Slovenija

Pahor: Poskrbimo, da kultura ostane, kar je vedno bila za Slovence - navdih za naše sanje

Ljubljana/Vrba, 08. 02. 2018 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na slovenski kulturni praznik po državi potekajo prireditve, svoja vrata pa so brezplačno odprle številne kulturne ustanove. Predsednik Pahor je položil venec pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani in odprl vrata svoje pisarne. Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa je tudi letos pripravilo recital Prešernove poezije in opozorilo na razmere v kulturi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po državi potekali kulturni dogodki in proslave
    03:35
    Iz 24UR: Po državi potekali kulturni dogodki in proslave
  • Iz 24UR: Kultura povezuje ljudi
    02:16
    Iz 24UR: Kultura povezuje ljudi
  • Iz SVETA: Möderndorfer v govoru oster do politike
    01:29
    Iz SVETA: Möderndorfer v govoru oster do politike
  • Iz SVETA: Dragan Živadinov po proslavi s performansom
    01:04
    Iz SVETA: Dragan Živadinov po proslavi s performansom
  • Iz SVETA: Kljub kritikam se v kulturi nič ne spreminja
    01:47
    Iz SVETA: Kljub kritikam se v kulturi nič ne spreminja
  • Iz SVETA: Simona Semenič razburja z zastavo
    01:14
    Iz SVETA: Simona Semenič razburja z zastavo

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik - dela prost dan v Sloveniji, ki ga praznujemo na 8. februar, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Svoja vrata so danes brezplačno odprle številne kulturne ustanove.

Ob slovenskem kulturnem prazniku je predsednik Slovenije Borut Pahor položil venec pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. Odprl pa je tudi vrata svoje pisarne. 

Uvodoma je vsem državljankam in državljanom izrekel iskrene čestitke ob današnjem državnem prazniku in dejal, da Slovenci živimo s kulturo, saj smo eden tistih redkih narodov v Evropi in na svetu, ki kulturo proslavijo s praznikom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik republike je spomnil, da je Slovenija ena redkih držav, ki kulturo proslavi s praznikom. To se po njegovih besedah kaže tudi v številu slovesnosti, ki jih na predvečer praznika prirejajo otroci in dijaki v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. "Slovenci živijo s kulturo," je pristavil.

Obenem se je odzval na kritične besede z osrednje proslave na predvečer slovenskega kulturnega praznika: "Mislim, da bi nas smelo bolj od tega skrbeti samo, če takih kritičnih besed ne bi bilo. Prav je, da tisti, ki smo za to odgovorni, tem besedam prisluhnemo in skušamo storiti vse, kar je v naši moči, da kultura ostane to, kar je vedno bila za Slovence v dobrih in v slabih časih - navdih za naše sanje."

Od dobitnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada sta se predsednikovega sprejema udeležila le plesalka Valentina Turcu ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač, ki je povedal: "Ples je ples, um in telo, telo in um. Sodelujeta vedno. Kdor ne pleše, ne ve, kaj je življenje."

Kulturni program so pripravili člani okteta Raskovec iz Vrhnike in Franci Bozovičar, ki je s svojo interpretacijo odlomka Cankarjevega dela spomnil tudi na 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, ki jo zaznamujemo v tem letu.

Kulturni praznik so v predsedniški palači počastili z vodenimi ogledi, pred njo pa je ob tej priložnosti postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Cerar ob kulturnem prazniku: Storil bom vse, da vlada odpravi očitne zagate

Miro Cerar je v poslanici zapisal, da je javnost upravičeno kritična do nekaterih vidikov bilance resorja kulture in vodenja. "Skrbi me, a obenem bodri, ko vidim, da ta ista kritična javnost še vedno verjame v moč dialoga, v katerega verjamem tudi sam." Storil bo vse, da do konca mandata vlada odpravi očitne zagate in pripravi podlage za naprej.

"V letu, ko se intenzivno spominjamo Cankarja, in na dan, ko slavimo Prešerna, smo ob plesalcu Mejaču za življenjsko delo nagradili še enega pesnika - Borisa A. Novaka. O velikem predhodniku je zapisal: 'Vsi smo večni, ker stojimo na tvoji besedi, velikan," je v svoji poslanici zapisal predsednik vlade Cerar.

"To sozvočje različnih časov je dokaz, da tudi danes med nami živijo ustvarjalci, ki sodijo v isto kategorijo 'večnih'. Ne znamo jih vedno prepoznati oziroma ceniti in ustrezno nagraditi. A ko danes pozorno pogledamo nazaj, se nam izkaže, da so se danes kanonizirani avtorji nekoč še kako razburjali, jezili, se borili in včasih tudi protestirali," je zapisal Cerar.

