Plenković: Škoda, da Cerarja ne bo. Erjavec: Hrvaška dokazala, da dialog ni mogoč

“Slovenija ostaja odprta za dialog, ko se bo mogoče pogovarjati tudi o implementaciji arbitraže,” po odpovedi sestanka v Zagrebu sporoča premier Cerar. Predsednik DZ Milan Brglez pravi, da je Plenković zlorabil organ ZN, Erjavec dodaja, da je Hrvaška spet dokazala, da dialog z njimi ni mogoč.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Andrej Planković iin Miro Cerar

Hrvaški in slovenski premier na sedežu ZN. (Foto: AP)

Slovenski premier Miro Cerar po včerajšnji odločitvi, da se sicer dogovorjenega sestanka s hrvaškim kolegom Andrejem Plankovićem ne bo udeležil, sporoča, da Slovenija ostaja odprta za dialog, a le pod določenimi pogoji. “Slovenija ostaja odprta za dialog, ko se bo mogoče pogovarjati tudi o implementaciji arbitraže,” je sporočil. Ob tem je slovenski premier tudi zelo jasno dejal, da Slovenija nadaljuje priprave na implementacijo.

Na zaplet se je medtem danes odzval tudi Plenković, ki je dejal, da "je bil Cerarjev obisk Zagreba najavljen za prihodnji tede, a ga ne bo, kar sam obžaluje". Cerarja je pozval, naj pride na obisk na Hrvaško v kakšnem drugem terminu, obenem pa je dejal, da se bosta prihodnji teden srečala v Tallinnu v Estoniji, kjer bo vrh EU. Vztraja tudi, da v svojem govoru na zasedanju Generalne skupščine ZN ni izpostavljal nobenih novih hrvaških stališč, temveč je ponovil tisto, o čemer že dve leti na Hrvaškem obstaja politični konsenz, ko gre za reševanje spora o meji s Slovenijo.

Brglez: Plenkovićev nastop v ZN je bil nepojmljiv, užalil je sodišče in arbitre

Še bolj šokantno je, da je predsednik vlade Plenković zlorabil organ ZN ter pred vsemi državami sveta pod vprašaj postavil temeljno načelo mirnega reševanja sporov.
Predsednik DZ Milan Brglez

Predsednik DZ Milan Brglez je danes ostro kritiziral četrtkov nastop hrvaškega premierja Plenkovića. "Še bolj šokantno je, da je predsednik vlade Plenković zlorabil organ ZN ter pred vsemi državami sveta pod vprašaj postavil temeljno načelo mirnega reševanja sporov," je bil oster predsednik DZ. "Spoštovanje odločb mednarodnih sodišč namreč ni stvar izbire, ampak je obveznost," je dodal.

Brglez je pozdravil odločitev premierja Mira Cerarja, da odpove obisk v Zagrebu, ki je bil predviden za 27. september. "V ozračju nezaupanja, ki ga je ustvarila Hrvaška, pogovori o implementaciji arbitražne odločbe trenutno niso mogoči in predsednik vlade Cerar ni imel druge izbire, kot odpovedati dva dni prej dogovorjeni sestanek," je dejal.

S tem dejanjem po Brglezovem mnenju ni užalil Slovenije, temveč druge države, mednarodne institucije, arbitražno sodišče in arbitre.

"To vodi v izničenje mednarodnega prava in pomeni grožnjo kolektivni varnosti ZN, od katere smo pravzaprav vsi odvisni," je opozoril.

Milan Brglez

Milan Brglez, predsednik DZ (Foto: Miro Majcen)

Zdaj je žogica pri Hrvatih

Brglez je poudaril, da je dialog seveda še vedno mogoč in zaželen, vendar je žogica tokrat na hrvaški strani. "Preiti bo morala od besed k dejanjem in se začeti obnašati, kot se obnašajo države v Evropski uniji," je sporočil sosedom.

Le tako bo po njegovih besedah lahko vzpostavila minimalno stopnjo zaupanja, ki je potrebna za dialog, kaj šele za kakršnakoli pogajanja o implementaciji arbitražne odločbe.

Izrazil je obžalovanje, da se je hrvaška stran odločila za enostranske provokacije, vendar Slovenija ostaja zavezana uresničevanju arbitražne odločbe po mirni in diplomatski poti.

Napovedal je še, da se bo državni zbor v tem času v miru posvetil svojemu delu pri implementaciji sodbe. Pričakuje, da bi sejo odbora za zunanjo politiko lahko izpeljali že prihodnji teden.

