+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
korintos23
07. 07. 2016 08.47
-4
Ni pa ravno tako kot so si toti zmanipulirani koprčani zamislili, Cerar se enostavno ne da, ker ve, potem so še druge državne firme na vrsti za izsiljevanje.
enakostzavse
07. 07. 2016 08.47
-4
In še to. Večina teh pravičnežev, kateri zahtevajo, z osnovno šolo ali še to ne, odstop ministrov ali še bolje , celotne vlade, takih, da potrebujejo prevajalce v slovenski jezik. Take je pač najlažje nahujskat.
enakostzavse
07. 07. 2016 08.42
-5
Nahujskani Luški delavci zahtevajo od države tudi drugi tir! To je približno tako, kot če bi nek kmet zahteval ureditev ceste z asfaltiranjem, med njegovimi njivami. Korist bi imel samo on, država pa bi to plačala.
bracobaldo
07. 07. 2016 08.43
+7
enakostzavse
07. 07. 2016 08.51
-5
Drugi tir bi pomenil večji pretok tovora. Večji pretok bi pomenil večji zaslužek luki. Dobro, luka bi plačala davek na zaslužek, ampaj je to drobtinica v primerjavi s stroški izgradnje drugega tira. Bogatela bi luka, bogateli bi delničarji. Pa ne tisti tamali, tisti z veliko delnic, to pa so razni zaslužkarji z dvomljivimi prihodki. Državi bi pa ostal puf.
bracobaldo
07. 07. 2016 08.21
+4
Jazbec je sicer antipatičen, ampak vse kar je povedal drži kot pribito. Kako se delijo dela IPS-jem bi bilo za učbenike v kakšni šoli za kriminaliste. Potem imamo še eno ,,požegnano,, špedicijo, ki vedno zmaga in stvar teče. NPU pa ne najde niti turna v Kopru.
totalkar1
07. 07. 2016 08.10
+5
Ali niso politiki zato izvoljeni, da nam služijo, ne pa da imajo neomejeno možnost kraje v svojem mandatu?
enakostzavse
07. 07. 2016 08.40
-2
Politiki da bi služili narodu? Kje pa si prebral tole pravljico.Brata Grimm? Enim politikom je važno edino to, da delajo zdrahe in zaradi svojih bolnih nagnjen skušajo na vsakem koraku spodkopat vlado. In luka je tipičen primer hujskaškega delovanja.
Myroommyrules
06. 07. 2016 21.00
+18
Kot državljanka RS menim, da je potrebno za vodenje našega MILJARDNEGA premoženja dobiti osebo/človeka, katerega odlikuje visoko poštenje in katerega je razvoj in kakovost slovenskih podjetij osnovna prioriteta. Rezultati SDH, če bi že sedaj potegnili črto, je rezultat po vsej verjetnosti porazen. Davkoplačevalci bomo morali dokapitalizirat SDH?
Myroommyrules
06. 07. 2016 21.05
+15
Vse osebe, ki so sedaj postavljene v SDH-ju me ne prepričajo, saj gre za MILJARDNO PREMOŽENJE, ki potrebuje pošteno nego.
Maday
06. 07. 2016 20.54
-9
Jazbec je povedal V LUKI sama Mafija Lopovi.....v KOPRU pravijo v LJUBLJANI sami plenilci..in BANDE.. nekaj je jasno vsi so RDEČI in dobro se poznajo..
korintos23
06. 07. 2016 20.56
+15
TTi ne moreš brez rdečih, imaš menstruacijo?
piljan
06. 07. 2016 21.04
+5
enakostzavse
07. 07. 2016 08.44
+3
Pri madaj teče tinta, črna, vsak mesec, periodično.
Myroommyrules
06. 07. 2016 20.52
+2
Vem kaj si misliš, je pokvarjena, ampak ona posluje z PLUSOM in je v prednosti v primerjavi s teboj.
blackmamba65
06. 07. 2016 20.52
+12
Bravo Primorska. Končno ste spregledali. Upam, dabo tudi ostala Slovenija tik pred bankrotom tudi spregledala????? Uničili so že skoraj celotno gospodarstvo v Sloveniji. Zdaj pa je navrsti luka Koper. Nedajte se Primorci RDEČKARJEM.
korintos23
06. 07. 2016 20.56
+3
Žerjavisti so carji a ne? Samo nekak malo jih je. Hahaha
Myroommyrules
06. 07. 2016 20.51
+4
Luški delavci se uprli, ker ste predlagali osebe z kakšnimi kompetencami? Njihove ŠTEVILKE so v plusu ali minusu?
korintos23
06. 07. 2016 20.57
-3
Myroommyrules
06. 07. 2016 20.50
+13
Davkoplačevalci RS zahtevamo, kolikšno škodo je sedaj naredi SDH državljanom RS z vodenjem g. Jazbeca, prosimo za realizacijo? Kakšno je bilo stanje, ko je g. Jazbec nastopil delat v SDH in kakšno je stanje današnje, ko ga zapušča? Zanimajo nas številke in ne odgovori vodil je dobro, še enkrat ŠTEVILKE. Davkoplačevalci moramo vedeti ali smo oškodovani? Če smo bili oškodovani je potrebno terjat odgovornost za nastalo škodo v SDH-ju?
Myroommyrules
06. 07. 2016 20.53
+1
davkoplačevalci bomo morali pokrivati izgubo za slabo poslovanje?