Predsednik vlade je še opozoril, da na kulturni praznik ne gre pozabiti, "da je prav njihova angažiranost, pogosto boleča nepopustljivost hkrati izjemno krhkih in neverjetno trdnih osebnosti, bila vir njihove iskrene, verodostojne umetniške geste in besed, od katerih danes nekatere segajo dobesedno do večnosti".

Cerar se je v poslanici v imenu državljank in državljanov zahvalil vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem slovenske kulture, ker je njihovo delo "plemenit navdih za naša življenja".

Letošnja nagrajenca sta Boris A. Novak in Janez Mejač.
Letošnja nagrajenca sta Boris A. Novak in Janez Mejač. FOTO: Aljoša Kravanja

Brezčasni Prešernovi stihi tudi tokrat z izrazito kritičnim podtonom

Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku je potekala pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, slavnostna govornica pa je bila predsednica Slovenskega centra Pen Ifigenija Zagoričnik Simonović. V Kranju pa lahko obiskovalci obiščejo Prešernov smenj. 

Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa je pripravilo tradicionalni poklon pesniku ob njegovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani. 

Recital je potekal pod naslovom Lepa beseda lepo mesto najde, se je pred pesnikovim kipom kot vsako leto začel z Zdravljico v interpretaciji Aleša Valiča, nato pa je spregovorila predsednica združenja Saša Pavček.

Pred 32 leti so dramski igralci pod vodstvom Aleša Jana z recitalom Prešernove poezije dokazali, da tudi umetnikova roka kuje svet. "Danes pa se nam zdi, da nam jo naša politika veže. A sporočamo, da smo delavni in vztrajni in si želimo stiska rok v naklonjenosti, razumevanju in spoštovanju," je povedala predsednica združenja.

V združenju jih je več kot 400, ki se po njenih besedah borijo za skupen cilj: umetniško delo. "Za nas je gledališče življenje, celo več - življenje naš'ga magistrale. Našo stisko in jezo nad brezbrižnim odnosom države do kulture, kakor tudi našo radost pri ustvarjanju in ljubezen do umetnosti, pa tudi humor, prepoznavamo v besedah Franceta Prešerna in Ivana Cankarja," je povedala.

Predstavniki države so položili venec ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani, minister za kulturo Tone Peršak je v Vili Podrožnik gostil letošnje Prešernove nagrajence, popoldne pa bo obiskal tudi grob slovenskega pesnika v Kranju.

Slovenski kulturni praznik pa je odmeval tudi med rojaki v zamejstvu.