Pahor: Trmasto vztrajanje Hrvaške pri nespoštovanju obveznosti iz arbitražnega sporazuma nesprejemljivo

Predsednik države Borut Pahor je prepričan, da bo samo dialog na koncu pripeljal do mirne implementacije odločitve arbitražnega sodišča. "Mi imamo sedaj na svoji strani mednarodno pravo in imamo tudi podporo mednarodne skupnosti. In moramo paziti, da ne bi izgubili podpore mednarodne skupnosti, ki jo uživamo," je poudaril v izjavi za medije ob obisku v Bovcu.

Po njegovih besedah se velja truditi, da bi prišlo do dialoga s hrvaško stranjo, sicer po njegovem mnenju ni mogoče pričakovati uveljavitve arbitražne odločbe po mirni poti.

Erjavec močno podpira Cerarjevo odločitev, odločitev, da ne podpremo pri vstopu v OECD, je bila pravilna

Minister Karl Erjavec je danes ocenil, da se je potrdilo, da dialog s Hrvaško ni mogoč in je bolje, da je premier uradno stališče sosede slišal v New Yorku, kot da bi ga v Zagrebu.

Karl Erjavec

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec

Bolje je, da je premier Cerar slišal uradno hrvaško stališče, da ne priznavajo arbitraže, od hrvaškega premierja na Generalni skupščini v New Yorku, kot da bi ta ista stališča slišal v Zagrebu. Obisk bi bil zgolj izguba časa.
Karl Erjavec, zunanji minister

"Vsi tisti v slovenski politiki, ki so bili za dialog s Hrvaško, so v New Yorku dobili dokaz, da ta dialog ni mogoč," je navedel zunanji minister Erjavec. Prepričan je tudi, da je glede Hrvaške potrebna odločna zunanja politika in da je odločitev, da ne podpremo Hrvaške na poti v OECD, edina pravilna.

Po Erjavčevih navedbah se je tudi pokazalo, da so vsi tisti, ki so na nedavnem slovenskem političnem vrhu o arbitraži, na katerem njega ni bilo, imeli popolnoma napačna stališča, ko so kritizirali njegove izjave glede hrvaške politike.

"Bolje je, da je premier Cerar slišal uradno hrvaško stališče, da ne priznavajo arbitraže, od hrvaškega premierja na Generalni skupščini v New Yorku, kot da bi taista stališča slišal v Zagrebu," je še ocenil slovenski zunanji minister.

Po njegovem mnenju se je potrdilo, kar je ves čas trdil, in sicer, da dialog s hrvaškimi politiki ni mogoč, "ker vztrajajo pri kršitvi mednarodnega prava in nepriznavanju arbitražne sodbe, ter da bi bil obisk v Zagrebu zgolj izguba časa".

Hrvaška predsednica podpira Plenkovićevo retoriko

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je medte danes v Zagrebu dejala, da podpira stališča hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je na Generalni skupščini ZN ponovil hrvaško razlago izstopa iz arbitraže. Obenem je obžalovala, da je slovenski premier Miro Cerar odpovedal obisk v Zagrebu.

"Obžalujem, da premier Cerar ne bo prišel v Zagreb. Menim, da je potrebno nadaljevati pogovore. Ni dobro dodatno zaostrovati napetosti. Pogovor je dober, tudi če se nič ne bo zgodilo," je povedala hrvaška predsednica. Ob tem je poudarila, da sta Hrvaška in Slovenija prijateljski državi, ki se morata pogovarjati.

Grabar-Kitarovićeva je dejala, da je Plenković v četrtek v New Yorku predstavil hrvaška stališča ter da kot predsednica države podpira odločitev hrvaškega sabora o izstopu iz arbitraže in konsenz hrvaških političnih strank o zavrnitvi arbitražne sodbe.

Poudarila je, da ne gre samo za nacionalno vprašanje, temveč tudi za mednarodno vprašanje in spoštovanje mednarodnega prava. "Da, treba je spoštovati dogovor o arbitraži, a je potrebno spoštovati tudi arbitražo. Če kompromitirate arbitražo z ravnanjem, ki je v nasprotju z njenimi pravili, potem, žal, dajete zgled tudi drugim, da gre lahko to skozi. Zato je arbitraža problematična za nas," je povedala Grabar-Kitarovićeva.

S čim je Plenković pravzaprav ujezil Cerarja?