Najvišja slovenska priznanja v kulturi - Prešernove nagrade so na predvečer praznika podelili na državni proslavi v Cankarjevem domu. Letošnja nagrajenca za življenjski opus sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (399)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mita1
09. 02. 2018 14.02
-1
Pahor je zadnji ,ki bi lahko o teh stvareh razkladal. Je eden od glavnih krivcev da smo v takem s.ranju. Lahko pa nekaj naredi za kulturu v politiki. Odstopi naj in naj mestu prepusti sposobnejšim in razumsko normalnim. Seveda zblojeni piškotopek tega ne bo storil.
ssbobo
09. 02. 2018 19.42
dragan krstic
09. 02. 2018 13.08
+1
Kje sta pa dons korintos in srebrni. Aja, strateški umik. Je blo včeraj preveč minusov.
Transformerji
09. 02. 2018 13.03
+1
Res smo del EU, živimo pa še vedno na kulturnem Balkanu; Slovenci hočejo od Srbov original slovenskega filma Kekec, Srbi ga rade volje zamenjajo za Titove avtomobile, ki so pri nas. Smo torej res kulturni?
dragan krstic
09. 02. 2018 09.54
+2
A na zgornji sliki pa pojejo Bandiero rosso.
Skunk Works
09. 02. 2018 10.45
+2
proletarec1
09. 02. 2018 08.58
+1
VLADAJOČI KOALICIJI, JE ZA KULTURO FIGO MAR. ZA NJIH JE VELIKO VEČ VREDEN POHLEP !!!!!!!
zulj001
09. 02. 2018 08.41
+4
Ugotavljam ,da so ti nastopači ,ki se predstavljajo kot kulturniki in vladajoča koalicija iz istega socialističnega "gnezda",eni in drugi"sovražijo" kapital,istočasno bi pa ubijali za njega.Tem levičarskim blodnjam je potrebno narediti konec na naslednjih volitvah .......
wolfterier
09. 02. 2018 09.56
+5
Kulturo je treba vzdrževat,imam že plan.Najprej se bom poimenoval Milan Kućan,potem se bom nag zavil v strgano zastavo,da bo one nen gledal,pol bom pa zažgal spomenik revolucije.Pričakujem veliko državno subvencijo in prihodnjo prešernovo nagrado,pa seveda stoječe ovacije publike !!!
miselna policija
08. 02. 2018 22.52
-5
pravzaprav ta strgana zastava zelo dobro ponazarja stanje v državi od leta 90 naprej!!
Belibog
08. 02. 2018 22.37
+40
Kakšna je razlika med Cerknico in vlado, v 1 Butalci vladajo 1 teden, na vladi pa 4 leta.
Vrhovni
08. 02. 2018 22.38
+31
HA,HA,HA, dobra ++++++++++++++++++++++ čista + 10.
AntiPanti
08. 02. 2018 22.41
+12
krtofl
08. 02. 2018 22.47
-18
beli...kakšna je pa razlika med sđs in cerknico..
Belibog
08. 02. 2018 22.50
+21
Srebrni alais krtofel, ne smeti mi pod posti in ne kopiraj me, saj vem, da je tvoj domet 2 stavka in še to samo oponiranje.
krtofl
08. 02. 2018 22.51
-16
krtofl
08. 02. 2018 22.52
-16
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.54
+17
Belibog. Vsa čast. Odlična o Butalcih....
trumpet2015
08. 02. 2018 22.55
+10
trumpet2015
08. 02. 2018 22.35
+16
kaj sploh joka Motordorfer, vedno je dobil državni denar za svoje bedne fimske projekte, za svoje bedne scenarije. Tudi ni prava oseba da nam pridiga o etiki in morali, financiranju raznih tretjerazrednih kulturnih "presežkov", glede na to da je pred leti prevaral svojo ženo Jerco Mrzel z neko scenaristko ali kako je že bilo, in ravno ta blefer , ki je trajno priključen na državne jasli, najbolj joka in se pritožuje, džizus, kot bi Hillary predavala o poštenju in resnici, kje so dobili tega klovna, kar slabo mi je od teh bleferjev, dobro da že 2 leti ne gledam već pop tv, ker bi nekaj sigurno priletelo v tv zaslon
dragan krstic
08. 02. 2018 22.42
+15
Tud Jerca ni nič boljša. Bleferka kot on.
Diškor
08. 02. 2018 22.30
+32
Srebrni, sem ti rekel, da te komentatorji ne marajo, te ni sram komentirat s toliko - , rekorder pa si - 59, teb bi moral dati Prešernovo za - , lol, ha,ha,ha
Belibog
08. 02. 2018 22.33
+25
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.23
+15
Kulturniki in politiki so se ga še enkrat več, konkretno nažrli na račun davkoplačevalcev..... Naj živi kulturni dan in naga rit!
miselna policija
08. 02. 2018 22.26
-12
kultura vas svečkarjev je zreducirana na zidanico,veselico,cerkev,pretepanje žena in pravdanje z sosedom!!!
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.28
+11
Lepo, lepo...Le mirno. Evo pritisnil sem ti plus. če si ga pritisneš še sam, boš imel že dva plusa....
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.33
+10
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.47
+7
srebrni...., pardon, šekspir. Več kot en plus ti ne morem dati. Verjemi da sem poskusil, pa mi napiše:"za to šalo ste že glasovali", pardon, "svoj glas si že oddal!"
krtofl
08. 02. 2018 22.49
-8
aja....al z ukradenim..ker vas klopotec plačuje...pa še krvav je zraven...od orožja..
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.51
+4
Evo srebrnega "v novih oblačilih". To je že četrti nickname v pol ure. Čestitam.... "Manjkata" le še piljan in vertex....Naj se ti ne mudi. imaš še debelih 8. minut...
Frane Šajn
08. 02. 2018 22.15
+9
Še en krasen dokaz , da ta človek enostavno ni sposoben nadzirati svoje gofljice. kar pa ni niti čudno, tak motor res ni goflji teško prehiteti!
miselna policija
08. 02. 2018 22.07
-20
svečkarjem je kultura španska vas!!
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.10
+14
Dobrodošel nazaj srebrnishizofrenik. Bili smo v skrbeh da se mogoče nisi zadrgnil. Hvala Vsemogočnemu da si nazaj....
miselna policija
08. 02. 2018 22.12
-16
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.13
+14
Spoštovani sogovorniki, še enkrat vas naprošam da mu ne pritiskate minusov....Vnaprej hvala!
miselna policija
08. 02. 2018 22.14
-15
reci janši naj ti samo pere možgane brez ožemanja!!
nikhrast
08. 02. 2018 22.42
-4
Ne samo svečkarjem, navadnemu folku tudi; si predstavljaš da bi rekel da si kulturnik, od smeha bi počili.
felix59 drugič
08. 02. 2018 21.59
+18
Bog se usmili , poglejte to Semenič-ko , Prešeren se v grobu obrača .
funk
08. 02. 2018 22.49
+5
maja smrekar dela na tem, da jo do naslednjega dneva kulture oplodi kuža, mimogrede pa pobere še kakšno nagrado
Uporabnik113089
08. 02. 2018 21.56
+20
Cerarjeva ta nova .... tajnica pa ne zgleda tako slabo......Hecam se. Še debeli dve uri moram biti kulturen.... pa to.
Uporabnik113089
08. 02. 2018 21.29
+21
Cenjene sogovornike vseh kulturnih in političnih nazorov, vljudno naprošam da srebrnemushizofreniku ne pritiskajo minuse za njegove cenjene komentarje. Paranoja je zelo huda zadeva in si ne smemo dovoliti da bi mojster šel po vrv in poiskal vejo z namenom popolnega "reseta vseh svojih sistemskih datotek". Vnaprej hvala in obilo užitkov še naprej vam želim.
dragan krstic
08. 02. 2018 22.00
+21
Srebrni in korintos sta obupala. Laž ima kratke noge.
Uporabnik113089
08. 02. 2018 22.04
+13
To da vedno piše neumnosti na moj račun me niti ne skrbi. Bolj me skrbi da si v trenutkih hude duševne stiske ne bi kaj naredil....
wolfterier
09. 02. 2018 10.46
+2
Kje pa je Prašek...najbrž mrvo suši,zdaj,ko ni vroče,a ne...
Skunk Works
08. 02. 2018 21.19
+19
Me zanima koliko bi gospa umetnica pokasirala v bivši jugi, tam v 70 letih s tem perfomansom z zastavo,...vsaj nekaj mesecev če ne let, če se ne motim,....Človek dobi občutek, da je norčevanje iz simbolov slovenske države, ter naše krščanske tradicije na en tihi način skorajda zaželjeno,....
dragan krstic
08. 02. 2018 21.38
+20
Realwork, v 70. letih se elita še ni norčevala iz drugorazrednih tako očitno. Skrivali so se po raznih rezidencah. Sedaj se elita odkrito in brez sramu norčuje iz nas. Kdo drži to državo nad vodo: visokoizobražena inteligenca in delavci, oboji iz realnega sektorja. Vsekakor ne blablabla doktorji, ki so prisostvovali blamaži v CD.
Skunk Works
08. 02. 2018 21.49
+12
Sputnik
08. 02. 2018 21.19
+20
slovenec je imel sanje o boljšem življenju v sloveniji. potem je prišla davčna in ga obrala ko na trgatvi
Uporabnik113089
08. 02. 2018 21.33
+9
Janko Ig
08. 02. 2018 21.06
+20
Kultura, ki je dobra in kvalitetna se dobro trži in avtorji lahko normalno živijo, če se grejo pa neko kvazi kulturo pa ni potrebno, da ravno vsakega, ki mu je slabo pa nekaj naredi v tistem trenutku živimo in podpiramo. Če pomislim, da damo za kulturo 360 mio letno potem pa še vse vstopnine in dela plačujemo je pa kar malo preveč. Vprašejte Doro Plestenjak, če slabo živi, pa Lotriča, pa Šifrerja, pa Avsenike....Kdor je dober je pač tržen.
eva007
08. 02. 2018 21.09
+10
Uporabnik113089
08. 02. 2018 21.34
+7
NajboljsiBoguniverzuma
08. 02. 2018 21.05
+18
Heh, ob prezidentu barbiki, premierju cmerkotu, prepotentnem in v dno duse pokvarjenem Ehjavcu, ki je upokojence kupil z dvema kapucinoma, ne bo denarja niti za zivljenje, kaj sele za kaj vec!! Cmerko bo itak popustil izsiljevanju v JS, denar bo dobik z levakarsko metodo, ki je pufanje za vsako ceno. Placevanje pa bo na plecih gospodarstva, realnega in zasebnega sektorja. No in, ce se gremo enostavno matematiko,izracunajmo koliko je zaposlenih v JS, koliko drugje, koliko upokojencev, koliko prejemnikov socialne pomoci in hitro vidimo, koliko gre za obresti pufov, kaj sele kje je glavnica!! Kriv bo pa JJ, kot vedno...
dragan krstic
08. 02. 2018 21.22
+21
Tisti v JS z nizkimi prejemki morajo res delati za svoj kruh, kaj pa tisoči pravnikov, ekonomistov, upravnih delavcev FDV-jevcev v državni upravi z izredno visokimi plačami. Nja mi nekdo pove kdo je kriv za stanje države: delavci z nizkimi dohodki ali državna uprava, ki je zafurala to državo!!!! Seveda korintos in srebrni breg bosta povedala da je kriv Janša.
Skunk Works
08. 02. 2018 21.50
+7