Premier Cerar in njegov hrvaški kolega Plenkovića se te dni mudita v New Yorku, kjer se je začelo 72. zasedanje Generalne skupščine ZN. Še pred njunim nastopom na sedežu ZN sta se dogovorila za obisk v Zagrebu. Če je že kazalo, da bodo stekli nadaljnji pogovori med državama, pa je vse potonilo, ko je Plenković stopil na govorniški oder dvorane, polne svetovnih voditeljev. Posebej je izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Andrej Plenković

Andrej Planković, hrvaški premier (Foto: AP)

Verjame, da je treba spore reševati mirno, na podlagi mednarodnega prava. Pri tem pa da je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila. Dejal je, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil to primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči. Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže. Dodal je, da želi kljub temu Hrvaška odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo reševati dvostransko.

'Pogovor ni več smiseln'

"S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln," je ocenil premier.

Miro Cerar in Andrej Plenković - 1

Miro Cerar in Andrej Plenković (Foto: Miro Majcen)

Ob tem je poudaril, da odločba sodišča velja, saj je pet neodvisnih mednarodnih avtoritet razsodilo, da je kljub napaki, do katere je prišlo, sodba zavezujoča za obe strani. Slovenija še naprej ostaja odprta za dialog, ampak šele ko in če bo Hrvaška sprejela arbitražno odločbo, je dejal in dodal, da bo nato lahko stekel pogovor o njeni implementaciji.

"Slovenija ob tem ostaja odprta za dialog, vendar ko in če bodo za to ustvarjeni pogoji. Ko se bo torej mogoče pogovarjati tudi o implementaciji arbitražne odločitve, ki seveda velja," je dejal Cerar.

Premier je sicer priznal, da je na slovenski strani v arbitražnem postopku prišlo do napake. "Samo arbitražno sodišče v sestavi petih neodvisnih avtoritet je razsodilo, da ta napaka ni bistveno vplivala na postopek in se ta lahko nadaljuje brez škode za obe strani. Sodišče je to storilo, sprejelo mednarodno zavezujočo razsodbo in jo objavilo, tako da sedaj velja. Hrvaška in Slovenija jo morata spoštovati."

Miro Cerar

(Foto: Twitter)

"To nenazadnje ugotavlja tudi Evropska komisija, države članice EU in to je mednarodni in civilizacijski standard. Tudi številni govorniki v palači ZN ugotavljamo, da je vladavina prava tista vrednota, ki jo moramo spoštovati, če želimo ta svet ohraniti v miru in sodelovanju. Nenazadnje je tudi ameriški predsednik v svojem govoru poudaril pomen vladavine prava in spoštovanja odločb mednarodnih tribunalov," je dejal Cerar.

Cerar se ni odločil za podoben nastop kot Plenković, ki je pred njim nastopil z govorom pred Generalno skupščino. "Palača ZN ni oder za reševanje takšnih medsebojnih vprašanj. Sploh pa se nisem hotel odzvati na to pravzaprav zelo nenavadno izjavo gospoda Plenkovića na podoben način in na tem nivoju. Jaz ostajam na nivoju, ki ga imam vseskozi. To je konstruktiven nivo, kjer zelo jasno povem, da arbitražna odločba zavezuje Hrvaško in Slovenijo. Da je to zaveza po mednarodnem pravu, tudi po pravu EU, da jo je treba spoštovati, in v skladu s tem tudi ravnam," je dejal Cerar.

"Mislim, da dejanja povedo več kot besede, je pa treba biti pri besedah zelo jasen. Kot sem danes povedal, bo Slovenija nadaljevala s pripravami na implementacijo in bo seveda s svoje strani to odločbo izvršila, ko bo za to napočil čas," je napovedal.

Je sestanek še mogoč?

Na vprašanje, kaj se mora s hrvaške strani zgoditi, da bo v prihodnje prišlo do obiska slovenskega premierja v Zagrebu, pa je Cerar odgovoril, da Slovenija ostaja odprta za dialog. "Seveda pa mora Hrvaška izpolniti določene pogoje. Predvsem seveda, da prizna mednarodnopravno zavezujočo veljavnost arbitražne odločbe. To je predpogoj. To je mednarodni standard, ki ga ne more in ne sme nobena država ignorirati, še najmanj pa članica EU in prijateljska država," je dejal Cerar.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 837
 
Maxx365 23.09.2017 09:50:55
Plenković: "Škoda da Erjavca ne bo". A je tale Plenković zabit, al res tako zaverovan sam vase, da sploh ne ve, kaj govori in kaj se dogaja okrog njega. Človek očitno živi v čisto svojem svetu, kot da se ne bi nič zgodilo ter vsak dan trobi eno in isto.
Več komentarjev